Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

Ja też absolutnie nie polecam już ekip! Poza bardzo małymi wyjątkami;) Bardzo dobrze zrobiłeś, że nie dałeś jego ekipom robić dachu. Ja w tym roku miałem dwa kosze do poprawy, 10 okien dachowych do poprawy (praktycznie jeszcze raz wstawiane) i dwa cieknące kominy! Naprawa tego wszystkiego ciągnie się od maja praktycznie do teraz bo jeden komin w dalszym ciągu cieknie! Mam już dosyć i chyba sam wleze na dach i to poprawie. Tak na prawdę to jak na razie to jestem tylko zadowolony z rzeczy które sam zrobiłem:), no jeszcze na okna też nie mogę narzekać - Pan K. Kraiński z KADY to spoko facet, czytałem w Twoim dzienniku że też jesteś zadowolony;)

Jeżeli chodzi o tynki to mnie właśnie interesują cw filcowane pod malowanie. Takie sobie wymyśliłem i nawet ekipę z referencjami znalazłem, kładli w biurze w firmie gdzie pracuję i wyglądały rewelacyjnie. Ekipa aż ze Złotowa Pan Marek Dropiewski, nie widziałem go na oczy ale przez telefon bardzo konkretny. Umówiłem się na 04.10. na robotę z jego materiałem, cena dosyć wysoka, ale myślę sobie za tą jakość gotów jestem zapłacić;) Finał jest taki, że gość najpierw przesunął termin z 04.10. na 11.10., następnie 08.10. przywiózł mi na budowę 12 palet towaru, później przesunął jeszcze raz termin na 13.10. po czym ja powiedziałem mu, że jeżeli się nie pojawi to ja już dziękuję:) i od tamtej pory już nie zadzwonił! Tak się akurat składa, że mi się nie pali więc odłożyłem tynki na wiosnę, zwłaszcza że nie mam jeszcze ogrzewania. Jednak nie chciałbym się znowu pomylić i szukam jakiejś kompetentnej ekipy na wiosnę.

PS. Przejrzałem wczoraj Wasz dziennik, piękny dom wybudowaliście, gratulacje!!

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki,

tzn, ze przywiozl te 12 palet i juz je tam zostail?:)

Nie zauwazyłem że masz już okna, Kada to również ta firma co bym polecił, ale nie wiem czy wiesz że brat K. Kraińskiego od okien, również Kraińskie;-) tyle że J. ma firme Milan. napewno widziałeś bo to ta sama siedziba. to jest to dopiero majster sztyk. To jest firma co bym w ciemno polecił kuchnia nie jest zrobiona dobrze, ona jest poprostu dopieszczona, najwiekszy malkontent nie ma sie do czego przyczepic. jak ide do tesciów u nich robiła firma z Siemianic to aż nie moge sie nadziwić że tak mogli im spier....ić. na przyszłośc nikomu nie polecam tego studia, juz rok sie nie mogą doprosić o reklamacje, a jak pół roku temu przyjechali zrobić wizje lokalna, zanotowali co do reklamacji, to teraz jak do nich tesciowa pojechala to jej powiedzieli "ale przeciez pani nie złozyła oficjalnej reklamacji", to ja sie qr...a pytam co oni robili pol roku temu u nich w domu? na kawe przyszli, czy co? normalnie ludzie niepoważni są. ok wystarczy.

na poważnie jak bedziesz robił jakieś elementy do zabudowy, garderoby no i oczywiscie kuchnie to tylko MILAN!

No widzisz, a tak sie zarzekałem że nikogo nie będę polecał, a tu popatrz az trzy osoby poleciłem: kada, milan, hydraulik. No i oczywiście gościu od elektryki, ogrzewania i wentylacji to jest dopiero fachura, niejaki Marcin Cetera;-)

Witam wszystkich. Właśnie z mężem zakupiliśmy projekt i przystępujemy do adaptacji. Budujemy wg projektu KR Granat z garażem http://projektydomow.gazetadom.pl/kr_granat_z_garazem.htm. Działeczkę mamy we Włynkowie. Czy ktoś w okolicy buduje taki domek. Proszę również o namiary na niedrogiego architekta, by zaadoptować projekt. Zainteresowani też jesteśmy pompami ciepła jako sposób ogrzewania budynku ( proszę o cenne uwagi ):D i ewentualne koszty.

zapomniałem że u mnie komin też robił pan M. i tez cieknie, musiałbym zgrac zdjęcie z komórki i Ci pokazać może tak samo i mi powiesz czy to wina jego czy dekarzy. Generalnie pod połacią dachu jest taka wylewka betonowa i ta wylewka jest mokra, tak jakby cały komin az od gory przeciekał i sie saczylo do dolu, tak mi sie wydaje. Poza tym to ten pan wszystko robil z wielka łaską, niby dobry człowiek ale zostawia zły posmak po sobie.

dzieki,

tzn, ze przywiozl te 12 palet i juz je tam zostail?:)

quote]

Pisałem mu już żeby zabrał bo to nie skład budowlany ale nie odpowiada:) nieźle co? Fakt, że facet robi roboty po kilkanaście tyś. m2 ale to jednak 12 palet towaru! Okna wstawione we wrześniu tytanowe orzech, też zastanawiałem się na winchesterem ale ostatecznie wzięliśmy orzech (tradycyjnie:) ) Twoja kuchnia faktycznie wygląda okazale, będziemy się jeszcze musieli do Milana udać. Ja do hydrauliki też mam fajnego gościa, zresztą już go tu polecałem, ale jak mi zrobił ofertę to trochę mi się nogi ugięły i będę robił wszystko sam, zwłaszcza że zmieniłem koncepcję ogrzewania, więc nie będzie tak źle;) Elektrykę, rtv, lan, alarm też sam robiłem (tzn.z tatą) i z tej roboty jestem na prawdę zadowolony. Generalnie wniosek jaki mi się nasuwa - jak najmniej "fachofców" na budowie!!

zapomniałem że u mnie komin też robił pan M. i tez cieknie, musiałbym zgrac zdjęcie z komórki i Ci pokazać może tak samo i mi powiesz czy to wina jego czy dekarzy. Generalnie pod połacią dachu jest taka wylewka betonowa i ta wylewka jest mokra, tak jakby cały komin az od gory przeciekał i sie saczylo do dolu, tak mi sie wydaje. Poza tym to ten pan wszystko robil z wielka łaską, niby dobry człowiek ale zostawia zły posmak po sobie.

Dokładnie mam to samo! Najpierw leciało mi też obok komina po krokwiach, ale przysłał jakichś dekarzy i niby to poprawili. Teraz patrze, a ta betonowa płyta na której jest cegła klinkierowa wymurowana (pełna) też jest mokra. I tak sobie teraz myślę że to przez górę przez tą czapkę gdzieś leci. Generalnie facet wiele rzeczy robi po omacku i uczy się na naszych budowach i za nasza pieniądze! Dla mnie jest to nie do zaakceptowania zwłaszcza, że stawki ma jak fachowiec pierwszej wody.

Generalnie wniosek jaki mi się nasuwa - jak najmniej "fachofców" na budowie!!

święta prawda, tyle że ja po pierwsze nie miałem czasu bo musiałem sie w tym roku wprowadzić i tak sam uważam zrobiłem dużo: cała elektryka+ogrzewanie+wentylacja. jak bym miał czas to malowanie panele tez bym sam zrobił, na reszcie sie nie znam wiec bym i tak sie za to nie zabieral, ale miałbym wiecej czasu żeby na spokojnie dopilnować ekip. Mimo wszystko i tak uważam że wyszło przyzwoicie a nawet dobrze bym powiedział

Witam wszystkich. Właśnie z mężem zakupiliśmy projekt i przystępujemy do adaptacji. Budujemy wg projektu KR Granat z garażem http://projektydomow.gazetadom.pl/kr_granat_z_garazem.htm. Działeczkę mamy we Włynkowie. Czy ktoś w okolicy buduje taki domek. Proszę również o namiary na niedrogiego architekta, by zaadoptować projekt. Zainteresowani też jesteśmy pompami ciepła jako sposób ogrzewania budynku ( proszę o cenne uwagi ):D i ewentualne koszty.

