gosia888 23.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Gosiu888 do wniosku w ZE konieczne jest dołączenie mapki do celów projektowych i kopii aktu notarialnego dotyczącego własności działki. Dalismy kopie aktu, co do mapki w ze dalismy mapke zasadnicza. Moj maz wypelnial przy facecie wniosek i ten nic nie mowil ze zla mapka. Zobaczymy Ciekawa jestem nazwiska architekta,który w tak ekspresowym tempie obiecuje wszystko załatwic na forum nie chce pisac jak chcesz to na priva ci napisze -moja koleżanka znalazła w Siedlcach takiego, który obiecał zrobić projekt indywidualny i załatwić wszystkie formalności związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę do końca kwietnia-dodam, że na chwilę obecną jeszcze nie mają aktu własności działki bo działka "sie dzieli" między braci (a dzieli się od sierpnia 2006....) Ciekawa jestem czy pan architekt wywiaże się z obietnicy... To w takim razie nie zalezy od architekt skoro nie maja aktu wlasnosci. No bo nic nie mozna zrobic bez aktu. My korzystamy z usług biura "Malbud"-robią nam całą papierologię: pozwolenia z ZE i z wodociągów, projekty przyłacza wodnego i energetycznego (dlatego że chcemy mieć przyłącze kablowe a nie napowietrzne a to wymaga projektu), adaptację projektu (Melodia z pracowni Krajobrazy) i składaja wniosek o pozwolenie na budowę w naszym imieniu. Póki co tempo nie jest ekspresowe ale to pewnie dlatego, ze nie ma nas w Siedlcach i nie ma komu "molestować"... my tez mielismy z nich skorzystac, ale w koncu mamy tego faceta. Nie zaluje, nawet jak nie potrwa to te obiecane 2 tygodnie to tragedii nie bedzie bo jeszcze mamy czas na pozwolenie do lipca- sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 30.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jednak zaczęłam załatwiać papierologię i na razie napotykam na miłych ludzi Nie wiem jak będzie z ich decyzjami, ale na razie jestem pełna optymizmu Gorzej z cenami i dostepnością do materiałów, ale... zanim zacznę budować może coś się zmieni?? Upiorka, na kiedy planujecie rozpoczęcie budowy? I na koniec prośba o radę: Co sądzicie o tym projekcie? http://www.projekty.z500.pl/projekt/z24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 31.03.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 TomKo! Planujemy zacząć jesienią-wrzesień byłby optymalny (o ile znajdziemy ekipę). Zakładamy że dobrze byłoby zrobić do zimy stan surowy otwarty, ale jeśli się nie da, będziemy zadowoleni jak powstanie stan zero. Projekt, który wybrałaś bardzo fajny-jednak o ile pozwalają na to granice działki dodałabym okno w łazience (po mieszkaniu w bloku mam dość ciemnych łazienek) i zrezygnowałabym z narożnego okna w kuchni zostawiajac jedno, mniej więcej na srodku ściany (tej od frontu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 31.03.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Dzięki za odpowiedź! Myślałam o luksferach w łazience, ale... planujemy dostawić do tej ściany garaż a za nim pomieszczenie gospodarcze Więc pozostaje łazienka taka jak w projekcie. Kuchnię z kolei mam od północy, więc nie wiem czy nie będzie zbyt ciemna? Najbardziej martwi mnie jednak położenie kotłowni. Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domku i tam jej przeniesienia. Czy wiecie, jak jest rzeczywiście z tym kosztem budowy piwnicy? Ja jestem zupełnie zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 31.03.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 TomKa co do projektu: kotlownia rzeczywiście bez sensu - chyba chcieli zaoszczędzić na kominach. okno w kuchni na rogu to nie najlepszy pomysl - dałabym jedno na środku. Ja też będe miała w projekcie kuchnię od północy i tez tylko okno z jednej strony i myślę że to zupełnie wystarczy - światełko będzie tez dochodzić z salonu a kuchnia z dwoma oknami jest strasznie nieustawna (szafki wiszące) zwlaszcza że juz masz z jednej strony drzwi do spiżarki jak przeniesiesz kotłownie to powiększy Ci się hol (można pomyśleć nad schodkami w przyszlości i zaadaptowaniem poddasza jakby okazalo się że rodzinka większa niż planowaliście) co do piwnicy to na pewno podnosi koszty budowy ale nie mam pojecia jak bardzo ale spokojnie możecie ją dokleic po lewej stronie z garażem bo w tej ściance i tak nie ma okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 02.04.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ponownie obejrzałam Twój projekt TomKo. Na pierwszy rzut oka też pomyślałam: co to za pomysł z kotłownią w środku domu! Oczywiście pomysł całkowicie chybiony jeśli do ogrzewania zamierzasz używać paliwa innego niż gaz-wtedy kotłownia musi przylegac do ściany zewnętrznej budynku ze względów oczywistych. Kotłownia z piecem gazowym, z zasobnikiem ciepłej wody to czyściutkie pomieszczenie, które przy takiej powierzchni jak to w projekcie można wykorzystać dodatkowo jako pralnię i suszarnię. Ograniczenie liczby kominów wg mnie jest jedynie zaletą-sama się zastanawiam jak zlikwidować jeden w moim projekcie (w oryginale mam trzy ) Wbrew pozorom taki komin to dość kosztowny element domu. Co do podpiwniczenia: oczywiście powierzchni gospodarczej w domu nigdy za wiele-w końcu gdzieś ta "graciarnia" musi być. Zwróć uwagę jednak na to, że: - zmienisz nieco bryłę domu (ściany zewnętrzne będą nieco wyższe, więc albo wydłużysz krokwie zwiększając powierzchnię dachu, albo będziesz miała to co wszyscy nazywają efektem "grzyba"-czyli kapelusz na wysokiej nóżce) - w istotny sposób zwiększysz koszty budowy (ile dokładnie nie wiem, według kosztorysów internetowych ok. 20%) - likwidując pomieszczenie gospodarcze (to które jest w projekcie) "zabierasz" w salonie scianę na TV, bo kominek automatycznie przesuwa się w kierunku okna tarasowego (chyba że nie oglądacie telewizji, wtedy to nie problem ) A teraz z innej beczki. Według architektów kuchnia od północy to rozwiazanie dla domu idealnego-więc czym sie martwisz? No i na zakończenie: nie mam żadnego układu z architektem , który zrobił ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 02.04.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 - likwidując pomieszczenie gospodarcze (to które jest w projekcie) "zabierasz" w salonie scianę na TV, bo kominek automatycznie przesuwa się w kierunku okna tarasowego (chyba że nie oglądacie telewizji, wtedy to nie problem ) sciankę zawsze można przedłużyć i na tv miejsce sie znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 02.04.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 - likwidując pomieszczenie gospodarcze (to które jest w projekcie) "zabierasz" w salonie scianę na TV, bo kominek automatycznie przesuwa się w kierunku okna tarasowego (chyba że nie oglądacie telewizji, wtedy to nie problem ) sciankę można zawsze przedłużyć albo zrobic jakąś niższą i miejsce na tv sie znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 02.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Nie jest moim zamysłem przekonywanie TomKi do mojej wizji JEJ domu. Póki dom jest wirtualny wszystko można- ja swój projekt zmieniam już kolejny raz . TomKa zrobi tak, jak jej się podoba, ja jedynie przekazuję moje sugestie, bo między innymi temu służy to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 02.04.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Nie jest moim zamysłem przekonywanie TomKi do mojej wizji JEJ domu. Póki dom jest wirtualny wszystko można- ja swój projekt zmieniam już kolejny raz . TomKa zrobi tak, jak jej się podoba, ja jedynie przekazuję moje sugestie, bo między innymi temu służy to forum. ja też tylko przedstawiam sugestie ja swój już definitywnie wybrany projekt gotowy (na szczęście nie kupiony) zmieniłam i właśnie sie rysuje indywidualny a i tak podobno trzeci dom sie buduje taki jak sie chce więc większości z nas to nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 02.04.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Czas zabrać głos Dziewczyny jesteście super! Co do okna w kuchni przekonałyście mnie zupełnie Co do reszty mam trzecią wizję Planuję w kotłowni umieścić piec gazowy i klapę, a pod nią wejscie do piwnicy. Piwnica byłaby tylko pod częścią domku. I wtedy pod kotłownią umiesciłabym drugi piec np. na ekogroszek i miałabym miejsce na opał i przetwory. W ten sposob ...hihi TV i kominek pozostają na miejscu. Tylko co z tą bryłą domu? Dziewczyny, a co u Was? Jakieś postępy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 02.04.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Edytkazet jaki jest koszt projektu indywidualnego? Upiorka to zaczynam watpić czy uda nam się w tym roku zrobić cokolwiek poza wycięciem brzózek,które porastaja nasze "włości" Jak masz jakieś małe, to chętnie wezmę ze 2 sztuki. A poza tym nie będzie tak źle. Aby zacząć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 03.04.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 w naszych stronach projekt indywidualny to nie taki wielki koszt (niedużo więcej niż kupienie gotowego i adaptacja ze zmianami) zależy jaki domek Ja sobie swój troche sama wymysliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 03.04.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Czas zabrać głos Dziewczyny jesteście super! Co do okna w kuchni przekonałyście mnie zupełnie Co do reszty mam trzecią wizję Planuję w kotłowni umieścić piec gazowy i klapę, a pod nią wejscie do piwnicy. Piwnica byłaby tylko pod częścią domku. I wtedy pod kotłownią umiesciłabym drugi piec np. na ekogroszek i miałabym miejsce na opał i przetwory. W ten sposob ...hihi TV i kominek pozostają na miejscu. Tylko co z tą bryłą domu? co do pomieszczenia gospodarczego w centralnej części to nikt mnie do tego nie przekona, nawet jak będzie to piec gazowy. W takim pomieszczeniu trzyma sie także różne badziewie których gdzie indziej nie sposób zmieścić i sama świadomość takiego bałaganu w centralnej części domu nie dawała by mi żyć. a co do zejścia do piwnicy - jak byś ten opał do piwnicy wnosiła??? pozatym dobrze Ci radzę - zostaw sobie tam miejsce na schodki na poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 03.04.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Dziewczyny, a co u Was? Jakieś postępy? U mnie żadnych, ciągle czekamy na warunki przyłączenia z wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.04.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 dostałam warunki zabudowy! szybko, bo zamiast 3 miesiecy czekalam 1,5. Mozemy sie starac o pozwolenie na budowe!Jupi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 04.04.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 dostałam warunki zabudowy! szybko, bo zamiast 3 miesiecy czekalam 1,5. Mozemy sie starac o pozwolenie na budowe!Jupi! to super ja już czekam ponad 2 miesiące a macie już projekt i wszystkie uzgodnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.04.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 a skad! ale ma byc skonczony do konca kwietnia, tylko, ze jakos w to nie wierze:) BTW: Nie wchodzilam na grupe bo myslałam, ze spi, a to tylko murator nie wysylal mi zawiadomien o nowych wpisach co za chamowa:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 04.04.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 to przypilnuj dobrze architekta bo oni mają teraz dużo roboty i mogą przedłużać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 04.04.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 TomKa super ten domek. Z zewnatrz sliczny. A w srodku tez bardzo fukcjonalny gdyby nie ta kotlownia. Ja patrze tak jak pod siebie i ja bede palila weglem. Wiec gdybym wybrala ten projekt to z garazem bym brala a tam podobno jest informacja ze w garazu jest wydzielone miejsce na pomieszczenie gospodarcze. Wiec tam bym przechowywala wegiel a w kotlowni bym palila. 4m2 starcza. Ale jak dla mnie to sie nie zmiesci z garazem bo mam za waska dzialke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts