Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, bardzo długo tu nie zaglądałam, w domku mieszkamy już 2 rok. W chwili obecnej poszukuję budowlańców do przebudowy lokalu usługowego. Jeżeli macie ekipy godne polecenia to bardzo proszę o namiary na priv. Ja z całej budowy domu z czystym sercem mogę polecić tylko elektryków.

• 3 weeks później...
a my już jesteśmy na etapie pokrycia dachu (nareszcie) :) no i umówiliśmy się już z firmą na wymierzenie okien :) mam nadzieje że do połowy grudnia zdążymy wstawić okna :) , jakie piece macie w domu ?? my w obecnym mieszkaniu w kobylnicy mamy gaz, ale w naszym nowo budowanym domu zrezygnowaliśmy z tego typu ogrzewania poniewaz raczej nas by nie bylo stac na ogrzanie tak wielkiej powierzchni i wybralismy piec na eko groszek , czy ktos z was ma taki w domu - jak sie sprawuje ??

a my już jesteśmy na etapie pokrycia dachu (nareszcie) :) no i umówiliśmy się już z firmą na wymierzenie okien :) mam nadzieje że do połowy grudnia zdążymy wstawić okna :) , jakie piece macie w domu ?? my w obecnym mieszkaniu w kobylnicy mamy gaz, ale w naszym nowo budowanym domu zrezygnowaliśmy z tego typu ogrzewania poniewaz raczej nas by nie bylo stac na ogrzanie tak wielkiej powierzchni i wybralismy piec na eko groszek , czy ktos z was ma taki w domu - jak sie sprawuje ??

Ja mam. Sprawuje się pięknie. Oczywiście oprócz pierwszego sezonu kiedy musiałem wygrzać dom po budowie.

Pamiętaj że musisz mieć gdzie składować groszek.

Ja mam. Sprawuje się pięknie. Oczywiście oprócz pierwszego sezonu kiedy musiałem wygrzać dom po budowie.

Pamiętaj że musisz mieć gdzie składować groszek.

Na piec mamy wydzielone miejsce w garazu - trzeba tylko scianki działowe postawic , a i garaż jest całkiem spory, planujemy tez zbudowac za naszym garazem malą szopkę na drzewo do kominka więc miejsce się znajdzie - mam taką nadzieję. Ja chcę miec w domu cieplutko dlatego wybrałalismy ekogorszek a dodatkowo będzie tez kominek w salonie

niedługo będziemy poszukiwali elekrtyka i hydraulika jak mozecie polecic do dajcie namiary na prv.

Ja z dotychczasowych doświadczeń mogę polecić jedynie firmę która robiła więźbę ( w 2 dni 7 chłopa robiło) i będą montować też blachę (jak przyjdzie hehe) i mogę z pewnością polecić pana który murował nam kominy , super facet piękne kominy nam wymurował (plus klinkier) i dokładnie , nie obijał się robił codziennie od 8 do 17 razem ze swoim pomocnikiem , mówił ze robi też kominki w domach (obróbka z disajnerskimi elementami) jakby ktoś chciał moge dać namiar

a co możecie powiedzieć o oknach ? Jakie macie w sensie firmy i koloru? Mi się marzą okna w kolorze zloty dąb widziałam je na żywo i podoba mi się ten kolor. Białe ramy mam teraz i jest to prawdziwa mordęga z czyszczeniem, chociaż bez względu jakieby nie były trzeba je czyscic oczywiscie. Z tym że cena pewnie będzie też duża jeżeli ramy nie będą białe.

Witam wszystkim ,jestem nowym uzytkownikiem forum i chciałbym pozdrowić na wstępie.Zakupiliśmy z żoną działkę w Kobylnicy i na wiosnę planujemy zacząć budowę.Wybór padł na Julkę 3 z mgprojekt.Powoli zbieramy informację na temat ekip budowlanych.

Ja choćbym chciała to swojej ekipy polecić nie mogę, bo po prostu tak się nawet wrogowi nie buduje domu, cały czas mielismy problemy, a to ściana fundamentowa im pękła bo koparą przywalili, a to murowali na klej i klej zamiast pomiędzy suporexem to lądował tylko po wierzchu (dom mamy w ciapki) a tam gdzie powinien być klej to są prześwity na maxa, a to im rozwaliło szalunek jak zalewali wieńce i wogole malo betonu wyliczył nam fachowiec od siedmiu bolesci ze na jeden wieniec zbrakło i dorabiali z betoniary, niedosc tego to nie wibrowali betonu w niektorych miejcach i widać zbrojenie masakra. A to stopy pod kominy w złym miescu i za małe, moge jedynie przestrzec przed tą firmą która nam budowała dom, robili stan surowy (bez dachu, bez więźby) bo już nam sił brakowało i musieliśmy się z nim pożegnać bo taką manianę nam odwalił, że jak ktoś przyjdzie do nas na budowę to tylko wstyd.

chyba wszyscy wcześniej czy później spotykają się z takimi "fachowcami"! U nas "poleciała" pierwsza ekipa - przez 2 miesiące stan 0 - gdybyśmy ją zostawili to pewnie do tej pory bylibyśmy na etapie murów. No i hydraulik co miał robić przyłącza okazał się takim fachowcem że głowa boli. Dwóch rur ze sobą połączyć nie umiał, wyliczyć ile ich trzeba też mu nie wychodziło więc w końcu mu podziękowaliśmy. Jak na razie druga ekipa jest OK - stawiają nam dom do dachu (i pokrycia) - więźbę już zrobili a teraz zabierają się za dachówkę. Zaczęli od 4 września i mamy nadzieję za za jakieś 2-3 tygodnie będziemy mieli SSZ. Byle zdążyć przed zimą.

Ta budowa nauczyła nas że gdy "fachowiec" się nie sprawdza, gdy knoci robotę, zapomina o miejscu pracy, olewa nasze zdanie to nie ma co być pobłażliwym i nie wolno dawać kolejnych szans! Trzeba natychmiast żegnać się z takim fachowcem i szukać następnego. Na rynku jest ich wielu, ceny też różne, można coś wybrać. Budowanie domu to nasze ciężko zarobione pieniądze (lub ciężko spłacany kredyt) i nie można pozwolić na to aby "fachowcy" nam je marnowali!

mieliśmy masakre dosłownie, wciąż były spięcia jakieś a to wszystko potem przenosiło sie na nas, naszczęście już po wszystkim, mam nadzieje że najgorsze za nami, choć moj mąż mówi że dopiero przed nami - pewnie będą jakieś małe kłótnie co do wykończenia bo ja mam inne wizje a mój mąż ciut odmienne no ale co będziemy wyprzedzać fakty - ;)

chyba wszyscy wcześniej czy później spotykają się z takimi "fachowcami"! U nas "poleciała" pierwsza ekipa - przez 2 miesiące stan 0 - gdybyśmy ją zostawili to pewnie do tej pory bylibyśmy na etapie murów. No i hydraulik co miał robić przyłącza okazał się takim fachowcem że głowa boli. Dwóch rur ze sobą połączyć nie umiał, wyliczyć ile ich trzeba też mu nie wychodziło więc w końcu mu podziękowaliśmy. Jak na razie druga ekipa jest OK - stawiają nam dom do dachu (i pokrycia) - więźbę już zrobili a teraz zabierają się za dachówkę. Zaczęli od 4 września i mamy nadzieję za za jakieś 2-3 tygodnie będziemy mieli SSZ. Byle zdążyć przed zimą.

Ta budowa nauczyła nas że gdy "fachowiec" się nie sprawdza, gdy knoci robotę, zapomina o miejscu pracy, olewa nasze zdanie to nie ma co być pobłażliwym i nie wolno dawać kolejnych szans! Trzeba natychmiast żegnać się z takim fachowcem i szukać następnego. Na rynku jest ich wielu, ceny też różne, można coś wybrać. Budowanie domu to nasze ciężko zarobione pieniądze (lub ciężko spłacany kredyt) i nie można pozwolić na to aby "fachowcy" nam je marnowali!

właśnie u nas było tak jak mówisz, wciąż łudziliśmy się i dawaliśmy mu szansę, bo to może akurat mu się nie udało teraz to może następnym razem będzie lepiej i sie okazało że lipa na całej lini i trzeba "pogonić" fachowców, ale teraz ekipa spod bytowa będzie robiła nam dach i robili więźbę, normalnie pierwszy raz jesteśmy zadowoleni z roboty :D

Hej Dorota.pomorskie. My jesteśmy też na etapie zbierania wycen okien. Na razie mam z MS, Drutexu, Bajcara, Mega z Kobylnicy i firma ze Swochowa (nie pamiętam nazwy). A Wy z jakich firm okien szukacie??? Na razie różnice cenowe są dość spore mimo podobnych parametrów.

Mimo że każdy mówi że kolor nie ma wpływu na cenę to jednak trochę ma. Widać to na szczegółowych wycenach że jest dopłata ok. 15%. Ale i tak chyba weźmiemy dąb bagienny bo biały mi nie będzie pasował do niczego no i w utrzymaniu w czystości jest trudniejszy.

Hej Dorota.pomorskie. My jesteśmy też na etapie zbierania wycen okien. Na razie mam z MS, Drutexu, Bajcara, Mega z Kobylnicy i firma ze Swochowa (nie pamiętam nazwy). A Wy z jakich firm okien szukacie??? Na razie różnice cenowe są dość spore mimo podobnych parametrów.

Mimo że każdy mówi że kolor nie ma wpływu na cenę to jednak trochę ma. Widać to na szczegółowych wycenach że jest dopłata ok. 15%. Ale i tak chyba weźmiemy dąb bagienny bo biały mi nie będzie pasował do niczego no i w utrzymaniu w czystości jest trudniejszy.

Dziś będzie wycena z drutexu , bajcar nas wogóle nie interesuje - znajomi mają i narzekają, mysle jeszcze o MS i okna z dobroplastu

A tak z ciekawości ile na same okna trzeba wydać - jak wam wycienili ? wiem że u każdego okna się różnią ale tak mniej więcej ..?? No i jaka firma u was przoduje ?? Klamki tradycyjne czy jakieś inne wybieraliście ? A parapety ? Ja bym chciała mieć parapety z imitacji drewna a jeśli nie to imitacja marmuru bo na orginal nas raczej stac nie bedzie