Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

Recommended Posts

Dzęki za odpowiedź, ja chciałam mechaniczą z rekuperatorem ale cały czas się zastanawiam. Nie znam nikogo kto może powiedzieć jak to wygląda w praktyce. Koszty są spore a potem nie wiem jak to jest z serwisowaniem itd. Czy to duży kłopot?

Słyszałam też, że jak dom już z założenia (w projekcie) nie jest energooszczędny to taka wentylacja nie do końca się sprawdzi. Nie wiem czy to prawda, jestem "zielona" w tych sprawach.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś likwidował lukarny w Agnieszce? Ja planuje gładki dach tylko okna połaciowe. Jestem ciekawa czy ktoś się zdecydował na taką dużą zmianę?

Pozdrawiam

Iwona

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po długiej przerwie, super źe mamy wklejone zdjęcia Agnieszek, to podnosi na duchu.

Ten dom jest naprawde śliczny.

My lada chwila zaczynamy i mamy zamiar zakończyć w tym roku stan surowy z dachem.

Lunetka, bo chyba ty pisałaś coś o elewacji Agnieszki, my będziemy mieli elewację naszego domku całą z jasnego klinkieru, klinkier ręcznie formowany. Takie było założenie od poczatku.Cudo... Zresztą widziałam to na żywo, efekt jest piorunujący. Jak będzie stał to na pewno pochwalę się fotkami z naszego domku.

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujacych Agnieszke:)

super ze istnieja takie fora i mozna dowiedziec sie ciekawych i bardzo przydatnych rad. My z mężem planujemy budowe Agnieszki II z podwójnym garażem i jestesmy dopiero na etapie kupowania projektu.

Mam pytanie czy kupowaliscie projekt bezpośrednio w MGProjekt czy u ich regionalnych przedstawicieli? jesli u regionalnych przedstawicieli to prosze o rade u kogo z Warszawy badz okolic warto go kupic aby tez w tym samym biurze ewentualnie robic zmiany do projektu

z gory dziekuje za podpowiedzi

Iza

sabawtor, a kryjecie płytką czy pełną cegłą klinkierową? no i jaki dokładnie model wybraliście - bo my też w jasnych odcieniach gustujemy, mam juz 2 na oku :) dach cedzie ciemno brązowy więc elewacja raczej piaskowa

wizbuja, my kupowaliśmy u przedstawiciela, w Piasecznie. ale poprawek tam nie rolibismy bo bylo drogo i mowili, że czegos tam sie nie da a u naszej pani architekt sie dało.... ;) wydaje mi sie ze to wszystko jedno gdzie kupujecie i tak cena ta sama...

Lunetka,, dziękuje za informacje. Ja sugerowałam sie faktem, że jeslinp kupimy ten projekt u przedstawiciela regionalego to bedzie łatwie z jego zmianami i ze takie osoby beda lepiej go znały i mogły z praktyki doradzic a tu widze ze niestety nie jest tak kolorowo :-?

Jesli moge wiedziec to ile zapłaciłas za zmiany w projekcie? i czy ewentualnie moge poprosic o kontakt do tej Pani architekt o której wspominasz

My zaczynamy budowe w przyszłym roku w gminie Kampinos

Witamy wszystkich forumowiczów,

Budujemy Agnieszkę w wersji podstawowej. Zrobiliśmy podwójne okno w salonie, poszerzyliśmy schody, zrobiliśmy duże pomieszczenie nad garażem, podnieśliśmy część mieszkalną i ścianę kolankową nad garażem ... i to chyba tyle. Później planujemy wentylacje mechaniczną z GWC, chyba żwirowy.

Właśnie dostaliśmy PNB, po ... 10 dniach czekania :D (Warszawa, gmina Wawer), aż nie mogłem uwieżyć, po tym co czytałem na forach.

Przy okazji ma ktoś namiary na sprawdzonego kierownika budowy w Wawrze? :)

Jaro&magdus, czy macie już projekt wentylacji i ofertę? Słyszałam że zrobienie wentylacji mechanicznej w domkach z poddaszam to nie taka prosta sprawa (łatwiej w parterowych). Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam Iwona

Sorki, że nie odpowiedziałem dużo wcześniej, ale budowa idzie pełną parą i ciągle trzeba coś załatwiać, gdzieś jedzić, coś sprawdzać...

Jeszcze w sumie nie wybrałem ostatecznie firmy, która rozprowadzi mi kanały, ale spotkałem się narazie z dwoma rozwiązaniami rozprowadzenia na poddaszu - pierwsze nad częścią mieszkalną w izolowanych kanałach - rozwiązanie to wydaje mi się całkiem sensowne, dodatkowo firma proponuje rozprowadzenia w kanałach poziomych zalewanych w ociepleniu podłogi i szlichcie.

Drugie rozwiązanie jakie dostałem to puszczenie kanłów nawiewowych i wywiewowych w sciance kolankowej - nie trzeba izolować kanałów, ale jak przepuścić kanały przy lukarnach? Tu jest problem i jakieś kombinowanie.

Co do ofert, które zebrałem to raczej skupiam się w tej chwili na ofertach na kanały - podpięcie i kupienie reku to odmienny temat (chociaż skłaniam się ku Bartoszowi). Sprawdzam na razie tylko dwie firmy, jedna z forum (ecotherm) a druga to Link air. Na razie ecotherm wychodzi dość drogo bo za kanały mogące rozprowadzić 600m3/h chcą ponad 11K net. Czekam jeszcze na ostateczną wycenę Linka, ale na jesieni wycenili mi to na ok. 8k net.

Jeżeli Link utrzyma tą cenę, lub będzie blisko tego to ich wezmę.

Witam wszystkich budujących Agnieszkę - My też ją budujemy....Szukałam Was no i w końcu znalazłam. Były kiedyś jakieś stare posty ale się skończyły - a tu?? jest! Jestem na etapie szukania kogoś do tynków i karton-gipsu. Budujemy wersję...z podwójnym garażem. Jeśli ktoś buduje Agnieszkę w okolicach W-wy na trasie w okolicach Józefowa i jest na dalszym etapie to czy można zobaczyć.... :p??

Witam ponownie:)

Czy ktos z Was zastanawiał sie nad częściowym podpiwniczeniem Agnieszki? aby zwiekszyc czesc gospodarcza i tez w piwnicy zrobić coś w stylu pralni. Prosze o informacje w tej sprawie. My z mężem byliśmy ostatnio u kilku naszych znajomych i w kazdym z domów było częściowe podpiwniczeniem i naprawde super sprawa i praktyczna. Niestety minus to zwiększenie kosztów budowy, czy ktos z Was wie jakiego rzędu może byc taka zmiana? i czy w tym projekcie jest to możliwa?

Jesli to możliwe to tez prosze o zdjecia domków które juz sa w stanie surowym bądz jeszcze bardziej zaawansowanym:) to bardzo Nam pomoze w ustaleniu zmian do projektu

pozdrawiam

Iza

Witam wszystkich fanów Agnieszki

Jesteśmy z Wrocławia i po przejrzeniu setek projektów wybraliśmy Agnieszkę II wersja C. Uważnie przeczytałam cały wątek i znalazłam wiele cennych uwag.

Wasze Agnieszki są super, strach pomyśleć ile załatwiania i pracy przed nami.

My dopiero mamy zamiar kupić projekt. Bardzo, bardzo zależy nam aby zobaczyć Agnieszkę na żywo aby być w 100% pewnym, że to właśnie TO.

Z tego co wyczytałam to chyba nie ma nikogo z okolic Wrocławia ale my jesteśmy tak zdesperowani, że gotowi jesteśmy pojechać choćby do Warszawy żeby tylko zobaczyć Agnieszkę.

Czy ktoś z Was pozwoliłby nam, chociaż na bardzo krótką wizytę?

Mam nadzieję, że jak zaczniemy budowę będziemy również mogli w ten sposób komuś pomóc.

Boję się szczególnie o wielkość pokoi na poddaszu, mamy trójkę dzieci i chcielibyśmy aby miały wygodne pokoje. Napiszcie proszę jak to wygląda w praktyce, czy jest tam sporo miejsca?