Marek i Ewa 24.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ci od 90 tys. troszkę spuścili z tonu i ostateczna oferta brzmi 81.000zł, no a jak bez fakturki to 4-5 tys mniej. To ich jeszcze naciśnij bo Jak 81 000 z fakturą to VAT w tym do oddania do us to ok. 5300 od pozostałej kwoty nawet na liniowym dochodówka 12087 razem jak bez faktury to "oszczędność" dla nich ok. 17400 pln to ci mogą odpakić piątkę ... no chyba że na ryczałcie są i bez vat to wtedy stawka 5.5% czyli ok 4200 i wtedy by się zgadzało - uczciwie zostawiają Ci w kieszeni Ale stawki spadają - potarguj jeszcze ale przede wszystkim zobacz jakąś ich robotę - najlepiej z fachowcem Ja trochę up.... jestem to już czwarta ekipa buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.02.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam wszystkich, poszukuję taniego geodetę i architekta ze Słupska lub okolic, czy ktoś mógłby mi podać namiary? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 24.02.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Robisz projekt indywidualny? masz kierbuda? bo jak nie to zacznij od szukania kierownika budowy - jak będzie łebski to ci wszystko pozałatwia i poda telefony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 U nas ciąge wisi decyzja, z którą ekipą budujemy. Ci od 90 tys. troszkę spuścili z tonu i ostateczna oferta brzmi 81.000zł, no a jak bez fakturki to 4-5 tys mniej. Ech i tak kosmos. Espa, powiem Ci, że totalny kosmos! Ja buduje bardzo podobny dom do Twojego, zwłaszcza po Twoich zmianach. Powierzchnia 143m2 użytkowej, netto: 198. Dach czterospadowy (10 okien dachowych) - ceramika. Buduje z BK. Cenę ustalałem z wykonawcą w czerwcu zeszłego roku na 50 000 PLNów, stan zero zrobiony w sierpniu, a teraz jak pogoda pozwoli to ruszamy dalej. Faktem jest, że wtedy musiałem się targować bo chcieli nawet 70 000, ale udało się i wziąłem tego na którym mi zależało. Teraz ta cena nie wydaje mi się już tak atrakcyjna ale trudno... umowa to umowa. Mam zamiar go jednak przekonać żeby mi gratis w "promocji" postawił ścianki działowe A gdzie budujesz jeśli można wiedzieć? PS. Domek piekny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 25.02.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam wszystkich, poszukuję taniego geodetę i architekta ze Słupska lub okolic, czy ktoś mógłby mi podać namiary? Z góry dziękuję Jeżeli chodzi o geodetę to mi wytyczenie i mapki robiła Pani Danuta Michel ze Słupska. NIe wiem czy jest tania ale miła i solidna a poza tym też przez jakąś tam "znajomość". Mapka do celów projektowych - 500 zł - 2007r. Wytyczenie budynku - 550 zł - 2008r. Jeżeli jesteś zainteresowana to moge podesłać Ci jej numer na prv. Jeżeli chodzi o architekta to ja mam tak, że mój kierownik budowy ma uprawnienia i załatwił mi wszystkie sprawy projektowe, uzgodnienia, przyłącza i na koniec przyniósł pozwolenie na budowe, a ja mu przyniosłem 2300 zł. Też może nie za tanio ale solidnie, a poza tym teraz jest kierbudem więc jest dobrze zorientowany. Dodam, że mam projekt gotowy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 25.02.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja brałem geodete z APIONU z Ul.3-go Maja 44,Ale kożystałem też z usług kolesia z PORTOWEJ 20 W razie co to mam numery tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 25.02.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam wszystkich, poszukuję taniego geodetę i architekta ze Słupska lub okolic, czy ktoś mógłby mi podać namiary? Z góry dziękuję My korzystaliśmy z usług Geonordu z Ustki, byli bardzo dokładni,ale co do cen to nie wiem czy drogo czy tanio, bo nie orientuję się ile pozostali biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 25.02.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Robisz projekt indywidualny? masz kierbuda? bo jak nie to zacznij od szukania kierownika budowy - jak będzie łebski to ci wszystko pozałatwia i poda telefony Projekt zamawiamy z Muratora ale chcemy nanieść małe zmiany, co do kierbuda to nie mamy go jeszcze, nie wspominając o ekipie budowlanej-też nie, bo do naszej budowy jeszcze daleko stukpuk W razie co to poproszę o numery Jakiś czas temu przeglądałam Twój dziennik poczucie humoru to Ty masz super Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi, widać można liczyć na pomoc z każdej strony pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 25.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam wszystkich, poszukuję taniego geodetę i architekta ze Słupska lub okolic, czy ktoś mógłby mi podać namiary? Z góry dziękuję My korzystaliśmy z usług Geonordu z Ustki, byli bardzo dokładni,ale co do cen to nie wiem czy drogo czy tanio, bo nie orientuję się ile pozostali biorą To też sprawdzimy jak tylko będziemy mieli czas Ja też się nie orientuję ile biorą pozostali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 25.02.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Robisz projekt indywidualny? masz kierbuda? bo jak nie to zacznij od szukania kierownika budowy - jak będzie łebski to ci wszystko pozałatwia i poda telefony Projekt zamawiamy z Muratora ale chcemy nanieść małe zmiany, co do kierbuda to nie mamy go jeszcze, nie wspominając o ekipie budowlanej-też nie, bo do naszej budowy jeszcze daleko stukpuk W razie co to poproszę o numery Jakiś czas temu przeglądałam Twój dziennik poczucie humoru to Ty masz super Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi, widać można liczyć na pomoc z każdej strony pozdrawiam No to jak będziesz potrzebować to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No w końcu wyszło słońce Chyba czas zaczynać budowe? A jak u Was prace postępują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 27.02.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No w końcu wyszło słońce Chyba czas zaczynać budowe? A jak u Was prace postępują? Ja walcze z kanalizą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 27.02.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No w końcu wyszło słońce Chyba czas zaczynać budowe? A jak u Was prace postępują? U nas się mury pną do góry -niedługo będzie strop i kolejna kaska do wydania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 A gdzie zamawiacie strop? Bo rozumiem, że Teriva? Ja właśnie niedługo też bede zamawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 27.02.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 A gdzie zamawiacie strop? Bo rozumiem, że Teriva? Ja właśnie niedługo też bede zamawiał. Nie rozumiesz..... bo niektórzy robią strop z płyt żerańskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Wiem stuku Widziałem Twój dziennik! Mnie też wykonawca do niego namawiał ale różnica w cenie nie jest aż taka duża i jednak biore Terive. Z rdugiej strony, widziałem u Ciebie w dzienniku, że za płyty zapłaciles 9200 + transport + pewnie dźwig + beton i stal w łączenia = pewnie ponad 10 tysi. Ja mam wycene na Terive 7000 + Beton 2000 = 9000 zł Powierzchnie mamy taką samą A Teriva chyba jest lżejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 27.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Wiem stuku Widziałem Twój dziennik! Mnie też wykonawca do niego namawiał ale różnica w cenie nie jest aż taka duża i jednak biore Terive. Z rdugiej strony, widziałem u Ciebie w dzienniku, że za płyty zapłaciles 9200 + transport + pewnie dźwig + beton i stal w łączenia = pewnie ponad 10 tysi. Ja mam wycene na Terive 7000 + Beton 2000 = 9000 zł Powierzchnie mamy taką samą A Teriva chyba jest lżejsza? Za płyty zapłaciłem mniej A co ma waga do tego? No i robocizna mi odeszła, bo położenia płyt zajeło nam 2,5 godziny dla dwóch osób, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek i Ewa 27.02.