SONYA 09.09.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 pow. 210 tys za stan surowy otwarty????? bez okien? To trochę wyszło Jednak ten dach trochę podnosi koszty, co? Niestety trochę wychodzi Po pierwsze części materiałów nie ma w kosztorysie (przynajmniej Agnieszki I). Po drugie poszerzyliśmy garaż a więc i dłuższe belki terivy, i więcej betonu, piachu itd. Poza tym koszt dachu nie jest mały - szczególnie gdy się decyduje na dachówkę ceramiczną. No i jeszcze na dokładkę wzrost cen materialów - choć część kupiliśmy jeszcze przed szczytem podwyżek - i wzrost cen robocizny. Jak dodać to do kupy to niestety nie chce wyjść mniej (żeby tylko ostatecznie dużo wiecej nie wyszło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uśmiechnięty 09.09.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 a jeżeli chodzi o instalacje to już są wliczone czy to jeszcze inna bajka?? . Dosyć droga dziewczynka nam wychodzi!! "z tej Agnieszki!!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 09.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 a jeżeli chodzi o instalacje to już są wliczone czy to jeszcze inna bajka?? . Dosyć droga dziewczynka nam wychodzi!! "z tej Agnieszki!!" Mówimy o stanie surowym otwartym z dachem (wg projektu ok.150 tys. ) i bez szaleństw. Aż boje sie pomyśleć o wykończeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 10.09.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Może jest ktoś kto buduje Agnieszke we wschodniej Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uśka Tomasz 11.09.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a ile za godzinę pracy pana koparkowego będziecie płacić, ja znalazłam za 100 zł, ale coś mi się wydaję, że cena wzrośnie, jak usłyszał co bedzie musiał powyrabiac na naszej działcej to się tak troszkę zająkną... ... My też nie mieliśmy prosto To chyba taki urok Agnieszki W naszych stronach raczej Panowie Koparkowi życzą sobie za m3. No więc płaciliśmy 7zl. Co dało razem 700 zł. Ale średnia cena to 10 zł/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 12.09.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 My też podnieśliśmy ściankę kolankową o 25 cm. Poskutkowało to 2 poważnymi zmianami: wydłużenie krokwi o 15 cm, żeby okap był ciut niżej (ok. 11cm), co da lepsze proporcje domu, ale nie jest konieczne oraz zrobienienie słupków żelbetowych w ściance kolankowej, bo przy wys. 110 cm już to jest pożądane (w projekcie nie ma). Obie te zmiany niestety zwiększają koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 12.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to nasze skosy będzie można oglądac w połowie października. Wtedy umieszczę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kociarka 12.09.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 czekam na zdjątka... bisia... dobrze, że Agnieszka ma ładną czapeczkę.. i nie ma większej różnicy wizualnej jak się doda jeden pustak więcej i wydłuzy krokwie.... my tak robimy... ale nie odwazyłabym się o więcej..... widziałam dom, w których zastosowano zabieg podnoszenia ścianki kolankowej... nie można z tym przesadzić.... domy tracią wiele w wyglądzie zewnętrznym...szczególnie jak są balkony nad wejściem i te nienaturalnie przedłużone okna... albo nieproporcjonalne odległości okna od dachu... pewnie, że na plus więcej miejsca w środku... ale agnieszka i tak ma wyższą ściankę kolankową niż w innych projektach i sporo przestrzeni... a jedne pustaczek nie zakłuca wizerunku agnieszki.... jak się przedłuży jeszcze krokwie... a tak BTW... to przejechałam ostatnio samochodem połowę Polski...na siedzeniu pasażera... co dało mi możliwość przyklejenia się do szybki okna i oglądania architektonicznych upodobań Polaków... i wydaje mi się, że mało jest naprawdę ładnych domków.. albo klocki albo stodółki...kolory elewacji zaskakujące.... nasza agnieszka to jednak urodziwa dziewczynka... nie najtańsza ale... a co do koparkowego... to miałm na mysli 100 zł za godzinę... plus dojazd... i nieprzewidziane utrudnienia... nie znalazłam nikogo co na m3 by liczył....hmmm.. chyba będę szukać jakiegoś innego dołokopacza... a może ....możecie kogoś sprawdzonego polecić?? w okolicy sękocina... lesznowoli... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 12.09.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dziekujemy za wycenę okien. Właśnie wstawilismy dachowe wiec chyba z normalnymi poczekamy do wiosny. Jesli moge zabrac glos to równiez wydaje mi sie ze 1 cegla w gore duzo nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uśka Tomasz 20.09.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witamy wszystkich, jejku okna - temat strasznie zaawansowany My jesteśmy na etapie wychodzenia z 'dołka' I w związku z tym pytanko, czym ocieplaliście fundamenty? PS. czy wam również wyszło dużo więcej betonu B-20 niż zapisane w projekcie? Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 21.09.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 I w związku z tym pytanko, czym ocieplaliście fundamenty? PS. czy wam również wyszło dużo więcej betonu B-20 niż zapisane w projekcie? Zdecydowaliśmy się na styropian FS 20 gr 10 cm. Co do betonu wyszło nam troche wiecej ale liczyliśmy się z tym bo poszerzaliśmy garaż. Przy tym róźnica w ilości i tak nie była zbyt wielka, gorzej z różnicą w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 21.09.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 My fundamenty ocieplilismy poliestyrenem ekstrudowanym (styrodurem) firmy DOW Chemical, nazywa się to Roofmate SL-A grubości 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uśka Tomasz 23.09.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. No i bedzie FS 20 A czy robiliście już wycenę dachu? Z jakich materiałów? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 23.09.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Co do dachu na razie mamy kupioną dachówkę - rupp sirius 13 - za 24 tys. Więźba ze wstępnych wyliczeń też wyjdzie dużo więcej niż w projekcie. Mam nadzieję że pod koniec przyszłego tygodnia będę mogła podać szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 24.09.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A u nas będzie brązowa karpióweczka Creatona.Wycena wszystkich elementów dachowych (łącznie z orynnowaniem) - ok. 57 tys.Tylko uwaga: nasz dach jest troche wiekszy, bo poszerzalismy garaz do 6 m, no i mamy Agnieszke II, czyli troche inne ustawienie lukarn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 08.10.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 wazna kwestia jeszcze odnosnie podniesienia ścianki kolankowej:jak u was wyglada sprawa lukarn i przerwy w dachu??? dzisiaj u nas sie okazalo, ze poniewaz scianka jest podniesiona o 25 cm a okno zostaje na poprzedniej wysokosci (85 cm), to pojawia sie problem, ze przed oknem w lukarnie pojawi sie spora przerwa w dachu, gdzie trzeba bedzie zrobic taki bardzo szeroki parapet!! to chyba nie bedzie dobrze wyglądac! jestem trochę załamana, bo ścianka kolankowa już stoi razem z wiencem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren55 15.10.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witajcie. Sporo czasu zastanawialiśmy sie nad wyborem projektu. W końcu po wielu bojach i przebojach wybór padł na Agnieszkę II. Rozkład pomieszczeń jest właściwie najbardziej optymalny i nam odpowiadający. Oczywiście myślimy o kilku zmianach poprawiających funkcjonalność domu np. poszerzenie wewnętrznych schodów czy też podwyższenie kolanka o 1 cegłę. Ale najbardziej zastanawiamy się nad powiększeniem o dodakowe dużego okna z wyjściem do ogrodu. Czy ktoś z Was myślał może o takim rozwiązaniu, jakie są Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiamy wszystkich którzy zdecydowali sie na ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 15.10.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 my zrobilismy sobie wyjście na taras na tył domu w oknie szer 270 cm - 3x90, w czym 2 drzwi normalnie otwierane z ruchomum słupkiem (suwane są dla mnie niewygodne), i jedna część nie otwierana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren55 15.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dzięki za informację. Właśnie zastanawialiśmy się czy wybrać przesuwane czy otwierane. My zapewne będziemy chcieli zamontować w sumie cztery otwory aby widok na ogród był jak największy. Zawsze o tym myśleliśmy. Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania papierków wraz z pozwoleniem na budowę. Jak dobrze pójdzie to zaczniemy na wiosnę - może zima będzie lekka i będzie to marzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren55 16.10.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Wczoraj rozmawiałem z budowlańcem i zwrócił on uwagę na niezbyt dobre rozwiązanie dot. wentylacji kuchni oraz przedsionka. Czy ktoś z Was zastosował może jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts