Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najnowsza grupa Wrocław i okolice - zaczynamy na wiosnę 2009

Recommended Posts

jak krew z nosa...

złożyłem papiery…

po miesiącu jakiś nadgorliwy urzędas wysłał pismo do Konserwatora Zabytków z prośbą o opinię.

po 3 tygodnia nadgorliwy urzędas z Konserwatora odpisał, że mam wystąpić o pozwolenie na nadzór i badania archeologiczne

a najbardziej wkurza mnie to że w mpzp jak byk stoi "wszelkie prace ziemne prowadzone w obrębie jego [stanowiska archeologicznego] występowania wymagają uzgodnienia z Inspekcją Zabytków Archeologicznych"

a dom ma być budowany POZA tym stanowiskiem.

więc pewnie będę musiał wynająć jakieś archeologa i wyrzuć dosłownie pieniądze w błoto

• Odpowiedzi 664
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Chętnie dołączę do Całkiem-Nowej-Grupy-Budujacej pomimo sporego już stażu w bud...a właściwie, załatwianiu formalności trzebnicko-obornickich.

Zamierzamy ostatecznie rozpocząć budowę na wiosnę. Czy ktos z forumowiczów moze polecić ekipę z okolic Trzebnicy / Obornik, której można powierzyć budowę "pod klucz" ?

Pozdrawiam !

Przekazuję dalej namiary na godnego polecenia "misia". Ja namiar dostałem od SUSPENSERA (za co mu dziękuję i muszę z butelczyną do niego zawitać ;)) Własnie u mnie skończył , a roboty trochę było - dwa stropy (skomplikowane) piętro, kolonkowa, 2 kominy, 3 x schody itp. w przyszłym tyg. kończy. Z czystym sumieniem moge polecić. Wiem,że zajmuje sie też wykończeniówką i tynkami. Drogi nie jest. Pozdrawiam (namiary na priv)

Witam wszystkich :)

My także zaczynamy na wiosnę, konkretnie w marcu.

PNB już jest, wykonawca umówiony, teraz do dzieła !

Cieszę się i jednocześnie boję :-?

I mam pytanie ile bierze koparkowy za ściągniecie humusu no i wykopy tak za 1 mkw - orientacyjnie - ?

Witam wszystkich :)

My także zaczynamy na wiosnę, konkretnie w marcu.

PNB już jest, wykonawca umówiony, teraz do dzieła !

Cieszę się i jednocześnie boję :-?

I mam pytanie ile bierze koparkowy za ściągniecie humusu no i wykopy tak za 1 mkw - orientacyjnie - ?

Ja płaciłam 90zł za 1 godz. pracy koparki. Z reguły zajmuje im to 8h :D

A u nas właśnie kończą fundamenty kłaść :lol:

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy

wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos:

zasilanie 3 fazowe?

przewidywane roczne zużycie energi???

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał ....

"średnia koparkowa" 80-100zł/godzinę
czasami doliczają za dojazd, ale to raczej przy krótkich działaniach.

Zgadza się, próbują :) U mnie po ostatniej pracy bąknął właśnie o czasie dojazdu, wspomniałem o czasie przestojów i bzdurnym przerzucaniu "z kupki na kupkę i temat umilkł" - zapłaciłem równo 1tys. za ok 14 godzin pracy (1,5 dnia).

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy :oops:

wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos:

zasilanie 3 fazowe?

przewidywane roczne zużycie energi???

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał ....

3fazy - tak, nawet jeśli nie teraz, to może kiedyś podłączysz piekarnik na 3f, przepływowy ogrzewacz wody, betoniarkę etc lepiej mieć

zużycie - dane marketingowe ;) wpisz cokolwiek, np. z http://www.twojprad.pl/?p=p_22

13kW - wystarczy na zwykły domek i 3-4 osoby. Jeżeli planujesz ogrzewać prądem lub inne atrakcje zużywające licznik, weź większy przydział. Chociaż... zwiększyć zawsze można i w każdej chwili - podpisz 13kW, także tyle mam.

25A - wynika z powyższego, dla pierwszego założenia wystarczy.