Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

sorrki ze sie powtarzam ale podpowiedzcie w kwestii okien co wybrac bo mam problem Drutex czy Bajcar cenowo lepiej wyglada Drutex ale co z reszta...jakie macie swoje sugestie w kwestii tych dwóch firm?

Cześć kolego,

jestem na tym samym etapie co ty. Szukam okienek a im bardziej szukam to mam większy mętlik w głowie.

Ja Drutexu wogóle nie brałem pod uwagę po przeczytaniu wielu negatywnych opinii. Podobno najniższa półka jeśli chodzi o jakość.

Został mi Bajcar i Ms.

U mnie : Bajcar ok 10000 zł (Trocal 70), Ms ok. 12000 zł (Msline)

teraz w Msline mam dopłatę 1600 zł do pakiety 3-szybowego, czyi niewiele a przy dużych przeszkleniach to ma znaczenie. Dziś sprawdze u Bajcara ile jest u nich dopłaty za trzecią szybę.

A wczoraj jeszcze gwoździa przybił mi Fimal bo mają okna na profilu Veka i czekam na wycene ;)

Bądź tu mądry....

Na razie skłaniam się do Ms najbardziej (bardzo dużo pozytywnych opinii)

Aha wycene z MS robiła mi firma KADA. Ktoś chyba na forum też brał u nich? Może jakieś opinie o ich montazu?

Pozdro Artur

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć kolego,

jestem na tym samym etapie co ty. Szukam okienek a im bardziej szukam to mam większy mętlik w głowie.

Ja Drutexu wogóle nie brałem pod uwagę po przeczytaniu wielu negatywnych opinii. Podobno najniższa półka jeśli chodzi o jakość.

Został mi Bajcar i Ms.

teraz w Msline mam dopłatę 1600 zł do pakiety 3-szybowego, czyi niewiele a przy dużych przeszkleniach to ma znaczenie. Dziś sprawdze u Bajcara ile jest u nich dopłaty za trzecią szybę.

A wczoraj jeszcze gwoździa przybił mi Fimal bo mają okna na profilu Veka i czekam na wycene ;)

Bądź tu mądry....

Aha wycene z MS robiła mi firma KADA. Ktoś chyba na forum też brał u nich? Może jakieś opinie o ich montazu?

Pozdro Artur

U mnie M$S wychodzi okolo 3,5 tys drożej od Bajcara w standardzie. Jesli chodzi o 3 szybki to niestety Bajcar ma juz nieproporcjonalnie drozej, wychodzi tyle samo mozna powiedziec co w M&S,Ja robilem dwie wyceny w M&S i taniej niz w Kadzie wyszlo mi na Wojska Polskiego po schodkach do gory.Podobnie jak Ty dzis bylem ranow fimalu i robia mi wycene na profilu veka.Profil czyta sie ze dobry ale ciekawe jak calosc okna bo na tym profilu robi duzo malych firm.Veka tez mi licza w Panterze w Boleslawicach i moim zdaniem chyba lepiej to zrobia-firma zajmuje sie tylko tym-okna, bramy, drzwi a do tego daja spory upust na Hormana a niestety fimal juz sobie leci w kulki bo im jest bez roznicy czy biore same okna czy brame a brama ta samm bez instalacji okien wychodzi juz 600 zl taniej w Panterze a przy instalacji okien to juz wychodzi ok.1 tys zl wiec zawsze to jakas korzysc. Podjedz jak mozesz do Pantery-bardzo sympatyczna hi pani obsluguje zahcecam hi:):)Pozdrawiam

U mnie M$S wychodzi okolo 3,5 tys drożej od Bajcara w standardzie. Jesli chodzi o 3 szybki to niestety Bajcar ma juz nieproporcjonalnie drozej, wychodzi tyle samo mozna powiedziec co w M&S,Ja robilem dwie wyceny w M&S i taniej niz w Kadzie wyszlo mi na Wojska Polskiego po schodkach do gory.Podobnie jak Ty dzis bylem ranow fimalu i robia mi wycene na profilu veka.Profil czyta sie ze dobry ale ciekawe jak calosc okna bo na tym profilu robi duzo malych firm.Veka tez mi licza w Panterze w Boleslawicach i moim zdaniem chyba lepiej to zrobia-firma zajmuje sie tylko tym-okna, bramy, drzwi a do tego daja spory upust na Hormana a niestety fimal juz sobie leci w kulki bo im jest bez roznicy czy biore same okna czy brame a brama ta samm bez instalacji okien wychodzi juz 600 zl taniej w Panterze a przy instalacji okien to juz wychodzi ok.1 tys zl wiec zawsze to jakas korzysc. Podjedz jak mozesz do Pantery-bardzo sympatyczna hi pani obsluguje zahcecam hi:):)Pozdrawiam

Ano widzisz nie byłem na Wojska Polskiego...hmm musze zajrzeć skoro taniej maja niż w Kada.

W Fimalu nie ma jak widziałeś nawet całych tych okien i nie można zobaczyć jak się prezentują w całości.

Jeśli chodzi o Pantere w Bolesławicach to ostro się reklamują (Pani już chyba była kilka razy na mojej budowie) ale parę opinii o ich firmie ostudziło mój zapał np tu: http://www.obywatelski.slupsk.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=1401&p=30339

Ty bierzesz profil 2 szybowy czy ten szerszy 3 szybowy? (nie mówie o dokupieniu 3 szyby to tego mniejszego profilu)

Ano widzisz nie byłem na Wojska Polskiego...hmm musze zajrzeć skoro taniej maja niż w Kada.

W Fimalu nie ma jak widziałeś nawet całych tych okien i nie można zobaczyć jak się prezentują w całości.

Jeśli chodzi o Pantere w Bolesławicach to ostro się reklamują (Pani już chyba była kilka razy na mojej budowie) ale parę opinii o ich firmie ostudziło mój zapał np tu: http://www.obywatelski.slupsk.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=1401&p=30339

Ty bierzesz profil 2 szybowy czy ten szerszy 3 szybowy? (nie mówie o dokupieniu 3 szyby to tego mniejszego profilu)

Prawdopodobnie bede bral profil 2 szybowy bo nie mam jakis tam iwlkich przeszklen, ogolnie mam 12 zwykłaych okien (+ 5 dachowych i te mnie krocie juz kosztowały)w tym najwieksze ma 2100x2100 cm a co rozmawialem z ludzmi 3 szyby najlepiej sprawdzaja sie w duzych przeszkleniach. Czekam jak wyjdzie z ta veka i wtedy zdecyduje czy veka czy Bajcar- u niego mam maly rabat. A co do tego forum to ktos tam napisal 5 lat temu ze cos nie tak...zawsze cos sie moze trafic przez jakis okres istnienia, z amalo tam szcegółów moze konkurencja sie bawila, spotkales sie moze jeszcze z jakimis oprocz tego zdarzenia negatywnymi opiniami bo "jednak jakskólka ...." ale dobrze wiedziec ze cos jest nie tak

Zbyszek1982 wydaje mi się że jeszcze gdzieś jakiś zły wpis o Panterze widziałem ale już teraz nie pamiętam nawet gdzie i nie wiem czy to nie była ta sama osoba co w poprzednim linku który Ci przesłałem.

Z drugiej strony tak jak mówisz, każdemu zdarzają się potknięcia. Widziałem wpisy o MS Okna że ktoś strasznie narzekał na ich okna (a taka dobra firma) ale raczej spartaczony był sam montaż.

Widziałem że Marcin Cetera z tego forum ma bramę z Pantery i zadowolony także może nie jest tak źle :)

Możesz powiedzieć jaka była różnica w MS miedzy KADA a tym na Woj. Polskiego?

KADA podobno ma dobry montaż a to jest bardzo ważne.

W Panterze to chyba mają okna też na profilu VEKA ale z Oknoplastu chyba co? Patrzyłeś w standardzie jaka różnica między Bajcarem i MS?

Zbyszek1982 wydaje mi się że jeszcze gdzieś jakiś zły wpis o Panterze widziałem ale już teraz nie pamiętam nawet gdzie i nie wiem czy to nie była ta sama osoba co w poprzednim linku który Ci przesłałem.

Z drugiej strony tak jak mówisz, każdemu zdarzają się potknięcia. Widziałem wpisy o MS Okna że ktoś strasznie narzekał na ich okna (a taka dobra firma) ale raczej spartaczony był sam montaż.

Widziałem że Marcin Cetera z tego forum ma bramę z Pantery i zadowolony także może nie jest tak źle :)

Możesz powiedzieć jaka była różnica w MS miedzy KADA a tym na Woj. Polskiego?

KADA podobno ma dobry montaż a to jest bardzo ważne.

W Panterze to chyba mają okna też na profilu VEKA ale z Oknoplastu chyba co? Patrzyłeś w standardzie jaka różnica między Bajcarem i MS?

Nie Oknoplast ma Mega obok ale ich ktos tu poruszał niedawno ze sie sadzi z nimi czy jakos tak, oni maja profil veka na ktorych roi vetrex-http://www.veka.pl/content/pliki/pomorskie_def.htm?VETREX tak bynajmniej mi sie wydaj w fimalu nie pamietam skad maja a do tego jak mowiles wkurza mnie to ze nie maja tam okien a w panterze Pani ladnie wyeksponuje je:). Miedzy M&S a Bajcar mam 3,5 tys roznicy w złotym dębie na korzyśc bajcara ale tam mam male znajomosci i rabat. Miedzy Kada a Wojska Polskiego okolo 600 zł mialem roznicy nie pamietam ale ich niebiore raczej pod uwage. W kadzie mnie wkurzal przedstawiciel (osobiste odczucie), sprzadaca a raczej szef,Kolega montował te z wojska Polskiego i mowił ze ok. Co do bramy to w Panterze maja taniej napewno niz w fimalu, czekam na wycene barmyz Megi ale za bardzo ich nie biore pod uwage ale dobrze miec rozeznanie.

Jesli czytassz arte gazete budowlana "budujemy dom" to od 140 do 150 stronie w wydaniu z marca 2011 roku jest zestawienie kilkunastu producetów okien i jest tam wlasnie tez vetrex czyli razem z oknoplastem, M&S i innymi i nie ustepuje raczej im a jest tanszy, niestety bajcara nie ma i martwi mnie to kurcze ze cos o nim malo slychac, nic sie tam nie dzieje tak jak by niestety zatrzymał w miejscu...

Tak juz czesc mamy polozona. Wybralismy nelskamp ceramiczna Nibra F 10 migdałowy braz nie chcielismy brac robena bo wszedzie dookola tylko roben a cena identyczna. Polecam firme matelbud na pzremyslowej dobrze wyliczaja a do tego potrafia doradzic pan Krzysztof zna sie na rzeczy .

No proszę a na ich stronie nie ma że mają Nelskampa. Dzięki za info, podjade do nich na pewno.

Marcin a jak tam brama z "Panterki" się sprawuje?

Bez zarzutu. W przeciwieństwie do drzwi Renodoor, które uważam za bardzo ładne, ale słabo zaizolowane, ościeżnica jest zimna, a próg to aluminiowa listewka - porażka. Teraz jak bym brał drzwi wejściowe to wziąłbym z profilem wzmacniającym pod progiem. Takie mam między garażem a domem. Poid progiem jest wzmocnienie 5-komorowe.

Słuchajacie, może ktoś kupował przydomową przepompownię ścieków? Bo musze się po mału rozglądać.

Wszyscy z okolic brali od Sejmana z Kobylnicy. Ale szukam innych sprzedawców.

No i dalej poszukuje ładnej cegły rozbiórkowej z okolic Kobylnicy.

Szukałem coś tańszego od przepompowni Preskan która króluje w Kobylnicy ,znalazłem tylko http://www.inwap.pl/web.n4?go=16

ceny te same co Preskan a może być problem z serwisem więc mieszkańcy Kobylnicy są skazani na jednego producenta pomp i jednego sprzedawcę .

Cześć kolego,

Został mi Bajcar i Ms.

Bądź tu mądry....

Pozdro Artur

Kada MS właśnie zamontowali mi okna ,mogę polecić fachowy montaż oraz pomiary.Pan Krzysztof potrafi doradzić w razie potrzeby.

Hej arte i jak okienka wybraleś?Ja wybieram vertex, roznica miedzy nim a Bajcarem niewielka a naprawde naczytalem sie duzo pozytywo do tego dokladnie je obejrzalem i jutro zamawiam. Naprawde fajne okienka a do tego w standardzie sporo bajerow-regulacja uchylenia, dobrze oklejone...itp

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173539-Okna-VETREX/page2&highlight=vetrex

• 4 weeks później...

Cisza, tu jak makiem zasiał, ale może czasami ktoś odwiedza.

Interesuja mnie tuje, Brabant albo Szmaragd (sam jeszcze nie wiem jakie będą lepsze na "zywopłot" wzdłuż ogrodzenia. Może polecicie jakieś sprawdzone szkółki, ja jak na razie zdążyłem odwiedzić firmę ogrody na trasie słupsk-bierkowo.

Zgóry dzięki za wszelaką pomoc

Cisza, tu jak makiem zasiał, ale może czasami ktoś odwiedza.

Interesuja mnie tuje, Brabant albo Szmaragd (sam jeszcze nie wiem jakie będą lepsze na "zywopłot" wzdłuż ogrodzenia. Może polecicie jakieś sprawdzone szkółki, ja jak na razie zdążyłem odwiedzić firmę ogrody na trasie słupsk-bierkowo.

Zgóry dzięki za wszelaką pomoc

W obi są w promocji za 9,99 już dosyć wysokie. Sąsiedzi kupili tujki w obi 2 lata temu i żadna im nie padła, a rosną jak na drożdżach. Narka.