Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

Gość majki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I pytanko do wszystkich zaczynam zbierać info o kosztach kolejnych prac: tynkowanie, glazura, parkan inst. el. itd

Jak ktoś ma jakieś info to proszę zarzucić.

Thx

powyższe mało zależy od projektu (szczególnie parkan), a ceny zależą od gustu i możliwości finansowych (np. ceny płytek: 20-500zł, śliczne mozaiki to nawet powyżej 1000zł :o :o :o ), więc można 'popłynąć' nieźle ...

Podnoszę pytanie i wyjaśniam, że chodziło mi tylko i wyłącznie o koszty robocizny. Ta powinna być w miarę porównywalna i mniej zależna od wyboru materiałów ( oczywiście dla identycznycvh lub podobnych rozwiązań)

A co myślicie o tym producencie więźby i o cenie :-? ?

PARTNER

Zna ktoś tego producenta, a może innego z terenu Wielkopolski lub Pomorza Zach. albo Kujaw? Mam jeszcze trochę czasu ale cały czas zbieram info...

Przejrzałem stronkę i mam kilka uwag:

1. To co zauważył Wronceck brak kosztów montażu.

2. Nie widziałem sposobu i systemu zabezpieczenia drewna.

I moje dotychczasowe doświadczenia:

1. Miałem oferty z kilku firm i ceny wahały się od 20 do 35k PLN, oczywiście netto.

2. Firmy stosują różne rozwiązania dotyczące zabezpieczenia drewna z jego całkowitym brakiem włącznie (zabezpieczenie)

3. Różne systemy montażu np. brak murłaty

Ja wybrałem ostatecznie firmę Wiązary Burkietowicz z Odolanowa. Czy był to najlepszy wybór okaże się po zamontowaniu więźby. Do tej pory jestem zadowolony z kontaktu.

Za 2 tygodnie ocena ostateczna.

A co ma być słychać ........robota wre! :D

Jutro zalewam strop !!

Potem taras, więżba i .....dekarz wchodzi około 15 października a potem ogrodzenie.....ale najpierw.......załatwaiamy kredycik.

I cały czas ma m dylemat czy CHF czy PLN?

Frank jest teraz dosyć niski i na to wygląda że Szwajcaria nie pozwoli aby waluta traciła na wartości czyli nie ma co mażyć że frank spadnie, a wzrosną zawsze może !!

No i głowa puchnie !

walkipaw gratulacje , masz tempo!, tu jest coś o frankach:

http://wiadomosci.o2.pl/?s=260&t=271574

Tekst:

"Kredytobiorco, franki będą..."

2006-09-18 00:58

"Mimo perspektywy kolejnych podwyżek stóp procentowych w Szwajcarii, klienci banków spłacający kredyty we frankach nie powinni pochopnie decydować się na zmianę waluty - uważa "Gazeta Prawna".

dalej ť

Według dziennika, nawet jeśli spełni się czarny scenariusz i za pół roku stopy Narodowego Banku Szwajcarii wzrosną o 0,5 pkt proc., to i tak będą wynosiły 2,25 proc., wobec 4-procentowej podstawowej stopy NBP. Oprocentowanie kredytów we frankach nadal więc będzie znacznie niższe niż w złotych.

Niepokoić mogłaby dopiero perspektywa wyraźnego wzrostu kursu franka szwajcarskiego. Ale dopiero gdyby doszedł on do 2,90 zł, czyli zdrożał aż o 17 proc., wysokość raty kredytu we frankach zrównałaby się z ratą pożyczki w złotych. Obecnie takie osłabienie złotego nam nie grozi, ale czarnego scenariusza wykluczyć nie można - ostrzega "GP".

Przed nami batalia o kształt budżetu na 2007 rok. Zerwanie z zasadą kotwicy budżetowej czy nieodpowiedzialna polityka fiskalna byłyby zagrożeniem dla stabilności polskiej waluty. A za nieodpowiedzialność polityków zapłaciliby kredytobiorcy - podkreśla "GP".

Decyzja o zmianie waluty kredytu powinna być jednak przemyślana. Chociaż w większości banków nie płaci się za taką operację prowizji, to często stosowane są niekorzystne kursy przeliczeniowe - zaznacza dziennik. "

Hey!!!

Co tam na budawach słychać? :evil:

walkipaw i wronceck !!!

(Kamil1967 usprawiedliwiony - czeka na więźbę :wink: )

Niektórzy śledzą postępy (np. ja! :D )

Pozdrawiam!

:D Melduję się,

- Pierwsze to co niedobrego słychac. Firma w której zamawiałem okna przesunęłą mi termin dostawy i montażu z bieżącego tygodnia na 10 października :evil:

W przyszłym tygodniu miał wchodzić elektryk a w połowie października tynkarze. W ten sposób wszystko obsuwa się o dobre 2-3 tygodnie.

- Mam drugi tydzień drenowania domu. Takiego sajgonu na działce jeszcze nie było. Gdzie się nie spojrzy to leci jakiś rów z rurą w środku.

- Przy okazji izolujemy fundamenty, a elektryk ma położyć bednarkę do odgromienia.

Kilka zdjęć:

Pytanie - Ile metrów rury drenarskiej można przewieźć Astrą kombi bez przyczepki?

Odpowiedź: 150m :) - plus włóknina i 3 studzienki fi300 wysokie na 80 CM

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483660_348.ts1158748788543.jpg

W tak zwanym mięzyczasie zabiliśmy dechami wejście do garażu:

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483653_348.ts1158748776530.jpg

Podmurowałem też (osobiście) okna w garażu i pomieszczeniu gospodarczym - ze 145x95 na 95x95 - przy okazji nabrałem szacunku do swoich murarzy :) przecięcie na pół thermopora Leiera tak żeby nie rozleciał się na kawałki to naprawdę nie lada wyczyn.

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483654_348.ts1158748778495.jpg

Tu koparkowy montuje zbiornik na deszczówke - fi800 - 3 kręgi

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483655_348.ts1158748780468.jpg

A tu dreny i "studzienki" odprowadzające deszczówkę:

http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483658_348.ts1158748784616.jpg http://preview.wwronka.photosite.com/~photos/tn/4483656_348.ts1158748782571.jpg

Dziś może zrobię kilka zdjęć izolacji fundamentów (izoluje styropianem styropex aqua)

Pozdrawiam,

Wronceck

A co ma być słychać ........robota wre! :D

.....

I cały czas ma m dylemat czy CHF czy PLN?

Frank jest teraz dosyć niski i na to wygląda że Szwajcaria nie pozwoli aby waluta traciła na wartości czyli nie ma co mażyć że frank spadnie, a wzrosną zawsze może !!

No i głowa puchnie !

W zeszlym tygodniu uruchomiliśmy kredyt - 250k we frankach na 15 lat.

Procent mamy Libor3M + 1% marży - czyli na chwilę obecną 2,77%.

Musiałoby stać się coś naprawdę strasznego żeby procenty czy ryzyko kursowe dogoniło poziom opłat przy kredytach złotówkowych.

Poza tym w perspektywie 15 lat raczej na pewno wejdziemy do strefy Euro, moim zdaniem przy tej okazji banki na 100% będą chciały osiągnąć jak najkorzystniejsze dla siebie przewalutowanie narażając klientów na straty.

Pozdr,

Wronceck

Przeglądając projekt - zaczął mnie nurtować stalowy "słupek do podparcia koszowej". Możecie przybliżyć nieco technologię budowy owego słupka? Jest on u Was dokładnie taki jak w projekcie? Czy jest prosty do wykonania czy raczej nastręcza kłopotów? Wydaje mi się, że powinien być bardzo solidny - podpiera dach w newralgicznym miejscu... Na co ewentualnie trzeba zwrócić uwagę przy budowie owego słupka?

Przeglądając projekt - zaczął mnie nurtować stalowy "słupek do podparcia koszowej". Możecie przybliżyć nieco technologię budowy owego słupka? Jest on u Was dokładnie taki jak w projekcie? Czy jest prosty do wykonania czy raczej nastręcza kłopotów? Wydaje mi się, że powinien być bardzo solidny - podpiera dach w newralgicznym miejscu... Na co ewentualnie trzeba zwrócić uwagę przy budowie owego słupka?

Jak napisałem już wcześniej mam więźbę zamówioną u Burkietowiczów z Odolanowa. I ich konstrukcja nie wymaga słupka.

To jest chyba najlepsze rozwiązanie

:D

Nikt nie odpowiedział ale że jestem uparty jeszcze raz zarzucę temat. czy ktoś montował lub zamierza montować deskę czołową pod rynny. U mnie wyliczyli że powinna mieć 18 cm wys.

Też mam deskę czołową - podobno można z niej zrezygnować jak się ma krokwie co 70 cm lub mniej.

Moja ma właśnie 18 cm - chociaż wydaje mi się że gdzyby miała 16 to też było by dobrze. - przy takich długościach połaci dachu jak w D24 na szerszej desce można sensownie ustawić spadek rynien.

Dodatkowo jak więźba jest z mokrego drewna to po złapaniu deską czołową krokwie się nie krzywią.

Pozdr,

Wronceck

Kamil, a co u Ciebie? Więźba dojechała? Ścianki działowe skończone?

Walkipaw, a Ty masz ten słupek podtrzymujący koszową?

Niestety mała obsuwa była i więźba pojawi się jutro a ścianki działowe też oczywiście nie zrobione. Natomiast mogę obiecać trochę zdjęć na sobotę, coś powinno być widać i jeszcze jedno. Mam oferty na okna i bramę. Myślę, że warto wymienić poglądy. Info też w sobotę.

:wink: [/url]