Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aka, ... mam na myśli czy kupisz gotowe słupki czy też może bedziesz je robić we własnym zakresie, nie mam na ten temat doświadczenia i wiedzy. i chciałbym wiedzieć, czy można "samemu" zrobić. nie żebym już chciał "startować" ale wiedzieć to mieć wybór :wink:

prawdopodobnie kupimy gotowe, podobno najtaniej jest w tartaku lub u leśnika

prawdę mówiąc zadając pytanie dotyczace ogrodzeń liczyłam na pomoc, sami się jeszcze w ten temat nie wgryźliśmy

a co z WC ? wynajmujecie toj-tojki czy kopiecie dziurę w ziemi ?

• Odpowiedzi 548
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co z WC ? wynajmujecie toj-tojki czy kopiecie dziurę w ziemi ?

My budowaliśmy sami z desek tzw kruciaków

całość wyszła 70 zł

plus oczywiście nasz czas :wink:

Jak znajdę zdjęcie to wkleję

dzień dobry :D

no właśnie...budowanie czegokoliwiek powinno się rozpocząć do kibla vel sławojki :wink:

u mnie też będzie z desek !!!!...taka to już świecja tradycja i mówimy stanowczo NIE liberalno-nowoczesnym toj tojom :evil:

dzień dobry..

ile zapłaciliście za wytyczenie fundamentów ?

U nas wyszło 500 zł ale spory dom

Pozdrawiam

A co u was słychać bo my zbieramy dokumenty do kredytu

dzień dobry,

u mnie troszkę pod górkę z pozwoleniem mamy..

warunki zabudowy wydane przez gminę są bardzo "surowe" i szukaliśmy odpowiedniego projektu. ale już jest. teraz adaptacja i zgoda. potem uprawomocnienie...uff toszkę zdrowia mnie to kosztowało..ale najważniejsze, że się udało wreszcie..

Agira, dzięki za info

jakie banki "brałaś pod uwagę" i na jaki się ostatecznie zdecydowałaś i dlaczego..jeśli można spytać..?

nas tez to czeka, chętnie poznam Twoje zdanie :D

nie tyczyliśmy jeszcze fundamentów, nie byliśmy też w bankach, ale musimy się wreszcie zmobilizować i trochę połazić

dzisiaj bylismy na działce, ziemia całkiem rozmarznięta, zaczynamy myśleć o wyciąganiu pni ( nasza działka to niestety dawny sad )

czy ktoś oreintuje się jaka jest cena za godzinę pracy koparki ?

gdzie jest tanio ?

co zrobić z takimi pniami ?

robiliście już jakieś roboty ziemne ?

my juz mamy dolek

drzewa wycieli nam budowlancy, a korzenie wyrwala koparka przy okazji, jak zabierala sie za robienie dolka

godzina pracy koparki w Krasniku to 130 zł

My mamy wykopane fundamenty-NIESTETY!!!!!!!!!!!!!!!!

zabrakło nam jednego dnia do zalania i wszystko szlag trafił

trzeba będzie deskowanie robić ale na szczęście nie jest to aż tak kosztowne ale troszkę pracochłonne

chcieliśmy przyspieszyć to teraz mamy :wink:

Co do kredytu to zajmuje się tym mąż ale przez jakąś firmę typu expander czy coś takiego- w czwartek ma spotkanie.

Co do koparki to chyba ok 200 zł za godzinę ale lepiej szukać w pobliżu budowy bo dojazd może wyjść drożej

Pozdrawiam wszystkich

Mam pytanko: czy ktoś robiła badania geologiczne czy geotechniczne ( nie wiem które nazwa jest prawidłowa)? Jesli tak- gdzie i za ile? Czy było warto- tzn, czy ich wynik sprawił, że cos zmieniliście w projekcie?
Mam pytanko: czy ktoś robiła badania geologiczne czy geotechniczne ( nie wiem które nazwa jest prawidłowa)? Jesli tak- gdzie i za ile? Czy było warto- tzn, czy ich wynik sprawił, że cos zmieniliście w projekcie?

u mnie żona się tym zajmuje..w sensie wyszukała w internecie firmy, potem obdzwoniła,

akurat jedna z firm już robiła odwierty w naszej miejscowości, więc ustaliliśmy cenę za dowiert i mają to zrobić w tym tygodniu.

nic jeszcze nie mogę więc powiedzieć na ten temat. ale badanie geotechniczne zalecił nam architekt, ma dać obraz co kryje się pod warstwą piachu. i dobierzemy odpowiedni maratiał budowalny. u nas jest mokro strasznie i musimy uważać.

po zrobieniu badania opiszę bardziej szczegółowo..

pozdro..m..

Robiłam i warto było, bo okazało się, że mam jakieś okresowe wody gruntowe i coś tam trzeba dodatkowo zaizolować fundamenty bo inaczej będzie wilgoć. Kosztowało mnie to 450zł, badania miałam w tydzień i przydadzą się jeszcze do Poś-a.

jutro podpisujemy umowę z dekarzem

casting trwał ok. 2 tygodnie

bardzo duże różnice w cenach

I jakie ceny udało się wam wynegocjować jeśli mogę zapytać. Ja mam 55zl za m2 ze wszystkim bez podbitki oczywiście. Jeśli z deskowaniem 10 zl więcej.

I jakie ceny udało się wam wynegocjować jeśli mogę zapytać. Ja mam 55zl za m2 ze wszystkim bez podbitki oczywiście. Jeśli z deskowaniem 10 zl więcej.

kładziemy dachówkę, nie robimy deskowania, cena taka sama czyli 55 zł./m2, w tym wszystko bez podbitki

kilka firm proponowało taką samą cenę, ale były też oferty 60-70 zł./m2 i nawet 100 zł./m2

witam

poszukuję namiarów na firmę która zrobi mi przyłacze prądowe

ZE przysłała warunki ale chcemy firmę z zewnątrz

bo na ZE to długo trzeba czekać

A skąd jesteś?Mam ekipe która nie obsługuje Lublina -miasto.Jeżeli cie interesuje moge podac namiary.Sa super.

Hej!Czy ktoś z Was będzie miał podpiwniczenie???? Czy kupujecie małą cegłę czerwoną. Ostatnio dowiedziałam się, że cena wzrosła aż do 0,70 gr. za sztukę ( tamtym roku ok 0,45 gr.). Bardzo drogo!!!!Potrzebuje tego ok. 15 tys., więc wychodzi przeszło 10 tys. na samo podpiwniczenie.

Czy widzieliście gdzieś taniej, skąd polecacie z Kraśnika, czy z Sandomiarza, a może z innej cegielni???