Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najnowsza grupa Wrocław i okolice - zaczynamy na wiosnę 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 664
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Mam pilne pytanie:

czy orientujecie się jak w ostatnich latach gminy w okolicy Wrocławia (a najlepiej w Kątach Wrocławskich) naliczały KWOTOWO wysokość RENTY PLANISTYCZNEJ za działki, które przemianowano w mpz z rolnych na budowlane? na przykład ile tej renty wychodziło w złotówkach od ara?

Może ktoś z Was wie, jaką rentę płacili ludzie, do których kupowaliście ziemię?

Bardzo mi zależy na tej informacji!

Konkretna kwota opłaty jest sprawą indywidualną. Wysokość opłaty planistycznej jest zapisana w uchwale o miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i obowiązuje jedynie przez 5 lat od ogłoszenia (lub uprawomocnienia) planu. Przez długi czas Wrocław miał 30% opłatę, potem wysokości te były już zróżnicowane. Opłata ta obciąża właściciela nieruchomości w razie sprzedaży gruntu. Postępowanie o naliczenie jest wszczynane z urzędu. Urząd zleca zrobienie operatu, który ma wskazać o ile wzrosła wartość działki wskutek zmiany planu. Opłata planistyczna to x% właśnie tej różnicy. Można też wystąpić samemu o ustalenie opłaty, wtedy wszczynają postępowanie na wniosek. W ramach postępowania zlecają operat, ale można też przedłożyć operat zamówiony przez siebie. Jeśli operat będzie budził wątpliwości, mogą i tak zlecić jego zrobienie z urzędu. Decyzja w postępowaniu na wniosek o wysokości opłaty jest ważna maksymalnie rok (ważność operatu).

dla osób poszukujących już schodów

nie polecam p. Wojciecha Stec Bystrzyca Oławska - stolarz, głownie schody, nieterminowy, niesłowny, po odebraniu kasy unika kontaktu, szkoda nerwów, mozna trafić lepiej. Wszystko opisałam tutaj:

http://forum.muratordom.pl/czarna-lista-niesolidnych-dolnoslaskie,t62412-120.htm

Żeby nie było - schody są i leżą i nigdzie nie idą ale po prostu szkoda nerwów na tego pana, tym bardziej, że zgodnie z jego słowami " takich klientów (niezadowolonych i marudzących) mam kilku a roboty i tak kupa." No to może niech mu trochę ulży.

Pan działa w okolicach Oławy i Opola, we Wrocławiu również ale mu daleko....

Witam,

Mam do sprzedania garaż blaszak 5x3m z bramą rozwierną, gat I.

Garaż ma pół roku, stan idealny. Dokładam do niego gratis 10 haków poprawiających mocowanie w podłożu oraz 4 bloczki betonowe na narożniki.

Garaż będzie dostępny w dniach 6-7 kwietnia. Waga 380kg.

Więcej info na priv.

Pozdrawiam

Rosi0112,

mamy 6 okien z Okpolu, 4 okna typu Comfort bh (z automatyczną wentylacją) i 2 Termo pvc. Założyliśmy je na jesień więc nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Póki co przetrwały zimę - temperatury do -18st. C i zwały śniegu, no i wszystko z nimi w porządku. Co więcej, w zeszłym tygodniu ekipa zmieniała nam położenie 3 okien, więc musieli je zdjąć z dachu. Pytaliśmy, jak wyglądaja po prawie pół rocznym "użytkowaniu" i podobno jest dobrze - nie było żadnych zacieków, rozwarstwień ani innych przykrych niespodzianek.

No, ale może wypowie się ktoś, kto użytkuje je dłużej.

Aha, i jeszcze istotna kwestia. Okna kupowaliśmy bezpośrednio w fabryce, a nie w hipermarkecie. Te najtańsze na pewno dają dużo do życzenia.

Witam, doradzcie mi co sadzicie o oknach firmy Okpol?

Moze macie namiary na firmy, ktore sprzedaja w dobrych cenach okna firmy Okpol, Fakro lub Velux ?

Mi jesienią udało się wynegocjować Fakro 28% poniżej cen producenta. Tyle tylko, że ich nie kupiłem, bo nie zdążyłem z dachem :oops:

Nie wiem, czy to dużo, czy mało...

Ja kupowałem Velux-y tu:

http://www.zgfh.pl/index.php?p=1_3_Kontakt

Było najtaniej i w pełni profesjonalnie.

Okna montowałem prawie 2 lata temu i wszystko jest ok.

Hm... Już się zastanawiałem, czy nie zmienić wyboru z Fakro na Velux, ale żona mi się przymierzyła do klamki u góry okna i musi zostać Fakro :)

Szkoda, że Velux klamki na dole daje tylko w najprostszym modelu...

Witajcie!

Wprawdzie napisalam juz na grupie wroclawskiej, ale wkleje rowniez tu. Takze z tego powodu, ze projektowanie wnetrza powinno sie zaczynac, zanim zaczniemy stawiac sciany... Wiem cos o tym, bo musielismy przesuwac drzwi do lazienki, zeby zrobila sie bardziej ustawna ;)

Jesli szukacie kogos, kto pomoglby Wam w aranzacji wnetrza, zapraszam do kontaktu z nasza forumowa kolezanka Magda 34

Jest niesamowicie pracowita, konkretna, pelna pomyslow. Do tego bardzo kontaktowa :) Efekty jej pracy mozna zobaczyc w moim dzienniku.

Witam,

czy ktoś z Was potrzebuje WEŁNY MINERALNEJ bardzo dobrej jakości?

Chodzi o wełnę grubości 18 cm i 20 cm firm URSA i ISOVER o współczynnikach przenikania ciepła lambda - 0,035 W/m2 oraz 0,033 W/m2.

Zostało mi tego trochę po ociepleniu poddasza...

tel. 791 377 311

Ja wycen mam kilka, szukałam okien dobrych jakościowo, nei najtańszych musze przyznać bo nie chcemy potem na ogrzewanie dopłacać. najlepszą oferę złożył nam Pan Krysiak z avante. Pan śmiało negocjujący :) Moja rodzina kupowąła u nich okna i bardzo chwalą profesjonalny i czysty montaż.

Do tych co już okna mają ;) Gdzie we Wrocku kupowaliście okna? Dajcie jakieś namiary na dobre ale niedrogie okna, dzięki

Ja mam dobre (na profilach Shuco) i niedrogie z Ratowic od Przybyłkiewicza i wszystko jest ok, ale różne osoby miały z nim różne przejścia, więc poproś o wycenę choćby dla porównania :wink:

L.Przybyłkiewicz OKNA DRZWI Witryny PVC

ul. Wrocławska25

55-003 Czernica Wr., Ratowice

Telefon: 071/318-91-77

Do tych co już okna mają ;) Gdzie we Wrocku kupowaliście okna? Dajcie jakieś namiary na dobre ale niedrogie okna, dzięki

Robiłem ostatnio analizę okien PVC Avante (Codem, Maxima), Jezierskiego (Brucknera, Elita) i MS (Nowodworska, TytanoweThermo) - kolejność alfabetyczna. Okna w okleinie dwustronnej, z montażem.

Dla mojego zestawu ceny wyglądały następująco:

1) dla pakietu szyb energooszczędnych - praktycznie ceny te same, w kolejności Jezierski, MS (+2,5%), Avante (+4%)

2) dla pakietu P2+WK1 - zdecydowanie najtaniej Avante (MS +15%, Jez. +20%)

3) dla pakietu P4+WK2 - Avante, MS (+10%), Jezierski (+15%)

Dla porównania (wycena z sierpnia 2009) podstawowe warianty okien Oltech (Jedności Narodowej), w konfiguracji ze zwykłymi szybami, wychodziły ok. 25% taniej niż najtańsza wycena z wymienionych powyżej.

Ogólnie, praktycznie w tej samie cenie można kupić również podobnie "wyposażone" okna drewniane i mam dylemat :)

pozdrawiam

Adam

Witam wszyskich

Jeśli macie problem, pytania, wątpliwości dotyczącee okien napiszcie do forumowego jareko. Ja swoje okna zamawiałam w Oknoplaście na ul. Legnickiej, opierając się na Jego opinii. Cena trochę mniejsza od Jezierskiego. Montaż bez zastrzeżeń

pozdrawiam