Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Wielcy budowniczy!!!

Jak ja wam zazdroszczę. Ja dopiero kupiłam działkę i spodobała mi się Agnieszka II. Przeczytałam Wasze posty i chyba się zdecyduję. Mam nadzieję, iż projektanci trochę poprawili swój projekt, a jak nie - to będziemy poprawiać na bieżąco. Pozdrawiam wszystkich i piszcie dalej i wklejajcie zdjęcia. Są bardzo pomocne. Mam pytanie, czy w domach zastosowaliście ogrzewanie podłogowe - wodne?

Wielcy budowniczy!!!

Jak ja wam zazdroszczę. Ja dopiero kupiłam działkę i spodobała mi się Agnieszka II. Przeczytałam Wasze posty i chyba się zdecyduję. Mam nadzieję, iż projektanci trochę poprawili swój projekt, a jak nie - to będziemy poprawiać na bieżąco. Pozdrawiam wszystkich i piszcie dalej i wklejajcie zdjęcia. Są bardzo pomocne. Mam pytanie, czy w domach zastosowaliście ogrzewanie podłogowe - wodne?

Skosy wg. mnie nie przeszkadzają (wybudowałem Agniechę zgodnie z projektem) ale jeżeli jest jakaś obawa to zawsze można podnieść ściankę kolankową o 1 pustaczek i po problemie :)

Anielica - gratki, ładna kuchenka Tobie wyszła :)

Dzięki za miłe słowa Daren55 :p to miło dowiedzieć się ze komus jeszcze sie podoba nasza "twórcza" praca :lol:

Dokładnie jak napisał Daren55 - u nas tez skosy naprawde minimalne i to bardziej w takich pomieszczeniach na górze w których i tak sie nie przebywa zbyt często (na moim przykładzie mam na myśli garderoby i 1 łazienkę, w pomieszczeniu nad garażem po przysłowiowym podniesieniu o jeden pustaczek jest naprawdę komfortowo :D ). Tak więc szczerze uważam że skosy w tym akurat projekcie na stanowią wady czy przeszkody skoro się podoba.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to ja mam u siebie wspomnianą juz podłogówkę wodna. I jak na razie jestem zachwycona tym sposobem ogrzewania i zdecydowanie nie zamieniłabym na nic innego ! Chociaz nie mieszkamy jeszcze permamentnie tylko pomieszkujemy (ostatnio dwa tygodnie przez okres swiąteczno-noworoczny) ale i tak juz swoje ciepełko odczułam.

pozdrawiam wszystkich "Agnieszkowców" nieustająco Anielsko w tym Nowym oby lespszym Roku :wink: !!!

czesc Bulinki :lol:

na górze mam system mieszany, tzn. w sypialniach i garderobach grzejniki a w łazienkach, pomieszczeniu nad garażem oraz pralnio-suszarnio-prasowalni :oops: podłogówkę. Ogrzewanie jest błękitnym paliwem czyli gazem oczywiscie, a w kotłowni steruje tym wszystkim bardzo mądry :o kocioł kondensacyjny Viesmana wraz z zasobnikiem na wode. Uff mam nadzieję ze wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytanie.

Aaa moge sie jeszcze pochwalic :roll: ze w ostatni weekend do własnego domu się nie dostalismy bo nam zasypało droge :cry: dotarlismy tylko do połowy gdzie buduja sie sąsiedzi i ich ekipy troche "przetarły" szlak. Reszte drogi pokonywalismy na nóżkach i sankach w korytarzach ze sniegu. Takie sa między innymi uroki mieszkania na ... wsi. Ale za to jaka sceneria :lol: ! Bajkowa. I dzieciaki zachwycone, ze o psinie nie wspomnę . Takie wrażenia bezcenne a za wszytko inne trzeba zapłacić - niekoniecznie kartą hi hi hi .

czesc Bulinki :lol:

na górze mam system mieszany, tzn. w sypialniach i garderobach grzejniki a w łazienkach, pomieszczeniu nad garażem oraz pralnio-suszarnio-prasowalni :oops: podłogówkę. Ogrzewanie jest błękitnym paliwem czyli gazem oczywiscie, a w kotłowni steruje tym wszystkim bardzo mądry :o kocioł kondensacyjny Viesmana wraz z zasobnikiem na wodę. Uff mam nadzieję ze wyczerpująco odpowiedziałam na Twoje pytanie.

................. .

No to mamy prawie tak samo jak Wy i chyba zdaje się ten sam piec tj Viessman Vitodens 200. Ogrzanie obecnie do temp 15 C za pomocą grzejników i podłogówki (w sumie ok 60m2 w tym salon, kuchnia i jadalnia) to jakieś 20m3 gazu dziennie. Zastrzegam tylko, że dom jeszcze nie jest w pełni uszczelniony. No ale wysuszyc trzeba :)

A ze dosypało śniegiem to też fakt

Bulinki drogie!

Jesli mogę cokolwiek doradzić,podpowiedziec to moim zdaniem podłogówka w sypialniach to nie jest najlepsze rozwiązanie. Ciepełko jak wiadomo tutaj idzie od podłogi czyli od dołu a spanie z głową w piecu to chyba nie jest najlepsze dla samopoczucia i zdrowia :roll: . Zdecydowanie lepsze będą w tych pomieszczeniach tradycyjne grzejniczki które zawsze można przykręcić lub odkręcic w zależności od potrzeb a przy podłogówce to wiadomo że jest bardzo duza bezwładność cieplna i równie długo się toto nagrzewa jak i stygnie - trzeba zatem o tym pamiętać.

Za to na dole naszego domku gdzie po całości króluje podłogówka (oprócz garazu który jest nieogrzewany i takoż spiżarnia) to w tej chwili nie wyobrażam już sobie innego grzania. A to uczucie komfortowo ciepłej podłogi kiedy wracasz zmarznięty z nastałej właśnie epoki lodowcowej :lol: no i nie trza się juz przejmowac dzieckami biegającymi po domu bez kapci :D . Jak dla mnie same plusy.

Aaa znaczy sie o ten wiatrołap ci chodzi? :o

To ma byc jedna szafa tylko taka wysoka na 2.80 i szeroka na jakies 1.90m typowo "przedpokojowa" z drzwiami przesuwanymi i chyba z jakims kawałkiem lustra - tylko jak najmniej nowoczesna .Chodzi mi o ukrycie tych profili prowadnic które zazwyczaj sa ze stali lub aluminium i jeszcze jak sie da to zeby ta szafa miała takie cos jak listwy wienczonce na gorze i dole (nie wiem czy rozumiesz o czym mowa .... :roll: ?) O i tyle jesli chodzi o szafe, a moze az tyle :wink:

Chcielisbyśmy dopytać się osób, które juz pobudowały taki domek, czy przypadkiem skosy w nim nie są zbyt duże? czy nie przeszkadzają w użytowaniu domku.

My w obawie przed skosami (a takie mieliśmy na stancji i to ostre) podnieśliśmy ścianki o jeden pustak i to jest wystarczająco i komfortowo żeby korzystać swobodnie z przestrzeni pod skosami. Ale już się robi problem z oknami dachowymi, widać już tylko "niebo" dla niższych osób i wybrałem okna Fakro bo mają klamkę na dole, w Veluxach żona nie dosięgnęłaby uchwytu u góry okna.

Ale narazie i tak nic nie widać, warstwa śniegu wszystko pokrywa, a solary spokojnie czekają na wiosenne słońce.

• 2 weeks później...
Jak wysoka jest ściana kolankowa w oryginale projektu Agnieszka II?

Z tym jest lekki problem... u mnie w wersji II C na rysunku nr 4 z rzutem poddasza jest informacja że nad częścią "domową" ściana kolankowa = 90cm, a nad częścią garażową takiej informacji nie ma. Zaś na rysunku nr 5 z rzutem więźby dachowej jest informacja, że:

- nad częścią "domową" h ścianki kolankowej z wieńcem = 82 cm,

- nad częścią garażową h ścianki kolankowej z wieńcem

-- ściana frontowa h = 187 cm,

-- ściana boczna zewnętrzna h = 92 cm,

-- ściana tylnia h = 133,6 cm.

Także dobry dekarz jest nieodzowny:-)

ZIMA..........@$#%^*(%^&**&^%$#@*kurcze zima trzyma.........

Fundamenty w połowie wykopane i zasypane śniegiem, ale sa przyłącza. ;-) woda prąd.. tylko ten mróz i śnieg......... Może trzeba dać na Msze... ;-)

Wykonawca tupie nóżkami i czeka..... Całkiem jak my, wodze fantazji popuszczone. Pozdrowionka dla wszystkich członków forum. Byle do wiosny........