Przejrzyj ten temat od początku, było już tam wiele na temat architektów, geodetów, kierowników budowy. Pompa ciepła fajna rzecz;) Wyślij zapytanie do dwóch firm na Poznańskiej w Słupsku, jeżeli po otrzymaniu ofert dalej Ci się będzie podobać to dalej już samo pójdzie. Nie dajcie się tylko zwieść "chłytom matetingowym":)

Przejrzałem twoje najnowsze zdjęcia. jestem pod wielkiem wrażeniem pożądku na budowie!!!!! u mnie chyba tylko tak było w pierwsze dzień jak wylali posadzkę, ale szybko znowu zrobił się bałagan (może przez to tempo prac), ale co tu sie dziwić że taki pożądek skoro tak piekna Pani Inwestor sama doglada porządku;-)

Co do instalacji elektrycznej, bardzo ładnie położona, choc pare skosów widzę zrobiłeś. najważniejsze to mieć zdjęcia i to dobre najlepiej na wprost ścian, ja po gładziach musiałem znaleść znaleźć kilka puszek które zapomniałem wczesniej zlokalizować i tylko dzieki zdjęć obyło sie bez skrat, dosłownie z aptekarska precyzją razem ze szwagrem (dzieki bartek za wszelka pomoc) wyliczaliśmy po długości suporeksów i za pierwszym uderzeniem młotka trafialismy. no zabawa była przednia:-)

Przejrzałem twoje najnowsze zdjęcia. jestem pod wielkiem wrażeniem pożądku na budowie!!!!! u mnie chyba tylko tak było w pierwsze dzień jak wylali posadzkę, ale szybko znowu zrobił się bałagan (może przez to tempo prac), ale co tu sie dziwić że taki pożądek skoro tak piekna Pani Inwestor sama doglada porządku;-)

Co do instalacji elektrycznej, bardzo ładnie położona, choc pare skosów widzę zrobiłeś. najważniejsze to mieć zdjęcia i to dobre najlepiej na wprost ścian, ja po gładziach musiałem znaleść znaleźć kilka puszek które zapomniałem wczesniej zlokalizować i tylko dzieki zdjęć obyło sie bez skrat, dosłownie z aptekarska precyzją razem ze szwagrem (dzieki bartek za wszelka pomoc) wyliczaliśmy po długości suporeksów i za pierwszym uderzeniem młotka trafialismy. no zabawa była przednia:-)

Ten porządek to tak trochę pod publikę, jak skończyłem elektrykę to chciałem żeby na zdjęciach ładnie wyglądała, a i Pani Inwestor miała co robić:) Aż się rwała, to co miałem zabronić:) Skosy robiłem tylko na sufitach, reszta pod kątem prostym, ale tak czy inaczej zrobiłem 240 zdjęć samej elektryki;) Taka mała anegdota. Przyszedł do mnie sąsiad jak już miałem zrobioną elektrykę a on był w trakcie kładzenia. Zapytał tylko czy może go przyprowadzić żeby zobaczył jak powinna instalacja wyglądać:)

Patrząc na zdjęcie rozdzielni i obciete przewodu nad nia to mam nadzieję że dobrze wymierzyłeś ile długości potrzebujesz, bo ze zdjęcia to widac jak by co po niektóre zera albo PEN mogły byc przy krótkie. Nie to żebym się madrzył ale u mnie kilka zbyt pochopnie obciałem i potem zamiast iść ładnie bokiem rozdzielni musiały iść z tyłu środkiem.

Patrząc na zdjęcie rozdzielni i obciete przewodu nad nia to mam nadzieję że dobrze wymierzyłeś ile długości potrzebujesz, bo ze zdjęcia to widac jak by co po niektóre zera albo PEN mogły byc przy krótkie. Nie to żebym się madrzył ale u mnie kilka zbyt pochopnie obciałem i potem zamiast iść ładnie bokiem rozdzielni musiały iść z tyłu środkiem.

Może takie wrażenie jest ale na pewno wystarczy, listwy PE i N są na górze, a u mnie większość kabli wchodzi właśnie górą, jednak nawet te co dołem wchodzą to do listew starczą. Jedyny kabel, który jest trochę przy krótki to WLZ:) Nie ma strachu, fazowe są z zapasem ale PE i N będę musiał na szynie przez złącze ZUG przedłużyć. Tak wyszło, że kiedyś kupiłem ten kabel w dobrej cenie i ilość wziąłem z projektu, a później trochę w innym miejscu musiałem wejść do budynku i było gorąco, ale ostatecznie jest ok.

Mialem wątek 'Slupsk - Kobylnica' w subskypcjach, ale widzę, że zmienil się w jakaś 'dyskusję', która z subskypcji uciekla :-(

---------------------

SPRZEDAM BLASZAK 5x3 metry. Kupiony w czerwcu 2010 r. za 1.350zl. Blacha I gatunek. Ma zamek i miejsce na 2 kłódki.

Dobra sprawa na początek budowy. Traktowalem jako magazyn, biuro inwestora i schron p-deszczowy :-)

Chętnych proszę o PW - moze ktos startuje teraz albo na wiosnę. Cena do dogadania.

Piszecie o tynkach wewnętrznych maszynowych. Niedlugo musze sie za to zabrac. Do tej pory w gre wchodzil Servbud i Nordbud - robocizna 14zl/m2. Polecacie ktorąś firmę? Macie inne namiary?

Mam w planie cementowo-wapienne. No i chodzi glownie o jakość wykonania.

Rozmawiałem z tymi firmami. Servbud bardzo się reklamuje na budowach, ale jak zadzwoniłem na początku września to facet mówi że za dwa tygodnie może zaczynać, Nordbud natomiast powiedział, że na ten rok już nie da rady. Może to o niczym nie świadczy? Poza tym Servbud robi na jakimś tynku Tysand. Nikt tego nie zna, Fimal to sprzedaje, ale jak zadzwoniłem do znajomego przedstawiciela to mówi, że chyba tylko jemu? Nordbud robi na Baumit MPI 25 jak większość ekip w Słupsku. Ja chcę cementowo-wapienny od razu pod malowanie czyli jak najmniejsze ziarno. Baumit ma 0,6 mm, jest jeszcze lepszy tynk Dolina Nidy ma ziarno 0,5 mm, ale sprzedaje go w Słupsku tylko Bat i Rebis na zamówienie pod klienta. Jest jeszcze Gips-dom, cena za metr taka sama też robią na Baumicie, właściciel wydawał się konkretny, zapraszał na budowę żeby zobaczyć jak robią (tynkowali te nowe szeregowce w Siemianicach po lewej stronie). Też muszę już kogoś wybrać na wiosnę.

Tylko nie dajcie sie zwieść efektom wizualnym, bo napewno będą to ładne tynki. weźcie 2m łatę i przyłóżcie w kilku miejscach, najlepiej po rogach, na dole przy podłodze gdzie potem montuje sie listwę np do paneli podłogowych, patrzcie też na kąty. zróbcie sobie obrot murłaty na środku ściany itp. Bo na pierwszy rzut oka większośc jest estatyczna i gładka, a jak zwykle szkopuł tkwi w szczegółach, bo to one popem psuja krew inwestora, jak sie okaże że listwa odstaje od ściany albo nie można zamocowac kinkietu bo ściana ma brzydkie zatarcia.

• 2 weeks później...
Nie wiem o co chodzi ale tylko na stronie grupy slupskiej zeby odpowiedzieć musze wybrac opcje "odpowiedz z cytatem", ale nieważne

U mnie pan M w końcu robił do wieńca od dachu miałym innych. na początku zawsze wygląda pieknie ale z czasem wychodza "kwiatki", dlatego ja po kilku takich i to w prezencie od roznych ekip stwierdzilem ze nigdy nikomu nikogo juz nie polecę, no prawie nikogo, hygraulik byl pierwszej klasy , pozdrawiam p. Ryszarda!

Co do równości ścian nic nie mogę mu zarzucić, tyle że np. nie wiedział że dysperbitem nie maluje sie fundamentu do konca i takie male szczeguły. jak wspomniałem najważniejsze że ściany proste i otwory na miarę.

Co do tynków to powiem tak, dobrych ekip jest jak na lekarstwo. zalezy co wymagasz od tynków, czy maja byc pod malowanie czy jeszce gładź, u mnie poszła jeszce gładź więc byłem w stanie przymknąć oko. Ekipa która robiła u mnie, teraz robi u tescia kolegi, byłem pełen obaw bo u mnie im nie szło za dobrze. ale u tego znajomego jest podobno nieźle. jak widac u mnie się nauczyli.

Co do maszynowych to naprawdę trzeba uważać bo oni robia szybko ale niedbaja o szczegóły 9przykład u mojego wujka), rogi pozawijane, nie mozna zamontować żadnego kinkietu bo widać fale dunaju. dlatego naprawdę trudny orzech. ja u mnie wszystko sprwdzałem 2m łatą i halogenem i teraz mam tak jak chciałem, ale troche nerwów mnie to kosztowało.

Hejka,

A możecie podrzucić na priva namiary na Pana Ryszarda - Hydraulika?

I namiary na Pana M. co tak ładnie buduje kominy, cobym wiedział kogo nie brać :)