Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj MIxer4all, my tez budujemy w Kalinówce, niestety z własnego doświadczenia wiem, że kwestia przyłączenia mediów nie jest taka prosta.

Miałam nadzieję teraz pozostało tylko czekać, jeśli chodzi o wode to chyba smi zlecimy firmie wykonanie przyłacza, a właściwie to sieci, z gazem problemu niebędzie, najgorzej jest z prądem. Plan jest że przyłacza nas w okolicach sierpnia 2008 r., więc wtedy nie ma szans na budowę, będziemy myśleć jak to przeskoczyć

Może macie jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam prośbę, jeśli ktoś z was jest zorientowany jak kształtują się koszty robocizny za wybudowanie domu w stanie surowym łacznie z dachem, to prosze o info.

Chcemy zacząc rozmowy z fachowcami ale nie mamy pojęcia jakie są stawki?

Witaj Sabawtor,

W Lubzelu powiedzieli mi, ze podłączą kwieceń-maj.

Wodę będe robił projekt wspolnie z wlascielami sasiednich dzialek i zlecimi firmie wykonanie.

Jeszcze nie bylem za gazem (Karpacka Spółka) wiec nie wiem jak to czasowo wyglada.

Z czego budujecie?

My chyba zdecydujemy sie na beton komorkowy (suporeks).

pozdrawiam

My będziemy budowali chyba z Maksa(ale to jeszcze nie jest do końca przesądzone).

A gdzie dokładnie w Kalinowce masz działkę? Może gdzieś blisko nas?

My mamy w tej uliczce, która jest praktycznie na przeciwko skrętu do Świdnika.

Nasza działka jest przy ulicy na przeciwko salonu Audii "Danelczyk"

Mam już ustawioną koparkę do fundamentów i wyrównania terenu.

Cena 85zł za godzinę - łycha 60

Napiszcie czy dobra cena

Pozdrawiam

Ja płaciłem za koparkę 80/h i z tego co się orientowałem to była to dość standardowa cena. Zwykle liczyli sobie też za dojazd jeśli plac budowy był oddalony, ja jednak nie płaciłem bo mieli do mnie bardzo blisko.

Witam i pozdrawiam "nowa grupę lubelską"

Zacznę tak:

Na forum jako czynny uczestnik jestem od niedawna, ale śledzę wątki już od roku :lol:

Plan jest taki:

-działeczka jest(spadkowa :lol: ) do teściowej dwa kroki 8)

-projekt wybrany :lol:

-planujemy ruszyć z papierologią w styczniu 2009

-jak wszystko pójdzie planowo to zaczniemy budowę w kwietniu :roll: :wink:

A poniewaz jestem osobą zorganizowaną :wink: przygotowania zaczynam już teraz, czyt.łażenie po forum i zbieranie info 8)

Teraz tak: domek 195m2, z uzytkowym poddaszem plus garaż w bryle 34m2, razem pow. użytk.229m2. Dach 4spadowy, bez udziwnień.

Myślimy o podpiwniczeniu, ale decyzja jeszcze nie podjeta

Szczerze mówiąc byłam i jestem zielona w tematach budowlanych, ale forum dało mi "małe podstawy" i już kumam o co chodzi w pewnych kwestiach :wink: nawet mój małż czasem się dziwi jak walnę jakimś fachowym zwrotem w jego kierunku :o :lol:

.......ale do fachowca mi jeszcze daleko :wink: :lol:

Bylabym Wam bardzo wdzięczna za JAKIEKOLWIEK info związane z kosztami papierologii, no i..... :-? sprawdzonymi ekipami

POZDRAWIAM I ZYCZĘ POSTĘPÓW NA BUDOWACH :lol: :wink:

Witam wszystkich po dłuższej przerwie

Fundamenty i podpiwniczenie wykopane oraz za zbrojone i jutro zalewam ławy i fundamenty

A tak na marginesie gdzie zamawialiście beton i po ile ?

Pozdro. :o

Witam!

Bardzo prosze Was o informacje dotyczące kosztów papierologii-ile Was to wyniosło razem?

Bede bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz-robie wstepny kosztorys, ale naprawde ciężko mi powiedzieć ile to wszystko może kosztować, tzn.

-projekt 2000zl

-adaptacja @ 2500zl

-ale pozwolenia, umowy itd. tego nie wiem, szacuje jakies 2000zl-poprawcie mnie jesli sie myle

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Fundamenty i podpiwniczenie wykopane oraz za zbrojone i jutro zalewam ławy i fundamenty

Jakich rozmiarow domek budujesz i jak szacujesz koszty podpiwniczenia(częściowe czy całkowite)?

Czy ktoś buduje się w Zemborzycach?

Witam!

Bardzo prosze Was o informacje dotyczące kosztów papierologii-ile Was to wyniosło razem?

Bede bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz-robie wstepny kosztorys, ale naprawde ciężko mi powiedzieć ile to wszystko może kosztować, tzn.

-projekt 2000zl

-adaptacja @ 2500zl

-ale pozwolenia, umowy itd. tego nie wiem, szacuje jakies 2000zl-poprawcie mnie jesli sie myle

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Kompletowałem dokumentację w tym roku i kosztowało mniej to ok. 5200, w tym: 1500 projekt, 2900 adaptacja, a reszta to różne inne papierki - mapki, wstępne opłaty związane z przyłączem prądu itd. Zaznaczam przy tym, że adaptacja była bardzo prosta i nie zawierała praktycznie żadnych istotnych zmian - właściwie jedynie zmiany wielkości okien i jakaś likwidacja balkonu.

Pozdrawiam i powodzenia

vaclav dzieki bardzo za odp :wink: :p

czyli jeśli dobrze rozumuje 8) za reszte papierków odejmując projekt i adaptacje zaplaciles @ 800zl. Nie wiem dlaczego ja zakładałam @ 2000zl :o

Ale w sumie lepiej założyć z haczykiem niż pozniej sie denerwować :evil: nasze urzędy są nieobliczalne :o :lol:

Jednak bede musiala dołożyć troche do kosztów adaptacji- jeśli piszesz ze małe zmiany cie tyle wyniosły, a czy było to z projektami przyłączy?

U nas też raczej małe zmiany, ale dochodzi ta cholerna piwnica :roll: i tego się głównie obawiam.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje :D

soNIa_m

u mnie dokumentacja tak jak u vaclav ok. 5000 zł

Słuchajcie ja mam inny problem, na naszej działce nie ma wody, mieliśmy w zamiarze poprowadzić sieć wodociągową, jest to teren zakłądu w Bełżycach.

Aby tą sieć doprowadzić musimy mieć zgody wszystkich właścicieli, przez których działki ta sieć będzie biegła.

Jeden robi nam problemy, co w sytuacji jeśli nie będziemy mieć jego zgody?

Ponadto w poniedziałek składamy wniosek o pozwolenie na budowę.

sabawtor my jesteśmy skazani na studnie i oczyszczalnie :roll: ale z drugiej strony jakby sie temu przyjzec bliżej to nie takie złe rozwiązanie-nie musisz nikogo prosić i płaszczyć się przed sąsiadami. A swoją drogą to rzeczywiście "fajny" sąsiad się u Ciebie zapowiada :wink: :evil: nic tylko kopnąć w dupę :wink: