adamrw 25.04.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Wiem, że to ogromny mostek, dlatego między innymi z tego powodu zastanawiamy się nad tymi roletami. A z drugiej strony nasuwa się pytanie, czy w domach pasywnych, energooszczędnych nie ma rolet???? Ja też zastanawiałem się nad roletami (nawet nie nadstawnymi, ale w systemien Integro, więc mostek nieco mniejszy). Koniec końców dałem sobie spokój, a jeśli będzie bardzo źle bez nich, to zamontuję naścienne. Z 20 cm obudowy 10-12 zniknie mi w ociepleniu, a resztę przeżyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.04.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 sama puszka rolety tezz jest ocieplana, wiec juz z tymi mostkami az tak bym nie przesadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 26.04.2010 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Z tym aż tak "ogromnym mostkiem" to bym nie przesadzał , jesli liczycie tak dokąłdnie straty to pamiętajcie pamiętajcie że poza tym co pisze wojgoc (ze roleta jest ocieplona w środku kasety wkładem styropianowym) Ze daje jeszcze dodatkową dużą ochronę w ociepleniu samej szyby (jesli jest spuszczona oczywiście ) Poza samym ociepleniem świetnie chroni od wiatru a w słoneczne dni od słońca , latem spuszczona w słoneczny dzień pięknie wychladza mieszkanie. Ja z decyzji o roletach jestem bardzo zadowolony - pomimo świadomości nawet jakiejś straty energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.04.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Wiem, że to ogromny mostek, dlatego między innymi z tego powodu zastanawiamy się nad tymi roletami. A z drugiej strony nasuwa się pytanie, czy w domach pasywnych, energooszczędnych nie ma rolet???? Zawsze można zamontować na styropianie. Wtedy cały domek ładnie ocieplony ale trzeba się przyzwyczaić do wystajacej puszki. Ale zeby ta puszka tak nie szpeciła, wystarczy zrobić obwolutę dookoła okna w kolorze tej puszki i już tak nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.04.2010 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 sama puszka rolety tezz jest ocieplana, wiec juz z tymi mostkami az tak bym nie przesadzał. Poszukajcie tematu nt domów 3 i 5 litrowych, było dużo informacji nt mostków przy roletach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.04.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 TMK,dzieki, ale ja sie nie stresuje mostkami czy też "mostami" cieplnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.04.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ja też nie W domu pod akwarium usunąłem całkiem ocieplenie w podłodze i jakoś mi to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 26.04.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dzięki za odp. Zaraz zaczynam czytać wątek o domach pasywnych, ale już wiem, że tak jak piszecie bez przesady z tym mostkiem Poza tym Jareko już mi tez napisał jak go zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.04.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Poszukaj tutajhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 26.04.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 TMK właśnie przeglądam ten wątek, ale masakra 111 stron, a wyszukiwarka po haśle w muratorze to kiepska sprawa no ale czytam, może dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.04.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Szukaj przez googla: wpisz: "dom ciepły, pasywny albo 3 lub 5 litrowy" ROLETY MOSTEK site:forum.muratordom.pl Pogrubiłem hasła które chce(sz) znaleźć w danym wątku. ps 172 strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 26.04.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.04.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 TMK,duze masz akwarium? mam chęc zrobic akwarium - wyznaczyłem nawet miejsce 148x120 i doprowadziłem wodę i kanalizę do ewentualnego spuszczania wody, moze trochę na zapas ale co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 26.04.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Nadal stare małe 200l. Przyłącza także mam w salonie, co poniektórzy z ekip robili wielkie oczy na kanalize W końcu jak wyjdziemy na prostą z finansami, planowałem 150x45x45cm. Akwarium z kominem i systemem ciągłej podmiany wody (to już mam). Nie wiem jeszcze co z filtracją (nadal 2 kubełki czy sump) i co z oświetleniem - teraz mam 4x39W w T5. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?112423-Fotodziennik-Po%C5%82udniowej&p=2760456&viewfull=1#post2760456 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.04.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 ciekawe czy sa jeszcze inni fascynaci domowego akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 27.04.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Ja też jestem zwolennikiem akwarium , ale teraz mieszkając w 2 pokojowym mieszkaniu w czwórkę nie mam szans aby coś w kierunku zakupu akwarium zrobić. Może jak wybuduję domek ale to jeszcze długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 27.04.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Oczywiscie, ze sa. Ja.Mam 240l. I na tym chyba poprzestane, bo szafka robiona na zamowienie, identyczna, jak reszta mebli.Mam welony:)Troche niezbyt reprezentacyjne brudaski, jak na salon, ale co tam.Akwarium zwykle kilka dni z roslinami, pozniej juz bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekwu 03.05.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam serdecznieCzy może ktoś z szanownych Forumowiczów używa przydomowej oczyszczalni biologicznej? A może ktoś załatwiał formalności w Wiszni małej lub/i Trzebnicy? Od czego zacząć? jaka jest szansa odprowadzania oczyszczonej wody do przydrożnego rowu? (operat wodnoprawny, pozwolenie wodnoprawne?) Czy jest z tym sporo załatwiania? A jakiej firmy oczyszczalnie macie? Wiem, że POLIPLAST produkuje takie, ale czy są dobre? Bardzo prosze o komentarze i Waszą radę.Mozliwe odpowiedzi na priv, mogę nawet podjechać i spokojnie pogadać....Będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiamwumar/Wrocław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaP. 04.05.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam z Piotrkowiczek, Ja mam Soltralenz - hula od października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 06.05.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Witam, czy ktoś z was szanowni forumowicze korzystał z jakiejś firmy od rekuperatorów, bo szukam kogoś do wkomponowania mi tego ustrojstwa w mój projekt i późniejszego zainstalowania. Będę wdzięczny za namiary lub wszelką pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts