Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

de-dwudziestkoczwórkowcy

Gość majki

Recommended Posts

Ale się ten nasz mały klubik rozgadał przy weekendzie. :D

Faktycznie ciężkie czasy przyszły na inwestorów. J wprawdzie większość zakupów mam już za sobą ale pewne ruchy cenowe są już zauważalne w wykończeniach np osprzęt elektryczny, AGD czy ceramika.

Aż strach pomyśleć co się będzie działo za 4-6 m-cy.

• Odpowiedzi 568
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Garderoba mała

:D

Wiem :D

Ale w sypialni będzie duuuża szafa 70cm głębokości i 400 szerokości, no i wysoka pod sufit raczej 8)

Garaż duży to sie tam coś wepchnie jeszcze :wink:

Jak znajdę chwile to wklepie ten plan do kompa i zrobię aranżację to będzie wszystko jaśniej wyglądać.

A i jeszcze jedno, kupiłem tą cegłę po 0,5 zł.

A dziś znalazłem kasę na dalsze zakupy , więc w pn uderzam na składy w poszukiwaniu brakującej cegły K-3.

A tak przy okazji po ile w Waszych stronach to "stoi", bo u mnie po 4,8 z vat sztuka.

Witam

Ładne przeróbki. Mam kilka pytań:

Czy nie planujesz prysznica w żadnej z łazienek?

Może z sypialni zamiast okna wyjście na taras? ( ja tak zrobiłem)

Duzy garaż - może warto gdzieś dołożyć umywalkę ?

Przy garażu koluna, czy wejście będzie zadaszone? jeżeli tak to jak rozwiązałeś dach?

Witam

Przy garażu kolumna, czy wejście będzie zadaszone? jeżeli tak to jak rozwiązałeś dach?

Witam

Przy garażu koluna, czy wejście będzie zadaszone? jeżeli tak to jak rozwiązałeś dach?

Prysznic będzie w dużej łazience, to co na planie to tylko fantazja architekta, moja fantazja jest odmienna.

W sypialni jak najbardziej miały być drzwi balkonowe na taras, ale moja druga połówka lęka się po nocach, że ktoś wejdzie do sypialni, włamie się, ale to wyjdzie w praniu, będę ją jeszcze przekonywał :D.

Umywalka będzie w garażu, a przed wejściem zadaszony podest, wsparty na słupie, który wykonany zostanie w rurze papierowej, bo jakbym to robił z klinkieru to za duży koszt, okrągły też będzie ok.

Z tym zadaszeniem to więcej powie zdjęcie:

http://img408.imageshack.us/img408/2839/zmianarozmiarudddddhm3.png

A nie rozważałeś wejścia do garderoby wprost z sypialni? Myślę również, że wyjście na taras z sypialni byłoby ciekawym rozwiązaniem... (ja też tak zrobiłem :D ).

No do garderoby nie będzie wejścia z sypialni, ponieważ na tej ścianie będzie ta duuuża szafa, w której musi się wszystko zmieścić, przede wszystkim damskie fatałaszki :lol: Można by ewentualnie zrobić ukryte wejście przez szafę ale jej powierzchnia użytkowa by zmalał. Widziałem kiedyś wejścia przez szafę do ukrytej łazienki, ciekawy design, polecam jak ktoś by chciał tak wykombinować..

Hej

No to jestem "lżejszy" o kolejne dudki, ale mam wszystkie cegły na ściany, koniec poszukiwań i kombinowania.

W sumie wyszło jakieś 40kpln za ceramikę U220 i K3 :o

pozdro for all

łot?? 40 tysiecy PLN za cegły na D24??? :o :o :o

na Porotherm 30/25/12.5 oraz na cegle pełną na kominy wydałem w 2005 jakieś 14-16k - szok

nawet biorąc pod uwagę że masz ścianę 3W, to aż tyle podrożało? chore

PaF - faktycznie chyba dużo ...

Ja szacuję ( część juz kupiona ) na wszystkie ściany zewnętrzne + trochę wewnętrznych konstrukcyjnych 26 kpln.

Naturalnie dojdą do tego cegły / bloczki na działowe + kominy, ale chyba nie bedzie tego 14 kpln żeby dojść do Twoich 40 ...

Te przeróbki to raczej kosmetyka, w porównaniu do oryginału. Ja mam kompletnie pozmieniane :wink:

mlk - 2005 rok to były ZUPEŁNIE INNE CZASY ... :cry:

pozdrawiam, majki

Moje wyliczenia przy wysokości ścian 2,6m, ale się zastanawiam nad podniesieniem na 2,7 m, powierzchnie ścian po odjęciu otworów okiennych i innych.

Ściany zewnętrzne trój warstwowe:

U220 164 m2 x 22 szt/m2 = 3608 szt.

K3 164 m2 x 17 szt/m2 = 2788 szt.

Ściany wewnętrzne

U220 54 m2 x 22 szt/m2 = 1188 szt.

K3 75 m2 x 17 szt/m2 = 1275 szt.

U220 Razem 4796 szt. Kupiłem 5300 szt. x 4,04 zł/szt. = 21412 zł

K3 Razem 4063 szt. Kupiłem 1450 szt. x 4,00 zł/szt. = 5800 zł

+ 2640 szt. x 4,8 zł/szt. = 12672 zł Całość K3 kosztowała więc 18472 zł

Tak więc life is bruuutal rachunki nie kłamią,razem materiał na ściany = 39884 zł :evil:

mlk teraz to materiały na 1 dom tyle kosztują co kiedyś na 2 domy, ale w końcu trzeba zacząć budować, a olać to, zły jestem ale nic nie da się już zrobić.

Takie śmieszne bloczki w lato 2006 za 2 zł mogłem kupić a teraz po 3,6 - 4,0 zł sprzedają.

Ekipa w ubiegłym roku by to postawiła za 15 - 18 kpln z teraz z dachem z blachodachówki mam za 28 kpln i co poradzić, trzeba się cieszyć że są robotnicy, bo mogło nie być komu tego budować.

Ech szkoda gadać, trzeba "chwytać życie za gardło" i się nie poddawać. Chory kraj, chore ceny :evil: :evil:

Dobra starczy, bo się rozgadałem :D

Naturalnie dojdą do tego cegły / bloczki na działowe + kominy, ale chyba nie bedzie tego 14 kpln żeby dojść do Twoich 40 ...

majki weź pod uwagę że cegła pełna na kominy już kosztuje 1,3-15 x 2 kominy po 2000 szt to już masz koszt 6000 zł, a ścianki działowe cholernie dużo cegieł potrzebują, ściany zewnętrzne są w zasadzie proste a działówki to plątanina ścianek.

Święta idą nikt nic nie pisze, to ja zacznę nowy temat :D, jak to w szkole bywało.

Temat lekcji: Kominy

Nurtuje mnie sprawa kominów. Z cegły odpadają bo drogi materiał. Pozostają systemowe, tylko co wybrać, może macie jakieś doświadczenia. Oglądałem to i owo ale każda rada jest cenna.

W składach mówią że ceny teraz są korzystne no i taki komin zajmuje mniej powierzchni. Przelot kominowy jest izolowany i z kamionki, więc przy piecu gazowym nie trzeba by ładować do niego rury z "kwasówki", więc i kilka złociszy zostaje w kieszeni.

Takie znalazłem:

http://www.crh-klinkier.pl/twister.php?id=13

http://www.schiedel.pl/index.php?id=3189

http://www.leier.pl/malbork/katalog/3200_kominowe.php

Zapraszam do dyskusji :p

Ja jeden komin kupiłem systemowy z Leiera a w drugim zamontowałem wkład stalowy. Teraz chyba zdecydowałbym się na obydwa murowane z wkładem.

:D

Kamil1967 uzasadnij swoją wypowiedź :D

Czyli co, lipne te kominy produkują? Dlaczego lepszy ceglany zwykły?

A pustaki na kominy wentylacyjne też stosowałeś?

Tak sobie liczyłem cegiełki na moje kominy i wychodzi mi po około 1000 szt/ komin o wysokości prawie 6,5 metra, więc przy cenie cegły pełnej wyjdzie jeden około 1500-2000 zł jeśli doliczyć wyższą cenę klinkieru powyżej pokrycia dachowego.

Systemowy więcej będzie kosztował.