Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno sie uda, idziecie takim tempem, że Boże Narodzenie jest całkiem realne :wink:

a z prezentami , to nigdy nic nie wiadomo :D

tak czy siak - zapraszam na parapetówkę ;-)

• Odpowiedzi 664
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Większość z tej grupy zaczęła budowę na wiosnę, więc prawdopodobnie jesteście po SSO lub właśnie finiszujecie...

Możecie polecić mi jakąś ekipę do SSO? W płd części Wrocławia lub w okolicach...

Dziękuję z góry!

Arejaski,

co do ekipy, to wysłałam na priv. Macie bardzo ciekawy projekt domu, sensowne rozmieszczenie, dużo przestrzeni i piękny dach. Już jestem ciekawa efektu końcowego. No i czekam na dziennik budowy :-)

Powodzenia!!!

Za namiary wielkie dzięki! Już ich zaczynam atakować...

Co do domu, to faktycznie, w mojej wybitnie obiektywnej interpretacji estetyki budowlanej - ideał ;-)

Jedyne opinie, które znalazłem w sieci na przestrzeni roku, to takie, że jest dużo niewykorzystanej przestrzeni...

A właśnie ta przestrzeń w postaci garderób, pralnio - suszarni, dużej kotłowni, spiżarni, to między innymi to co nas najbardziej zaciekawiło...

Jak pewnie większość z nas, zakładamy, że będzie to nasz dom na całe życie...

Dziennik budowy? Ha! Zobaczę ;-)

Aktualnie biegam na spotkania z poszczególnym ekipami. Powoli krystalizują się 2 - 3 grupy, więc siłą rzeczy zaczynam się pochylać na umowami, zakresami prac, itp...

Pytanie, czy jeżeli całą pracę nad stanem SSO podzieliłbym na następujące etapy, to czy o czymś nie zapomniałem?

Oczywiście wycena nie będzie dotyczyła poszczególnych składników, tylko 6 etapów, od prac ziemnych do dachu:

Wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe

Wykonanie zbrojenia

Zalanie ław, stóp, sprawdzenie poziomów

Izolacja pozioma na ławach

Murowanie ścian funadmentowych

Przepusty wody i kanalizacji

Izolacja pozioma na ścianach fundamentowych

Izolacja pionowa na ścianach fundamentowych

Nasypanie i zagęszczenia piasku

Rozporowadzenie poziomej kanalizacji

Wylanie chudziaka

Izolacja pozioma na ścianach fundamentowych po zalaniu chudziaka

Murowanie ścian nośnych i nadproży parteru

Murowanie komina

Wykonanie zbrojenia wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, belek stropowych, belek ukrytych, balkonu i fragmentów monolitycznego stropu

Szalowanie wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, belek ukrytych, balkonu, płyty stropowej

Stemplowanie stropu

Zalanie stropu, wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, balkonu, schodów

Murowanie ściannośnych i nadproży poddasza

Murowanie ścianek działowych

Murowanie i wykończenie komina

Ściany kolankowe

Wykonanie wieńca

Szalowanie wieńca

Zalanie wieńca

Osadzenie murłat

Wykonanie więźby

Położenie wiatroizolacji domu i garażu

Łaty i kontrałaty

Położenie dachówki, kominków kanalizy, ławy kominiarskiej

Montaż rynien

Przybicie deski czołowej

Montaż okien dachowych

Z góry dziękuję za Wasze sugestie / rady...

Przestrzegam przed firmą która robi wylewki : JAR-BUD z Jelcz Laskowic

Oj widać nabroili, napisz co źle zrobili, czy może uciekli, ponieważ nie wiadomo, czemu ich nie polecasz :)

Pozdrawiam :)

WYKONALI NIEDBALE WYLEWKĘ, BEZ DODATKÓW ZA KTÓRE ZAPŁACIŁEM. oszczędzają na materiale i wylewka jest za słaba

Zapłaciłeś z góry bez sprawdzania? :-? Budowa uczy "negocjacji" z takimi orłami, chwilami za bardzo ;)

Witam,

U nas podobnie strop ma być wylany, jeśli pogoda dopisze, w najbliższy wtorek.

Zamówiony B20, 24m3 wraz z pompą z OŁA-BET'u.

Powoli przymierzam się także do kompletowania wykonawców na instalacje wod-kan, gazową (wraz ze spawaniem), elektrykę oraz CO (całość z montażem).

Jeśli znacie fachowców, których możecie śmiało polecić za podejście do pracy, fachowość i efekt końcowy będę bardzo wdzięczny.

Tak przy okazji niedługo będę miał do sprzedania nowiutki blaszany garaż 5x3m gat.I.

Pozdrawiam

Poszukuję namiaru na sprawdzoną księgową, która dobrze wyliczy mi PIT-a, tak żeby jak najwięcej kasiorki ze zwrotu podatku budowlanego dostać. Zna ktoś moża takową? W sumie, to księgowy też może być :D

Witajcie, jesli ktos poszukuje dobrej ekipy budowlanej to polecam pana Dariusza,

wykonuje on pokrycia dachowe i usługi ogólnobudowlane (cały stan surowy zamknięty) tel: 509 039 463.

U mnie wykonywal ocieplenie poddasza jest solidny, fachowo doradzi, bardzo sumienny. U moich znajomych wykonywał dach i rowniez sa zadowoleni.

No to i ja się dołożę z namiarem - właśnie swoją część prac skończyki elektrycy (było ich dwóch :lol: ). Chłopaki godni polecenia i mają wiele własnych pomysłów.

Jakby ktoś potrzebował namiar, to wyślę na priv.

No to mam niezły mętlik w głowie... mam nadzieję, że coś doradzicie, że mieliście podobne sytuacje. W planie miałem tynki wewnętrzne z GK na klej więc pierwsze w kolejności były posadzki (jeszcze nie zrobione). Teraz z różnych powodów rozważam tynki mechaniczne (gips ,lub cem-wap), CZY KTOŚ Z WAS ROBIŁ TYNKI PO WYKONANIU POSADZEK!? jaki był efekt końcowy?? A przy okazji będę wdzięczny za namiar na solidną ekipę do tynków.Pozdrawiam

Witam,

potrzebuje jeszcze 1,5 kubika desek szalunkowych i kantówki 100mb 10x10 lub 8x10. Troszeczke za pozno sie za to wzielam, a material i budowlancy czekaja ;)