ania klepka 12.03.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam, dalej jestem na etapie wybierania ekipy, kierbuda.Macie sprawdzone namiary?Może potworzymy grupy zakupowe aby wyrwać lepsze rabaty?PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natala76 12.03.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam wszystkich My także zaczynamy na wiosnę, konkretnie w marcu. PNB już jest, wykonawca umówiony, teraz do dzieła ! Cieszę się i jednocześnie boję I mam pytanie ile bierze koparkowy za ściągniecie humusu no i wykopy tak za 1 mkw - orientacyjnie - ?[/quote witam1 My placilismy 70 zl godz (duza koparka Volvo)gosciu posiada wywrotke jak cos info na prv.] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.03.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 w piątek dostałam umowę z energetyki mam ją podpisać odesłać i wpłacić zaliczkę co dalej żeby mieć prąd i to szybko??? Zrób to jak najszybciej bo z tego co pamiętam na odesłanie podpisanej umowy masz tylko 14 dni. pozdrawiam Póżniej projekt, uzgodnienia, pozwolenia, przetarg i jak dobrze pójdzie za 18 miesięcy postawią ZK (złącze kablowe) do którego możesz podłączyć rozdzielnicę budowlaną. To typowa procedura, są jeszcze nietypowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 13.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Smok czy możesz rozwinąć myśl o rozdzielnicy budowlanej to jest chyba to czego mi potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Napisałem "możesz podłączyć" , faktycznie , to uprawniony elektryk montuje rozdzielnicę budowlaną (RB). Jest to zgodna z przepisami skrzynka z zamontowanymi zabezpieczeniami (potocznie bezpiecznikami) i gniazdami jedno i trójfazowymi na zewnątrz. Jeśli nie masz jeszcze złącza kablowego (ZK) postawionego w granicy Twojej działki, możesz wystąpić do swojego rejonu energiapro o wydanie warunków przyłączenia placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce, gdzie możesz włączyć swoją RB. Czasem wiąże się to z ułożeniem długiego odcinka linii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Zapraszam na grupę wrocławską, tam częściej zaglądam i jeśli ktoś ma pytania, chętnie podpowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.03.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witajcie grupo, również mamy zamiar zacząć "może już nie długo" budowę. Szukamy architekta, który będzie chciał się udzielać w swojej pracy. Tak poważnie, mamy dużooooo pytań i chcielibyśmy zrobić parę zmian w projekcie. Czy może ktoś polecić dobrego architekta? Działka na południu Wrocławia. Pozdrawiamy wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 15.03.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 w piątek dostałam umowę z energetyki mam ją podpisać odesłać i wpłacić zaliczkę co dalej żeby mieć prąd i to szybko??? SZYBKO??? Buhahaha... Ja dostałem umowę, odesłałem, wpłaciłem zaliczkę.... 20 miesięcy temu. Do tej pory prądu nie ma na działce, bo to całe 100 (słownie: sto) metrów do pociągnięcia. Niech żyje realny komunizm w wykonaniu ZE Oleśnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmuha 16.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 I ja chciałbym wszystkich powitać.Niedługo będziemy zaczynać budowę w Smolcu. Mam już pozwolenie i wybieram ekipę. Czy może ktoś jeszcze jest z tej okolicy? Można by czasem coś wspólnie załatwić. Mam pytanie, czy prąd do celów budowlanych można pociągnąć od sąsiada "samemu" tzn. zamontować podlicznik i pociągnąć kabelek, czy musi to robić ktoś z uprawnieniami i czy trzeba zgody zakł. energetycznego?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 16.03.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 I ja chciałbym wszystkich powitać. My Cię witamy , chyba nikogo nie ma na forum i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mam pytanie, czy prąd do celów budowlanych można pociągnąć od sąsiada "samemu" tzn. zamontować podlicznik i pociągnąć kabelek, czy musi to robić ktoś z uprawnieniami i czy trzeba zgody zakł. energetycznego? Pozdrawiam Można "samemu", ale to nielegalne. Legalnie, należy wystąpić do stosownego rejonu o warunki przyłączeniowe placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce gdzie można podłączyć linię zakończoną rozdzielnicą budowlaną na Twojej działce. Zapraszam na grupę wrocławską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 16.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mam pytanie, czy prąd do celów budowlanych można pociągnąć od sąsiada "samemu" tzn. zamontować podlicznik i pociągnąć kabelek, czy musi to robić ktoś z uprawnieniami i czy trzeba zgody zakł. energetycznego? Pozdrawiam Można "samemu", ale to nielegalne. Legalnie, należy wystąpić do stosownego rejonu o warunki przyłączeniowe placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce gdzie można podłączyć linię zakończoną rozdzielnicą budowlaną na Twojej działce. Zapraszam na grupę wrocławską. Ja pytałam na Grupie Wrocławskiej o architekta we Wrocławiu, ale nikt nie odpowiada toczą się zaawansowane rozmowy Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ... bo z tego co pamiętam, znają tylko jedną panią architekt i to bardzo kontrowersyjną. Uważam, że warto nieco przewietrzyć "wrocławską" , macie ku temu okazję, bo stanowicie już sporą siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 16.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 zajrzyj tu :http://www.grupawroclawska.republika.pl/index_misie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 16.03.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Uważam, że warto nieco przewietrzyć "wrocławską" , macie ku temu okazję, bo stanowicie już sporą siłę Wielkie dzięki, ja i tak zaglądam na Waszą Grupę Wrocławską - skarbnica wiedzy i doświadczeń której potrzebujemy "jak wody". Zastanawialiśmy się, jak kiedyś bez dostępu do internetu ludziska się budowali hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2-B-3 18.03.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam Wszystkich, Od wczoraj czytam fora muratora i trafiłem na nową grupę wrocławską. Co prawda jeszcze nie zaczynam na wiosnę ale może za kilka miesięcy. Jestem świeżo po otrzymaniu warunków zabudowy i wybraniu projektu i już rozglądam się za ekipą budowlaną. Domek wybrany to 160 m2 pow użytkowej i garaż w bryle budynku 2 stanowiska 39 m2. Mam 2 wstępne kwotacje na budowę we Wrocławiu SSO z położeniem dachówki ceramicznej, budowa porotherm 25. Pierwsza za 72000 pln Druga za 80000 pln http://www.archon.pl/projektydomow/domy_z_garazem_dwustanowiskowym/1080/4 Czy to dużo czy to mało - sam już nie wiem. Oczywiście szukam dalej ale tylko z polecenia. Dajcie znać jeśli macie rozeznanie na rynku.Marcin P.S. Czy ktoś z Was może buduje ten dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 18.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 2-B-3 Witam również Nam wycenili wiekszy domek za 120 tys. ( projekt indywidualny 233 m2 użytkowej z YTONG-a) ale to było jesienią , teraz pewnie było by mniej - wtedy nie wybraliśmy. mmuha Witam serdecznie, my zaczynamy swoją zabawę z budowaniem cztery wioski dalej na zachód - to "prawie" sąsiedzi Megana mamy projekt indywidualny, projektant raczej nie do polecenia , długo czekaliśmy, tani nie był, ale pozwolenie po złożeniu dokumentów było za 4 dni. W razie czego podam kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 18.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam Ryska Między naszą hurtownią w Miękini a hurtownią kema we Wrocławiu oczywiście Normalnie jak człowiek sie nie wykłóci to nie dostanie A czy to prawda że bloczki fundamentowe drożeją, bo tak mi ten co się wytargowałam powiedział ostatnio przez telefon Czy ktoś potwierdzi albo zaprzeczy może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 18.03.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam, jakie rabaty dostawaliście albo dostajecie od hurtowni?? jestem skłonny kupić wszystkie materiały na SSO (~220m2 pow) z jednego miejsca, ale zaproponowany rabat 5% od cen katalogowych wydał mi się... mało zachęcający ) co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 18.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam Ja te bloczki kupiłam w hurtowni, gdzie pan najpierw dawał mi 15% rabatu z którym bloczki netto kosztowały 3,30 . Jak otrzymałam fakturke na e-maila , to zadzwoniłam do gościa i zapytałam dlaczego po rabacie bloczki sa droższe niz we Wrocławiu bez rabatu , pan sie zdziwił , ja odmowiłam tego zakupu , zadzwoniłam do innej hurtowni, pani powiedziała, że bloczki ma za 2.95, więc oddzwoniłam do "pana rabatowego" , że nie chcę jego bloczków a on mi na to że te bloczki to mi po znajomości za 2.75 sprzeda Więc ja raczej na rabaty nie liczę w tych hurtowniach poprosiłam o fakture na te bloczki za 2.75 bez tych jego rabatów zeby taniej było Najlepiej , to chyba w tym samym czasie zadzwonic do dwóch hurtowni i obniżac cenę mówiąc jaką ma konkurencja, w moim przypadku to zadziałało, tylko nerwowo było strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts