Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najnowsza grupa Wrocław i okolice - zaczynamy na wiosnę 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 664
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :)

My także zaczynamy na wiosnę, konkretnie w marcu.

PNB już jest, wykonawca umówiony, teraz do dzieła !

Cieszę się i jednocześnie boję :-?

I mam pytanie ile bierze koparkowy za ściągniecie humusu no i wykopy tak za 1 mkw - orientacyjnie - ?[/quote

witam1 My placilismy 70 zl godz (duza koparka Volvo)gosciu posiada wywrotke jak cos info na prv.]

w piątek dostałam umowę z energetyki mam ją podpisać odesłać i wpłacić zaliczkę co dalej żeby mieć prąd i to szybko???

Zrób to jak najszybciej bo z tego co pamiętam na odesłanie podpisanej umowy masz tylko 14 dni.

pozdrawiam

Póżniej projekt, uzgodnienia, pozwolenia, przetarg i jak dobrze pójdzie za 18 miesięcy postawią ZK (złącze kablowe) do którego możesz podłączyć rozdzielnicę budowlaną. To typowa procedura, są jeszcze nietypowe ;)

Napisałem "możesz podłączyć" , faktycznie , to uprawniony elektryk montuje rozdzielnicę budowlaną (RB). Jest to zgodna z przepisami skrzynka z zamontowanymi zabezpieczeniami (potocznie bezpiecznikami) i gniazdami jedno i trójfazowymi na zewnątrz. Jeśli nie masz jeszcze złącza kablowego (ZK) postawionego w granicy Twojej działki, możesz wystąpić do swojego rejonu energiapro o wydanie warunków przyłączenia placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce, gdzie możesz włączyć swoją RB. Czasem wiąże się to z ułożeniem długiego odcinka linii .

Witajcie grupo,

również mamy zamiar zacząć "może już nie długo" budowę.

Szukamy architekta, który będzie chciał się udzielać :) w swojej pracy.

Tak poważnie, mamy dużooooo pytań i chcielibyśmy zrobić parę zmian w projekcie.

Czy może ktoś polecić dobrego architekta?

Działka na południu Wrocławia.

Pozdrawiamy wszystkich serdecznie :) :)

w piątek dostałam umowę z energetyki mam ją podpisać odesłać i wpłacić zaliczkę co dalej żeby mieć prąd i to szybko???

SZYBKO??? Buhahaha...

Ja dostałem umowę, odesłałem, wpłaciłem zaliczkę.... 20 miesięcy temu. Do tej pory prądu nie ma na działce, bo to całe 100 (słownie: sto) metrów do pociągnięcia.

Niech żyje realny komunizm w wykonaniu ZE Oleśnica.

I ja chciałbym wszystkich powitać.

Niedługo będziemy zaczynać budowę w Smolcu. Mam już pozwolenie i wybieram ekipę. Czy może ktoś jeszcze jest z tej okolicy? Można by czasem coś wspólnie załatwić.

Mam pytanie, czy prąd do celów budowlanych można pociągnąć od sąsiada "samemu" tzn. zamontować podlicznik i pociągnąć kabelek, czy musi to robić ktoś z uprawnieniami i czy trzeba zgody zakł. energetycznego?

Pozdrawiam

Mam pytanie, czy prąd do celów budowlanych można pociągnąć od sąsiada "samemu" tzn. zamontować podlicznik i pociągnąć kabelek, czy musi to robić ktoś z uprawnieniami i czy trzeba zgody zakł. energetycznego?

Pozdrawiam

Można "samemu", ale to nielegalne.

Legalnie, należy wystąpić do stosownego rejonu o warunki przyłączeniowe placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce gdzie można podłączyć linię zakończoną rozdzielnicą budowlaną na Twojej działce.

Zapraszam na grupę wrocławską.

Pozdrawiam

Można "samemu", ale to nielegalne.

Legalnie, należy wystąpić do stosownego rejonu o warunki przyłączeniowe placu budowy. Zakład wyznaczy miejsce gdzie można podłączyć linię zakończoną rozdzielnicą budowlaną na Twojej działce.

Zapraszam na grupę wrocławską.

Ja pytałam na Grupie Wrocławskiej o architekta we Wrocławiu, ale nikt nie odpowiada :cry: :cry: :cry: toczą się zaawansowane rozmowy :cry:

Pozdrawiamy :) :)

Uważam, że warto nieco przewietrzyć "wrocławską" , macie ku temu okazję, bo stanowicie już sporą siłę

Wielkie dzięki,

ja i tak zaglądam na Waszą Grupę Wrocławską - skarbnica wiedzy i doświadczeń :D

której potrzebujemy "jak wody". Zastanawialiśmy się, jak kiedyś bez dostępu do internetu ludziska się budowali hihihi :lol:

Witam Wszystkich,

Od wczoraj czytam fora muratora i trafiłem na nową grupę wrocławską. Co prawda jeszcze nie zaczynam na wiosnę ale może za kilka miesięcy. Jestem świeżo po otrzymaniu warunków zabudowy i wybraniu projektu i już rozglądam się za ekipą budowlaną. Domek wybrany to 160 m2 pow użytkowej i garaż w bryle budynku 2 stanowiska 39 m2. Mam 2 wstępne kwotacje na budowę we Wrocławiu SSO z położeniem dachówki ceramicznej, budowa porotherm 25.

Pierwsza za 72000 pln

Druga za 80000 pln

http://www.archon.pl/projektydomow/domy_z_garazem_dwustanowiskowym/1080/4

Czy to dużo czy to mało - sam już nie wiem.

Oczywiście szukam dalej ale tylko z polecenia.

Dajcie znać jeśli macie rozeznanie na rynku.

Marcin

P.S.

Czy ktoś z Was może buduje ten dom ?

2-B-3

Witam również

Nam wycenili wiekszy domek za 120 tys. ( projekt indywidualny 233 m2 użytkowej z YTONG-a) ale to było jesienią , teraz pewnie było by mniej - wtedy nie wybraliśmy.

mmuha

Witam serdecznie, my zaczynamy swoją zabawę z budowaniem cztery wioski dalej na zachód - to "prawie" sąsiedzi :D

Megana

mamy projekt indywidualny, projektant raczej nie do polecenia , długo czekaliśmy, tani nie był, ale pozwolenie po złożeniu dokumentów było za 4 dni. W razie czego podam kontakt na priv.

Witam Ryska :)

Między naszą hurtownią w Miękini a hurtownią kema we Wrocławiu oczywiście :D

Normalnie jak człowiek sie nie wykłóci to nie dostanie 8)

A czy to prawda że bloczki fundamentowe drożeją, bo tak mi ten co się wytargowałam powiedział ostatnio przez telefon :-?

Czy ktoś potwierdzi albo zaprzeczy może ? 8) 8)

Witam :)

Ja te bloczki kupiłam w hurtowni, gdzie pan najpierw dawał mi 15% rabatu 8) z którym bloczki netto kosztowały 3,30 :o .

Jak otrzymałam fakturke na e-maila , to zadzwoniłam do gościa i zapytałam dlaczego po rabacie bloczki sa droższe niz we Wrocławiu bez rabatu :evil: , pan sie zdziwił , ja odmowiłam tego zakupu , zadzwoniłam do innej hurtowni, pani powiedziała, że bloczki ma za 2.95, więc oddzwoniłam do "pana rabatowego" , że nie chcę jego bloczków a on mi na to że te bloczki to mi po znajomości za 2.75 sprzeda 8)

Więc ja raczej na rabaty nie liczę w tych hurtowniach :wink:

poprosiłam o fakture na te bloczki za 2.75 bez tych jego rabatów zeby taniej było :p :wink:

Najlepiej , to chyba w tym samym czasie zadzwonic do dwóch hurtowni i obniżac cenę mówiąc jaką ma konkurencja, w moim przypadku to zadziałało, tylko nerwowo było strasznie :roll: :evil: