Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Qrcze ja to mam problem. :evil: Chciałam miec bramę segmentową do garażu, a tutaj sie okazuje, że nie mam nadproża, i trudno jest taką zamontowac. Nie wiem co zrobię, bo nie chcę mie uchylnej, która wygląda jak blaszak...Czy ktoś miał z was taką sytuację?

Podsuwam pomysł wstawienia okna na całej szerokości bramy - które doskonale spełni funkcję nadproża, którą w przypadku takiej bramy jest zamaskowanie mechanizmów.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anetabo mogłabyś mi napisac jak mogę zamontować to okno aby mieć nadporoże w bramie garażowej? Chodzi o to, żeby zamontowac samą ramę?Czy to utrzyma cały mechanizm

Okno zamontowane jest w miejscu nadproża. Składa się z dwóch części. W środkowym pasie do ramy przykręcony jest uchwyt prowadnicy wyciągarki bramy. Prowadnice po których jadą rolki bramy przyczepione są do ścian bocznych, i delikatnie do ram okna, a w środku garażu na wieszakach metalowych.

Mamy tak zamontowane dwie bramy Wiśniowski.

Przy zamkniętej bramie jest światło naturalne w garażu.

Rama okna nie przenosi wielkich obciążeń, bo na niej w zasadzie oparta jest tylko prowadnica mechanizmu wciągającego. Główny ciężar bramy jest oparty na prowadnicach po których jadą rolki bramy.

Pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedzi w sprawie suporexu.

A gdzie kupujecie więźbę dachową? Zastanawiam się czy 750 zł za m3 to dobra cena czy szukać czegoś tańszego (po wstępnych negocjacjach jest szansa, że cena będzie obejmować transport i impregnację)

Dzięki za odpowiedzi w sprawie suporexu.

A gdzie kupujecie więźbę dachową? Zastanawiam się czy 750 zł za m3 to dobra cena czy szukać czegoś tańszego (po wstępnych negocjacjach jest szansa, że cena będzie obejmować transport i impregnację)

Jak z Vatem i fakturą to dobra cena. W zasadzie jest zmowa i taniej mało kto zaproponuje. My kupowaliśmy jakieś 2 miesiące temu (już było 750zł u nas wszędzie) po 600zł spod Białej Podlaskiej - ale tam było b. dużo szkód po burzach.

Qrcze ja to mam problem. :evil: Chciałam miec bramę segmentową do garażu, a tutaj sie okazuje, że nie mam nadproża, i trudno jest taką zamontowac. Nie wiem co zrobię, bo nie chcę mie uchylnej, która wygląda jak blaszak...Czy ktoś miał z was taką sytuację?

ja zamówiłam ramę, a deski oddzielnie, mam uchylna ale drewnianą:)

Przymierzam się do kupna dachówki, ale jakoś nie bardzo wiem gdzie w Lublinie są dobre składy z pokryciem dachowym (oprócz Omegi w Głusku i Stalmetu na Krzemionki, skąd mam już wstępne wyceny). Będę wdzięczny za informację, gdzie kupowliście i który skład jest ewentualnie godny polecenia.

A tak przy okazji. Czy to prawda, że wytrzymałość i trwałość dachówki cementowej jest podoban jak ceramicznej? Jakie macie tu doświadczenia / przemyślenia.

Przymierzam się do kupna dachówki, ale jakoś nie bardzo wiem gdzie w Lublinie są dobre składy z pokryciem dachowym (oprócz Omegi w Głusku i Stalmetu na Krzemionki, skąd mam już wstępne wyceny). Będę wdzięczny za informację, gdzie kupowliście i który skład jest ewentualnie godny polecenia.

My kupiliśmy w Orionie na Zemborzyckiej. Polecam wizytę tam na samym końcu z konkretnymi, ostatecznymi wycenami z innych firm.

Pozdrawiam,

Witam.

Proszę o namiary na jakiś porządny i tani sklep/firmę w naszym pięknym mieście gdzie dostanę konkretną ofertę na instalacje wodno-kanalizacyjne i centralnego ogrzewania.

Chodzi o system PEX-AL-PEX i dobrze wyliczoną podłogówkę w całym domu.

Narazie jesteśmy na drodze do samodzielnego wykonania tej części prac.

Pozdrawiam,

Witam wszystkich na forum

Na wiosne 2008r. planuje budowe naszego domku i mam problem ze znalezieniem ekipy budowlanej ( Lublin ,okolice) .

Te z którymi prowadzilismy rozmowy są mało wiarygodne. Czy może ktos zyczliwy mógłby polecic mi dobra ekipę budowlana .

Pozdrawiam

:)

Czy może ktos zyczliwy mógłby polecic mi dobra ekipę budowlana .

Coś nikt się nie kwapi ,żeby polecać ekipy, a może już nie ma dobrych ekip, bo wyjechały na wyspy. Ja swojej też narazie nie polecę, bo po pierwsze jeszcze nie wiem czy dobra, bo dopiero zaczęli, a po drugie wolę, żeby skończyli u mnie zanim wezmą kolejną robotę. Już działają na kilka frontów przez co u mnie nie idzie tak sprawnie jak pierwotnie majster obiecywał. Wysyłam Ci jednak na priva jakieś kontakty, które kiedyś dostałem od kogoś innego. Uprzedzam jednak, że niewiele o nich wiem - ani dobrego ani złego, bo właściwie ich nie sprawdzałem. Pozdrawiam

czy ktoś zyczliwy mógłby polecic mi dobra ekipę budowlana .

Ja też nie polecę. Moi budowali prawie 4 miesiace. Ile mnie to kosztowało stresu i pieniędzy to juz nie wspomnę. Jestem tylko szczęsliwa że wreszcie skończyli i nie będę musiała ich oglądać.

Mogę tylko Ciebie przestrzec, że jak bedziesz szukała ekipy to pytaj sie czy mają stały skład. Ile osób buduje? U mnie czasami przychodziło tylko dwóch, gramolili sie okropnie. Aha i najlepiej jest chyba jak dzielą sie kasą po równo, albo jak szef płaci swoim pracownikom za wykonaną pracą. U mnie płacił szefo swoim pracownikom od godziny i dlatego sie tak gramolili. Mam nadzieje, że nie bedziesz się tak stresowała jak ja. Lepiej zapłacić 2-3 tys. wiecej ekipie ale poleconej i sprawdzonej niż takiej której nie jesteś do końca pewna.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja też prosiłbym o namiary na firmę wykonującą ogrodzenia z siatki i informacje o aktualnych cenach. Coś chyba ostatnio nikt tu nie zagląda. Pewnie wszyscy przenieśli się na to drugie lubelskie forum.

Witam wszystkich budujących się w pobliżu Lublina i dołączam do was.

My planujemy budowę domu dopiero w 2008 r.

Aktulanie będziemy występowac o pozwolenie na budowę, działka w Kalinówce, projekt zakupiony i nazywa się Agnieszka II z Mgprojekt.

Bardzo prosze o ile ktoś ma , dajcie namiary na polecone ekipy budowlane, czas się umówić z jakąś.

Pozdrawiam

Ja też prosiłbym o namiary na firmę wykonującą ogrodzenia z siatki i informacje o aktualnych cenach. Coś chyba ostatnio nikt tu nie zagląda. Pewnie wszyscy przenieśli się na to drugie lubelskie forum.

hmmm

ja pytam o to ogrodzenie i na tamtym forum juz chyba drugi miesiąc Vaclav, i nic..........Znalazłam dwie firmy z polecenia i dosyc mocno różnią się ceną. Nie wiem czy chcesz robić z obrzeżami, czy bez bo to jest duża różnica w cenie. Ciągle się waham.......potrzebuję trzeciej z polecenia.......hi hi to się zdeccyduję. Podobno taniej niż w/w robi ktoś z lubartowa, ale nie mam namiarów..........Aha, oprócz ceny to jeszcze różnią się te firmy filozofią kładzenia obrzeży ( na zew. lub wew. ....). A czy budujesz domek na śmieci??? bo to też najlepiej wcześniej wymurować

pzdr

jak chcesz nr to daj znać, poszukam ( jedna jest z motycza, druga z trzcińca k/lubartowa)

Do Kalbo. Pewnie, że chcę numery (może być na priv). Ja narazie nie robię jeszcze pełnego ogrodzenia. Z dwóch boków działki mam siatkę sąsiadów, od strony wejścia nie będę jeszcze robił (a w każdym razie nie w wersji docelowej) bo jestem na początku budowy i jeszcze pewnie sporo ciężkich samochodów będzie wjeżdżało. Chcę tylko ogrodzić siatką od tyłu działki (ok. 30 mb) i do tego potrzebuję jakichs ludzi.

O co właściwie chodzi z tymi obrzeżami?

Pozdrawiam i proszę o namiary

Witam wszystkich!

Zaczynamy budowe (taka mamy nadzieje) wisoną 2008r.- działak w Kalinówce.

Narazie jestesmy kompletnie zieloni w temacie (hmmm ale mamy za to teścia budowlańca heh:D )

Potrzebujemy namierów na taniego geodete do wykonania mapki 1:500 do celów projektowych.

Czy jak mam juz warunki podłączenia od wszystkich (woda,gaz,prad) to mogę występować o pozwolenie na budowe?

Ile czau zajmie im podłączenie tego wszystkiego?

Ile kosztuje w lubelskim beton komórkowy?

Pozdrawiam serdecznie