Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

Mamy nareszczie działkę :-))) - ale nie tą co miała być tylko inną.

Za to projekt pasuje idealnie, przy działce mamy gaz wodę kanalizację i prąd

Esiek - jak wy (ty?) ze Stefczyka to będziemy sąsiadami - mamy działkę na Mikołajczyka

No to super, ze pasuje projekt. My mamy dzialke dokladnie przy Kosynierow. Nowa ulica. Ma byc otwarta w drugiej polowie miesiaca uroczyscie. =;->> Pewnie ksiadz, wstega itp. =;->>>

Jak duza macie dzialke? To jest jedna z tych w MPZ z przeznaczeniem uslugowo-przemyslowym? Bo te maja pewne ograniczenia, jak chce sie na nich postawic budynek mieszkalny.

Skladaj kwity jak najszybciej, bo to wszystko niestety trwa...

Ja w srode zlozylem o pozwolenie na budowe. Pan w starostwie powiedzial, ze zapytac to moge najszybciej za 3 tygodnie co i jak. Nie wczesniej, bo tyle maja wnioskow i rozpatruja w kolejnosci.

Henkok gaz w MPZ moze sobie byc, ale to "gazownia" okresli Ci, wydajac warunki i ewentualnie umowe na przylaczenie, czy gaz w ogole bedzie. Bo taki zapis to tylko plan. Hmm a co do budek to taki dziwny zapis, ale z tego co widze w swoim rejonie to ludzie nie maja budek w ogole.

Pozdorwienia

P.S. Jakby ktos mial znajoma ekipe to nadal porposze o namiar...

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka w sam raz 1100 m - przeznaczenie - zabudowa jednorodzinna mieszkaniowa

Gdzie będzie ta Kosynierów?

No to pieknie. bardzo dobry rozmiar. To jakies mile 40x27. Rozumiem, ze to dzialka w rejonie 34MN na MPZ?

Kosynierow to prostopadla laczaca Stefczyka z Mikolajczyka.

Umawialiscie juz ekipe budowlana?

Wymiary działki to ok.30 na 36 m wjazd od strony wschodniej w obszarze N38MN

czyli niemalże idealnie

Robiłeś może badania geologiczne?

Ekipy jeszvze nie mam bo nie wiem kiedy wejdą .....

Ale za to mam bloczki fundamentowe i dach :-)

A to jedna z tych dzialek przy N.036KD. No piekne miejsce. Moje gratulacje. Poza tym zazdroszcze, ze tam juz ludzie mieszkaja po sasiedzku i media sa i na dodatek sprawdzone. Rozumiem, ze transakcje robiliscie jakos ostatnio? Jak teraz ksztaltuje sie m2 ziemi w tym rejonie?

Badania geologiczne robilem, jak uzbrajali niedawno teren, czyli zrobilem zdjecie wykopu i moj "adaptator" zalozyl, ze woda jest na takiej a nie innej glebokosci =;->> Poza tym spytalem Panow z kopary, na jaka glebokosc kopia i jaki jest grunt. Sama glina i na 1,70m sucho jak pieprz. I tak pewnie bedzie trzeba robic jakies dodatkowe uszczelnienie fundamentow, bo to malo przepuszczalne podloze niestety.

Ja materialami sie nie przejmuje narazie. Stracilem "cisnienie" na budowanie "natychmiast". A jak dalej ceny beda na takim poziomie, to zaden polski sklad nie zarobi moich pieniedzy. Dam wszystko niemcom, bo u nich taniej i dostepnosc wlasciwie natychmiast. Robilem juz rekonensans, jak to jest za zachodnia granica. A transport tez da sie rozsadnie zalatwic. najgorzej bedzie z ekipa. Ale narazie za tydzien sie zenie i to jest teraz glowna sprawa =;->>

Pozdrawiam

No to nasze gratulacje dla przyszłego młodego małżeństwa

Ceny ziemi w tym rejonie to 70-100/m2

Też byłbym zainteresowany zakupieniem ytonga w niemczech ale po pierwsze nie mam kontaktów a po drugie nie znam niemieckiego - więc chętnie bym się podlączył jeśli macie jakieś doświadczenia w tym względzie\

Na razie mamy bloczki betonowe na fundament i cały dach (bez więźby i okien)

Na PW podsyłam numet kontaktowy

Pozdrawiamy i jeszcze raz życzymy szczęścia na nowej drodze życia.

No to nasze gratulacje dla przyszłego młodego małżeństwa

Ceny ziemi w tym rejonie to 70-100/m2

Też byłbym zainteresowany zakupieniem ytonga w niemczech ale po pierwsze nie mam kontaktów a po drugie nie znam niemieckiego - więc chętnie bym się podlączył jeśli macie jakieś doświadczenia w tym względzie.

No to ladne ceny...

A mlode malzenstwo bedzie od soboty =;->> CHociaz szczerze mowiac my juz nie tacy mlodzi =;->

Doswiadczenia tez nie mam w tym wzgledzie, ale pytam ile moge i gdzie moge. Ostatnio meczylem ksiegowa, jak to jest z Vat i jak to zrobic. Transport tez mi znajomy podsunal pomysl. Jeno skladowac nie mam gdzie bezpiecznie. Ale to jeszcze zobaczymy. Podlaczyc sie oczywiscie mozesz. My najprawdopodobniej bedziemy budowac z porothermu 24 i sciane dwuwarstwowa z 15 styro. Narazie musze miec pozwolenie na budowe, a reszte powoli pokolei. Niemiecki tez dla mnie problemem nie jest. Zapotrzebowanie na energie zlozylem 16KW. Moze troche duzo, ale jakos tak wychodzilo mi z obiczen, bo w planach mamy gotowanie na wyspie z plyta, a to jednak do 4KW ciagnie, jakies zelazko, pralka, piekarnik, itp. Jakbym teraz zamawial to jakas mala moc, a pozniej podwyrzszal zeby nie placic od razu duzej kwoty. Ale narazie prad to przyszlosc i druga czesc platnosci tez, bo niestety nie widac kabla na horyzoncie.

Uwaga - dla obecnych i przyszłych mieszkańców gminy Kobylnica

Gmina zbiera ankietę w sprawie dofinansowania UE do instalacji solarnych na budynkach indywidualnych

Jeśli zbiorą 300 chętnych to przygotują i skierują wniosek

Ankieta jest niezobowiązująca natomiast dośc atrakcyjna

Koszt solarow ok. 10000 z tego 75% Unia a 25% inwestor

Jak można by było solary za ok. 2500 to wchodzę w ciemno

Ankieta jest w urzędzie gminy - trzeba ją wypałnić do 15 czerwca 2007

Uwaga - dla obecnych i przyszłych mieszkańców gminy Kobylnica

Gmina zbiera ankietę w sprawie dofinansowania UE do instalacji solarnych na budynkach indywidualnych

Jeśli zbiorą 300 chętnych to przygotują i skierują wniosek

Ankieta jest niezobowiązująca natomiast dośc atrakcyjna

Koszt solarow ok. 10000 z tego 75% Unia a 25% inwestor

Jak można by było solary za ok. 2500 to wchodzę w ciemno

Ankieta jest w urzędzie gminy - trzeba ją wypałnić do 15 czerwca 2007

Informacje wlasciwie z pierwszej reki, ze termin skladania antkiet bedzie przedluzony. Narazie jest okolo 100 ankiet, wiec jesli ktos jeszcze nie zlozyl w gminie Kobylnica, to niech sie wybierze, a jesli zna kogos z gminy to przekazujcie!!

• 2 weeks później...
Witamy ponownie...my dopiero w lipcu rozpoczynamy papirologie :( ...wiec może w przyszłym roku pierwszy wykop....i jak macie juz ekipy budowlane ? Bo podobno trzeba długo szukać i wcześniej rezerwować ....nie mówiąc o tym aby ktos ja polecił ...wiec może cos od was wyskrobie na przyszła wiosnę... bo już jedną z pod Ustki odradzono mi...do usłyszenia !!!

Witamy ponownie...my dopiero w lipcu rozpoczynamy papirologie :( ...wiec może w przyszłym roku pierwszy wykop....i jak macie juz ekipy budowlane ? Bo podobno trzeba długo szukać i wcześniej rezerwować ....nie mówiąc o tym aby ktos ja polecił ...wiec może cos od was wyskrobie na przyszła wiosnę... bo już jedną z pod Ustki odradzono mi...do usłyszenia !!!

My niestety ugrzezlismy w papierach =:-< Pozwolenie trwa, dalem ciala bo zapomnialem o odrolnieniu dzialki i teraz mam dwa tygodnie zwloki. Pozniej 3 tygodnie na zalatwienie kredytu... Jakos impet mi opadl, bo nie widze perspektywy rozpoczecia przed wrzesniem. A tutaj rodzi sie obawa czy uda sie pokryc dachem dom przed zima... Wlasnie dogaduje sie z dwiema ekipami, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

A jak wygląda rynek naszych ekip budowlanych, czy jest w czym wybierać...bo nie mam rozeznania...a słyszeliśmy że trzeba dużo wcześniej rezerwować...czy lepiej ściągać górali :lol: ....w prasie jest parę ogłoszeń o ekipach ale chyba lepiej mieć kogoś poleconego...pozdr.

Ekipe mozna znalezc. Najlepiej jednak z polecenia. Ja dopiero teraz na powaznie zaczalem interesowac sie ekipa. Wczesniej mialem kilka kontaktow, ale nie umawialem sie, bo nie bylo perspektywy czasowej na horyzoncie. Ogloszenia moze i sa, ale nie masz gwarancji, czy na drugi dzien nie pojda na piwo =;->> Poza tym warto zobaczyc robote wykonana przez ekipe i pogadac z inwestorem, jak sie wspolpraca ukladala i czy jest zadowolony.

Pozdro

• 3 weeks później...
Myslalem, ze tego nie zrobie, ale niestety musze "zareklamowac" niesolidnego czlowieka. Nazywa sie JANUSZ ZYCH i jest projektantem przylaczy wod-kan. Facet powiedzial, ze w dwa tygodnie zrobi wszystko. Przez ten czas nie dotknal nawet papierow, bo czegos mu brakuje, bo w ZUD znowu cos wymyslili. Sprawdzilem osobiscie i niczego mu nie brakowalo. NIE POLECAM!!!

Zmian mialem bardzo duzo, lacznie ze zmianami stropu, komina itp. Za adaptacje i projekt zjazdu dalem 2500 jeszcze do tego musisz doliczyc przylacza. Niestety tez w okolicach 1000 z uzgodnieniami. Dokumentacja to niestety worek bez dna wlasciwie. A pozniej walka z urzednikami...