Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dopiero zaczynam na Waszym forum.

Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? Znajdę gdzieś taniej? Czy mogę zamiast ziemi nawieźć gruzu?

Jak oceniacie lokalizację w Bydlinie? Mieszka lub buduje się tam ktoś obecnie?

Powolutku zaczynam robić sobie spis firm, które pomogą w budowie i wykończeniu. Szukam rodzimych dostawców poza oczywistymi (Fimal, Casto, Obi). Dla tych, co to już wykończają domy polecam ART - Studio Profesjonalnych Podłóg na przemysłowej obok daglezji. W mieszkaniu rodzinnym matula wymieniała podłogi. Na desce barlineckiej oszczędziła 50zł na metrze. No i jest to jedna firma w Słupsku oferująca montaż i dowóz bez dodatkowych opłat. Po podliczeniu tych udogodnień wychodzi najtaniej w okolicy.

Zastanawiam się też nad systemem ogrzewania domu. Co polecacie? Olej, grysik, gaz? W Bydlinie nie ma gazu, więc przy wyborze takiego rozwiązania konieczna byłaby cysterna na podwórku. Czy można to to wkopać w ziemię?

Wdzięczny będę za wszelkie porady dla mocno początkującego.

Włożę kij w mrowisko, odnosnie ogrzewania:

Jeśli zależy Ci na wygodzie, tzn. nie dorzucanie do pieca to obojętnie jak byś nie wybudował domu koszt ogrzewania olejem opałowym lub gazem płynnym ZAWSZE będzie droższe niż prądem (nawet w zwykłej taryfie), ponieważ przeliczenie wartości opałowej oleju i gazu na kWh i uwzglednienie sprawności systemów grzewczych (nie mówie juz nawet o kaloryczności oleju i gazu, która jest mocna naciągnięta) pokazuje że tak negowany przez wiekszość prąd jest tańszy. Nie wpsomne już nawet ze masz możliwośc posiadania dwóch taryf. To sa przykładowe dane, ale mysle że jasno pokazują to co napisałem.

http://www.ajb-klima.pl/4rxqp_pompy_ciepla_dobor_eksploatacja.htm

ps. zestawienie pierwsze z brzegu.

Hmm... ciekawe zestawienie... tylko nie ujmuje kosztów zamontowania i zakupu poszczególnych części instalacji. Czy wiesz może ile kosztuje zamontowanie instalacji pompy ciepła w porównaniu do instalacji gazowej? Czy przypadkiem przy pompie ciepła nie jest konieczna wymiana pomp co jakiś czas (2 lata)?

Czy ktoś z forumowiczów instalował u siebie pompy ciepła? Jaki jest ich faktyczny koszt instalacji i eksploatacji?

Ja w żaden sposób nie pisałem o pompach ciepła, fakt zestawieniz ze strony o PCi, mi chodziło o pokazanie że ogrzewanie prądem jest tańsze niż gazem płynnym i olejem. np ogrzewanie elektryczne z kabli grzejnych, czy nawet konwektorami elektrycznymi. ja za załośc mojego ogrzewania, 150m^2 podłogówki zkaabli grzejnych i do tego 9x regulator devireg 550 dałem 9000PLN. taniej da sie chyba tylko montujac konwektory

Do Cherman:

Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo?

40 zeta za ciezarowke to tanio - jakies koszty transporu? Jak duza ta ciezarowka?

Pozdr

Hmm... ciekawe zestawienie... tylko nie ujmuje kosztów zamontowania i zakupu poszczególnych części instalacji. Czy wiesz może ile kosztuje zamontowanie instalacji pompy ciepła w porównaniu do instalacji gazowej? Czy przypadkiem przy pompie ciepła nie jest konieczna wymiana pomp co jakiś czas (2 lata)?

Czy ktoś z forumowiczów instalował u siebie pompy ciepła? Jaki jest ich faktyczny koszt instalacji i eksploatacji?

Więcej na temat pomp ciepła znajdziesz w innych wątkach na tym forum.

Nie mam instalacji gazowej, więc nie odpowiem Ci jakie są jej koszty.

Za to mam zainstalowana pompę ciepła. Szczegóły znajdziesz w moim Dzienniku Budowy (link w stopce).

Koszt całej instalacji ciepłej wody i centralnego ogrzewania (ogrzewanie podłogowe w całym domu) wyniósł u mnie 37,5 tys. zł. Ponieważ zainstalowałem też kolektory słoneczne, skorzystałem z dotacji z Gminy w wysokości 5 tys. zł (gdyby nie ta dotacja, nie zdecydowałbym się na instalację kolektorów słonecznych). Całość kosztowała mnie więc 32,5tys. zł.

Można powiedzieć, że to niemało w porównaniu z 9tys. Marcina (chociaż do tej kwoty trzeba doliczyć jeszcze instalację przygotowania ciepłej wody), ale za to roczny koszt ogrzewania i przygotowania ciepłej wody w moim domu nie przekracza 1300-1400zł (109m2 powierzchni ogrzewanej, ciepła woda dla 3-4 osób). Oczywiście instalacja jest całkowicie bezobsługowa, jedyne co trzeba robić to płacić rachunki za energię elektryczną (ok. 300 zł miesięcznie na wszystko).

Takie koszty instalacji wychodzą, jeżeli : zostanie ona przewidziana w projekcie (można powiedzieć, że ten koszt jest niższy o koszt komina, kotłowni, przyłącza gazowego, itp), dom jest domem energooszczędnym (poniżej 70kWh/m2 rocznie) energii potrzebnej do ogrzewania, rozezna się rynek i wybierze najkorzystniejszą ofertę.

Alternatywą dla mojego rozwiązania jest dom pasywny, w którym można uzyskać podobne koszty eksploatacji inwestując w lepszą izolację domu, lepszą stolarkę okienną i drzwiową.

Wybór (niestety bardzo trudny) należy do inwestora.

Wszytko zalezy kto robi artykuł. Dziwne jest że zawsze koszty ogrzewania prądem są zawyżane. Nie wnikająć już w porównanie obu artykułów, ale w fakt że w wykresach dla ogrzewania prądem brana jestpod uwagę tylko pierwsza taryfa a nie druga gdzie 1kWh=,23gr, a np. wsp. COP dla pomp ciepła podali 4, z tego co mi wiadomo średniosezonowy jest bliższy 3, więc zawyżyli go na kożyć PCi o 33%. tylko z tych dwóch przykładów łatwo można zobaczyć jak często w artykułach zamanipulowane są wyniki.

Fakt ja jestem jeszce bardziej teoretykiem, a Henok juz praktykiem, Jego przypadek PCi jest inny niż wszelakie standardy. Koszty eksploatacyjne w analogicznych domach ogrzewanych PCi albo bezpośrednio elektrycznie zawsze będą tyle razy mniejsze jaki uzyskamy COP. Mi zalezy żeby Ci pokazać że dla groższych instalacji gazowych i olejowych dobra alternatywą jest inst. elektryczna której koszty ekspoatacyjne są takie same ale za to inwestycyjne o wiele niższe.

tu masz kalkulator wpsisz sobie najaktualniesze ceny jednostkowe nosników i wtedy zobaczysz jak to wychodzi.

http://ekocert.eu/?page_id=34

Dopiero zaczynam na Waszym forum.

Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? Znajdę gdzieś taniej? Czy mogę zamiast ziemi nawieźć gruzu?

Mozesz podac wiecej info o tej ziemi, jak moj gust to bardzo tanio. Czy te 40zl to ziemia i transport? czy trzeba doliczyc za transport i jaka wielka ta ciezarowka?

Z gory dzieki za info.

Poszukuje bloczkow betonowych w dobrej cenie, na dzien dzisiejszy najtaniej zapodal Fimal 3.10zl brutto plus 70zl transport. Jest gdzies taniej?

Pozdr