Kamil1967 02.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Potwierdzam szaleństwo trwa, ale jak na mój gust to do lata się uspokoi. Na jesieni ludziska pobrali mnóstwo kredytów i teraz chcą z wiosny budować i taki ruch w interesie. Pochwale sie tylko iż zaoszczędziłem na stali 1kpln na 160 sztukach fi12, które nabyłem około miesiąc temu. A tak poza tym to u mnie trwa casting na wykonawcę Jeden robi wszystko, drugi bez więźby, obecnie "chłopaki" liczą ile za robociznę mnie skasować. (oby jak najmniej im wyszło) Skłaniam się do jednej ekipy na całą budowę stanu surowego, a Wy co o tym sądzicie??? Trudno sobie wyobrazić kilka ekip. No chyba że podzielić na ściany i dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 02.03.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 No chyba że podzielić na ściany i dach. To miałem na mysli. No a ogólnie z dzieleniem to różnie bywa, sąsiad dzielił na fundamenty, ściany, więźbę, pokrycie dachu, pogonił kilka ekip zanim zbudował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 02.03.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 No chyba że podzielić na ściany i dach. To miałem na mysli. No a ogólnie z dzieleniem to różnie bywa, sąsiad dzielił na fundamenty, ściany, więźbę, pokrycie dachu, pogonił kilka ekip zanim zbudował Czyli musiał się spotkać z tzw czynnikami "pierwszymi" a z nimi faktycznie różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 11.03.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Dawno nikt tu nic nie napisał... Mam pytanie dla tych co już mają fundamenty za sobą. W projekcie jest na rysunku, że między chudziakiem a prętami jest 5cm otuliny betonowej. Jak rozwiązaliście to technicznie? Czytałem o różnych metodach i chyba najlepsze są podkładki dystansowe (jak zapytałem w hurtowni to zrobili duże oczy ) ale nie jest to rozwiązanie najtańsze zapewne... Wiem, że niektórzy kładą na kostce brukowej, inni na cegłach (chociaż ponoć nie powinno się kłaść na ceramice). A jak Wy to zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 11.03.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Nie mam jeszcze fundamentów jak powszechnie wiadomo , ale układał bym na kostkach betonowych brukowych. W beton lepiej dawać beton, można by z kamienia ale ciężko będzie podłożyć polne kamienie, no chyba że ciosane kostki granitowe lub podobne. Poprawcie mnie jeśli sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JolaArtur 11.03.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Bentul - my użyliśmy jako dystanse stare pokruszone płyty chodnikowe. Jeśli szukasz dystansów - plastikowe są do kupienia na allegro. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 13.03.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dawno nikt tu nic nie napisał... Mam pytanie dla tych co już mają fundamenty za sobą. W projekcie jest na rysunku, że między chudziakiem a prętami jest 5cm otuliny betonowej. Jak rozwiązaliście to technicznie? Czytałem o różnych metodach i chyba najlepsze są podkładki dystansowe (jak zapytałem w hurtowni to zrobili duże oczy ) ale nie jest to rozwiązanie najtańsze zapewne... Wiem, że niektórzy kładą na kostce brukowej, inni na cegłach (chociaż ponoć nie powinno się kłaść na ceramice). A jak Wy to zrobiliście? jesli ławy będą szalowane, to można poprostu podwiesić u góry szalunków zastanawiam sie powaznie nad zrobieniem w parterówce DGP (dystrybucja gorącago powietrza z kominka) z turbina z nawiewami w suficie (a nie przy podłodze) - szukam opinii czy to ma sens: moje obawy czy gorące powietrze dotrze do podłogi czy też zostanie przy suficie i wtedy z ogrzewania nici Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dawno nikt tu nic nie napisał... Mam pytanie dla tych co już mają fundamenty za sobą. W projekcie jest na rysunku, że między chudziakiem a prętami jest 5cm otuliny betonowej. Jak rozwiązaliście to technicznie? Czytałem o różnych metodach i chyba najlepsze są podkładki dystansowe (jak zapytałem w hurtowni to zrobili duże oczy ) ale nie jest to rozwiązanie najtańsze zapewne... Wiem, że niektórzy kładą na kostce brukowej, inni na cegłach (chociaż ponoć nie powinno się kłaść na ceramice). A jak Wy to zrobiliście? jesli ławy będą szalowane, to można poprostu podwiesić u góry szalunków zastanawiam sie powaznie nad zrobieniem w parterówce DGP (dystrybucja gorącago powietrza z kominka) z turbina z nawiewami w suficie (a nie przy podłodze) - szukam opinii czy to ma sens: moje obawy czy gorące powietrze dotrze do podłogi czy też zostanie przy suficie i wtedy z ogrzewania nici Ja właśnie zastosowałem takie rozwiązanie i powietrze jest dostarczane do 3 pokoi. Można poczytać w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 13.03.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Teoretycznie to takie rozwiązanie utrudnia mieszanie sie ciepłego i zimnego powietrza, to trochę tak, jakby kaloryfery pod sufitem umieścić. No ale tam będzie turbo więc jeśli jej wydajność będzie odpowiednia to podmucha trochę ciepełkiem z kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 13.03.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 W końcu zakupiłem U220 5300 szt, część po 3,90 część po 4,10, oczywiście bez vatu. Jakoś lepiej się poczułem wydając kilka tysięcy, które w materiale będą za chwilę o kilka tysięcy więcej znaczyć. Ulżyło mi nieco w tym szczurzym pędzie Dystanse z Allegro http://www.allegro.pl/item173518147_podkladki_dystansowe_pod_zbrojenie_dystanse_.html#photo http://images22.fotosik.pl/48/248242637ff18dc4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.03.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 W końcu zakupiłem U220 5300 szt, część po 3,90 część po 4,10, oczywiście bez vatu. Jakoś lepiej się poczułem wydając kilka tysięcy, które w materiale będą za chwilę o kilka tysięcy więcej znaczyć. Ulżyło mi nieco w tym szczurzym pędzie Dystanse z Allegro http://www.allegro.pl/item173518147_podkladki_dystansowe_pod_zbrojenie_dystanse_.html#photo http://images22.fotosik.pl/48/248242637ff18dc4.jpg Dystanse są cool. Ja ich nie stosowałem czego efekty wciąż widzę w kilku miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 14.03.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. A wie ktoś może ile takich podkładek należałoby w przybliżeniu zakupić? Orientujecie się ile dachówek (np. Braasa czy Euronita) wchodzi na paletę? Tzn. ile to będzie palet na dach do naszego D24? Zastanawiam się czy nie kupić już dachu, ale musiałbym gdzieś to wszystko przechować kilka miesięcy... Dachówki też niestety drożeją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 14.03.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Bentul kupuj, a z przechowaniem to zrób tak jak ja z moimi 5300 szt. U220, dogadaj sie, zapłać, weź na to kwit i przechowają te kilka miesięcy, powiedz dodatkowo, że zrobisz u nich jeszcze inne zakupy i powinni sie zgodzić, no chyba że to bardzo mały powierzchniowo skład budowlany i nie mają miejsca na placu. Gdzie ja bym teraz przechował około 40 palet pustaków, , to chyba jedyne rozsądne wyjście. Co do tych dystansów to pewnie trzeba by co około 0,5 - 0,7 metra podpierać, zbrojenie ma swój ciężar. Znając jego długość można łatwo policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 17.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jeśli chodzi o pokrycie dachowe to kupiłem... Czy wie ktoś od którego momentu można odliczać różnice w VAT za materiały budowlane? Mój przypadek: - gazobeton z Solbetu kupiłem 27 lutego (nie mogłem później bo by nie było...) a od 28 lutego mam pozwolenie na budowę. Czy mogę różnicę odliczać? Gdzieś wyczytałem, że podstawą do zwrotu VAT jest np. posiadanie pozwolenia na budowę... Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 17.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jeśli chodzi o pokrycie dachowe to kupiłem... Czy wie ktoś od którego momentu można odliczać różnice w VAT za materiały budowlane? Mój przypadek: - gazobeton z Solbetu kupiłem 27 lutego (nie mogłem później bo by nie było...) a od 28 lutego mam pozwolenie na budowę. Czy mogę różnicę odliczać? Gdzieś wyczytałem, że podstawą do zwrotu VAT jest np. posiadanie pozwolenia na budowę... Co o tym sądzicie? Ja pierwszy wniosek o zwrot już złożyłem (2 po zakończeniu inwestycji). Termin uzyskania pozowlenia nie ma znaczenia. Natomiast znaczenie ma sam fakt, że jest pozwolenie, ponieważ od tego zależy limit zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 17.03.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Jeśli chodzi o pokrycie dachowe to kupiłem... Czy wie ktoś od którego momentu można odliczać różnice w VAT za materiały budowlane? Mój przypadek: - gazobeton z Solbetu kupiłem 27 lutego (nie mogłem później bo by nie było...) a od 28 lutego mam pozwolenie na budowę. Czy mogę różnicę odliczać? Gdzieś wyczytałem, że podstawą do zwrotu VAT jest np. posiadanie pozwolenia na budowę... Co o tym sądzicie? Ja pierwszy wniosek o zwrot już złożyłem (2 po zakończeniu inwestycji). Termin uzyskania pozowlenia nie ma znaczenia. Natomiast znaczenie ma sam fakt, że jest pozwolenie, ponieważ od tego zależy limit zwrotu. Dzięki! To mnie uspokoiłeś... A co z rachunkami VAT? Tzn. część faktur mam na siebie a część na siebie i żonę? To chyba też nie powinno mieć znaczenia? Oczywiście rozliczamy się wspólnie i jesteśmy współwłaścicielami działki i generalnie budowy... Nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu, stąd te moje trochę "lamerskie" pytania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 17.03.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Przyłączam się do pytania o odliczanie vatu. Zna ktoś szczegóły co i jak? Przyznam że jestem w tym zielony Wszyscy w dziennikach piszą o wykonawcach to i ja coś napiszę, znalazłem ekipę, poleconą przez dwóch znajomych!!! Stan surowy, fundamenty z gruszki, 4 warstwy bloczka, ściany trójwarstwowe, strop gęstożebrowy zalewany z gruszki, więźba tradycyjna z pokryciem dachu blachodachówką, łączny koszt robocizny został wyceniony na ok. 28kpln!!! I co Wy na to, bo mnie się bardzo to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walkipaw 18.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam ponownie Odnośnie VAT To można za kilka złotych ściągnąć elektroniczne formularze do wypełnienia do urzędu skarbowego. http://www.pity.pl/druking/ Trochę informacji odnośnie tego zwrotu można się dowiedzić tutaj natomiast w tej publikacji nie ma pełenej listy towarów od których częściowy zwrot VAT się należy. http:/ /www.somarex.pl/ph/index.php?s=news&i=57&t=im Paf , co do ekipy to cena dobra ale trzeba zastanowić się czy dobry murarz jest tez dobrym dekarzem A ja właśnie założyłem instalacje alarmową i wstawiłem okna. W przyszłym tygodniu elektryk a potem już tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 19.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Na stronie, którą podałeś jest informacja o tym, że 6.03.07r. weszła w życie nowelizacja ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym... Czy to poważna jakaś zmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 19.03.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Paf , co do ekipy to cena dobra ale trzeba zastanowić się czy dobry murarz jest tez dobrym dekarzem No wczoraj zrobiliśmy wspólnie rajd po budowach tego majstra i wygląda to bardzo przyzwoicie. Wziąłem na pokład mojego ojca, który zajmował się kiedyś dekarstwem i potwierdził, że robota ok. Więc wezmę ich nie ma co długo szukać, czas goni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts