martek1981 05.02.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Namiar to nie problem - mieszka 300 m ode mnie - kwestia czy robi tynki - też muszę się dowiedzieć bo mnie czeka jeszcze garaż kwestia synchronizacji typu - ja mam czas a on jest Pozdr I jak tam dowiedziałeś się czegoś? Jeżeli tynków nie robi to może chociaż do posadzek bym ich zaangażował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Bo nasz wątek to jest jakaś dyskusja. Zgłaszałem to już do moderacji ale na razie bez echa. Może też zgłaszajcie to coś z tym zrobią. No ładnie rośnie;) A gdzie budujecie? Oj to moze ja napisze priv do nich i cos z tym zrobia My sie budujemy w Wierzbiecinie:D teraz czekamy na przywoz wiezby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 07.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Szanowna grupo budująca:) Szukam ekip do tynków cw i posadzek. Proszę o namiary na sprawdzone ekipy. Stwierdzam, że albo tu już nikt nie zagląda, albo nie macie u siebie tynków, albo jesteście tak "zadowoleni" z ekipy że nie chcecie jej polecać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mochitto 10.02.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Mam pytanko.Byc moze macie jakis speców od ogrzewania ( polaczenie solarów z piecem kondensacyjnym i komikiem z płaszczem wodnym ). Gdzie kupiec kominek z płaszczem ? Od kogo zaczac , kogo ugryzc w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 14.02.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam,A jakie masz pytania dotyczące ten instalacji (solar, kominek...)?Mogę coś podpowiedzieć... tylko jakieś szczegóły, co byś chciał? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mochitto 14.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 a no potrzebuje o domu komienek z płaszczem.Dom o pow 120 m.I nie wiem kto w Slupsku dobrze sie zna na robocie bo przeciez sam go nie zamontuje.Nie wiem jaka dobra marka kominków jest.Bo solary to bede miec od gminy , piec kondensacyjny tez bede miec chyba Vailanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 15.02.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Czesc, Jakies parametry któregoś z urządzeń, które planujesz kupić, moc itd? Z czego będzie się składał zestaw solarny? Jakie jest Twoje zapotrzebowanie na ciepła wodę - rzeczywiste albo z projektu? Jakie masz ogrzewanie - podłogowe, grzejniki? Czy kominkiem zamierzasz palić codziennie czy okazyjnie? Czy masz miejsce w kotłowni na bufor (ok. 800l)? Czy chcesz zbudować instalację, która będzie ppracowała przez 365 dni w roku, czy tylko zainstalować te urządzenia z dopłatą Każda instalacja składajaca się z wielu źródeł musi być pilnowana i posiada swoją specyfikę - trzeba być tego świadomym:P Nie wiem gdzie w słusku można kupić kominek z płaszczem wodnym - w każdym składzie / sklepie budowlanym, popytaj, zobacz na wystawach... Wybór należy do Ciebie... Jeśli chodzi o montaż to jest wielu wykonawców w słupsku, mogę kogoś podrzucić (tylko znajedę nr tel.) Po za tym zadzwoń, spytaj się czy robili takie coś i czy możesz zobaczyć tą instalację... będziesz wtedy wiedział czy Ci poziom usług będzie odpowiadał... Mam nadzieję, że nie zamieszałem... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jestem na etapie przygotowania do budowy fundamentów i poszukuje:-beton-bloczki fundamentowe-stal zbrojeniowaCzy mozecie podać gdzie mozna kupic w dobrej cenie ten towar?Bede wdzieczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 16.02.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Beton - ja brałem w Górażdże na poznańskiej, jestem zadowolony, jakość betonu bardzo dobra, operatorzy od pomp zrobią co karzesz... wieniec na ściancekolankowej sam zalełem - ok. 1h.Bloczki fundamentowe - Fimal. Dowiadywałem się u producenta - wychodziło o 20gr / szt. drorzej.Stal - Herkules, albo Stachmed (czy jakoś tak)...Więcej grzechów nie pamietam.... A gdzie się budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawcio72 16.02.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witajcie , może ktoś doradzi ? Rozpoczynam budowę w Kobylnicy w projekcie mam wiązary gotowe ,pow dachu 190m,dach dwuspadowy. Koszt wykonania takich wiązarów w firmie koło Sławna drewno suszone , impregnowane łączone na płytki kolczaste to 15 tyś brutto za wiązary plus transport 2tyś , montaż 3tyś razem 20 tyś brutto:( Zastanawiam się czy nie zamówić suszonego materiału w najbliższym tartaku a zbicie wiązarów zlecić cieśli na budowie, będzie taniej , ale czy dobrze?.Może ktoś spotkał się z taką konstrukcją dachu i coś doradzi.Pozdrawiam budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 16.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Z porównań jakie widziałem z regóły wiązary gotowe wygrywały z więźbą montowaną na budowie pod jednym względem - czas montażu... Jeżeli jest to porsty dach dwuspadowy to cieśla Ci bez problemów zrobią to na budowie. Robienia wiązarów na ziemi wiąże się z tym, że później trzeba je wrzycić na budynek - dzwig... Powiem Ci, że byle laik, a raczej ze trzech laików zrobi taką więźbę - tylko trzeba chcieć Pytanie: czemu chcesz mieć suszone drzewo, to ono chyba stanowi największy koszt... A suszenie mechaniczne to tylko "wyrzucenia pieniędzy", później i tak drewno schnie swoje i pęka... Ważna jest impregnacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.02.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witajcie , może ktoś doradzi ? Rozpoczynam budowę w Kobylnicy w projekcie mam wiązary gotowe ,pow dachu 190m,dach dwuspadowy. Koszt wykonania takich wiązarów w firmie koło Sławna drewno suszone , impregnowane łączone na płytki kolczaste to 15 tyś brutto za wiązary plus transport 2tyś , montaż 3tyś razem 20 tyś brutto:( Zastanawiam się czy nie zamówić suszonego materiału w najbliższym tartaku a zbicie wiązarów zlecić cieśli na budowie, będzie taniej , ale czy dobrze?.Może ktoś spotkał się z taką konstrukcją dachu i coś doradzi.Pozdrawiam budujących. Dowiedz się ile będzie kosztowało cie drewno i ten "laik" co ma to zrobić. Jak miałbym taką szansę to wziąłbym gotowe wiązary. Czasami gra nie jest warta świeczki, a impregnacja w okolicznych tartakach to fikcja! włożenie na 30s i wyjęcie, po pierwszym deszczu impregnat spływa. Z tego co ja wiem właśnie w Sławnie impregnuja zgodnie ze sztuką, 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 17.02.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Po pierwszym deszczu spływa barwnik a nie impregnat...Chyba, że rzeczywiście lipa była zrobiona i drewno tylko na 30s włożone do wanny dla nadania koloru....Impregnacja nabezpiecza drewno do ok. 1cm w głąb, więc jak się przetnie kropwię lub inny element to to trzeba zaimprebnować...Ja brałem drewno przez Fimal, i nie narzekam jeszcze do tej pory drewno jest zielone, a nie raz było mokre, więxbę montowałem w 09-10.2010r.Jak dobrze pamiętam Fimal biorze z tartaków w Dębnicy Kaszubskiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.02.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Beton - ja brałem w Górażdże na poznańskiej, jestem zadowolony, jakość betonu bardzo dobra, operatorzy od pomp zrobią co karzesz... wieniec na ściancekolankowej sam zalełem - ok. 1h. Bloczki fundamentowe - Fimal. Dowiadywałem się u producenta - wychodziło o 20gr / szt. drorzej. Stal - Herkules, albo Stachmed (czy jakoś tak)... Więcej grzechów nie pamietam.... A gdzie się budujesz? Dzieki za podpowiedz. Tez mam wrażenie ze fimal jest w kwestii bloczków najtanszy no chyba ze u producenta i bez fakturki to wtedy jest jakas roznica cos okolo 2,6 zł za bloczek. Co do betonu to byłemw Górażdze i ceny maja podobne jak u innych kwestia kilku złotych ale jak mowisze ze dobrze robia to nie ma co sie zstanawaic. Co do bloczków to nie moge zrozumiec ze w Leborku, Wejherowie te same bloczki kosztuja 2,1 zł, 2,3 zł a u nas 3 zł a nawet i wiecej!!maskrycznie u nas ceny winduja!Przy 1500 bloczkach daje to juz roznice-ale niestety ten transpoer. A co do kwestii lokalizacji budowy to stawaimy domek w Zagórzycy- gm. Damnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 17.02.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Jeszcze co się tyczy bloczków z Fimalu to mój majster był zdziwiony, że takiej jakości mi się udało dostać bloczki... proste jak strzała, a mówił że czasem zdażają się takie partie od różnych producentów że szkoda gadać... Oni biorą bloczki jak się nie mylą od producenta z Włynkówka...Cieszę się że pomogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 17.02.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Jak dobrze pamiętam Fimal biorze z tartaków w Dębnicy Kaszubskiej... Nie w Dębnicy tylko w Damnicy. Tam drewno impregnowane jest ciśnieniowo w autoklawie. Zamów bezpośrednio, to będziesz miał taniej. Z bloczkami to prawda, kiedy ja kupowałem, Fimal miał tańsze bloczki niż Dombet, który je dla Fimala produkuje. Duży może więcej. Stal kupowałem w Herkulesie, bloczki i beton w Dombecie ( jak powiedziałem, że w Fimalu mają taniej, to mi sprzedali jeszcze taniej), a suporeks w Prefabecie. Wszędzie można ( i trzeba) się targować. Czasami przychodziłem w jedno miejsce kilka razy i gadałem z różnymi osobami, każda miała inną ofertę. najlepiej trafić na osobę decyzyjną, która ma największe możliwości rabatowania. Narka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Nie w Dębnicy tylko w Damnicy. Tam drewno impregnowane jest ciśnieniowo w autoklawie. Zamów bezpośrednio, to będziesz miał taniej. Z bloczkami to prawda, kiedy ja kupowałem, Fimal miał tańsze bloczki niż Dombet, który je dla Fimala produkuje. Duży może więcej. Stal kupowałem w Herkulesie, bloczki i beton w Dombecie ( jak powiedziałem, że w Fimalu mają taniej, to mi sprzedali jeszcze taniej), a suporeks w Prefabecie. Wszędzie można ( i trzeba) się targować. Czasami przychodziłem w jedno miejsce kilka razy i gadałem z różnymi osobami, każda miała inną ofertę. najlepiej trafić na osobę decyzyjną, która ma największe możliwości rabatowania. Narka. Co do rabatów i biegania to prawda, trzeba jezdzic i sie targowac...:)a co do Dombetu to prawda sa drodzy...ale jest tanszy facet i ponoc dobry w włynowko-prefabet mi go polecał.A co do drewna to niestety w damnicy jest drozej niz w fimalu, bynajmniej bylo tak rok temu....mieszkam pod Damnica i niestety nie bede od nich brał.Chwala co wiem drewno w Bydlinie chyba ale tam jeszcze nie bylem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 18.02.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Tartak w Bydlinie - brałem od nich deski, bo na więźbę się nie załapałem. Mieli już terminów na dwa miechy do przodu... Dlatego polacam przejechać się, dogadać (a można się targować) zaklepać termin i śpać spokojnie. Jakoś mają dobrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 06.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Czy ktos z budujacych ostatnio budował sciany zewnetrzne z gazobetonu prefabetu osława-dąbrowa-suporex 24x24x59?Chciałbym z tego stawiac domek i nie wiem jak wyglada kwestia zaprawy na klej?Chcemy uzyc suporexu na klej ale nie wiemy jak to sie sprawdza, ostanio w jednej z hurtowni mi to odradzono chodz w innych kilku mowiono ze bez problemowo stawia sie na klej...jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 07.03.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Cześć, Ja mam postawione ściany z suporexu na kleju Izolbet... nic złego nie powiem, mocne to...Jak musiąłem dwa bloczki po paru dniach rozłączyć - to tylko piłą poszło...Jeśli się dobrze wypoziomuje pierwszą warstwę to następne idą jak burza...Narzekanie wynikać może z tego, że komuś się nie chce do roboty przyłożyć....Znacznie lepiej moim zdaniem wychodzi murowania na klaj,nie ma zbędnych odpadów, rozrabia się w wiaderku tyle ile potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts