Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Witam wszystkich budowniczych z Słupska i okolicy. Planujemy budowe wiosna-lato pod Słupskiem i poszukujemy ekipy do stanu surowego. Ekipy dobrej i taniej hi jesli oczywisicie moze to razem wspólgrac:).Jesli macie jeskies godne polecenia ekipy to prosiłbym o kontakt na forum albo lepiej na maila; [email protected] Pozdrawiam zbyszek

Chciałbym aby zabrały głos osoby, które budują się w Bydlinie lub najbliższej okolicy (i nie tylko). Co myślicie o wykonywanych w pobliżu naszego osiedla odwiertach? Trochę się na ten temat naczytałem i jestem pełen obaw. Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Czy w PZP jest o tym jakaś wzmianka? Czy ktoś rozmawiał już na ten temat z Gminą lub Starostwem? Myślę że należałoby się tym zainteresować bo jak poczytacie o technologii pozyskiwania gazu z łupków to też będzie mieli dużo wątpliwości. Najgorsze jest to, że koncesję na te odwierty podostawały głównie koncerny zza oceanu, a jak wiadomo tam są inne czyt. bardziej liberalne przepisy dotyczące ochrony środowiska. Zapraszam do dyskusji.

Chciałbym aby zabrały głos osoby, które budują się w Bydlinie lub najbliższej okolicy (i nie tylko). Co myślicie o wykonywanych w pobliżu naszego osiedla odwiertach? Trochę się na ten temat naczytałem i jestem pełen obaw. Jak to wygląda z prawnego punktu widzenia? Czy w PZP jest o tym jakaś wzmianka? Czy ktoś rozmawiał już na ten temat z Gminą lub Starostwem? Myślę że należałoby się tym zainteresować bo jak poczytacie o technologii pozyskiwania gazu z łupków to też będzie mieli dużo wątpliwości. Najgorsze jest to, że koncesję na te odwierty podostawały głównie koncerny zza oceanu, a jak wiadomo tam są inne czyt. bardziej liberalne przepisy dotyczące ochrony środowiska. Zapraszam do dyskusji.

Hejka, ja będę się dopiero budował ale za to właśnie w okolicy tj. Niestkowo także niedaleko tej wieży. Podłamałem się trochę jak zobaczyłem tą wieże niedługo po kupnie działki.

Jeszcze nic nie czytałem o technologii pozyskiwania tego gazu. Możesz coś więcej na ten temat napisać?

Pozostaje jedynie nadzieja że niewiele go tam znajdą i sobie dadzą spokój :)

Ja też mam nadzieję że nic nie znajdą, ale biorąc pod uwagę fakt że jeden taki odwiert to koszt kilkunastu, jak nie kilkudziesięciu milionów dolarów to raczej wątpliwe. Pytanie tylko na ile duże są tu złoża i czy będzie im się opłacało je eksploatować. Najgorsze w naszym kraju jest to, że oddaliśmy jak zwykle wszystko w obce ręce i nikt nas nie informuje o potencjalnych zagrożeniach.

Tu masz link do artykułu dotyczącego technologii pozyskiwania gazu z łupków. Miłej lektury:

http://iddd.de/ZatruciewodyprzezFrac.pdf

Uprzedzam, że po jego przeczytaniu będzie Ci źle!

I jak tam? Już po tynkach? Widziałeś robotę Nordbuda? Muszę w końcu kogoś wybrać.

Musiałbym sprawdzić czy ekipa która u mnie lała podłogi robi też tynki - jeśli jakość tynków mają taką samą jak podłóg to tylko polecić (namiary znajdę)

140 m2 mi wylali w dwa dni

Efekty

Barlinek w gabinecie położyłem bez podkładu (na klej)

W pokojach dzieci panele leżą idealnie - żadnych wzniesień i zagłębien

W łazience kleju pod terakotę poszło minimum - równiutko nawet w narożnikach

w salonie (jeszcze goły beton :-() - pod 2-metrową poziomicę kartki nie włożysz , nic się nie pyli, nie ściera

Ogólnie byłem w szoku po poprzednich ekipach budowlanych (mam kilka szczelin poziomych!!! na ytongu 40 cm )

Musiałbym sprawdzić czy ekipa która u mnie lała podłogi robi też tynki - jeśli jakość tynków mają taką samą jak podłóg to tylko polecić (namiary znajdę)

140 m2 mi wylali w dwa dni

Efekty

Barlinek w gabinecie położyłem bez podkładu (na klej)

W pokojach dzieci panele leżą idealnie - żadnych wzniesień i zagłębien

W łazience kleju pod terakotę poszło minimum - równiutko nawet w narożnikach

w salonie (jeszcze goły beton :-() - pod 2-metrową poziomicę kartki nie włożysz , nic się nie pyli, nie ściera

Ogólnie byłem w szoku po poprzednich ekipach budowlanych (mam kilka szczelin poziomych!!! na ytongu 40 cm )

Znajdź proszę w takim razie namiary bo posadzki też mnie czekają.

Ja też mam nadzieję że nic nie znajdą, ale biorąc pod uwagę fakt że jeden taki odwiert to koszt kilkunastu, jak nie kilkudziesięciu milionów dolarów to raczej wątpliwe. Pytanie tylko na ile duże są tu złoża i czy będzie im się opłacało je eksploatować. Najgorsze w naszym kraju jest to, że oddaliśmy jak zwykle wszystko w obce ręce i nikt nas nie informuje o potencjalnych zagrożeniach.

Tu masz link do artykułu dotyczącego technologii pozyskiwania gazu z łupków. Miłej lektury:

http://iddd.de/ZatruciewodyprzezFrac.pdf

Uprzedzam, że po jego przeczytaniu będzie Ci źle!

No fakt było mi źle, a najbardziej że pewnym ludziom już kasa przysłoniła oczy i nie widzą już nic poza tym.

I już nawet nie chodzi mi o zatrucie środowiska ale o to że nagle parę metrów od nowo budowanego, rozrastającego się osiedla buduje się kopalnie!!!

Rozumiem że pewnie gdyby amerykanie nagle zapragneli (za odpowiednią kasę) tu wybudować lotnisko, mielibyśmy obok lotnisko.

Czy ktoś z was miał informację że takie coś będzie tu stało?

No fakt było mi źle, a najbardziej że pewnym ludziom już kasa przysłoniła oczy i nie widzą już nic poza tym.

I już nawet nie chodzi mi o zatrucie środowiska ale o to że nagle parę metrów od nowo budowanego, rozrastającego się osiedla buduje się kopalnie!!!

Rozumiem że pewnie gdyby amerykanie nagle zapragneli (za odpowiednią kasę) tu wybudować lotnisko, mielibyśmy obok lotnisko.

Czy ktoś z was miał informację że takie coś będzie tu stało?

Ja żadnej informacji nie miałem. Być może nie ma powodu do obaw, ale nie lubię takich niespodzianek. Mam zamiar wystąpić do gminy o udostępnienie raportu o oddziaływaniu na środowisko. Powinni coś takiego mieć.

A czy pytałeś się ludzi na osiedlu co o tym sądzą? ja nie jestem z tego osiedla, tylko z Niestkowa (gmina ustka).

Może jakby więcej ludzi zaczeło się tym interesować to coś by z tego wyszo.

Ale jak znam zycie ludzie "na górze" już poczuli ten zapach pieniędzy...

Nikt nie jest z tego specjalnie zadowolony, rozmawiałem z kilkoma osobami. Jednak prawda jest też taka że ludzie nie mają do końca świadomości co to jest. Nie jesteśmy informowani o zagrożeniach. Prawdopodobnie nasze gminy też nie miały w tej kwestii nic do gadania bo decyzje i koncesje wydało Ministerstwo.

Ja na razie nie panikuję ale trzeba trzymać rękę na pulsie.

Ooo cosik sie ruszylo u nas :)

Witam :D

Powiedzcie mi prosze, dlaczego nie widac tutaj linkow do dziennikow budowy?

Pochwale sie,ze na dniach przywioza do nas strop, domek rosnie w gore:D

Bo nasz wątek to jest jakaś dyskusja. Zgłaszałem to już do moderacji ale na razie bez echa. Może też zgłaszajcie to coś z tym zrobią.

No ładnie rośnie;) A gdzie budujecie?