Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niech żyje piątkowa głupawka ;-)

Gość dziuba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 522
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maco, chyba znalazłeś rozwiązanie! Myślę, że Twoje zaokrąglenie kasowe jest jak najbardziej dopuszczalne. Ja niestety poległem. Też ułożyłem równanie kwadratowe, po wczesniejszym uproszczeniu założeń zagadaki do układu 2 równań (w zagadce nie jest powiedziane, ze mają być 4 różne towary a co za tym idzie i 4 różne ceny) ale jego rozwiązanie nie spełnia założeń! Nie wiem, gdzie popełniłem błąd ale matmą to ja się na codzień nie zajmuję...

No właśnie. A mnie "dotknęło", że nie wiedziałem jak rozwiązać proste rónianie kwadratowe, które rozwalałem w średniej szkole. I to podziałało na ambicję i dlatego sidziałem tak późno... ! :smile:

Na początku założyłem, że dwa produkty mają cenę 1,00 (po to, żeby nie miały wpływu na iloczyn) i wtedy miałem 2 równania z dwoma niewiadomymi. Ale... wyszło, że nie ma dodatnich w liczbach rzeczywisutych (pewnie było w urojonych ale nie ma urojonych dolarów :smile: ...).

Więc potem zacząłem szukać innym śladem. Czy są dwa produkty, których suma da połowę 7,11 a ich iloczynem będzie pierwiastek z 7,11. I tak mi wyszły dwie liczby a jak podstawiłem je po dwie do "4 produktów" to wystarczyło zmienić jeden cent i wyszło...

Raczej mało naukowa medtoda.

Jakby się miało narzędzia to można by stworzyć 4-ro wymiarowy model w którymmzobrazowane byłyby dwa równania (suma i iloczyn) a część wspólna byłaby rozwiązaniem.

Swoją drogą ciekawe ile jest nie-permutowanych rozwiązań ?

A ja ułożyłem układ dwóch równań z czterema niewiadomymi. Z równania iloczynu wyznaczyłem jedną niewiadomą i podstawiłem do drugiego równania. To pozwoliło mi uzyskać równanie kwadratowe (przepraszam c^2 :grin:) z dwoma parametrami.

Rozwiązując równanie kwadratowe wychodzą wyniki właśnie z parametrami. Podstawiając doświadczalnie wartości parametrów z przedziału od 0,01 do 7,11 (dla każdego parametru) wyszłoby 711 x 711 = 505521 możliwości. Jeżeli założymy, że równanie kwadratowe ma dwa pierwiastki to byłoby tego dwa razy więcej. (To oczywiście teoria, bo delta może wyjść ujemna i takie równanie nie ma rozwiązania, albo może byc tylko jedno rozwiązanie - w każdym razie wersji jest na pewno mniej niż 1 000 000) :cool:.

I z tej "kupy" wyników trzeba wyszukać to co daje 7,11.

Miałem zamiar zrobić taką tabelę w excelu o wymiarach 711 x 711, ale zabrakło mi kolumn :grin::grin: i chwilowo sie poddałem - w końcu robota w firmie też nie może leżeć.

Kto ma jeszcze jakieś pomysły?

Ja chyba pomyliłam strony,zamiast rozerwać się trochę odbijam się od jednego zadannia do drugiego.Klub zdolnych matematycznie nam się zrobił.Na razie nic nie rozwiązuję ,czekam cierpliwie na mojego męża.Wraca w sobotę i wtedy zrobimy sobie turniej matematyczny.Będzie ubaw.

Pozdrawiam Was gorąco :smile:

A gdzie podziewa się am ?? Może on dałby radę z zakupami i Alicją? Póki co wiem że odebrał wczoraj ( dopiero ) maila z 9PEOPLE, i znowu słuch o nim zaginął... :roll:

UWAGA, PIERWSZA PODPOWIEDŹ DO ZADANIA O ALICJI:

Zaczynam przedstawiać tok rozumowania:

Należy przyjąć założenie, że nie może być żadnej osoby, która miałaby nie powtarzający się kolor kropki. No bo skoro nie widzi swojej kropki, to w jaki sposób mogłaby zgadnąć jaki to kolor nie widząc takiego samego koloru u innych? A więc....(cdn)

Maco, gratulacje!!!! Ale taraz to ja będę przeglądać wątek uważając żeby nie zobaczyć rozwiązania - przynajmniej dopóki sama w końcu nie go nie znajdę ( i tak już jedną liczbę zobaczyłam i niestety zapamiętałam :sad: ). Dobrze jest za to wiedzieć że takie rozwiązanie istnieje.

W zagadce z 7,11 wyszło mi, że jest TYLKO JEDNA taka kombinacja cen !!!

Fajna... ale niestety metoda, którą zastosowałem była "siłowa". Chętnie dowiem się jak inni to rozwiązali... :smile:

Myślę nad Alicją i mam jakiś początek ale brak mi końca... :sad:

<font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-02-07 15:23 ]</font>