Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

Recommended Posts

hej

Miło, ze na forum znalazło się kilka osób budujących Agnieszki.

Ja na razie jestem na etapie biegania od urzedu do urzędu i wywieraniu wpływu na urzedniczkach co do przyśpieszenia procedur związanych z wydawania potrzebnych świstków do pozwolenia na budowę....

na początek czeka nas wyrąb kilku drzew... i nie jakiś tam wisienek czy gruszek... a 80-100 letnich sosen... Ale jak się chcę mieszkać w lesie... :)

będziemy się z mężem budować w podwarszawskim sekocinie... a dokladnie w wsi Sekocin Las

wybraliśmy Agnieszkę II, a raczej połączyliśmy to co najlepsze w Agnieszce I i Agnieszce II.. :)

też mam wątpliwości co do wentylacji w kuchni... i gdzie indziej..... bedzie sprawna czy też nie....?? szczególnie że obecnie mam problem z wentylacją w mieszkaniu...kominy niby dobrze postawione nowy piec,sprawna kuchenka ale perspektywa ulatniającego się gazu... czy zbyt dużego stęrzenia co2 bo wentylacja nie działa prawidłowo... nie jest zbyt miła, kominiarz zalamuje ręce.... mówi żeby otwierać okna,ale przy -26 w zimie nie jest to rozwiązanie.

nie wpadłam jeszcze na pomysł co w Agnieszce było by najlepsze, ażeby uniknąc wentylacyjnych problemów.

Dobrze postawiony komin to podstawa...przede wszystkim wyższy... ale trzeci komin przy kuchni... nie zabardzo chyba pasuje...

kuchenka elektryczna.... wywiewnik w oknie... okap z obiegiem zamkniętym....wymuszenie elektrycznymi wentylatorkami.... nie do końca rozwiązują problem....

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szukałam osób co by się podzieliły zdjęciami z realizacji, budowy agnieszki, pisałam do kilku forumowiczów, ale nie otrzymalam jeszcze odpowiedzi... pewnie zajęci budową... pracą... życiem... :)

kilka zdjęć agnieszki w realu by pomogło pomóc przed złożeniem pozwolenia co do zmian jakie jeszcze by mogła wprowadzić do projektu...

jak macie prosze podeślijcie...

Kupowałam projekt 2 miesiące temu.

Czytałam wcześniej na forum o błedach w projekcie, w pracowni MG projekt zapewniali mnie, że poprawili najistotniejsze błędy, ale co mieli powiedzieć... :)

wyjdzie przy budowie... niestety...

projektant, który wprowadzał zmiany do mojego projektu powiedział, ze nie widzi jakiś większych błędów... i ze w każdym jakiś błąd jest.... wszystko wychodzi w praniu i zależy od ekipy budujacej, co nie było dla mnie zadnym tłumaczeniem, i nawet małe błedy potrafią przysporzyć niezłych kłopotów a przy tym nie potrzebnych nerwów...

i BTW już gdzie indziej robiłam adaptację (czytaj: projektant był do kitu)

a co tak konkretnie w twoim projekcie jest nie tak....???

co robisz z wentylacją?? będziesz wymuszać...

To chyba my jesteśmy najbardziej zaawansowani w budowie - u nas już stoi parter (bez ścian działowych) i jest już kawałek stropu (nad garażem - ze względu na różnicę poziomów idzie na dwa razy, bo robimy z płyt kanałowych, a nie terriva).

Może jutro zrobię kilka fotek budowy to pokażę, jak to u nas wygląda (Agnieszka II z poszerzonym garażem).

Jeśli chodzi o błędy w projekcie, to projekt więźby ma mi przejrzeć specjalista, już się boję, że okaże się do poprawki. Jest wiele niedopatrzeń - brak oznaczeń, wymiarów, różnice w wymiarach w zależności od rysunku, ponoć schody są fatalnie zaprojektowanie ("niezgodnie ze sztuką budowalną").

Lunetka - jeśli masz wycenę robocizny łącznie z dachem na niecałe 100 tys to zazdroszczę - ja będę płakać i płacić 2 razy więcej :cry:

Witam,

dawno nie zagladalam na nasze forum (byl urlopik 8) a tu prosze jakie nowosci. Ja tez moge podzielic sie super nowina - mianowicie 20 sierpnia odebrałam decyzje o pozwoleniu na budowę ! hura hura hura :p teraz tylko czekamy i przyśpieszamy uprawomocnienie i ... startujemy 10 września z naszą "Agą" więc mam nadzieję, że za chwileczkę i ja będe mogłą się pochwalić fotakami z postępów budowy. Prosze trzymajcie kciuki :lol:

Pozdrawiam serdecznie,

// Angelika & rodzinka.

Witam,

dawno nie zagladalam na nasze forum (byl urlopik 8) a tu prosze jakie nowosci. Ja tez moge podzielic sie super nowina - mianowicie 20 sierpnia odebrałam decyzje o pozwoleniu na budowę ! hura hura hura :p teraz tylko czekamy i przyśpieszamy uprawomocnienie i ... startujemy 10 września z naszą "Agą" więc mam nadzieję, że za chwileczkę i ja będe mogłą się pochwalić fotakami z postępów budowy. Prosze trzymajcie kciuki :lol:

Pozdrawiam serdecznie,

// Angelika & rodzinka.

Gratulacje!

:D U nas, odpukać, też jakby ruszyło. Ściany rosną i jak dobrze pójdzie to za dwa dni zaczną układać strop nad garażem. Oby tylko pogoda dopisała.

to powodzenia życzę dziewczyny!!

ja to dopiero za 2-3 tygodnie będę mogła myśleć o pozwoleniu... i... karczowaniu działki, bo narazie 100- letnie sosny na mojej działce rosną a nie mury jak bym chciała :)

a z czego budujecie...??

bo ostatnio namawiano mnie na ytonga, albo tańszy odpowiednik bk z solbetu, szybciej i łatwiej... kadzili... :) czytałam sporo o róznych technologiach.. ale... pozostaje mi .. jakieś "ale" do każdej z nich... wiem...nie ma idealnego rozwiązania...

widzę, że bisia tradycyjną metodą... a jak u was??

a z czego budujecie...??

bo ostatnio namawiano mnie na ytonga, albo tańszy odpowiednik bk z solbetu, szybciej i łatwiej... kadzili... :) czytałam sporo o róznych technologiach.. ale... pozostaje mi .. jakieś "ale" do każdej z nich... wiem...nie ma idealnego rozwiązania...

widzę, że bisia tradycyjną metodą... a jak u was??

Buduję z porothermu - udalo mi się go kupić jeszcze w strefie cenowych stanów średnich. Też zastanawiałam się nad BK ale solbet był już w zasadzie niedostępny a Ytong droższy. Wojna na argumenty między zwolennikami materiału czerwonego i białego trwa ale wydaje mi sie że to dywagacje o wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia. Znajomi mają domy z porothermu i chwalą sobie. W stosunku do projektu zmieniam tylko grubość ocieplenia na 15cm.

Buduję z porothermu - udalo mi się go kupić jeszcze w strefie cenowych stanów średnich. Też zastanawiałam się nad BK ale solbet był już w zasadzie niedostępny a Ytong droższy. Wojna na argumenty między zwolennikami materiału czerwonego i białego trwa ale wydaje mi sie że to dywagacje o wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia. Znajomi mają domy z porothermu i chwalą sobie. W stosunku do projektu zmieniam tylko grubość ocieplenia na 15cm.

dzięki za odp.

jedna i druga technologia ma swoich zwolenników, dlatego wybór trudny... pewnie wezmę to co będzie łatwiej załatwić... :wink:

Ja będę mieszkać w Sękocińskim lesie więc albo tak jak Ty będę budować z porothermu i większą warstwa ocieplenia, ponad to co w projekcie, bo jak przyjdzie -26 brrrr.... to wolę grubsze ocieplenie niż grubszą kasę za grzanie wydawać.... a jak z bk wybuduję to albo grubszy mur, ale wolę rozwiązanie troszkę grubszego muru niz standard z ociepleniem, a i tak najwięcej ciepła przepuszcza dach więc tam na pewno będzie grubsza wata.

powodzenia z budową... czekam dopiero na swistek ze starostwa coby zacząć...więc jak w tym roku wyleję fundamenty, wyjdę nad poziom ziemi to będzie dobrze, pod koniec września bym zaczynała więc późno na cokolwiek więcej :(

to ja mam też pytanie z gatunku technologicznych:

po pierwsze, czy ktoś z was buduje Agnieszkę II z dwoma lukarnami z przodu?

jeśli tak, to czy zamierzacie ocieplać ściany lukarn? Mnie inspektor powiedział, że na projekcie to fajnie wyglada, bo jest bez ocieplenia, ale trzeba ocieplic i wtedy lukarny będa bardzo blisko siebie, co wizualnie będzie wyglądalo kiepsko (i większe prawd. przeciekania). Więc my je troche rozsuniemy, choć tez za bardzo nie można, żeby nie wchodzily w krawędź dachu.

Bardzo prosze o wasze opinie w tym temacie.

generalnie to każdy kolejny kok budowy przekonuje mnie, że projekt, który kupiliśmy (Agnieszka II wer.C) jest pełen nieścisłości, wiele rzeczy (wymiarów) wygląda inaczej w zależności od rysunku (inaczej na rzucie, inaczej na przekroju), są wymiary zupelnie nie przystające do rysunku i wiele innych. To jest koszmar, bo co chwila jestem wzywana na budowę i musze podejmować decyzje "jak robimy?"

B.

też tak uważam i chciałabym sie tego trzymać, ale co zrobić, kiedy na rzucie jest inaczej i na przekroju inaczej? to od której wersji nie robić odstępstw?

Zdarza się też niekonsekwencja w podanych wymiarach i wykonawca, zamiast robić według tego, co jest napisane, musi sam sobie coś wyliczać.