Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Gość a k a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj zakupiłam klinkier na ogrodzenie w składzie fabrycznym Bogdanki na ul. Tyszowieckiej za 1,35zl brutto. Wcześniej kupowalam na kominy Winerbergera po 2,1zł ale na ogrodzenie to już za duży koszt. Wieść gminna niesie, że cegła najtaniej w Syke na ul. Krochmalnej ale w jakiej cenie nie mam pojęcia bo to się cały czas zmienia :roll:

Ciągle zastanawiam się nad wyborem materiału na ściany i rozważam między innymi belit, ale trudno mi uzyskać jakieś sensowne informacje o tym co jest dostępne w różnych hurtowniach. W Syke np. oferują belit z Niemiec (niewiele więcej można się dowiedzieć), w Omedze w Głusku mają m.in. z Solbetu. Czy ktoś może wie czy czymś istotnym a jeśli tak to czym się one różnią i generalnie na co zwracać uwagę kupując belit. Nie wiem też czy lepiej kupowac paletowany i foliowany czy luzem. Wydawało mi się, że ta pierwsza opcja będzie lepsza, ale dziś ktoś (konkurencja) doradzał mi, że paletowany często jest uszkodzony. Macie tu jakieś doświadczenia?

Ja kupowałam cegłę właśnie w chwałowicach.To jest cena bez transportu.Chwałowice leżą na trasie od Annoploa do Stalowej Woli.Około 15 km za Annopolem w stronę Stalowej Woli.Dwójka to tak zwany przepał lub niedopał. Ja dwójkę kupowałam na podmurówkę a jedynkę na kominy. namiary tel.015-845-34-46 albo do innej cegielni 015-845-33-57.Bo tam jest cegła prosto z cegielni.Ale wiem że i transport mają.Ja brałam bez transportu,bo mam własny.

Dzisiaj zakupiłam klinkier na ogrodzenie w składzie fabrycznym Bogdanki na ul. Tyszowieckiej za 1,35zl brutto. Wcześniej kupowalam na kominy Winerbergera po 2,1zł ale na ogrodzenie to już za duży koszt. Wieść gminna niesie, że cegła najtaniej w Syke na ul. Krochmalnej ale w jakiej cenie nie mam pojęcia bo to się cały czas zmienia :roll:

Ewa a jaką brałaś na kominy pełną czy dziurawkę. Bo my się ciągle wahamy.

Boję się że za 10 lat będzie mi komin przeciekał.

W sobotę jak będzie jeszcze jasno to będziemy wracać koło Was podejrzeć jak tam dach. Zobaczymy jak się wyrobimy z sianiem trawy.

Pozdrawiam

my wybudowlaiśmy kominy z cegły dziurawki, a trzy ostatnie warstwy z pełnej, jest bardzo duża różnica w cenie - cegła pełna kosztowała dwa razy drożej niż dzurawka

jest specjalna cegła do komniów - szczelinowa, ale sporo droższa od dziurawki i praktycznie niedostępna

mamy tylko kanały wentylacyjne i spalinowy z wkładem z kwasówki

nasz murarz zwracał uwagę żeby kupować tylko I gatunek i mówił, że pełna za ciężka i ślizga się przy murowaniu

Jeszcze namiary na tanie stemple by się przydały.

my mamy stemple do odsprzedania w cenie 2 zł. / mb, jeszcze nie wszystko mamy rozszalowane ale wkrótce będą wolne, a część już "do wzięcia"

do sprzedania mamy też drewno do szalowania i ok. 60 szt. belitu z Solbetu o grubości 24 cm

lokalizacja Sławinek

Mam pytanie do budujących z betonu komórkowego.

Czy jest jakaś istotna różnica między tym z Lubartowa, Puław i Niemiec? Chodzi mi między innymi o dokładność wymiarów i czy nadają się do murowania na cienką spoinę? Czy są jakieś różnice w innych parametrach? W hurtowaniach trudno dostać takie informacje, bo każdy zachwala swój towar.

Ewa a jaką brałaś na kominy pełną czy dziurawkę. Bo my się ciągle wahamy.

Boję się że za 10 lat będzie mi komin przeciekał.

W sobotę jak będzie jeszcze jasno to będziemy wracać koło Was podejrzeć jak tam dach. Zobaczymy jak się wyrobimy z sianiem trawy.

Pozdrawiam

Agira na kominy braliśmy dziurawke I gat. Kominy systemowe dodatkowo są obmurowane suporkiem "6" i ma być dobrze :wink:

Ponawiam pytanie o beton komórkowy z podlubelskich fabryk. Obecnie najlepszą cenę udało mi się znaleźć na ten z Niemiec i ciekaw jestem waszych doświadczeń z tym materiałem. Jak się ma do tego z Lubartowa i z Puław? Który najlepszy jeśli są jakieś różnice? Czy da się murować na cienką spoinę? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Dzięki elais za odpowiedź. Jakby ktoś jeszcze miał ochotę ustosunkować się do moich dylematów belitowych to bardzo proszę

..... Nie wiem co zrobię, bo nie chcę mie uchylnej, która wygląda jak blaszak...Czy ktoś miał z was taką sytuację?

A jeśli ktoś w ogóle będzie miał (przynajmniej narazie, ale pewnie przez kilka lat) zamiast garażu blaszak? Może nie wiem co czynię, ale u mnie prawdopodobnie tak będzie

Mam pytanie do budujących z betonu komórkowego.

Czy jest jakaś istotna różnica między tym z Lubartowa, Puław i Niemiec? Chodzi mi między innymi o dokładność wymiarów i czy nadają się do murowania na cienką spoinę? Czy są jakieś różnice w innych parametrach? W hurtowaniach trudno dostać takie informacje, bo każdy zachwala swój towar.

My mamy z solbetu z Lubartowa na cienkiej zaprawie klejowej.

A czy różni się jakością od innych to nie wiem

pozdrawiam

Ponawiam pytanie o beton komórkowy z podlubelskich fabryk. Obecnie najlepszą cenę udało mi się znaleźć na ten z Niemiec i ciekaw jestem waszych doświadczeń z tym materiałem. Jak się ma do tego z Lubartowa i z Puław? Który najlepszy jeśli są jakieś różnice? Czy da się murować na cienką spoinę? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

My mamy z Niemiec. Wzięliśmy na paletach opasane taśmami - różnicy nie ma z ofoliowanym bo można sobie tanią folią budowlaną przykryć. Luzem do kleju nie są dostępne.

Pustaki zwykłe - mają uchwyt do przenoszenia. Szerokość 24cm. Jakość bardzo dobra - nie było problemów z wymiarami. Praktycznie żadnych uszkodzonych nie było - jedyne pęknięcia zrobione przy rozładunku na nierówną powierzchnię

Jeśli bierzesz 36 to radzę pióro-wpust. Wykonawcy nie bardzo rozumieją ideę spoin pionowych i idzie na to dosyć dużo kleju (u mnie głąby nakładały kielnią).

Polecam brać tam gdzie taniej - bo pustaki do cienkich spoin są wszędzie takie same (wg. normy).

Pozdrawiam,

.