Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa zaczynająca wiosną 2007 LUBLIN i okolice

Gość a k a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:wink: Mam pytanko do wszystkich. Czy ktoś odważyl się budować jednowarstwówkę. Bo ja w przyszlosci planuję z 36,5 lub 40 YTONGA budowac bez docieplenia. Kalkulacje sa bardzo korzystne mimo ,że jest to droższy material ale ogladalem wiele domów i rozmawialem z wlascicielami naprawdę chwalili sobie. Budujac na klej jest o wiele szybciej i latwiej. W dobie dzisiejszych problemów z ekipami budowlanymi do takiej roboty znajdzie się dużo szybciej i napewno jak sie pokaze takiej ekipie,że się czlowiek zna na procesie budowy z takiego materialu to mozna wynegocjować dużooooooooo nizsza cenę za robociznę nawet do 30%. Ponadto do takiej budowy wystarczy murarz z pomocnikiem. Nie traci sie kasy i czasu na docieplanie - duża oszczędność. No i mostki termiczne dużo mniejsze 2-3 mm. Rozmawialem z jednum z wlascicieli, który pobudowal 190 m2 z Ytonga sam :o :o :o majster tylko kilka godzin dziennie nadzorowal. Ale facet byl dumny z tego co zrobil. Widzialem stan surowy tego domku naprrrrawde super robota. Fakt wlasciciel stawial sciany 6 tygodni, ale mówil jak postawil to z radosci uwalil się - też sam. Jak mi opowiada to na poczatku kazdy pustak mierzyl. Koszt robocizny w stanie surowym wyniósl go 1000 zl to chyba tanio. Pozatym z Ytonga sciany sa pardzo proste i gladki że wystarczy 5 mm tynk. Jest jeszcze kilka zalet. O wadach oprócz ceny materialu to nie wiele slyszalem jakby ktoś budowal w taki sposób jak opisaem to prosze o posta. Z góry dzięki.

jak rozmawialiśmy z projektantem..osobą starsza, z doświadczeniem, spokojna..całkiem inna niż ja..choleryk i nerwus :evil:

ale do rzeczy. rozmowa między innymi dotyczyła materiałów budowlanych oraz ocieplenia. my oczywiście Yotng, klej i te sprawy..a pan projektant mówi "na warunki klimatyczne jakie u nas są trzeba ocieplać" i tak dalej.."projektowaliśmy dla ludzi, którzy nie korzystali z ociepleń bo Ytong a potem po sezonie zimowym ocieplali"

z Twojej wypowiedzi wnioskuję:

- chcesz zaoszczędzić na robociźnie

- raczej nie rozmawiałeś z nikim kto mieszka w nieocieplonym domu

- jakie są koszty ogrzewania

ja nie neguję ale szukam..i ten pan projektant zaszczepił we mnie wątpliwość..chętnie będę obserwował Twoje poszukiwanie i Cię wspierał.

howgh

rozmawialem , rozmawialem i mówili , że jezeliby mieli budować jeszcze raz to z Ytonga. Cieply, zdrowy, wbrew cenie materialu tani w budowie. Policz ile kosztuje dobre docieplenie z dobrych materialów. Chyba nie budujesz na 10 lat? Warto poczytac o wlaściwościach i parametrach technicznych Ytonga i Silikatów. Ja czytaem i widziaem no i rozmawialem tylko nie mieszkalem a to wazne. Pozdro. :wink: :wink:

my będziemy budować z ytonga 40 cm

od prawie 5 lat mieszkamy w budynku z ytonga 36,5 cm i jest super - w lecie chłodno, w zimie ciepło, mamy jednak tylko 2 ściany zewnetrzne ( zabudowa szeregowa ) dlatego teraz zdecydowaliśmy się na bloczki 40 cm

:wink: :wink: A z czego planujecie ściany wewnętrzne. Sprawdźcie pustaki silikatowe bardzo dobrze tumią dźwięk bo chyba o to chodzi. :wink: Może drogie ale naprawdę warto. zaoszczedzić możemy na robociżnie ale na materiale nie zawsze. Za to zawsze powtarzam , że domu wymarzonego nie buduje się na kilka lat. HEJ. zdrowionko.

Sprawdźcie pustaki silikatowe bardzo dobrze tumią dźwięk bo chyba o to chodzi. :wink: Może drogie ale naprawdę warto. zaoszczedzić możemy na robociżnie ale na materiale nie zawsze.

ściany wewnętrzne będą też z ytonga, nie chcę silikatów, a w domku akustyka nie jest aż tak ważna jak w budownictwie wielorodzinnym

Sprawdźcie pustaki silikatowe bardzo dobrze tumią dźwięk bo chyba o to chodzi. :wink: Może drogie ale naprawdę warto. zaoszczedzić możemy na robociżnie ale na materiale nie zawsze.

ściany wewnętrzne będą też z ytonga, nie chcę silikatów, a w domku akustyka nie jest aż tak ważna jak w budownictwie wielorodzinnym

:wink: A czy masz jakiś konkretrny powód dla którego nie chcesz budowac z silikatów podziel się.

Do A K A: A jak Ci sie teraz mieszka w zabudowie szeregowej???Jest to bardzo uciążliwe???Bo ja własnie w tym roku planuje budować dom w zabudowie szeregowej. Chciałam coś pośredniego pomiędzy mieszkaniem w bloku, a domkiem jednorodzinnym i dlatego wybrałam taki rodzaj budowania. Nie mam też za bardzo kaski (niedawno skończyłam studia), wiec wydaje m się, że taka budowa będzie tańsza w eksploatacji.

Do A K A: A jak Ci sie teraz mieszka w zabudowie szeregowej???Jest to bardzo uciążliwe???Bo ja własnie w tym roku planuje budować dom w zabudowie szeregowej. Chciałam coś pośredniego pomiędzy mieszkaniem w bloku, a domkiem jednorodzinnym i dlatego wybrałam taki rodzaj budowania. Nie mam też za bardzo kaski (niedawno skończyłam studia), wiec wydaje m się, że taka budowa będzie tańsza w eksploatacji.

To ja się wtrącę :D

My obecnie mieszkamy w zabudowie szeregowej.

Nie jest tak głośno jak w blokach ale jak trafisz na uciążliwych sąsiadów to mimo wszystko słychać. My mamy takich co potrafią kłócić się o 3 rano i słychać to wszystko w naszej sypialni. Albo betoniarka w nocy :evil: . Ze złych rzeczy to chyba tyle. No może jeszcze to że jak na złość to co roku dookoła jakaś nowa budowa :wink: i hałas w lecie wieczorami zagwarantowany. Tak jakoś wszyscy ruszają pokolei a nie hurtem :lol: .

Pozatym jest przyjemnie (ogródek, grill, garaż, kanalizacja)

Pozdrawiam. A w jakiej części miasta budujecie?

U na zaczęło się w 2006 a skończy nie wiadomo kiedy....fudamenty,podmurówka zostały zrobione w 2006 i tak narazie stoi.Na dzień dzisiejszy mamy kupiony materiał na dom czyli 4000 szt maxa 29 po 2,60 za szt,belit 25 i12 na ścianki nośne i działowe a także cegłę na kominy.Planujemy zacząć na wiosnę ,ale wątpliwości jak dalej się rozporządzić jest masa.Zastanawiamy się co zrobić czy wziąść kredyt teraz(tak czy inaczej musimy )czy najpierw sprzedać mieszkanie w bloku(zainwestować w budowę),przenieś się do rodziców a dopiero póżniej jakiś kredycik.Bank w którym dowiadywaliśmy się może sfinansować nam całą inwestycję a nie część.Z kolei ja bardzo boję się wziąść kredyt na astronomiczną kwotę .Dom ma 150 m ,dach dwuspadowy.Projekt z mtm styl bolero

A jak Ci sie teraz mieszka w zabudowie szeregowej???Jest to bardzo uciążliwe???

potwierdzam słowa Agira - bardzo ważne jakich masz sąsiadów, nasi się nie kłócą, ale czasami bardzo głośno imprezują, poza głośnymi imprezami jest OK

wadą jest też bardzo mała powierzchnia działki, a co za tym idzie sąsiedzi kilka metrów od siatki, "prawie" w naszym ogródku

i tylko dwie strony świata, które narzucają rozmieszczenie pomieszczeń

zalety budownictwa szeregowego to niewątpliwie tylko dwie przegrody zewnętrzne - czyli mniejsze koszty ogrzewania i cena działki, zazwyczaj niższa z racji mniejszej powierzchni

chcemy mieć więcej przestrzeni i dlatego teraz budujemy domek

A czy masz jakiś konkretrny powód dla którego nie chcesz budowac z silikatów podziel się.

Mam konkretny powód, ale nie wszystko można pisać na forum.

Wybór materiałów jest teraz tak duży, że każdy może wybrać coś dla siebie. Niestety nie ma materiałów idealnych, trzeba zdecydować jakie zalety są dla nas najważniejsze i jakie wady jesteśmy skłonni zaakceptować.

Bank w którym dowiadywaliśmy się może sfinansować nam całą inwestycję a nie część.Z kolei ja bardzo boję się wziąść kredyt na astronomiczną kwotę .

witaj aneta76

dopiero w przyszłym tygodniu zaczynamy wędrówki po bankach, ale z tego co się orientuję wkład własny to dodatkowy atut - pozwalający w niektórych bankach obniżyć oprocentowanie

my nie planujemy sprzedaży obecnego lokum, ceny nieruchomości póki co idą w górę szybciej niż wynosi wysokość oprocentowania kredytu

nad sprzedażą będziemy się zastanawiać dopiero wtedy jeżeli spłata kredytu będzie dla nas zbyt odczuwalna, ale wolelibyśmy spłacać kredyt z wynajmu niż pozbywać się nieruchomości

Dom ma 150 m ,dach dwuspadowy.Projekt z mtm styl bolero

projekt z zewnątrz bardzo podobny do naszego, też mamy dach dwuspadowy z doklejonym z boku garażem, tylko u nas są dwie lukarny, a u Was jedna

Witam.

mam prośbę do Lublinian o podpowiedź.

Znajomy prosił mnie, żebym poszukał działki w okolicach Lublina.

Sam jestem z Wrocka i niezbyt się orientuję w miejscowych realiach.

Dostałem ostatnio jakieś oferty z działkami w gm. Głusk.

Napiszcie proszę, czy to jakaś fajna okolica i jakie mniej więcej teraz chodzą ceny.

Zanim pojadę to obejrzeć wolałbym zasięgnąć opinii czy warto.

Z góry dziękuję.

pepe*

"wkład własny to dodatkowy atut - pozwalający w niektórych bankach obniżyć oprocentowanie "tak dokładnie.Tylko sytuacja jest taka że u męża z pracą jest różnie raz ma,raz nie ma (własna działalność)a że ja nie jestem zbyt odważna ,zawsze zastanawiam się co by było gdyby....więc po prostu boję się.Z drugiej strony zdaję sobie sprawę że bez kredytu ani rusz ,dlatego myślę i kombinuję jak zrobić by go wziąść jak najmniej

dżem dobry wieczór :D

rzecz zacznę od fundamentów..jak już wspominałem będą oparte na ławie..fundament..oszalowany..a następnie izolowany i obsypany ziemią ze zewnątrz..

pytania dwa mam do Państwa.

- czy ktoś wykonywał badania geotechniczne, ile zapłaciliście, czy byliście obecni przy tym badaniu i jaką firmę polecacie do wykonania takiegoż

- chciałbym już się dowiedzieć gdzie mogę kupić deski na szalunek . może polecicie jakiś skład drewna, tartak ( interesują mnie deski calówki, niekoniecznie klasowe :wink: )

z uwagą czytam posty Wasze :lol:

Głuska nie znam..kredyt zmuszony wziąć będę..mieszkać w szeregowcu nie było mi dane..Adam Małysz wygrał..Adamek niestety nie..a szczypioprniści dali czadu w sumie...

i jutro poniedziałek znuf..ale może wiosna już zaraz będzie..hm..

pozdro m

rzecz zacznę od fundamentów..jak już wspominałem będą oparte na ławie..fundament..oszalowany..a następnie izolowany i obsypany ziemią ze zewnątrz..

- czy ktoś wykonywał badania geotechniczne, ile zapłaciliście, czy byliście obecni przy tym badaniu i jaką firmę polecacie do wykonania takiegoż

- chciałbym już się dowiedzieć gdzie mogę kupić deski na szalunek . może polecicie jakiś skład drewna, tartak ( interesują mnie deski calówki, niekoniecznie klasowe :wink: )

Głuska nie znam..kredyt zmuszony wziąć będę..mieszkać w szeregowcu nie było mi dane..Adam Małysz wygrał..Adamek niestety nie..a szczypioprniści dali czadu w sumie...

pozdro m

i jeszcze ...

- czy ktoś kopał fundamenty przy pomocy koparki czy innego "ostrówka" ?

ile zapłaciliście, na co trzeba zwrócić uwagę..

- czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę..

Radek,

zapytam i jak się będzie zainteresowany to dam Ci info

A k a i Agira dzieki za odpowiedź. Pocieszyliście mnie trochę. Bo wiele osób mówi, że budowa szeregówki to niezbyt dobry pomysł. Ale ja chciałam coś pośredniego pomiędzy domem a mieszkaniem w bloku. Mam działkę 288m, wiec troszkę wiecej niż balkon w bloku, zmiesci sie kilka krzewów grill i itp. No i przestrzeń w mieszkaniu bedzie większa planuje 130m2+ 70 na podpiwniczenie.

Mam nadzieję, że z akustyką nie bedzie tak źle. Planuje ścianę 24 z suporku+wełna, sąsiedzi podobnie, wiec będzie nas dzieliła ponad półmetrowa ściana.

Planuje budowę na osiedlu Borek w Turce, wiec jest tam nieustanna budowa. Naszczęscie na mojej ulicy już tylko kilka domków zostało do wybudowania

Witam.

mam prośbę do Lublinian o podpowiedź.

Znajomy prosił mnie, żebym poszukał działki w okolicach Lublina.

Sam jestem z Wrocka i niezbyt się orientuję w miejscowych realiach.

Dostałem ostatnio jakieś oferty z działkami w gm. Głusk.

Napiszcie proszę, czy to jakaś fajna okolica i jakie mniej więcej teraz chodzą ceny.

Zanim pojadę to obejrzeć wolałbym zasięgnąć opinii czy warto.

Z góry dziękuję.

pepe*

:wink: :wink: :wink: Hej witam w lubelskich stronach. Ja mogę powiedzieć ci, że ceny dziaek w Lubelskim sa zróżnicowane i tak np. ja mam dziakę w Plouszowicach dokladnie mój teścio a ceny w tych stronach wachają się od 5 tys w zwyż za 1 ar. Musisz sprawdzić w gminie przed zakupem, żebys nie wyrolowal się, a chodzi o to, że sluszalem o minimalnej powierzchni dzialki zeby nastepnie dostac pozwolenie na bydowę na niej. Informacja niepotwierdzona to taka, że w gminie jastków na budowe trzeba mieć 18 arów, ja przyznam się, że nigdy się tym nie interesowalem bo mam mozliwośc pobudowania sie nawet na 40 arach. Jeszcze raz podkreslam pierwszy krok do gminy, żeby wiedzieć na czym sie stoi, a i czsami mozna w ten sposób dowiedziec sie o rejonach - dzialkach do sprzedania z mozliwoscia uzbrojenia w miejscach gdzie jeszce nie wiele jest nowych domków to sa dzialki dużo, dużo tańsze. Jak napiszesz co cie interesuje dokladnie tzn rejon, wielkość i jakies inne dane oczywiście dopuszczalna cena to się rozejżę w swojej okolicy. Pozdro. :wink: :wink:

pozdro m

i jeszcze ...

- czy wykonywaliście we własnym zakresie linię elektryczną ? ( nie wiem czy wyrażam się precyzyjnie ) pierwotnie..całość miał wykonać Lubzel ale "dostałem propozycje" wykonania przez firmę prywatną a następnie "odkupienia" przez Lubzel..jakie są plusy i munusy..czy koszt wykonania nie przewyższy kosztu "odkupienia", na co zwróćić uwagę..

Radek,

:wink: :wink: Siemka. Co do lini elektrycznej to chyba nie wyrazileś się precyzyjni bo ni wiem czy chodzi ci o doprowadzenie lini do granic dzialki tzw uzbrojenie w elektrycznośc czy poprowadzenie na terenie dzialki. Jak piszesz, ze Lubzel obiecal ci zwrócic koszty to domniemam, że chodzi o doprowadzenie lini do dzialki i tu nic ci nie podpowiem, oprócz tego, żebyś uważal i nie przeplacil bo dla mojego kumpla na dzialce linię kladl Lubzel i dalej nie opisze ci na forum bo sie boje ,,,,,sam się domyśl. Wyszlo fajnie bo do dzialki linie doprowadzili za darmo - super, ale za polożenie linii na dzialce tzn do miejsca wyznaczonego przez geodete to... No a jeszcze tak ze swojej strony to u mnie na dzialce mimo że dzialka nie budowlana zalatwilem sobie malutką kopareczkę, która wykopala (sory mój teść zalatwil), waziutki rowek oczywiscie zgodnie z przepisami następnie przyszedl znajomy elektryk z odpowiednimi uprawnieniami, który kupil i polozyl kabelek taki na 3 fazy i nastepnie sam musialem zasypac te cholerny dól. w Sumie 100 m bieżących linii kosztowalo mnie naprawdę grosze tzn mojego teścia (ale dobry chlop). No to napisz moze nastepnym razem więcej szczegulów. Pozdro.

Tak apropo zaile i ile ziemi dogadaleś z tym gościem. :wink: :wink:

pozdro m

i jeszcze ...

Radek,

:wink: :wink: Siemka. Co do lini elektrycznej to chyba nie wyrazileś się precyzyjni bo ni wiem czy chodzi ci o doprowadzenie lini do granic dzialki tzw uzbrojenie w elektrycznośc czy poprowadzenie na terenie dzialki. Jak piszesz, ze Lubzel obiecal ci zwrócic koszty to domniemam, że chodzi o doprowadzenie lini do dzialki i tu nic ci nie podpowiem, oprócz tego, żebyś uważal i nie przeplacil bo dla mojego kumpla na dzialce linię kladl Lubzel i dalej nie opisze ci na forum bo sie boje ,,,,,sam się domyśl. Wyszlo fajnie bo do dzialki linie doprowadzili za darmo - super, ale za polożenie linii na dzialce tzn do miejsca wyznaczonego przez geodete to... No a jeszcze tak ze swojej strony to u mnie na dzialce mimo że dzialka nie budowlana zalatwilem sobie malutką kopareczkę, która wykopala (sory mój teść zalatwil), waziutki rowek oczywiscie zgodnie z przepisami następnie przyszedl znajomy elektryk z odpowiednimi uprawnieniami, który kupil i polozyl kabelek taki na 3 fazy i nastepnie sam musialem zasypac te cholerny dól. w Sumie 100 m bieżących linii kosztowalo mnie naprawdę grosze tzn mojego teścia (ale dobry chlop). No to napisz moze nastepnym razem więcej szczegulów. Pozdro.

Tak apropo zaile i ile ziemi dogadaleś z tym gościem. :wink: :wink:

dżem dobry wieczór

a myślałem, że zapodałem ze szczegółami.. :p a tu proszę całe życie człowiek się uczy :wink:

tak, chodzi mi o doprowadzenie prądu do działki.

dzięki za odpowiedź..więc nie taki straszny ten teść.. :wink:

pan od ziemi przywozu był konkretny, pogadalim o co komu chodzi. zanotował numero telefonu i będziemy w kontakcie. aż sezon wykopaliskowy ruszy. cena za ziemię zostanie ustalona w późniejszym terminie. uzależniowa w sumie od odległości. więc teraz skupiam się na badaniu geotechnicznym..i muszę poczytać na forum o tym. co i jak i na co patrzeć :wink:

adios..