Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Gość a k a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jednak bede musiala dołożyć troche do kosztów adaptacji- jeśli piszesz ze małe zmiany cie tyle wyniosły, a czy było to z projektami przyłączy?

U nas też raczej małe zmiany, ale dochodzi ta cholerna piwnica :roll: i tego się głównie obawiam.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje :D

Tak, z projektami przyłączy. Wszystkim zajmował się jeden architekt, który zlecał projekty przyłączy branżystom, z którymi współpracuje. W tym sensie było to wygodne, bo nie musiałem się tym zajmować. Inna sprawa, że pod innym względem mnie wkurzał, ale to już przeszłość. Zrobił i pozwolenie jest więc OK.

sabawtor napisał:

Jeden robi nam problemy, co w sytuacji jeśli nie będziemy mieć jego zgody?

Ponadto w poniedziałek składamy wniosek o pozwolenie na budowę.

Nie jestem pewnien czy bez tej zgody przyjmą Wam wniosek, ja podobnie miałem z prądem. Niestety najprościej dogadać się z sąsiadem, jeżeli zależy Wam na czasie. Chyba możecie wystąpić o nowe warunki przyłączenia, wtedy powinni go ominąć, a sąsiadowi powiedzcie, że do Was niech już po nic nie przychodzi, bo nawet szklanki wody nie dostanie. Gorzej jeżeli to jedyne warunki jakie chce wydać dostawca.

pozdrawiam

Witam wszystkich na forum :)

We wrześniu zakupilismy działkę i na wiosnę 2008 planujemy zacząć budowę, jesteśmy na etapie załatwiania papierologii. Poszukuję architekta do adaptacji projektu i wykonania kilku zmian, przejrzałam forum ale jakoś nikt nie chce polecać swoich architektów...może ktoś słyszał o jakimś dobrym i w przystępnej cenie, choć nie korzystał z niego?

P.S., działeczka nasza jest w Pryszczowej Górze :)

• 2 weeks później...

Zazdroszczę perspektywy wielkanocnej przeprowadzki. Choć z drugiej strony, zaczęliśmy dopiero jesienią tego roku więc chyba i tak nie jest źle. Mamy zrobiony stan zero, a teraz przerwa i pewnie ciąg dalszy dopiero na wiosnę. Zimę mam zamiar wykorzystać na kupowanie materiałów (tych co się da), żeby uniknąć ewentualnych wiosennych powyżek.

Pozdrawiam wszystkich budujących

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Jestem nowy na forum.

Odkupiłem budynek w stanie surowym.

Poszukuje murarza z pomocnikiem do wybudowania scianki i jeszcze czegos.

Razem okolo 100 pustakow pojdzie.

Okolice Lublina, zaplecze socjalne jest.

Oczywiscie murujemy jak temperatura dodania bedzie.

Jak ktos ma namiary to piszcie na priv:

marbi malpa onet kropka pl

Marcin

• 2 weeks później...
najpierw robiliście/będziecie robić tynki wewnętrzne czy instalacje sanitarne ?

Najlepiej zrobić najpierw instalacje, ponieważ po zrobieniu tynków hydraulicy będą musieli je skuwać, a później (nie wiadomo czy będą chcieli) ponownie je położyć.

W przypadku łazienki to wiadomo - brak tynków, a na końcu glazura.

Według mnie aka, ogrzewanie rzeczywiście lepiej jest zrobić po tynkach (wcześniej myślałem o kanalizacji i wodzie).

U siebie planuję rozprowadzić instalacje w posadzkach, w warstwie styropianu. Podejścia do grzejników można wtedy albo zrobić z posadzki (ale wtedy gorzej to wygląda, a na pewno zbiera się kurz przy rurkach), albo ze ściany za grzejnikiem zasilanym od dołu (ładniej, chociaż pewnie więcej pracy dla fachowca). Ponieważ do skucia byłoby niewiele -tylko na rurki za grzejnikiem, można to zrobić po tynkach, a później uzupełnić, jest tego niewiele i nie będzie widać (jakby komuś niewyszło).

W łazience do grzejnika drabinkowego najpierw rurki potem glazura. W zasadzie zostaje tylko pion na górę, ale jak się uda, najlepiej go puścić w takim miejscu żeby nie było potem widać i obudować, a jeżeli musi być w bruździe to nie przez środek pomieszczenia, tylko gdzieś w rogu, a później "ładnie" tynk uzupełnić.

• 2 weeks później...