Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujących "AGNIESZKI"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 601
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, to super, będzie się można wymieniać doświadczeniami.

My planujemy rozpocząć budowę w przyszłym roku, z uwagi na brak energii na działce. Przeraża mnie przede wszystkim szukanie ekip. Zaczeliśmy już poszukiwania i na razie nic. Wszystkie namiary mamy od znajomych, którzy już mają własny dom.

A wy na jakim etapie jesteście? Jak znależliście ekipę?

hip hip hurra!!!

po 4 miesiącach oczekiwania dostaliśmy wreszcie ostatni brakujący papierek do pozwolenia na budowę, czyli warunki przyłącza do sieci gazowej :lol:

wniosek złożyliśmy w lipcu tego roku :evil: a warunki łaskawie po kilku przypominaniach się doszły wczoraj :evil:

w związku z tym w przyszłym tygodniu składamy dokumenty do pozwolenia na budowę

a zacząć planujemy w kwietniu przyszłego roku

co do ekip, to mamy murarzy i wstępnie dekarzy, reszta jeszcze nie wybrana

Lunetak to do przodu.... napieraj na starostwo... z tego co pamiętam to też w gminie raszyn będziesz budować agnieszkę...

ja jeszcze nie mam pozwolenia... :( w starostwie do mojego projetu zagospodarowania mieli sporo uwag... :( (pluję sobie w brodę do tej pory, ze kupe kasy wzieli za projekt a i tak go skopali i mam całą pomazaną mapkę zmienianą trzy razy) myślałam, że damy radę wylać fundament w tym roku... a przez opóźnienia... i pocztę która miesiąc słała do mnie polecony list z zawiadomieniem o uzupełninie musieliśmy ponownie składać wniosek...

ale na szczęcie Pani która się zajmuje Gminą Raszyn, bardzo miła... (pierwsze biurko przy drzwiach) powiedziała, że wszystko pójdzie już gładko....

powodzenia!!

Witam wszystkich miłośników Agnieszki.

My budujemy Agnieszkę II wersja Zdunek i do tego z dość dużymi zmianami na poddaszu. Mamy dwie lukarny frontowe, bez naczółka i z dwóch pokoi tj. sypialni i nad wykuszem jadalni wyjścia balkonowe w lukarnach również bez naczółka. Podnieśliśmy ściankę kolankową do 1,30 m. Uzyskaliśmy w ten sposób bardzo wygodne i przestrzenne poddasze. Podniesienie ścianki kolankowej wrecz dodało uroku i lekkości całej bryle, bo dach w wersji podstawowej był dość przysadzisty. Bryła domu jest teraz proporcjonalna i po prostu piękna.

W trakcie budowy (obecnie stan surowy otwarty) było mnóstwo problemów głównie z więźbą, lukarnami frontowymi, o których zresztą pisaliście w swoich postach, ale dobry wykonawca i kierownik budowy poradzili sobie z tym. W pokoju nada garażem, który poszerzyliśmy o 50 cm, zamontowaliśmy ramkę stalową co wyeliminowało słupy konstrukcyjne i mamy teraz open space, a że będzie to kino domowe (idealny pokój ze ścianką kolankową nad wjazdem do garażu 2,3 - ekran super) można aranżować do woli.

Dach pokryliśmy dachówką ceramiczną Creaton miedziana angoba, po prostu poezja.

Jak dotychczas w dalszym ciągu jesteśmy zachwyceni Agnieszką i rzeczywiście był to dobry wybór.

Niestety nie jest to tani w realizacji dom, ale nie wybieraliśmy projektu tylko pod kątem kosztów jego budowy i byliśmy przygotowani na to, że koszty będa wyższe niż przeciętne.

Można dużo pisać o realizacji tego domu, ale jedno jest pewne, w dalszym ciągu dom nas urzeka, a to już dużo.

Niestety nie mogę teraz przesłać żadnych zdjęć naszej realizacji.

Jeśli ktoś będzie chciał obejrzeć Agnieszkę w trochę zmienionej wersji zapraszamy na południe Warszawy, dzielnica Wilanów tzw. Kępa Zawadowska.

Pozdrowienia dla wszystkich, którzy wybrali albo wybiorą i zdecydują się na realizację Agnieszki.

Kamak.

dobrze przeczytać pozytywną opinię o Agnieszce :D !!! Dzięki Kamak, za podtrzymanie na duchu... bo nam same klody pod nogi rzucają... najpierw z kupnem działki, teraz z papierkami zawirowania, a już nie piszę o realizacji, która opiero przede mną... jak widać problemów sporo... i koszty duże... ale efekty, z tego co piszesz warte poświęcenia :)

Pozdrawiam

Kamak, co to za wersja Zdunek?

Jak podniesliscie sciane kolankowa do 130 cm? U nas oryginalnie bylo 90 cm, dodalismy 1 pustak (czyli 25 cm) i bedziemy miec 115 cm. Przy 2 pustakach byloby 140 cm, ale wydawalo nam sie ze to zbytnio popsuje bryle budynku.

Musze koniecznie zobaczyc Twoj domek, skoro mowisz, ze podniesienie sciany kolankowej do 130 cm dodało Agnieszce lekkości.

My tez wybralismy Creatona, ale brąz.

Szkoda, ze nie masz zadnych fotek, ale jesli mozna to chtenie bym zobaczyla Wasz domek - jeśli oczywiście można - mamy niedaleko :)

Ścian kolankowa na surowo ma 130 cm, po położeniu styropianu, wylewek i podłóg około 122 cm.

Niektórzy zastanawiają się jak rozwiązać problem wentylacji w kuchni i w wiatrołapie. My zdecydowaliśmy się na wentylację nawiewno-wywiewną mechaniczną z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem żwirowym. Po problemach z parującymi oknami, jakie mamy w mieszkaniu z dobrze izolowanymi ścianami, po wymianie okien na szczelne, z własnego doświadczenia wiemy, że wentylacja grawitacyjna działa tylko wtedy kiedy rozszczelnimy okna a wtedy do mieszkania wchodzi niestety zimne powietrze i trzeba odkręcać mocniej kaloryfery. Koło się zamyka. To właśnie zdecydowało o zainstalowaniu wentylacji mechanicznej..

Jeśli ktoś z Was chce obejrzeć obecny stan naszej realizacji, zapraszamy.

Proszę o kontakt na priva.

Pozdrawiam serdecznie.

sabawtor szukanie ekipy i papierkologia to mały pikuś... w porownaniu z tym co nas czeka z samą budową... :)

oszczędzaj siły i nerwy... :) :) regeneruj się przed wiosną... bo pewnie tak startujesz z budową??

ciężko jest znaleźć jakąś senowną ekipę... juz mieliśmy "dobrą" ekipę z rodzinnych stron męża... ze świętokszyskiego.. i wszyscy do anglii, irlandii.... to kolejni... górale... Ci co zostali... to zabukowani do jesieni następnego roku..

też jeszcze nie mam... ale wśród znajomych rozpowiadam ...że poszukuję... idzie w świat info... i już mam kilka telefonów do okolicznych ekip....

a cisza na forum...... bo pewnie Ci co budują już agnieszkę, spędzają wszystkie wolne chwile na budowie , żeby przed zimą skączyć pewien etap parac...

a ja czekam i czekam... na bezduszny papierek ze starosta ... :) :(

pozdrawiam