Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbyszek, my grzejemy na II taryfie tylko, bo dom jest na plycie fundamentowej i nad rurkami od ogrzewania jest 15cm betonu.

Jak sie podloga nagrzeje, to nie ma potrzeby zeby pompa zalaczala sie w ciagu dnia :)

Nasz metraz to 180m2

witam Mmelisa i Zbyszek 1982 czy moglibyście mi napisać coś wiecej o waszych pompach tzn, twojej Melisa i twojego brata Zbyszku... ?

Chodzi mi też o firme która zakładała i koszta założenia ...

Razem z meżem przymierzamy sie do pompy ciepła i szukamy opinii i wykonawcy tylko że nasz domek trochę duży bo z piwnicą to jakieś 260m2. dziekuje za wszystkie informacje i pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam,

do tej pory byłem czytelnikiem, ale sprawy idą w dobrym kierunku. Sprawa jest taka, chcę przejąć/kupić SSO w gminie i pytanko jest takie: co muszę mieć zrobione przy odbiorze domu - ważne do kredytu, zmiany taryfy itd. Chciałbym do jesieni wszystkie te rzeczy zamknąć i dać nogę ze Słupska ;-) A tak na poważnie, to zrobiło się ciasno w 2 pokojach w bloku, a domek pod miastem to fajna rzecz.

Od 2 tygodni męczę znajomych o znajomych z budowlanki itd. liczę koszty i mam ból głowy.

pozdrawiam

Tomek

• 3 weeks później...
Witam,

do tej pory byłem czytelnikiem, ale sprawy idą w dobrym kierunku. Sprawa jest taka, chcę przejąć/kupić SSO w gminie i pytanko jest takie: co muszę mieć zrobione przy odbiorze domu - ważne do kredytu, zmiany taryfy itd. Chciałbym do jesieni wszystkie te rzeczy zamknąć i dać nogę ze Słupska ;-) A tak na poważnie, to zrobiło się ciasno w 2 pokojach w bloku, a domek pod miastem to fajna rzecz.

Od 2 tygodni męczę znajomych o znajomych z budowlanki itd. liczę koszty i mam ból głowy.

pozdrawiam

Tomek

To potrzebujesz gdy składasz wniosek na pozwolenie na użytkowanie - my taki składaliśmy (wtedy masz inspekcję z PINB na budowie - ale to dotyczy wyłącznie budynków usługowych itp.) również takie same załączniki przedkładasz, gdy zawiadamiasz PINB o zakończeniu robót budowlanych (dla domów jednorodzinnych itp.) Taka trochę papierologia - latanie zbieranie dokumentacji i wiele bólów głowy.

1. oryginał dziennika budowy,

2. oświadczenie kierownika budowy,

3. potwierdzenie oświadczenia kierownika budowy przez projektanta*) i inspektora nadzoru

inwestorskiego*) w razie zmian dokonanych w toku wykonywania robót nie odstępujących w sposób

istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, oraz kopie rysunków

wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi w/w zmianami, a w

razie potrzeby także uzupełniający opis,

4. oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeśli eksploatacja

wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania*,

5. protokoły badań i sprawdzeń*:

a) przyłącza wody i kanalizacji sanitarnej,

b) przyłącza kanalizacji deszczowej,

c) przyłącza gazu,

d) przyłącza energii elektrycznej i wewnętrznej instalacji,

e) przyłącza centralnego ogrzewania,

f) drożności przewodów kominowych (dymowych, spalinowych, wentylacyjnych),

6. inwentaryzację geodezyjną powykonawczą*,

7. oświadczenia o braku sprzeciwu lub uwag ze strony organów zawiadomionych zgodnie z art. 56

ustawy Prawo budowlane,

8. oświadczenie inspektora nadzoru inwestorskiego,

9. kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku,

10. kserokopię decyzji pozwolenia na budowę,

Wszystkie wnioski i druki oświadczeń znajdziesz na stronie PINB :

- dla m. Słupska http://bip.slupsk.gda.winb.gov.pl/?pid=50

- dla miejscowości i innych gmin http://bip.slupskie.gda.winb.gov.pl/?pid=55

Jak już tu jestem to się pochwalę - właśnie zakupiliśmy 120 drzewek z Biesowic tych co idą w szpic i będziemy sadzić :)

• 2 weeks później...
ja dorotko dokupilem tez w tym roku kolejna partie tujek w Łęwkicy w szkołce u Pana Adama. Świetny fachowiec. Myslalem, ze przed swietami wsadzimy je ale pogoda nie napawa optymizmem:(

Zbyszku i jak Twoje tujki ? U nas wykorzystaliśmy tą piękną sobotę co już jej nie ma i jest obecnie znowu zimo, na wsadzanie kolejnych krzaczków :) Ładnie wyglądają - jestem zadowolona, choć są malutkie to są śliczne. Kiedyś nam urosną ładne mam nadzieje i duże :)

Mmelisa - śliczny Twój domek - przejrzałam Twój dziennik - super, ładnie, elegancko, jestem pod ogromnym wrażeniem, bardzo mi się podoba Twój styl :)

U nas teraz ciężko - pomalutku wszystko będzie się robić w miarę możliwości finansowych na bieżąco. Planujemy dokończyć ogrodzenie od strony ulicy - chcę betonowy płot - jestem do tego zmuszona, ponieważ sąsiad ma firmę obok i przejeżdża codziennie tam dużo samochodów i strasznie się kurzy - bo jeszcze asfaltu niestety nie mamy :(

Przydałoby się elewację zrobić, ale człowiek też chce żyć i nie wiemy czy elewacja czy może gdzieś wyskoczyć na wakacje i się troszkę odprężyć. Im bardziej w las to widać, że dom to taka troszkę studzienka bez dna, chciałoby się wszystko i salon urządzić do końca i sypialnie bo tylko stoi w niej łóżko i szafki oraz szafka z tv. Tylko tak naprawdę już pokoiki dzieci mamy dopięte na ostatni guzik. Olaboga wszystko to tyle kosztuje, że można się przekręcić.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Potrzebuje namiary na dobra ( jesli jest to mozliwe niedroga) firme zamujaca sie roletami wewnetrznymi.

Zbyszku mam namiary na mojego znajomego robi roletki do domu wewnętrzne, całe poprzednie moje mieszkanko mi robił i byłam zadowolona. Tylko że on tak sobie prywatnie dorabia bo zna się na tym więc robi i cenowo jest ok. Chcesz namiar?

• 1 month później...

Witam wszystkich serdecznie,

do tej pory tylko czytałam, obserwowałam, ale przyszedł czas na pytania. W ciągu miesiąca ruszają u nas prace ziemne i na razie fundamenty :)

Powiedzcie mi szczerze, czy powinnam bardzo przejmować się kierownikiem budowy? Podobno większość z nich i tak rzadko zagląda na budowę, ale jednak wolałabym kogoś, kto mi doradzi i podpowie, bo budowlańcem to ja nie jestem. Mam kilka nazwisk i są różne opinie. Może Wy mi kogoś polecicie?

Pozdrawiam

Ola

Budowlańcem nie jesteś, do sprawy kierownika podchodzisz lekko... Ciekawe jak będzie wyglądał Twój dom. Wiesz jak pracują wykonawcy? Zrobić i wziąć kasę! Pamiętaj o tym.

Ja na budowie byłem KAŻDEGO DNIA, a do tego mój kierownik prawie też każdego dnia. Do budowy przygotowywałem się przez rok czytając forum muratora oraz prasę.

• 2 weeks później...
No nieżle kazdego dnia kierownikbudowy na budowie, to kto Ci ten dom budował:) i skad miałeś kierownika...kieorwnik powinien wiedziec po poczatkwych wizytach z kim ma do czynienia...jesli partacze to powinien ich pogonic a nie dogladac kazdego dnia:). Co mozna zepsuć na stawianiu scian, scianek...a nawet jesli to niestety budowlancy powinni poniesc koszty...