Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Gość a k a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a np pod oczyszczalnie przydomowa nie trzeba?

Z oczyszczalnia to inna sprawa bo w tytm przyadku nasze grunta są niewdzięczne (nie chcą "przyjmować" wody.....)

ale badanie hydrogeologiczne mozna sobie zrobić samemu (pisałem juz o tym)

wbija sie cylinder metalowy o wymiarach: H=25cm, fi=11cm na głebokość 14cm w grunt na którym ma być drenaż. Zalewamy woda cylinder do wysokości 10cm (1cm poniżej krawędzi i czekamy aż calość wsiąknie (możemy zmierzyć czas). Jak wsiąknie całośc to zalewamy jeszcze raz tak samo i mierzymy czas. Ten czas to czas wsiąkania do nie w pełni nasyconej wodą warstwy gruntu 1 litra wody na powierzchnię 100cm2 (nazwijmy go współczynnikiem wsiąkania, bardzo uproszczony pomiar). Żeby uzyskac wynik dla podłoża nasyconego trzeba powtórzyć pomiar z 5 razy albo go zrobić po długotrwałych deszczach. Mając współczynnik wsiąkania naszego gruntu, ilość wody (posciekowej) zrzucanej np. w ciagu doby , powierzchnię drenażu to możemy sobie wyliczyć jak długo to bedzie wsiąkac i czy nie musimy zwiększyć powierzchni drenażu ewentualnie "uzupełnić" go piaskiem i żwirem.

Mozna też się posiłkować programami, np. http://www.sotralentz.pl/php/index.php?s=41&did=1&l=pl

ale tam sa zdefiniowane współczynniki infiltracji dla konkretnego podloża a nie zawsze to się sprawdza.....

Witam wszystkich budujacych w okolicach Lublina a w szczegolności dzielne budujące kobietki. Ja tez nadzoruję swoją budowe. Nie bede pisac ze mąż mi nie pomaga bo jak dokopie sie do tego wątku to się obrazi. Wykonał trochę pracy fizycznej ale całe to załatwianie, dzwonienie, podejmowanie dezyzji jest na mojej głowie. Nie jest łatwo, czasami ryczę ze złości. Zaczeliśmy budowe od czerwca a mam dopiero podmurówke. CVzekam na ekipę i reszte materiału na sciany. mam nadzieję, że w poniedziałek ruszymy z resztą a za 1,5 tygodnia bedzie wszystko stało. Cieszę sie że sa odważne kobiety które biorą budowę w swoje "ręce". Takie czasy.

Słuchajcie stoję przed wyborem okien plastikowych, bram garażowych segmentowych i drzwi zewnętrznych. Czy możecie powiedzieć do jakich sklepów, producentów w Lublinie warto zajrzeć, bym nie zapłaciła za drogo i żebym nie musiła brać kilka dni urlopu na szukanie tego wszystkiego?

W Okno-Domie byłam okna faktycznie ładne ale ceny wysokie. Firma produkuje okna na profilu Salamander i tu mam pytanie czy Salamander ma certyfikat ITB na okleinę bo czytałam na forum, że jeszcze jakiś czas temu nie mieli. :roll:

Biorę jeszcze pod uwagę Veke Perfectline z Balex-Budu czy ktoś ma kakieś doświadczenia z tą firmą?

A może jakieś opinie na temat Gorana. Chyba nie wszyscy forumowicze mają Okno-Dom? :wink:

Witam kobiety budujące, Elais po wypowiedziach widzę, że jesteśmy na podobnym etapie budowy. My już zdecydowaliśmy w kwestii okien 2 tygodnie temu. Co do Oknodomu to nie wszyscy maja ich okna i my też nie będziemy mieli, chociaż są ładne. wybraliśmy Oknoplast Kraków okna nawet tańsze i bardzo ładne, pan przyjechał, pomierzył otwory i przygotował ofertę. no i się zdecydowaliśmy Teraz mamy problem z elewacją dokładnie z ociepleniem, mamy porotherm, podobno nie należy ocieplać ceramiki styropianem jakie są Wasze opinię na ten temat.

Witam serdecznie,

Widzę, że na tym formu są osoby, które niedawno przechodziły przez problemy związane z pozwoleniem na budowę. Planuję budowę na wiosnę, na razie zabieram się za załatwianie papierkowej roboty. I tu pojawia się pytanie- co sądzicie o adaptacjach projektów gotowych wykonywanych przez ZUP z ulicy Bursaki. Mają całkiem dobre ceny - pytanie tylko jak z terminowością. W GEPRO trochę drogo...

Pozdrawiam kobietki budownicze / i nie tylko :) /

Witam kobiety budujące, Elais po wypowiedziach widzę, że jesteśmy na podobnym etapie budowy. My już zdecydowaliśmy w kwestii okien 2 tygodnie temu. Co do Oknodomu to nie wszyscy maja ich okna i my też nie będziemy mieli, chociaż są ładne. wybraliśmy Oknoplast Kraków okna nawet tańsze i bardzo ładne, pan przyjechał, pomierzył otwory i przygotował ofertę. no i się zdecydowaliśmy Teraz mamy problem z elewacją dokładnie z ociepleniem, mamy porotherm, podobno nie należy ocieplać ceramiki styropianem jakie są Wasze opinię na ten temat.

My mamy również ścianę z porothermu i ocieplaliśmy styropianem, (myślę że chodzi Ci Aniu o paro przepuszczalność) wydaje mi się że nie ma żadnego znaczenia styropian czy wełna, ściana i tak nie jest po to aby wymieniać powietrze w domu , od tego jest wentylacja. Zaleta wełny jest lepsza akustyczność ale to też rozwiązanie dla osób mieszkających w hałaśliwej dzielnicy. My również mamy okna z Oknoplastu i jak narazie spisują się bez zarzuty. Pozdrawiam

My już zdecydowaliśmy w kwestii okien 2 tygodnie temu. Co do Oknodomu to nie wszyscy maja ich okna i my też nie będziemy mieli, chociaż są ładne. wybraliśmy Oknoplast Kraków okna nawet tańsze i bardzo ładne,

Aniu a procentowo o ile tańsze. Mam wycenę Okno-Domu i Balex-Budu (Veka) i są bardzi zbliżone. Dostałam jeszcze wycenę z Ferno także profil Veka Perfectline i tu jest taniej o 15%- to całkiem sporo... :roll: Nie dam rady oblecieć wszystkich firm więc będę wdzięczna za info.

My już zdecydowaliśmy w kwestii okien 2 tygodnie temu. Co do Oknodomu to nie wszyscy maja ich okna i my też nie będziemy mieli, chociaż są ładne. wybraliśmy Oknoplast Kraków okna nawet tańsze i bardzo ładne,

Aniu a procentowo o ile tańsze. Mam wycenę Okno-Domu i Balex-Budu (Veka) i są bardzi zbliżone.

trudno powiedzieć o ile tańsze, my mamy kupe dodatlków w oknach takich jak niskie progi w drzwiach tarasowych i balkonach tzw termoramke, brązowe uszczelki. Cena była porównywalna do Oknodomu ale tam braklowało tych dodatków. a po dodaniu, tylko niektórych, w Oknodomie wychodziło drożej Ofirmie Balex Bud nigdy nie słyszałam wiec nie moge Ci pomóc

Dostałam jeszcze wycenę z Ferno także profil Veka Perfectline i tu jest taniej o 15%- to całkiem sporo... :roll: Nie dam rady oblecieć wszystkich firm więc będę wdzięczna za info.

Buduję i mieszkam w okolicach Lubartowa i słyszałam, że Ferno juz w ogóle nie robi okien z PCV tylko robi im to jakis podwykonawca. z resztą w okolicy maja bardzo złą sławę więc ich w ogóle nie brałam pod uwagę

Z oknami jest ten kłopot, że jest bardzo dużo firm i cena jest bardzo zróżnicowana (mieliśmy chyba z kilkanaście ofert) U nas droga selekcji wyglądała tak że zapraszaliśmy panów na budowę. Oni robili pomiary a my z nimi rozmawialiśmy pytaliśmy co by mogli nam doradzić itd. i wierz mi że już na tym etapie bardzo łatwo można sprawdzić czy firma ma profesjonalne podejście do klienta.

My mamy również ścianę z porothermu i ocieplaliśmy styropianem, (myślę że chodzi Ci Aniu o paro przepuszczalność) wydaje mi się że nie ma żadnego znaczenia styropian czy wełna, ściana i tak nie jest po to aby wymieniać powietrze w domu , od tego jest wentylacja. Zaleta wełny jest lepsza akustyczność ale to też rozwiązanie dla osób mieszkających w hałaśliwej dzielnicy. My również mamy okna z Oknoplastu i jak narazie spisują się bez zarzuty. Pozdrawiam

Dzięki za podpowiedz budujemy daleko od hałasu wiec chyba zostanie styropian, ( maż ze względu na koszty też jest za ta opcją). Tak tez mi się wydawało że z ta paraprzepuszaczalności ściany to chyba nie do końca prawda Co do okien równie mam nadzieje że będę z nich zadowolona.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Na pewno pójdę do tej firmy która sprzedaje okna Oknoplat z Krakowa. Jak zobaczyłam na ich stronie mieszczą się na Koncertowej 9, jeszcze miesiąc temu mieszkałam na Koncertowej 7 i ich nie odwiedziłam, ale już kilka lat temu obiło mi sie o uszy że to dobre okna :-)

ja jeszcze nie wiem. Ale wydaje m isię że lepiej z cegły klinkierowej. Te płytki mogą później odpadać. Ja właśnie zakupiłam cegły klinkierowe na słupki pod taras. Kupiłam dziurawkę z Bogdanki II klasa, płaciłam 1,80 za sztukę, wiec tak sobie.Ale cegiełki są ładne, sama wybierałam, sztuka po sztuce. Na kominy w składzie budowlanym powiedzieli mi, że też moze być dziurawka, tylko odpowiednio zadeklowana, ja i tak mam w środku rury Schiedla, wiec nic nie powinno przeciekać. A z cegłą pełną plus te płytki, to o wiele drozej wyjdzie, chyba że jesteś taka osobą, która kupowała cegłę po 0,40 groszy.

Witam wszystkich po dłuższej przerwie :oops:

Mam pytanko :D Czy jak składaliście uzgodnienia dokumentacji projektowej ogrodzenia dla budynku tj. płotek,brama,furtka oczywiście od drogi gminnej,to robiliście projekt i opis ogrodzenia?

Proszę pomocy bo mój arch. kazał zrobić projekt, opis i złożyć w starostwie.

Jak robiliście coś takiego?

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdro :roll:

w starostwie składałam zgłoszenie budowy ogrodzenia do którego dołączyłam własnoręcznie zrobiony szkic

otrzymaliśmy wezwanie do uzupełnienia zgłoszenie m. in. o rysunek przęsła !!!, a przy szkicu był wyraźny opis z którego wynikało że ogrodzenie będzie z siatki :lol:

Pani nas obsługująca była wyjątkowo niemiła, pokazała projekt budowlany jaki jej zdaniem powinniśmy wykonać

tylko, że zgodnie z przepisami w przypadku ogrodzenia projekt nie jest wymagany

po interwencji u zwierzchniczki niemiłej Pani zgłoszenie zostało zaakceptowane z moim szkicem

wcześniej mieliśmy pozwolenie na budowę budynku stojącego na tej samej działce, przy budynku nie było projektu ogrodzenia, ale było ono wrysowane na mapce z przyłączami, która była uzgadniana w ZUD