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja mam wycene na Terive 7000 + Beton 2000 = 9000 zł Powierzchnie mamy taką samą A Teriva chyba jest lżejsza? A kto Wam liczył beton? bo ja też miałem 8 kubików a poszło 11 (bo niepoliczyłem sam tylko zdałem się na fachowców ) betoniara na dopalaczach leciała po resztę ... - I przy terrivie nie zapomnijcie o przepustach bo później to masakra - ja zapomniałem o reku to teraz mam do wycinania 8 przepustów fi 125 - od góry idzie ładnie ale od spodu to masakra bo się kruszy Poza tym terrivę trzeba dokładnie położyć bo inaczej od spodu schodki (belka/pustak) - u mnie schodki sięgały nawet 13mm ... - od groma tynku na sufit poszło -- a jak lali to nie było widać bo od spodu szalowanie zasłaniało - poza tym belki niebyłu dokładnie co 60 cm bo między pustakiem a belką są szczeliny - kable owszem fajnie się kładło ale na górze nieco szerszy rowek i betonu więcej .... Jakbym miał drugi raz to albo lany albo żerań (choć to też można spieprzyć - jak żle podparte to klawiszuje - znajomy ma tak że w końcu sufit podwieszany robi) Zobaczcie na mój dziennik na zdjęcia elektryki (ostatnie ) - gdzieniegdzie widać sufit i schodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Wiem stuku Widziałem Twój dziennik! Mnie też wykonawca do niego namawiał ale różnica w cenie nie jest aż taka duża i jednak biore Terive. Z rdugiej strony, widziałem u Ciebie w dzienniku, że za płyty zapłaciles 9200 + transport + pewnie dźwig + beton i stal w łączenia = pewnie ponad 10 tysi. Ja mam wycene na Terive 7000 + Beton 2000 = 9000 zł Powierzchnie mamy taką samą A Teriva chyba jest lżejsza? Za płyty zapłaciłem mniej A co ma waga do tego? No i robocizna mi odeszła, bo położenia płyt zajeło nam 2,5 godziny dla dwóch osób, To chyba, że tak. Ja tą kwotę wziąłem z Twojego dziennika Lżejszy strop mniejsze obciążąenia - chyba tylko to? Jeżeli chodzi o robocizne to u mnie jest troche inaczej, bo mam ekipe ustaloną na SSO i rodzaj stropu nie ma w tym przypadku wpływu na cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ja mam wycene na Terive 7000 + Beton 2000 = 9000 zł Powierzchnie mamy taką samą A Teriva chyba jest lżejsza? A kto Wam liczył beton? bo ja też miałem 8 kubików a poszło 11 (bo niepoliczyłem sam tylko zdałem się na fachowców ) betoniara na dopalaczach leciała po resztę ... - I przy terrivie nie zapomnijcie o przepustach bo później to masakra - ja zapomniałem o reku to teraz mam do wycinania 8 przepustów fi 125 - od góry idzie ładnie ale od spodu to masakra bo się kruszy Poza tym terrivę trzeba dokładnie położyć bo inaczej od spodu schodki (belka/pustak) - u mnie schodki sięgały nawet 13mm ... - od groma tynku na sufit poszło -- a jak lali to nie było widać bo od spodu szalowanie zasłaniało - poza tym belki niebyłu dokładnie co 60 cm bo między pustakiem a belką są szczeliny - kable owszem fajnie się kładło ale na górze nieco szerszy rowek i betonu więcej .... Jakbym miał drugi raz to albo lany albo żerań (choć to też można spieprzyć - jak żle podparte to klawiszuje - znajomy ma tak że w końcu sufit podwieszany robi) Zobaczcie na mój dziennik na zdjęcia elektryki (ostatnie ) - gdzieniegdzie widać sufit i schodki Ja też w sumie licze, że pójdzie mi 11 kubików (strop, wieniec, schody, balkon) tylko do porównania ceny stropów przyjąłem beton na sam strop. Jeżeli chodzi o przepusty w stropie to myśle, że w każdym z nich nie jest to nic przyjemnego się przez nie przebijać. Dlatego zawsze warto o nich pamiętać. I jak sam napisałeś: każdy strop można spieprzyć! Myśle, że najłatwiej o błędy w monolicie później teriva, a najmniej błędów przy żeraniu. Na to jednak nie ma reguły trzeba pilnować wykonawców Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts