dorota.pomorskie 10.07.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Już wszystko wiem, po prostu do domków jednorodzinnych po upływie 21 dni można udać się do starostwa po zaświadczenie o zakończeniu budowy i oni wydają taki kwitek, żebyś miał na piśmie że możesz mieszkać i jest ok, w przypadku budynku który ja mam czyli usługowego z cz.mieszkalną PINB wydaje tylko decyzję o pozwoleniu na użytkowanie - którą wczoraj odebraliśmy Możemy mieszkać od wczoraj Po prostu facet z banku mnie zmylił bo powiedział, że mam dostarczyć zaświadczenie o zakończeniu budowy lecz ja otrzymałam decyzję i nie wydaje się zaświadczenia do tej decyzji, bo już papier mam. Teraz czekamy na Pana inżyniera z banku aż przyjdzie na oględziny budowy i zaczniemy już spłacać kredzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 12.07.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Witam. A ja tak dzisiaj z innej beczki. Nie znacie może kogoś w pobliżu kto byłby właścicielem staffordshire bull teriera (popularnie zwanego stafikiem) i zechciałby poświęcić kilka chwil na rozmowę o tej rasie?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 17.07.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Posiadam na sprzedaż stół drewniany do salonu z 4 krzesłami w kolorze czereśni w cenie 1000 zł minimalny wymiar 150 cm maksymalny po rozłożeniu 220 cm. Także mam jeszcze jeden stół na sprzedaż w kolorze wenge z szybami po środku oraz 4 krzesłami tak samo rozkładany o podobych wymiarach w cenie 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0li 03.08.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam, Przy okazji również poproszę namiar na sprawdzoną ekipę od elewacji jak i na ziemię na wyrównanie i pod trawnik ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qmite 07.08.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Witam, Czytam sobie forum i Wasze budowlane opowieści od dawien dawna, i w końcu udało nam się z drugą połówką kupić stary piękny dom do remontu na wsi koło Słupska. Już jesteśmy przeprowadzeni, natomiast remont generalny trwa (inaczej się nie dało, z drugiej strony to bardzo motywuje do ukończenia:)) W związku z tym proszę o polecenie dobrego dekarza/cieśli z okolicy który zajmie się oceną stanu starej więźby i poszycia, i ewentualnie jej konserwacji / renowacji. Szukamy również solidnego elektryka w celu przebudowy instalacji domu na współczesną (przebudowa pod instalację trójfazową, zabezpieczenia różnicowo-prądowe itp.). Chodzi o sprawdzonych ludzi bo przypadkowych "mistrzów" już przerabialiśmy i dlatego to co mogę robię sam. ps. czy u Was w nowych domach tez jest tak "lepiej" niż w 30m2 w bloku?! Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celin87 10.08.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Witam, czy ktoś z tego forum posiada pompę ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 14.08.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam, Czytam sobie forum i Wasze budowlane opowieści od dawien dawna, i w końcu udało nam się z drugą połówką kupić stary piękny dom do remontu na wsi koło Słupska. Już jesteśmy przeprowadzeni, natomiast remont generalny trwa (inaczej się nie dało, z drugiej strony to bardzo motywuje do ukończenia:)) W związku z tym proszę o polecenie dobrego dekarza/cieśli z okolicy który zajmie się oceną stanu starej więźby i poszycia, i ewentualnie jej konserwacji / renowacji. Szukamy również solidnego elektryka w celu przebudowy instalacji domu na współczesną (przebudowa pod instalację trójfazową, zabezpieczenia różnicowo-prądowe itp.). Chodzi o sprawdzonych ludzi bo przypadkowych "mistrzów" już przerabialiśmy i dlatego to co mogę robię sam. ps. czy u Was w nowych domach tez jest tak "lepiej" niż w 30m2 w bloku?! Pozdrawiamy Witamy na forum. Niestety ja nie mogę nikogo od siebie polecić - tylko i wyłącznie elektryka, bardzo fajny chłopak solidnie nam wszystko zrobił, wiele zabezpieczeń itp. jesteśmy zadowoleni i to bardzo - i też natrafiliśmy na niego z przypadku tj. z polecenia od całkowicie obcej osoby. Mogę również polecić hydraulika, jest solidny i dobry jak dla nas oczywiście, tylko jest bardzo bardzo drogi, wydaliśmy na niego sporo kasy ale jesteśmy zadowoleni. Reszty od siebie polecić nie mogę - większość partaczy Dziś nam montowali szafkę do łazienki - jesteśmy również zadowoleni z firmy która ją wykonała bardzo ładna szafeczka, bardzo dobrze dopracowane detale. Sypialnia przyjechała wczoraj na razie tylko łóżko i szafki nocne bo kasa się kończy już pomału, teraz montujemy kuchnię, zakupiłam ostatnie potrzebne rzeczy płytę gazową i zlew. U dzieci w pokojach meble są teraz tylko oficjalnie należy się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 26.08.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam wszystkich Dorota kiedy przeprowadzka? niestety nadal nie widze Waszych sygnatur na innych forach grupowych nie mam z tym problemu, tylko tutaj...moje zgloszenia nic nie daja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 27.08.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam wszystkich Dorota kiedy przeprowadzka? niestety nadal nie widze Waszych sygnatur na innych forach grupowych nie mam z tym problemu, tylko tutaj...moje zgloszenia nic nie daja... My się ogarniamy z kuchnią właśnie, montujemy mebelki, dziś przyjechała lodówka, pokoje praktycznie wszystkie gotowe, pozostała tylko nam ta kuchnia, jeszcze czekam na zmywarkę, myślę, że na spokojnie jezcze z 2 max 3 tygodnie, nasz maluch idzie do przedszkola właśnie - nie chcę mu fundować tyle atrakcji na raz, bo to nowe przedszkole od razu nowy dom, nowe łóżko i swój własny pokój, bo teraz mieszka z nami w pokoju razem i jeszcze śpi w łóżeczku. Będzie to chyba duży szok dla niego, córa już ma 8 lat więc na niej to większego wrażenia nie zrobi. Już na 100% wprowadzimy się do końca września. Dużo też mamy pracy poza naszym nowym domem i wszystko robi się po godzinach swojej pracy stałej więc czasu na wszystko brakuje, a teraz wyszła nam druga budowa i dużo kolejnych formalności - jakby doba jest dla nas za krótka. Jutro porobię nowe fotki to wrzucę i zaproszę do oglądania A u ciebie Mmelisa co na budowie się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 28.08.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dorota, to sporo u Was sie dzieje, jak tak czytam U nas rowniez montaz kuchni i tak samo czekam na lodowke (po moim kolejnym tel do OleOle moze w koncu dotrze! ) z tym, ze u mnie brakuje tylko zamontowania wysokiej zabudowy i blatu... Odpalilismy pompe, wiec tez kolejny krok do przodu... domek jest szykowany pod malowanie na parterze, ale to dopiero wiosna...w czesci pomieszczen podloga polozona i to tyle. Powoli byle do przodu ps. Jak jestem nie zalogowana to widze Wasze sygnatury, a jak zalogowana to nie..co za czary mary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 29.08.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Pompa ciepła fajna sprawa pewnie My teraz w gminie złożylśmy wstępny wniosek o to dofinansowanie na panele fotowoltaiczne i solary, pompa ciepła też jest w ofercie ale, jak tak się zagłębiłam to zwracają tylko max 40 % do fotowoltaiki i innych a 30% do solarów. Okazuje się że ten projekt został chyba napisany na kolanie, w ogóle nieopłacalny, w gminie nic nie wiedzą na jakiej zasadzie będzie stosowana fotowoltaika. Jak się ja sama dowiedziałam okazuje się, że bez baterii (akumulatorów) i trzeba będzie sprzedawać prąd do energii albo kto tam z kim ma podpisaną umowę, z tym, że jak byłam w enerdze - Pani poinformowała mnie, że oni prąd skupują po 18 groszy na kw a przecież my prąd kupujemy za 65 gr za kw. Gdzie tu opłacalność ? Rachunki się nie zmniejszą, może o kilka marnych złotówek, czego się nie odczuje, kredyt trzeba będzie spłacać - bo nie można mieć wkładu własnego - tylko trzeba podpisać umowę z bankiem lub gminą o kredyt oprocentowany prawdopodobnie 1%. I chyba się nie zdecydujemy, za mała dotacja, poczekamy aż będą zwracać 40% jak 4 lata temu był taki projekt. Niby wszystko fajnie na plakatach i ogłoszeniach a w praktyce nie pomyśleli o opłacalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 29.08.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 My uzyskalismy dotacje 3tys pln ze strony biawar... robili taka oferte do konca lipca na zakup pompy wybranego przez siebie modelu... poczekalismy kilka dni i byla odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 29.08.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 3 tys pln dopłaty na pompe ciepła to raczej niewielkie pocieszenie. Bratu za sama pompe wyszło ok 30 tys pln...a do tego instalacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 29.08.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Zbyszek, czasami to "niewiele" tez jest dobre... lepszy rydz jak nic...dowiedzielismy sie o tym na dzien przed podpisaniem umowy.. pieniadze moglam przeznaczyc na cos innego do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 30.08.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 prawda, każdy grosz sie liczy, ale jak już tyle sie mówi i ekologicznych, odnawialnych żródłach energii, reklamuje, ze to przyszlośc , Państwo "wspiera" takie innowayjne formy to to dofinansowanie powinno byc dużo dużo wyzsze. My tez czekamy na "lepsze "czasy, gdzie moze uda sie jak w osciennych gminach liczyc na jakies wmiare warunki tak np do solarów 80% na dofinansowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 01.09.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 80% dofinansowania... dobra rzecz..pomarzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 01.09.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 80% dofinansowania... dobra rzecz..pomarzyc kolezanka z Dębnicy Kaszubskiej zapłaciła w 2011 roku tylko 15% inwestycji na solary:)-http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/debnica-kaszubska-inwestuje-w-solary-55247.html Marzenia czasmi sie spełniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 03.09.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Ja też poczekam na lepsze dofinansowania, napweno jeszcze coś się trafi, a teraz to każdy przed wyborami wiadomo o co kaman, gminy napisały projekt na kolanie i myślą, że znajdą cieci co się dadzą na to nabrać, tym samym myślą , że zyskają głos na wyborach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 17.09.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Nadchodzi dla nas wielki dzień - dzień przeprowadzki do nowego domu, plan jest na sobotę Przenosiny wszystkich klamotów, ubrań itp. Na budowie - już nie wypada mówić, tylko w naszym domku już wszystko gotowe do przeprowadzki A tym samym kończąc nowy dom, przed nami kolejna budowa i kolejne wyzwania - tym razem nie dom lecz budynek usługowo - handlowy, dziś zaczynamy wykop pod fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 19.09.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Nadchodzi dla nas wielki dzień - dzień przeprowadzki do nowego domu, plan jest na sobotę Przenosiny wszystkich klamotów, ubrań itp. Na budowie - już nie wypada mówić, tylko w naszym domku już wszystko gotowe do przeprowadzki A tym samym kończąc nowy dom, przed nami kolejna budowa i kolejne wyzwania - tym razem nie dom lecz budynek usługowo - handlowy, dziś zaczynamy wykop pod fundamenty trzymam kciuki, powodzenia no i cudownej 'pierwszej' nocy w nowym domku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts