Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wybraliśmy okna 3 szybowe vetrexu, 7 komorowe, skrzydła otwierane mają 9 cm , a rama nieruchoma ma 5 cm, kolor złoty dąb obustronny, klamki 60 zł za 1 sztukę netto - ale wyceny koncowej jeszcze z fimalu nie mamy, czekamy na odzew i wycene. Tylko nie wiadomo co z patio bo jest dosc duze ale wstepnie da rade zrobic na automacie

NO WYCENILI NAM OKNA Z VETREXU Z TAKIMI LEPSZYMI KLAMKAMI KTÓRE WYBRAŁAM (60ZL ZA SZTUKE) , CENA OKIEN 3 SZYBOWYCH optimal black-perfecltine na 14290,00 zł ta wersja, a wersja perfectline-perfectline (czyli ramy węższe niz optimal black) - 13700,00 zl

aha no i profile tu w fimalu tez maja do obejrzenia,

NO WYCENILI NAM OKNA Z VETREXU Z TAKIMI LEPSZYMI KLAMKAMI KTÓRE WYBRAŁAM (60ZL ZA SZTUKE) , CENA OKIEN 3 SZYBOWYCH optimal black-perfecltine na 14290,00 zł ta wersja, a wersja perfectline-perfectline (czyli ramy węższe niz optimal black) - 13700,00 zl

aha no i profile tu w fimalu tez maja do obejrzenia,

a jakie Uw podali dla tych okien??

tu mi napisali ze : pakiety szybowe 4-16-4 UG= 1.0 wg EN 674 , czy to o to chodzi '/?

Ug(g-glass) to współczynnik przenikania energii(ciepła) tylko dla szkła, powinni podać dla całego okna, szkła+ramyUw (w-window) ale zazwyczaj podają tylko szkla bo juz całego okna parametry beda gorsze.Im niższy Uw okna tym lepiej ale pewnie i cena droższa,pozdrawiam

tu mi napisali ze : pakiety szybowe 4-16-4 UG= 1.0 wg EN 674 , czy to o to chodzi '/?

z msów mamy tez wycene - ta sama cena 148000 wiec praktycznie zadnej roznicy , wszedzie 3 szyby zloty dab i fajne klamki,

mamy teraz dylemat czy vetrex czy ms

Współczynnik przenikalności cieplnej dobrych pakietów trzyszybowych powinien być zbliżony do 0,6. Jak nie potrzebujesz antywłamów to bierz MS-y.

• 2 weeks później...
powiedzcie mi jak to jest z tym ogrzewaniem podłogowym, mam salon z kuchnia 42 m i nie chce tam zadnych grzejników tylko chcę podłogówkę - z tym że na podłodze chcę położyć płyty (coś alla marmur) a nie panele , czy wystaczy wtedy podłogowe plus kominek ? tak samo planuję w korytarzu, kuchni i w sieni

powiedzcie mi jak to jest z tym ogrzewaniem podłogowym, mam salon z kuchnia 42 m i nie chce tam zadnych grzejników tylko chcę podłogówkę - z tym że na podłodze chcę położyć płyty (coś alla marmur) a nie panele , czy wystaczy wtedy podłogowe plus kominek ? tak samo planuję w korytarzu, kuchni i w sieni

Powiem Ci tak od jesieni grzeje w domu delikatnie, czasami jak był mróz to troszkę podkręciłem więcej piec ale muszę przyznać, ze tam gdzie podłogówka jest to ma cieplej, bardziej komfortowo. Na parterze ok 70m/2 mam w podłogówce, piętro- grzejniki i na dole jest o wiele cieplej, a u góry wiadomo najcieplej przy grzejniku:)Piec mam na wszystko tzw. śmieciuch:)

Ja mam cały dom w podłogówce i nie wyobrażam sobie kaloryferów w salonie, sypialni czy gdziekolwiek. Na podłogach mam deskę 3-warstwową klejoną do wylewki i gdzieniegdzie dywany. Ogrzewanie doskonale się sprawdza więc jak podłogę Pokryjesz kamieniem/płytkami będzie jeszcze lepiej. Każdy średnio rozgarnięty hydraulik wyliczy Ci rozstaw rurek i ilość pętli, a jak chcesz go Skontrolować to poszperaj na forum. Wątków o podłogówce jest sporo.

Narka.

Ja mam cały dom w podłogówce i nie wyobrażam sobie kaloryferów w salonie, sypialni czy gdziekolwiek. Na podłogach mam deskę 3-warstwową klejoną do wylewki i gdzieniegdzie dywany. Ogrzewanie doskonale się sprawdza więc jak podłogę Pokryjesz kamieniem/płytkami będzie jeszcze lepiej. Każdy średnio rozgarnięty hydraulik wyliczy Ci rozstaw rurek i ilość pętli, a jak chcesz go Skontrolować to poszperaj na forum. Wątków o podłogówce jest sporo.

Narka.

Dzięki za odpowiedź, jutro hydraulik ma przyjść z wyceną do nas ile to będzie kosztowało, tylko podejżewam że na taki luksus jak podgrzewana podłoga w pokojach mnie nie stać, więc che caly salon zkuchnia, łazienkę , korytarz i sien, a 3 pokoje beda mialy grzejniki niestety - ale widziałam takie ładne grzejniki ozdobne, no nie wiem zobaczymy ile powie fachowiec tez razem z pokojami to wtedy się zobaczy. Ale nasz dom to sam dół wynosi 110m2 (bez garażu i kotłowni - razem z tym to ok 130m2) więc wszędzie podłogówka zeżre nas kosztowo się obawiam.

Dzięki za odpowiedź, jutro hydraulik ma przyjść z wyceną do nas ile to będzie kosztowało, tylko podejżewam że na taki luksus jak podgrzewana podłoga w pokojach mnie nie stać, więc che caly salon zkuchnia, łazienkę , korytarz i sien, a 3 pokoje beda mialy grzejniki niestety - ale widziałam takie ładne grzejniki ozdobne, no nie wiem zobaczymy ile powie fachowiec tez razem z pokojami to wtedy się zobaczy. Ale nasz dom to sam dół wynosi 110m2 (bez garażu i kotłowni - razem z tym to ok 130m2) więc wszędzie podłogówka zeżre nas kosztowo się obawiam.

Hej!wcale nie jest to duza różnica...rurka kosztuje grosze a jeśli już masz cały osprzęt a Ty akurat masz bo podłogówka już jest to nie wiem czy ci nie wyjdzie taniej nawet w podlogowce, dobry grzejnik to tez koszt dosyć pokaźny-od 300 zł w góre:)...

w sumie moze i racja, zobaczymy jak będzie wycena , tymczasem czekamy na okna mają być juz w nast tyg. no i fachowcy od pokrycia dachu przyszli zamontować płotki i kominki wentlacyjne ale okazało się że mają zły kolor he he he i ich odesłalismy z kwitkiem - poprostu dali im zamienniki z innej firmy nivy ten sam kolor ale rożnica była drastyczna