Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

Namiar to nie problem - mieszka 300 m ode mnie - kwestia czy robi tynki - też muszę się dowiedzieć bo mnie czeka jeszcze garaż kwestia synchronizacji typu - ja mam czas a on jest :-)

Pozdr

I jak tam dowiedziałeś się czegoś? Jeżeli tynków nie robi to może chociaż do posadzek bym ich zaangażował:)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo nasz wątek to jest jakaś dyskusja. Zgłaszałem to już do moderacji ale na razie bez echa. Może też zgłaszajcie to coś z tym zrobią.

No ładnie rośnie;) A gdzie budujecie?

Oj to moze ja napisze priv do nich i cos z tym zrobia :yes:

My sie budujemy w Wierzbiecinie:D teraz czekamy na przywoz wiezby :wiggle:

Czesc,

Jakies parametry któregoś z urządzeń, które planujesz kupić, moc itd?

Z czego będzie się składał zestaw solarny?

Jakie jest Twoje zapotrzebowanie na ciepła wodę - rzeczywiste albo z projektu?

Jakie masz ogrzewanie - podłogowe, grzejniki?

Czy kominkiem zamierzasz palić codziennie czy okazyjnie?

Czy masz miejsce w kotłowni na bufor (ok. 800l)?

Czy chcesz zbudować instalację, która będzie ppracowała przez 365 dni w roku, czy tylko zainstalować te urządzenia z dopłatą:)

Każda instalacja składajaca się z wielu źródeł musi być pilnowana i posiada swoją specyfikę - trzeba być tego świadomym:P

Nie wiem gdzie w słusku można kupić kominek z płaszczem wodnym - w każdym składzie / sklepie budowlanym, popytaj, zobacz na wystawach...

Wybór należy do Ciebie...

Jeśli chodzi o montaż to jest wielu wykonawców w słupsku, mogę kogoś podrzucić (tylko znajedę nr tel.)

Po za tym zadzwoń, spytaj się czy robili takie coś i czy możesz zobaczyć tą instalację... będziesz wtedy wiedział czy Ci poziom usług będzie odpowiadał...

Mam nadzieję, że nie zamieszałem...

Pozdrawiam.

Beton - ja brałem w Górażdże na poznańskiej, jestem zadowolony, jakość betonu bardzo dobra, operatorzy od pomp zrobią co karzesz... wieniec na ściancekolankowej sam zalełem - ok. 1h.

Bloczki fundamentowe - Fimal. Dowiadywałem się u producenta - wychodziło o 20gr / szt. drorzej.

Stal - Herkules, albo Stachmed (czy jakoś tak)...

Więcej grzechów nie pamietam....

A gdzie się budujesz?

Witajcie , może ktoś doradzi ? Rozpoczynam budowę w Kobylnicy w projekcie mam wiązary gotowe ,pow dachu 190m,dach dwuspadowy. Koszt wykonania takich wiązarów w firmie koło Sławna drewno suszone , impregnowane łączone na płytki kolczaste to 15 tyś brutto za wiązary plus transport 2tyś , montaż 3tyś razem 20 tyś brutto:( Zastanawiam się czy nie zamówić suszonego materiału w najbliższym tartaku a zbicie wiązarów zlecić cieśli na budowie, będzie taniej , ale czy dobrze?.Może ktoś spotkał się z taką konstrukcją dachu i coś doradzi.Pozdrawiam budujących.

Z porównań jakie widziałem z regóły wiązary gotowe wygrywały z więźbą montowaną na budowie pod jednym względem - czas montażu...

Jeżeli jest to porsty dach dwuspadowy to cieśla Ci bez problemów zrobią to na budowie.

Robienia wiązarów na ziemi wiąże się z tym, że później trzeba je wrzycić na budynek - dzwig...

Powiem Ci, że byle laik, a raczej ze trzech laików zrobi taką więźbę - tylko trzeba chcieć:)

Pytanie: czemu chcesz mieć suszone drzewo, to ono chyba stanowi największy koszt...

A suszenie mechaniczne to tylko "wyrzucenia pieniędzy", później i tak drewno schnie swoje i pęka...

Ważna jest impregnacja...

Witajcie , może ktoś doradzi ? Rozpoczynam budowę w Kobylnicy w projekcie mam wiązary gotowe ,pow dachu 190m,dach dwuspadowy. Koszt wykonania takich wiązarów w firmie koło Sławna drewno suszone , impregnowane łączone na płytki kolczaste to 15 tyś brutto za wiązary plus transport 2tyś , montaż 3tyś razem 20 tyś brutto:( Zastanawiam się czy nie zamówić suszonego materiału w najbliższym tartaku a zbicie wiązarów zlecić cieśli na budowie, będzie taniej , ale czy dobrze?.Może ktoś spotkał się z taką konstrukcją dachu i coś doradzi.Pozdrawiam budujących.

Dowiedz się ile będzie kosztowało cie drewno i ten "laik" co ma to zrobić. Jak miałbym taką szansę to wziąłbym gotowe wiązary. Czasami gra nie jest warta świeczki, a impregnacja w okolicznych tartakach to fikcja! włożenie na 30s i wyjęcie, po pierwszym deszczu impregnat spływa. Z tego co ja wiem właśnie w Sławnie impregnuja zgodnie ze sztuką, 24h

Po pierwszym deszczu spływa barwnik a nie impregnat...

Chyba, że rzeczywiście lipa była zrobiona i drewno tylko na 30s włożone do wanny dla nadania koloru....

Impregnacja nabezpiecza drewno do ok. 1cm w głąb, więc jak się przetnie kropwię lub inny element to to trzeba zaimprebnować...

Ja brałem drewno przez Fimal, i nie narzekam jeszcze do tej pory drewno jest zielone, a nie raz było mokre, więxbę montowałem w 09-10.2010r.

Jak dobrze pamiętam Fimal biorze z tartaków w Dębnicy Kaszubskiej...

Beton - ja brałem w Górażdże na poznańskiej, jestem zadowolony, jakość betonu bardzo dobra, operatorzy od pomp zrobią co karzesz... wieniec na ściancekolankowej sam zalełem - ok. 1h.

Bloczki fundamentowe - Fimal. Dowiadywałem się u producenta - wychodziło o 20gr / szt. drorzej.

Stal - Herkules, albo Stachmed (czy jakoś tak)...

Więcej grzechów nie pamietam....

A gdzie się budujesz?

Dzieki za podpowiedz. Tez mam wrażenie ze fimal jest w kwestii bloczków najtanszy no chyba ze u producenta i bez fakturki to wtedy jest jakas roznica cos okolo 2,6 zł za bloczek. Co do betonu to byłemw Górażdze i ceny maja podobne jak u innych kwestia kilku złotych ale jak mowisze ze dobrze robia to nie ma co sie zstanawaic. Co do bloczków to nie moge zrozumiec ze w Leborku, Wejherowie te same bloczki kosztuja 2,1 zł, 2,3 zł a u nas 3 zł a nawet i wiecej!!maskrycznie u nas ceny winduja!Przy 1500 bloczkach daje to juz roznice-ale niestety ten transpoer.

A co do kwestii lokalizacji budowy to stawaimy domek w Zagórzycy- gm. Damnica

Jeszcze co się tyczy bloczków z Fimalu to mój majster był zdziwiony, że takiej jakości mi się udało dostać bloczki... proste jak strzała, a mówił że czasem zdażają się takie partie od różnych producentów że szkoda gadać... Oni biorą bloczki jak się nie mylą od producenta z Włynkówka...

Cieszę się że pomogłem...

Jak dobrze pamiętam Fimal biorze z tartaków w Dębnicy Kaszubskiej...

Nie w Dębnicy tylko w Damnicy. Tam drewno impregnowane jest ciśnieniowo w autoklawie. Zamów bezpośrednio, to będziesz miał taniej. Z bloczkami to prawda, kiedy ja kupowałem, Fimal miał tańsze bloczki niż Dombet, który je dla Fimala produkuje. Duży może więcej. Stal kupowałem w Herkulesie, bloczki i beton w Dombecie ( jak powiedziałem, że w Fimalu mają taniej, to mi sprzedali jeszcze taniej), a suporeks w Prefabecie. Wszędzie można ( i trzeba) się targować. Czasami przychodziłem w jedno miejsce kilka razy i gadałem z różnymi osobami, każda miała inną ofertę. najlepiej trafić na osobę decyzyjną, która ma największe możliwości rabatowania. Narka.

Nie w Dębnicy tylko w Damnicy. Tam drewno impregnowane jest ciśnieniowo w autoklawie. Zamów bezpośrednio, to będziesz miał taniej. Z bloczkami to prawda, kiedy ja kupowałem, Fimal miał tańsze bloczki niż Dombet, który je dla Fimala produkuje. Duży może więcej. Stal kupowałem w Herkulesie, bloczki i beton w Dombecie ( jak powiedziałem, że w Fimalu mają taniej, to mi sprzedali jeszcze taniej), a suporeks w Prefabecie. Wszędzie można ( i trzeba) się targować. Czasami przychodziłem w jedno miejsce kilka razy i gadałem z różnymi osobami, każda miała inną ofertę. najlepiej trafić na osobę decyzyjną, która ma największe możliwości rabatowania. Narka.

Co do rabatów i biegania to prawda, trzeba jezdzic i sie targowac...:)a co do Dombetu to prawda sa drodzy...ale jest tanszy facet i ponoc dobry w włynowko-prefabet mi go polecał.A co do drewna to niestety w damnicy jest drozej niz w fimalu, bynajmniej bylo tak rok temu....mieszkam pod Damnica i niestety nie bede od nich brał.Chwala co wiem drewno w Bydlinie chyba ale tam jeszcze nie bylem...

• 3 weeks później...
Czy ktos z budujacych ostatnio budował sciany zewnetrzne z gazobetonu prefabetu osława-dąbrowa-suporex 24x24x59?Chciałbym z tego stawiac domek i nie wiem jak wyglada kwestia zaprawy na klej?Chcemy uzyc suporexu na klej ale nie wiemy jak to sie sprawdza, ostanio w jednej z hurtowni mi to odradzono chodz w innych kilku mowiono ze bez problemowo stawia sie na klej...jak to jest u Was?

Cześć,

Ja mam postawione ściany z suporexu na kleju Izolbet... nic złego nie powiem, mocne to...

Jak musiąłem dwa bloczki po paru dniach rozłączyć - to tylko piłą poszło...

Jeśli się dobrze wypoziomuje pierwszą warstwę to następne idą jak burza...

Narzekanie wynikać może z tego, że komuś się nie chce do roboty przyłożyć....

Znacznie lepiej moim zdaniem wychodzi murowania na klaj,

nie ma zbędnych odpadów, rozrabia się w wiaderku tyle ile potrzeba...