dorota.pomorskie 05.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Moi rodzice budowali dom 3 lata temu kładli w domu tynki gipsowe w kuchni a cała reszta cementowo-wapienne , z tego co nam doradzaja to mowia ze te cementowo-wapienne o wiele lepsze bo oddychają, zreszta sa bardziej naturalne w wygldzie. Gipsowe w kuchni mają mikorpekniecia na suficie - mimo ze sufit był lany nie zaden teriwa ani inne udziwnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 05.01.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 dorota.pomorskie A co to znaczy,że tynki "oddychają"? Skąd takie przesądy? "mimo ze sufit był lany nie zaden teriwa ani inne udziwnienia." a ja walnąłem terrive. Czy to jakieś udziwnienie? Tak samo mogę powiedzieć o monolicie, że to udziwnienie! Poprzyj cokolwiek faktami, a nie tym co ktoś powiedział... ewentualnie swoją subiektywna oceną. Ja zamierzam mieszkać za 190.000 a z Twoich wpisów wnioskuje, że raczej Ci się to nie uda... albo co bardziej prawdopodobne... nawet nie próbujesz... P.S. Nie lubię opinii w stylu "bo ktoś powiedział"! Mimo, że na forum się nie udzielają to dzięki za możliwość obejrzenia okien w Siemianicach. Pozdrawiam... Zachęcałem, żeby zęrkneli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 06.01.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Oj franco poniosło Cie trochę...tylko Ci pogratulować ze wybudowałeś dom, zamieszkasz w nim w 190 tys zł!W moim przypadku to by by wyszło ok 1137 zł za m/2 a to raczej nie do wykonania. Mi wyszło ok 320 tys a powierzchnia z garażem to 167 m/2 ale oczywiście można było by taniej tak jak na początku kalkulowaliśmy ale gdy wybraliśmy się do salonu z kaflami to dylemat dać kafle które nam się nie podobają za 30 zł czy za 80 zł/m2 ...i tak z wieloma rzeczami, dać kaskadę czy zwykły kran, umywalkę marmurowa czy zwykła, zwykły polbruk czy już kostkę,kuchnie od stolarza czy z brw....tak można mnożyć bardzo duzo. Moim zdaniem każdy robi pod siebie jak i w miarę swoich możliwości. Dorotka napisała, ze jej rodzice doradzili bo sami dali a teraz niestety żałują...ja powiem podobnie jak dorotka, że w kuchni oraz ja bym jeszcze nie dał w łazienkach, garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 06.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Niby dlaczego mnie poniosło? Z czym? Nie rozumiem. P.S. "ja powiem podobnie jak dorotka, że w kuchni oraz ja bym jeszcze nie dał w łazienkach, garażu." Jak możesz tak, żeby można było coś z tego zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 06.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 No i... decyzja zapadła... Okna Vetrexu na profilu Veka z Fimalu. Mieliśmy okazję wczoraj obejrzeć identyczne jak te, które chcemy zamówić i to tylko utwierdziło nas w wyborze! Jutro zamawiamy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 06.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Niby dlaczego mnie poniosło? Z czym? Nie rozumiem. P.S. "ja powiem podobnie jak dorotka, że w kuchni oraz ja bym jeszcze nie dał w łazienkach, garażu." Jak możesz tak, żeby można było coś z tego zrozumieć? Poniosła Cie w stosunku do dorotki, nie rozumiem dlaczego tak na nią naskoczyłeś gdyż dziewczyna chciał Ci pomóc,..?A co do tynków to ja osobiście nie dał bym w pomieszczeniach gdzie jest zwiększona wilgotność oraz natężenie prac- kuchnia o której wspominała dorotka oraz w moim przypadku łazienka oraz garaż. Aha co do okien to dobra decyzja, my je mamy juz drugi rok i jest raczej ok. Wczesniej miałem okna od bajcara i muszę przyznać duży plus dla vetrexu. Mam ich 12 okien i z żadnym nie ma raczej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 07.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Franco103 - nie chciałam doradzać ani żadnej opini wyrażać na temat tynków bo jeszcze ich nie mam wię napisałam tylko to co ktoś mi powiedział, jak będę bliżej tynków sama będę się rozglądała i czytała o różnych możlwiościach, również mam terrive i nie chciałam materiałowi temu uwłaczać używając stwierdzenie "udziwnienie". Również gratuluję wybudowania i wprowadzenia w kwocie 190tys. ja osobiście chciałabym się wprowadzić nawet za 10tys ale się nie da. Chyba że bym budowała dom 70m2 a ja buduję 240m2 więc siłą rzeczy się nie da choćbym kisiła każdy grosz w skarpecie. Budując nie mogę być sknerą (sknerą na materiały) bo to najprawdopodobniej jedyny dom który wybuduję w życiu i chcę go zrobić solidnie. Nie będę oszczędzać na materiałach na których nie mogę, poczekam trochę aż dorobię się złotych klamek i kibelka z automatycznym podmywaniem pupy Wprowadzę się może nie tak szybko ale "fundamen" domu jest najważniejszy a nie fuszerka. Wolę nawet wprowadzić się puźniej, a co mi tam, mam gdzie mieszkać - zrobię wszystko na cacy i wtedy się wprowadzę jak już wszystko będzie - no złote klamki może dopiero za kilkadziesiąt lat ale to sie da wymienic mieszkając Zbyszek - masz rację co do wykończenia, każdy stoi przed wieloma dylematami wykańczając swoj wymarzony dom dla rodziny, ja również przed nim nebawem stanę, dlatego też jak wcześniej pisałam (i ty również)nie ma takiej możlwiości aby wykończyć dom w tak małej kwocie i zrobić wszstko to o czym marzysz. Wolę troche dłużej poczekać i mieć to co chcę, a nie wprowadzać się szybko po to żeby tylko mieszkać. Ale każdy ma inne podejście do życia i swojej budowy. Ja uważam że niektóre pomieszczenia muszą być zrobione odrazu solidnie, aby starczyly na kilkadziesiąt lat. Dlatego wolę poczekać i np.zrobić łazienkę taką o jakiej marzę odrazu, bo jak zrobie ową łazienkę to już pewnie jej nie wymienie przez najbliższe 30 lat. P>S: Kupując okna z MS nie twierdzę, że szastam pieniąchami na prawo i lewo. (co próbujesz mi Franco insynuować stwierdzając, że nie stram się wprowadzić tak aby koszty były jak najtansze) Poprostu wybrałam te okna bo miały taką samą cenę co Vetrex z Fimalu lecz z Vetrexu miałam w tej cenie okna 3 szybowe na dole a na gorze 2 szybowe oraz zwykłą szybę w łazience. A MS mam wszędzie 3 szybowe i w łazience okno z moziką - za tą samą cenę. Więc nie uważam że MS są drogie - to ta sama półka cenowa - zależy tylko od Ciebie jakim będziesz klientem -- taką cenę dostaniesz, oczywiście liczy się też czasami upór w dążeniu do celu oraz znajomości, a że akurat przyjaciel rodziny dał nam rabat 30% na okna MS nie moja wina - ja poprostu dążyłam do celu aby mieć te okna w przedziale cenowym jaki sobie ustaliłam Gdyby Fimal zaproponował lepszą cenę pewnie wzięłabym również Vetrex , ale nie proponowali choć dali rabat po moich naciskach który na równi cenowo wyszedł z MSami - wybrałam MS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 07.01.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Zakończmy ten temat... niech każdy ma tak jak chce. Kładliście tynki pod kafelki w łazience czy kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 07.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Zakończmy ten temat... niech każdy ma tak jak chce. Kładliście tynki pod kafelki w łazience czy kuchni? No własnie niech kazdy ma tak jak chce, wreszcie dobrze powiedziałeś chodź do spełniania marzen o których dorotka pisze tez daleko zapewne wielu a bynajmniej nam.Wszędzie chodzi o kasę:(:(My jesteśmy na etapie zakupu kominka, marzył nam sie z boczna szyba bez szprosa, z bajerami ale wycenił nam fachowiec na 11 tys zł całość wiec od razu odpuściliśmy i wybralismy prosta wersje za 4 tys zł:)Coz tak z wieloma rzeczami niestety:( Oczywiście ze kładliśmy...na gola ścianę raczej bym nie dawał. Może są tacy ale to śmieszna oszczędność.A jak mi się znudzą kafle i po 30 latach i będę je skuwał to przynajmniej ściany ocaleją bo nie wyobrażam sobie odkuwać tego badziewia bezpośrednio od suporexu, odejdzie z nim na 100%. Po drugie te sciane nie do końca na surowa sa idealnie równe- mogą mieć wypryski, dołki, zagłębienia, uszczerbki. Tynkarze nawet się o to nie pytali a ja nie myślałem o tym. Jedynie czego tam nie dawałałem to później gładzi. Budowlaniec, który budował mój dom a zarazem kafelkarz w jednym od razu podkreślił, że tam nie ma co dawać gdyż jest wtedy gorsza przyczepność i szkoda roboty i materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 07.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Hehe... ja z braku miejsca i gustu postawiłem od razu na kozę! Tak mi się przez ta pogodę coraz więcej pytań nasuwa?Teraz nie mogę znaleźć jak z wełną na poddaszu... zostawiać szczelinę dylatacyjną czy nie? Nie mam deskowania na dachu! W projekcie jej nie ma, a ludzie dają? Wiosno przyjdź!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 08.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Zakończmy ten temat... niech każdy ma tak jak chce. Kładliście tynki pod kafelki w łazience czy kuchni? RACJA A umnie dziś zakończyli instalację rur do odkurzacza centralnego i geberyty zamocowane już są w łazience, rury rozporwadzone, teraz podłogówka Zaczęło się więcej dziać i odrazu się pozytywniej patrzy w przyszłość. Elektryk pomalutku robi sobie swoje, okablowani jesteśmy na maxa - tyle tego jest, że szok. Zbyszek - robiłeś podwieszane sufity ?? Bo my będziemy mieli problem z oświetleniem ( ledowe chcemy mieć w salonie i przedpokoju oraz łazience) Elektryk doradza żeby zrobić powieszany sufit bo w terivie wiercenie otworów na lamki jest łatwe ale za to teriva jest krucha i mikropęknięcia puźniej z czasem mogą pojawić się w pobliżu oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 tak mam podwieszane sufity, nic nie kułem w terrivie. W mojej galerii-link pod opisem są takie sufity w łazienkach i kuchni.he zazdroszczę Ci odkurzacza centralnego, nam troszkę było nam za drogo z nim i powoli żałujemy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 08.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 u nas było tak że mąż chciał, ja mu gadałam wciąż ze szkoda kasy, ale jak nam wycenili to 200 zł za punkt a mamy w domu 4 plus materiał, a odkurzacz z firmy z wejherowa będziemy kupowac - koszt 2000 tys zl , więc suma sumarum ok 4 tysięcy całość nas wyniesie jakby nie było koszt nie jest mały, ale suma sumarum dobry odkurzacz też kosztuje ok 1500 zł jak się rozglądaliśmy i w dodatku trzeba go targać wszędzie za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.01.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 u nas było tak że mąż chciał, ja mu gadałam wciąż ze szkoda kasy, ale jak nam wycenili to 200 zł za punkt a mamy w domu 4 plus materiał, a odkurzacz z firmy z wejherowa będziemy kupowac - koszt 2000 tys zl , więc suma sumarum ok 4 tysięcy całość nas wyniesie jakby nie było koszt nie jest mały, ale suma sumarum dobry odkurzacz też kosztuje ok 1500 zł jak się rozglądaliśmy i w dodatku trzeba go targać wszędzie za sobą. właśnie my sie rozglądamy bo mamy dwa starsze typy -jeden na dole, drugi na górze i po prostu są za słabe...rozglądamy sie i tak jak mówisz porządny sprzęt do odkurzania to coś około 1 tys zł. mam nadzieje ze znalazłaś sufity-zabudowy, nie mamy ich za dużo, moja zona nie chciala w salonie itp. W kuchni budowlaniec nam zaproponował swój sprawdzony sufit i sie zdecydowalismy wedle jego projektu, w lazienkach sami zabudowy kombinowalismy:) mi sie takie sufity podobają, brat u siebie narobił tego duzoooo ale jak pisalem zona nie przepada a w tych kwestiach ona rzadzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 08.01.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 musze zabrać się za fotki i powklejać wkońcu - pokazać jak nasza budowa idzie jeśli chodzi o sufity to mamy szfagra speca od sufitów i on nam bedzie robił wspólnie z moim małżonkiem hehe to troche przyoszczędzimy na robociźnie a własnie niedawno dowiedziałam się że mój tata bierze urlop marzec - kwiecień będzie w Polsce i będzie nam robił ocieplenie również z moim mężem i bratem dodatkowo bo puc będą kładli a to trzeba kilku chłopa żeby to położyć. Zaś dobre info Zbyszku oglądałam Twoje sufity i nie wiem czemu twoja żona jest przeciwko Chyba w domu najważniejsza jest sypialnia i łożko a i wtedy sufit nieważny się staje hihi suma sumarum robic najprędzej sypialnie a puźniej żona i sufity polubi hehe jak ją mąż dobrze przkona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.01.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 musze zabrać się za fotki i powklejać wkońcu - pokazać jak nasza budowa idzie jeśli chodzi o sufity to mamy szfagra speca od sufitów i on nam bedzie robił wspólnie z moim małżonkiem hehe to troche przyoszczędzimy na robociźnie a własnie niedawno dowiedziałam się że mój tata bierze urlop marzec - kwiecień będzie w Polsce i będzie nam robił ocieplenie również z moim mężem i bratem dodatkowo bo puc będą kładli a to trzeba kilku chłopa żeby to położyć. Zaś dobre info Zbyszku oglądałam Twoje sufity i nie wiem czemu twoja żona jest przeciwko Chyba w domu najważniejsza jest sypialnia i łożko a i wtedy sufit nieważny się staje hihi suma sumarum robic najprędzej sypialnie a puźniej żona i sufity polubi hehe jak ją mąż dobrze przkona sypialnia juz dawno zrobiona, he jako pierwsza:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 08.01.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Hej sąsiedzi! Możecie kogoś polecić do centralnego ogrzewania (podłogówka)? Mieliśmy robić sami ale czas nas goni a urlopów nie ma. Mam wyceny trzech ekspertów ale wychodzi trochę drogo ale nie mam na ich temat żadnej opinii więc nie wiem czy ryzykować z takimi. Ewentualnie jakieś opinie o firmie Inston ul Grottgera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 08.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Hehe... a my zamiast odkurzacza centralnego mamy robota do odkurzania! I ja bym odkurzacza do ręki nigdy więcej nie wziął... to samo tyczy się żelazka! zbyszek1982 Jak się żona w sypialni nie nudzi to i sufitu nie ogląda!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Hehe... a my zamiast odkurzacza centralnego mamy robota do odkurzania! I ja bym odkurzacza do ręki nigdy więcej nie wziął... to samo tyczy się żelazka! zbyszek1982 Jak się żona w sypialni nie nudzi to i sufitu nie ogląda!!! ja tez nie przepadam ale he wolałbym z sama rura chodzić niz odkurzaczem. Miałem wcześniej niby robota Roomba bodjaze, samojezdzacy wynalazek przywieziony w zachwycie pare lat temu z USA. Jak akumulatory mu siadły to nawet nie wymieniałem bo u nas sie niestety nie sprawdził, jak to moja zona mówi jak samemu rury nie włożysz pod stolik, szafeczke, kanape to nie odkurzysz dobrze.He co do żelazka sie zgadzam hi zamiast o budowie to ględzimy o głupotach:). Kiedy masz montaż bramy, drzwi okna? Nie wiem dokladnie ale mozliwe ze bedzie montował podwykonawca fimala pan Krzysiek u mnie tez montowal pracujac w panterze, dobry fachowiec pozdrów go:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 10.01.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 czym zaleweliście posadzki - miksokretem ??/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts