Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

Gość majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podsumowałem koszty stanu zerowego (57k PLN) i wnioski są proste:

1. Piwnica fajna rzecz ale potwierdza się, że kosztuje około 20 tys.

2. Dużo tańszy jest domek z poddaszem niż parterówka.

3. Drewniany strop nie zrekompensuje mi wyższych kosztów ław, fundamentów, dachu.

I jak tu byc optymistą?!?!

:wink:

Podsumowałem koszty stanu zerowego (57k PLN) i wnioski są proste:

1. Piwnica fajna rzecz ale potwierdza się, że kosztuje około 20 tys.

2. Dużo tańszy jest domek z poddaszem niż parterówka.

3. Drewniany strop nie zrekompensuje mi wyższych kosztów ław, fundamentów, dachu.

I jak tu byc optymistą?!?!

:wink:

ciężko nie potwierdzić tego co piszesz (no może poza tym, że nie mam piwnicy), ale tak jak pisał walkipaw wygoda użytkowania parterówki jest dużo większa :)

Ale moim zdaniem wygoda użytkowania jest o wiele większa bo nie ma schodów !!!! po których musisz bigać przynajmniej kilkanaście razy na dzień i cała rodzina jest na jednym poziomie.

:D

Potwierdzam, własnie teraz mam taki problem, mieszkam w piętrowym domu. Syn 1,5 roczny lubi chodzić na górę i z góry, a ja z nim :D, nie życzę takich sytuacji nikomu.

Dziennie pokonuję te schody kilkanaście razy. Moze ktoś powie, że: "będziesz zdrowszy", chrzanię to, nigdy więcej schodów w domu, no poza tymi wejściowymi, nawet w garażu zlikwiduję te 2 stopnie, bo czasem są to tylko 2 albo aż 2 stopnie do pokonania, zależy w jakiej jest człowiek kondycji :D :wink:

Dom z piętrem - poddaszem jest dobry jak się na górę chodzi tylko spać.

Dziś poczyniłem pierwsze zakupy związane z działką, długo się wahałem, ale z racji, że stal ciągle drożeje, więc kupiłem materiały na ogrodzenie.

Słupki ogrodzeniowe 1,5" z oczkami do mocowania siatki, z czapkami plastikowymi, pomalowane czarnym chlotrokauczukiem, cena 25zł/szt.

Siatka ocynkowana grubość drutu 3,5mm, cena 14 zł/mb (3mm - 12zł/mb, 4mm - 17 zł/mb)

No i na dokładkę młotek 5kg jakby mi coś na drodze do budowy staneło :D:D

Ale moim zdaniem wygoda użytkowania jest o wiele większa bo nie ma schodów !!!! po których musisz bigać przynajmniej kilkanaście razy na dzień i cała rodzina jest na jednym poziomie.

:D

Potwierdzam, własnie teraz mam taki problem, mieszkam w piętrowym domu. Syn 1,5 roczny lubi chodzić na górę i z góry, a ja z nim :D, nie życzę takich sytuacji nikomu.

Dziennie pokonuję te schody kilkanaście razy. Moze ktoś powie, że: "będziesz zdrowszy", chrzanię to, nigdy więcej schodów w domu, no poza tymi wejściowymi, nawet w garażu zlikwiduję te 2 stopnie, bo czasem są to tylko 2 albo aż 2 stopnie do pokonania, zależy w jakiej jest człowiek kondycji :D :wink:

Dom z piętrem - poddaszem jest dobry jak się na górę chodzi tylko spać.

Dziś poczyniłem pierwsze zakupy związane z działką, długo się wahałem, ale z racji, że stal ciągle drożeje, więc kupiłem materiały na ogrodzenie.

Słupki ogrodzeniowe 1,5" z oczkami do mocowania siatki, z czapkami plastikowymi, pomalowane czarnym chlotrokauczukiem, cena 25zł/szt.

Siatka ocynkowana grubość drutu 3,5mm, cena 14 zł/mb (3mm - 12zł/mb, 4mm - 17 zł/mb)

No i na dokładkę młotek 5kg jakby mi coś na drodze do budowy staneło :D:D

Oczywiście wszyscy macie rację pisząc o schodach. Też kiedyś mieszkałem w domu z piętrem a teraz w bloku na piętrze a szwagier to nawet na 3 :lol: i to już męczy

Niemniej jednak chciałem dać upust swej dezaprobacie na taką różnicę kosztów.

:D :D :D

Ja u siebie zachowałem te 2 schodki pomiędzy garażem a domem. Powód jest prozaiczny, działka ma pochylenie i miałem wybór albo parter w ziemi albo podjazd do garażu jak w górach.

Hej

Jak zapewne uważni czytelnicy a w szczególności De-dwudziestoczwórkowcy pamiętają ostatnio w Muratorze był artykuł o D-24 gdzie udzieliło się kilku zapaleńców i w efekcie jestem teraz szczęśliwym posiadaczem kubka firmowego, który wygląda tak:

http://www.kamil1967.photosite.com/~photos/tn/2007_348.ts1157529632000.jpg

Dzień dobry Wszystkim.

Super sprawa, że zaincjowaliście ten klub.

O momentu jak 3 godziny temu natrafiłem na wątek to przeczytałem cały duszkiem :)

U mnie też D24 w toku.

W samym projekcie, jak wszyscy ;) trochę pozmienialiśmy.

Co do stanu prac to mamy surowy otwarty.

Jutro ma przyjść Pan i zająć się drenami.

Dziś podpisaliśmy umowę kredytową a z dwa tygodnie mają przyechać okna.

Jak będę w pracy to powrzucam kilka zdjęć.

Pozdrawiam,

Wronceck

I pytanko do wszystkich zaczynam zbierać info o kosztach kolejnych prac: tynkowanie, glazura, parkan inst. el. itd

Jak ktoś ma jakieś info to proszę zarzucić.

Thx

powyższe mało zależy od projektu (szczególnie parkan), a ceny zależą od gustu i możliwości finansowych (np. ceny płytek: 20-500zł, śliczne mozaiki to nawet powyżej 1000zł :o :o :o ), więc można 'popłynąć' nieźle ...

Dzień dobry Wszystkim.

Super sprawa, że zaincjowaliście ten klub.

O momentu jak 3 godziny temu natrafiłem na wątek to przeczytałem cały duszkiem :)

U mnie też D24 w toku.

W samym projekcie, jak wszyscy ;) trochę pozmienialiśmy.

Co do stanu prac to mamy surowy otwarty.

Jutro ma przyjść Pan i zająć się drenami.

Dziś podpisaliśmy umowę kredytową a z dwa tygodnie mają przyechać okna.

Jak będę w pracy to powrzucam kilka zdjęć.

Pozdrawiam,

Wronceck

Wronceck, a jakich zmian dokonałeś?

Garaż chyba został podniesiony? Na ile go powiększyłeś to już wiem... (z innego postu).

Ja od wczoraj jestem posiadaczem projektu :D !!! Zabieram się za adaptację (wstępna rozmowa z architektem już się odbyła).

Niestety Murator "zapomniał" włożyć do paczki zgodę na dokonanie zmian... :x Po telefonie zostałem zapewniony, że dotrze. Pożyjemy - zobaczymy :wink: .

Pozdrawiam!

Bentul,

Zmian bylo tyle, ze jakbym mogl zaczac jeszcze raz to na pewno zdecydowalbym sie na projekt indywidualny:

Konstrukcyjne:

• Powiększenie garażu (1m na długość i 0,8 m na szerokość)

• Wydłużenie czesci sypialnianej o ok. 1,5m

• Podniesienie kata dachu do 30 st (wymóg planu zagospodarowania)

• Totalne przeprojektowanie więźby

• Podwyższenie ścian o 25cm (w ten sposób stelaz stropu można przymocować do wienca żeby pracowal niezależnie od wiezby)

• Rezygnacja z komina w pomieszczeniu gospodarczym (CO będzie z rura w scianie, wentylacja będzie mechaniczna + kominek do wentylacji w dachowkach)

Pozostale:

• Przeniesienie spiżarki do pomieszczenia gospodarczego

• Wstawienie gabinetu

• Taras na poziomie gruntu (wyłożony kostką)

Szczegóły na rysunku poniżej:

http://wwronka.photosite.com/~photos/tn/4125550_1024.ts1157669704883.jpg

Jezeli ktos ma ochote to na priva moge podeslac model w ArchiCad'zie.

Pozdrawiam,

Wronceck

A co myślicie o tym producencie więźby i o cenie :-? ?

PARTNER

Cos im sie powaliło z powierzchnią - raczej 277mkw a nie 177

Jeżeli faktycznie za tyle zrobią i zamontują więźbę (wydaje mi sie że montaż to ekstra 5 - 7 tys.), a inne referencyjne wyglądają OK (najlepiej pooglądać z dekarzem co Ci będzie wierzcznią warstwę układał) to ja bym sie nie zastanawial. No chyba że znajdziesz gdzieś jeszcze taniej.

Ja za swoją bardziej tradycyjną (350 mkw) dałem 18,5 tys. "netto" :

- 10 tys - drewno

- 7 tys - budowa konstrukcji

- 1,5 - gwozdzie blachy sruby

- impregnacja wlasnymi ręcami

Za prefabrykowną w technologi MiTek zaspiewali mi 32 tys netto ( z montażem) i mi przeszło. :roll:

Pozdrawiam,

Wronceck

Witam

Kolejny etap za mną. Ściany gotowe (skończyli w tamtym tygodniu ) i od wczoraj układanie i przygotowanie stropu.

Kilka zdjęć poniżej.

Jeżeli chodzi o drewno to tak jak już wcześniej pisałem koszt samego materiału to około 7000zł + zestawienie więźby ale to już miałem w cenie stanu surowego. Ekipie płacę etapami a ten ostatni tj więźba, ścianki działowe + kominy to około 5000zł.

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090041.JPG

widok z innej strony

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090035.JPG

Dla zainteresowanych wykusz

http://walkipaw.fm.interia.pl/P9090037.JPG