Limagraf 15.08.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Witam,Poszukuje namiaru na koparke do wykopu fundamentow w Dębinie. Bede wdzieczny za namiary.Ile biora u nas za godzine pracy koparki?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 16.08.2010 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Knapa ze Słupska tel.603303199. Ojciec wozi piach a syn dołki kopie. Moi budowlańcy bardzo go chwalili. W Bałamątku masz gostka z koparką- taniej za dojazd zapłacisz. Średnio biorą od 80 do 120 zł za godz. zależy od kopary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.08.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Szybka pomoc potrzebna!!!Gdzie i jakie kupowaliście parapety wewnętrzne? ekipa mnie pogania a my nie mamy żadnej koncepji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.08.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Ja jeszcze przed parapetami, ale potrzebuje namiary na sprawdzone ekipy od docieplen, sufitow G-K itp. Moze byc na PW. Bede wdzieczny za kazde info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.08.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 a na kiedy potrzebujesz tych ekip? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.08.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 II polowa wrzesnia albo początek pazdziernika. Jakby co, bede wdzieczny za info na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Początek paździenika moja ekipa powinna być już wolna, u mnie robia całą wykończeniówke sufity k-g gładzie kafelki itd. ale pier przyjedź zobacz jak robia jak będzie Ci sie podobało to jak u mnie skończą to możesz sobie ich wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherman 23.08.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Dopiero zaczynam na Waszym forum. Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? Znajdę gdzieś taniej? Czy mogę zamiast ziemi nawieźć gruzu? Jak oceniacie lokalizację w Bydlinie? Mieszka lub buduje się tam ktoś obecnie? Powolutku zaczynam robić sobie spis firm, które pomogą w budowie i wykończeniu. Szukam rodzimych dostawców poza oczywistymi (Fimal, Casto, Obi). Dla tych, co to już wykończają domy polecam ART - Studio Profesjonalnych Podłóg na przemysłowej obok daglezji. W mieszkaniu rodzinnym matula wymieniała podłogi. Na desce barlineckiej oszczędziła 50zł na metrze. No i jest to jedna firma w Słupsku oferująca montaż i dowóz bez dodatkowych opłat. Po podliczeniu tych udogodnień wychodzi najtaniej w okolicy. Zastanawiam się też nad systemem ogrzewania domu. Co polecacie? Olej, grysik, gaz? W Bydlinie nie ma gazu, więc przy wyborze takiego rozwiązania konieczna byłaby cysterna na podwórku. Czy można to to wkopać w ziemię? Wdzięczny będę za wszelkie porady dla mocno początkującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Włożę kij w mrowisko, odnosnie ogrzewania:Jeśli zależy Ci na wygodzie, tzn. nie dorzucanie do pieca to obojętnie jak byś nie wybudował domu koszt ogrzewania olejem opałowym lub gazem płynnym ZAWSZE będzie droższe niż prądem (nawet w zwykłej taryfie), ponieważ przeliczenie wartości opałowej oleju i gazu na kWh i uwzglednienie sprawności systemów grzewczych (nie mówie juz nawet o kaloryczności oleju i gazu, która jest mocna naciągnięta) pokazuje że tak negowany przez wiekszość prąd jest tańszy. Nie wpsomne już nawet ze masz możliwośc posiadania dwóch taryf. To sa przykładowe dane, ale mysle że jasno pokazują to co napisałem.http://www.ajb-klima.pl/4rxqp_pompy_ciepla_dobor_eksploatacja.htmps. zestawienie pierwsze z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherman 23.08.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Hmm... ciekawe zestawienie... tylko nie ujmuje kosztów zamontowania i zakupu poszczególnych części instalacji. Czy wiesz może ile kosztuje zamontowanie instalacji pompy ciepła w porównaniu do instalacji gazowej? Czy przypadkiem przy pompie ciepła nie jest konieczna wymiana pomp co jakiś czas (2 lata)? Czy ktoś z forumowiczów instalował u siebie pompy ciepła? Jaki jest ich faktyczny koszt instalacji i eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Ja w żaden sposób nie pisałem o pompach ciepła, fakt zestawieniz ze strony o PCi, mi chodziło o pokazanie że ogrzewanie prądem jest tańsze niż gazem płynnym i olejem. np ogrzewanie elektryczne z kabli grzejnych, czy nawet konwektorami elektrycznymi. ja za załośc mojego ogrzewania, 150m^2 podłogówki zkaabli grzejnych i do tego 9x regulator devireg 550 dałem 9000PLN. taniej da sie chyba tylko montujac konwektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 a PCi by ajmniej jak ja robiłem rozeznanie to ceny wachały się w granicach 60-70tysięcy za całość, tzn PCi dolne źródło i podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 generalnie PCi ma bardzo prężne lobby promujące, bo lepiej jest "orrznąć" inwestora gdy inwestycja jest 70000 niż 9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 23.08.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Do Cherman:Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? 40 zeta za ciezarowke to tanio - jakies koszty transporu? Jak duza ta ciezarowka? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.08.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Hmm... ciekawe zestawienie... tylko nie ujmuje kosztów zamontowania i zakupu poszczególnych części instalacji. Czy wiesz może ile kosztuje zamontowanie instalacji pompy ciepła w porównaniu do instalacji gazowej? Czy przypadkiem przy pompie ciepła nie jest konieczna wymiana pomp co jakiś czas (2 lata)? Czy ktoś z forumowiczów instalował u siebie pompy ciepła? Jaki jest ich faktyczny koszt instalacji i eksploatacji? Więcej na temat pomp ciepła znajdziesz w innych wątkach na tym forum. Nie mam instalacji gazowej, więc nie odpowiem Ci jakie są jej koszty. Za to mam zainstalowana pompę ciepła. Szczegóły znajdziesz w moim Dzienniku Budowy (link w stopce). Koszt całej instalacji ciepłej wody i centralnego ogrzewania (ogrzewanie podłogowe w całym domu) wyniósł u mnie 37,5 tys. zł. Ponieważ zainstalowałem też kolektory słoneczne, skorzystałem z dotacji z Gminy w wysokości 5 tys. zł (gdyby nie ta dotacja, nie zdecydowałbym się na instalację kolektorów słonecznych). Całość kosztowała mnie więc 32,5tys. zł. Można powiedzieć, że to niemało w porównaniu z 9tys. Marcina (chociaż do tej kwoty trzeba doliczyć jeszcze instalację przygotowania ciepłej wody), ale za to roczny koszt ogrzewania i przygotowania ciepłej wody w moim domu nie przekracza 1300-1400zł (109m2 powierzchni ogrzewanej, ciepła woda dla 3-4 osób). Oczywiście instalacja jest całkowicie bezobsługowa, jedyne co trzeba robić to płacić rachunki za energię elektryczną (ok. 300 zł miesięcznie na wszystko). Takie koszty instalacji wychodzą, jeżeli : zostanie ona przewidziana w projekcie (można powiedzieć, że ten koszt jest niższy o koszt komina, kotłowni, przyłącza gazowego, itp), dom jest domem energooszczędnym (poniżej 70kWh/m2 rocznie) energii potrzebnej do ogrzewania, rozezna się rynek i wybierze najkorzystniejszą ofertę. Alternatywą dla mojego rozwiązania jest dom pasywny, w którym można uzyskać podobne koszty eksploatacji inwestując w lepszą izolację domu, lepszą stolarkę okienną i drzwiową. Wybór (niestety bardzo trudny) należy do inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherman 23.08.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Znalazłem coś takiego: http://www.kotly.pl/ogrzewanie.php tutaj wyliczenia dowodzą, że ogrzewanie domku gazem 150m2 kosztuje 3330zł, a olejem 4500zł. Skąd ta rozbieżność względem danych dostarczonych przez Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.08.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Wszytko zalezy kto robi artykuł. Dziwne jest że zawsze koszty ogrzewania prądem są zawyżane. Nie wnikająć już w porównanie obu artykułów, ale w fakt że w wykresach dla ogrzewania prądem brana jestpod uwagę tylko pierwsza taryfa a nie druga gdzie 1kWh=,23gr, a np. wsp. COP dla pomp ciepła podali 4, z tego co mi wiadomo średniosezonowy jest bliższy 3, więc zawyżyli go na kożyć PCi o 33%. tylko z tych dwóch przykładów łatwo można zobaczyć jak często w artykułach zamanipulowane są wyniki. Fakt ja jestem jeszce bardziej teoretykiem, a Henok juz praktykiem, Jego przypadek PCi jest inny niż wszelakie standardy. Koszty eksploatacyjne w analogicznych domach ogrzewanych PCi albo bezpośrednio elektrycznie zawsze będą tyle razy mniejsze jaki uzyskamy COP. Mi zalezy żeby Ci pokazać że dla groższych instalacji gazowych i olejowych dobra alternatywą jest inst. elektryczna której koszty ekspoatacyjne są takie same ale za to inwestycyjne o wiele niższe.tu masz kalkulator wpsisz sobie najaktualniesze ceny jednostkowe nosników i wtedy zobaczysz jak to wychodzi.http://ekocert.eu/?page_id=34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 26.08.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Dopiero zaczynam na Waszym forum. Działeczka już zakupiona w Bydlinie. Tylko będę musiał dużo ziemi nawieźć, bo woda u mnie stoi. Fachowiec, co to był kierownikiem budowy ulic w Bydlinie zaproponował mi 40zł za ciężarówkę i powiedział, ze potrzeba około 50 takich ciężarówek. Czy to dużo? Znajdę gdzieś taniej? Czy mogę zamiast ziemi nawieźć gruzu? Mozesz podac wiecej info o tej ziemi, jak moj gust to bardzo tanio. Czy te 40zl to ziemia i transport? czy trzeba doliczyc za transport i jaka wielka ta ciezarowka? Z gory dzieki za info. Poszukuje bloczkow betonowych w dobrej cenie, na dzien dzisiejszy najtaniej zapodal Fimal 3.10zl brutto plus 70zl transport. Jest gdzies taniej? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta.W 26.08.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Limagraf ja również brałam bloczki z fimala, ale nigdy za transport nie płaciłam, jeśli sie kupi na ponad 1tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 27.08.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 Edyta.W i dzieki. A daleko mialas na plac budowy, bo mi musza dowiezc do Debiny ale duzo wiecej nic 1k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts