dorota.pomorskie 17.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witajcie. Odnosnie papy na chudziaku, to przestregam. Sa na tym forum opinie osob, ktorzy zrobili ten błąd, po sezonie wygrzewania podlogi do pomieszczeń przedostaje sie zapach smoły. Pod styropian daje sie folie budowlana, aby zapewnic poślizg i izolacje od wilgoci zawartej w warstwie chudziaka. Jesli pytasz o miksokreta czy alternatywe dla niego to oczywiscie, ze jest, nazywa sie to wylewka anhydrytowa. O wiele lepsza na warstwy podlogowki, ze wzgledu na brak porów powietrza, ktorych nie da sie uniknac przy kładzeniu miksokretem. Oczywiscie o wiele droższa. My walnelismy gafę , odrazu na papę kładlismy styropian - no coz teraz juz sciagac nie bedziemy , trudno co ma byc to bedzie, foli nie ma , wylewka we wtorek , ale styropianu mamy łącznie 18 cm na podłodze ( 10 cm, 5cm i 2cm, ) miejmy nadzieję że smrodu nie będzzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 17.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Jeżeli chodzi o banki to trzeba rozróżnić PKO SA, a PKO SA HIPOTECZNY, który zajmuje się tylko kredytami hipotecznym,a z nimi ja też mam złe wspomnienia związane (w piątek kredyt miałem, a w poniedziałek już nie, o zgrozo, a zdążyłem podpisać umowę rezerwacyjną na mieszkanie. Ostatecznie nic z tego nie wyszło). Tyle, że warunki dają dobre, tak przynajmniej myślę. A teraz co ważniejsze... jak macie wykonane przyłącze wody? Opiszcie mi od gminnej nitki do wodomierza, bo chyba popełniłem małego babola! według warunków jakie otrzymałam. W nich było opisane jaką rurą, jak głęboko, gdzie umieścić wodomierz itd. No i według projektu przejście przez działkę. o ile dobrze pamiętam stalowa rura ocynk 1 i 1/4 cala owinięta taśmą denso od gminnej rury aż do naszego garażu poniżej poziomu przemarzania czyli 1.4 m. Wyjście w garażu - jak najbliżej wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 17.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 jakie piece macie??? Chcę piec z podajnikiem na ekogroszek (min 20- 22kW) z dodatkowym rusztem i z dodatkową opcją innego paliwa (np. pellet lub miał) do podajnika. Myśleliśmy o per eko duo ale hydraulik odradza bo awaryjne. Doradza heiztechnik lub galmetu. A jakie u Was są i jak się sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 17.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 według warunków jakie otrzymałam. W nich było opisane jaką rurą, jak głęboko, gdzie umieścić wodomierz itd. No i według projektu przejście przez działkę. o ile dobrze pamiętam stalowa rura ocynk 1 i 1/4 cala owinięta taśmą denso od gminnej rury aż do naszego garażu poniżej poziomu przemarzania czyli 1.4 m. Wyjście w garażu - jak najbliżej wejścia. Gmina Słupsk? A ja walnąłem niebieskie PE z wyjściem w domu i "podobno" mam problem, bo gmina Słupsk życzy sobie metr przed domem już rurę miedzianą/stalową. A najgorsze, że nie mam jak teraz przekopać się pod fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 17.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 jakie piece macie??? Chcę piec z podajnikiem na ekogroszek (min 20- 22kW) z dodatkowym rusztem i z dodatkową opcją innego paliwa (np. pellet lub miał) do podajnika. Myśleliśmy o per eko duo ale hydraulik odradza bo awaryjne. Doradza heiztechnik lub galmetu. A jakie u Was są i jak się sprawują? A ja jeszcze nie mam ale na pewno bez podajnika... dla mnie to tylko następna rzecz, która może się zepsuć! P.S. Takich szybkich odpowiedzi to na tym wątku jeszcze nie było... czyżby coraz więcej użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 17.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Nie Gmina Slupsk, tylko Starostwo Powiatowe wydzial architektoniczno-budowlany oraz Zaklad Uslug Wodnych w Slupsku, ktory nakreslil ci warunki przylacza, zatwierdzal projekt tego przylacza wykonany przez branżyste i ZUW bedzie ci to przylacze odbieral w odkrytym wykopie, oraz odbieral i plombowal licznik.Tak wlasnie trzeba zrobic, czyli z budynku wychodzi sie rura ocynk owinieta tasma denzo i metr od ławy przechodzi sie na polietylen.Jesli jest inaczej nie zostanie to odebrane przez ZUW i trzeba bedzie niestety poprawic co czesto sie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Gmina Słupsk? A ja walnąłem niebieskie PE z wyjściem w domu i "podobno" mam problem, bo gmina Słupsk życzy sobie metr przed domem już rurę miedzianą/stalową. A najgorsze, że nie mam jak teraz przekopać się pod fundamentem. U mnie w warunkach nie było ustalone jaka rura, niektórzy tak robia, robili jak ty ale taka rure PE umieszczali najczęściej w przekładce z pcv albo stali by PE nie pękła gdy dom będzie pracował itp. U mnie w gminie może by to przeszło ale wiem ze Gmina Słupsk jest na maxa problemowa. Ja mam PE 30, 1m przed domem mam stalową rure ktora wychodzi mi w garazu, odciecie wody, wodomierz, filtr antyskazeniowy skosny z odcieciem, podlicznik na ogrod z spustem i odcieciem.Oj żaden problem, spokojnie. Odkop fundament przed domem do ław, pod ława przełóż stalową rurę, w środku w miejscu wejścia w domu ( ja mam akurat w garażu), rozkój chudziaka młotem, dokop sie do przełożonej rury z kolanem zamontuj drugą stalowa rurę i masz po sprawie. Moj hydraulik u kuzyna tak robił bo mu cofneli w sasiedniej gminie ale nie Słupsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Nie Gmina Slupsk, tylko Starostwo Powiatowe wydzial architektoniczno-budowlany oraz Zaklad Uslug Wodnych w Slupsku, ktory nakreslil ci warunki przylacza, zatwierdzal projekt tego przylacza wykonany przez branżyste i ZUW bedzie ci to przylacze odbieral w odkrytym wykopie, oraz odbieral i plombowal licznik. Tak wlasnie trzeba zrobic, czyli z budynku wychodzi sie rura ocynk owinieta tasma denzo i metr od ławy przechodzi sie na polietylen. Jesli jest inaczej nie zostanie to odebrane przez ZUW i trzeba bedzie niestety poprawic co czesto sie zdarza. Pierwsze słysze ze starostwo powiatowe odbiera przylacze wody???U mnie w gminie odbiera wszystko zakład gospodarki komunalnej i naprawde nie robi problemów, wielu znajomych w gminie słupsk narzekało ze to koszmar.W slupsku wode odbiera Zakład Usług Wodnych i chyba nie wiem czy nie maja siedziny w Jezierzycach a kanalizacje Gmina Słupsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 jakie piece macie??? Chcę piec z podajnikiem na ekogroszek (min 20- 22kW) z dodatkowym rusztem i z dodatkową opcją innego paliwa (np. pellet lub miał) do podajnika. Myśleliśmy o per eko duo ale hydraulik odradza bo awaryjne. Doradza heiztechnik lub galmetu. A jakie u Was są i jak się sprawują? Ja mam heiztechnik HT Plus 24 kW bez podajnika, sprawuje sie raczej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 17.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 [W slupsku wode odbiera Zakład Usług Wodnych ]A czy ja napisaslem inaczej?Przebrnij przez to ,a zobaczysz. A, że ktos tam mówił, że podobno..........Jest wielce prawdopodobne, ze czeka cie bardzo niemile rozczarowanie, po wizycie inspektora ZUW na budowie i daleka i kosztowna bedzie droga do otrzymania protokolu odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 17.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 [W slupsku wode odbiera Zakład Usług Wodnych ] A czy ja napisaslem inaczej? Przebrnij przez to ,a zobaczysz. A, że ktos tam mówił, że podobno.......... Jest wielce prawdopodobne, ze czeka cie bardzo niemile rozczarowanie, po wizycie inspektora ZUW na budowie i daleka i kosztowna bedzie droga do otrzymania protokolu odbioru. Zrozumialem, ze starostwo powiatowe i ZUW odbiera. Co mi sie wydaje starostwo zatwierdza tylko projekt wzorujac sie na warunkach administratora, zarządcy sieci.Prawda jest ze ciezko z nimi sie rozmawia, kolega w Bydlinie bardzo z nimi wojował gdyż miał wszystko prawidłowo a oni i tak sie czepiali bo niby podsypka była zła...a chodziło o jedno- wiadomo co. Jednak uparł sie na maxa i mu odebrali. Najlepiej gdyby to oni robili po swoich stawkach bo kazdy inny robi zle. Dobrze ze w moich okolicach maja normalne podejsce do tego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 18.01.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Gmina Słupsk? A ja walnąłem niebieskie PE z wyjściem w domu i "podobno" mam problem, bo gmina Słupsk życzy sobie metr przed domem już rurę miedzianą/stalową. A najgorsze, że nie mam jak teraz przekopać się pod fundamentem. No owszem gmina słupsk i w warunkach było to napisane że przejście min 1 m przed budynkiem rura stalowa. I było też napisane że odbiór robi się w stanie odkrytym więc nie rozumiem - zrobiłeś zasypałeś i teraz chcesz robić odbiór??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 18.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 my za zajęcie drogi aby doprowadzic wodę i kanalizę zabulimy w naszej gminie 220 zł za 1 dzien, masakraa , złodzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 18.01.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 my za zajęcie drogi aby doprowadzic wodę i kanalizę zabulimy w naszej gminie 220 zł za 1 dzien, masakraa , złodzieje No to masakra!Super was traktują, zamiast cieszyć się ze ludzie się osiedlają to z was jeszcze takie myto sciagaja!!!Ja miałem 75 m bieżących przyłącza z woda i kanaliza w drodze gminnej i 10m u siebie.Dogadałem się z gminą ze ja daje materiał oni robociznę. Teraz ja jestem ostatni w tym rejonie i beda mogli dalej kogoś podłączyć. Oni zadowolenie a ja jeszcze bardziej:)Robili to cały tydzień he, droga była nieprzejezdna ale na szczęście zrobili.Z odbiorem zero problemów:), wszystko zależy od ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralphslupsk 20.01.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 jesli chodzi o piec to tez mam maly dylemat.czy tylko na drewno czy tez ne ekogroszek plus inne paliwo.moj metraz to 70 dol i 50 gora.docieplenie z zewnatrz 15 cm a wewnatrz dam jeszcze z 5.jaka moc powinienem dobrac do swojej kubatury.Castorama czy fimal ma ogromny wybor co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 20.01.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 jesli chodzi o piec to tez mam maly dylemat.czy tylko na drewno czy tez ne ekogroszek plus inne paliwo.moj metraz to 70 dol i 50 gora.docieplenie z zewnatrz 15 cm a wewnatrz dam jeszcze z 5.jaka moc powinienem dobrac do swojej kubatury.Castorama czy fimal ma ogromny wybor co polecacie? Znając zycie to castorama ma większa ilość kotłow do pokazania, widziałem ostatnio z 50 na zewnatrz i tyle samo wewnatrz ale nie wypowiadam sie na ich temat gdyż takie rzcezy kupowałem w sklepie, ktory handluje tylko rzeczami hydraulicznymi i w castoramie nie ogladalem. co do fimala to jestem tam stałym klientem i nie narzekałem ale co kojarze kotłow wiele tam nie ma ale zapewne mozna zamówic. gdybym mial wybierac osobisice to bym wybrał fimal ale akurat w hydraulice to oni za duzego wyboru nie mieli i ja tam nie kupowałem. najlepiej poczytac na forach kto co chwali, ja korzystalem z pomocy tego forum oraz http://forum.info-ogrzewanie.pl/. kazdy piec można zamówic u producenta albo pokieruja Cie do przedstawiciela:)Ja mam heiztechnia i chwale sobie, moze troszke przewymiarowany ale sprawuje sie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 22.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 a u nas niestety nie zalweali dziś posadzki - za duży mróz i trzeba przeczekać, my bedziemy mieli piec kondensacyjny na gaz firmy de dietrich, od gazowni dostalismy pismo , że rozpoczeli procedure projektu przyłącza i najpuźniej do konca czerwca 2013 przyłącza nam gaz Wstępny koszt kotła z osprzętem 10.500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 25.01.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A ja ponawiam pytanie o sprawdzonych i polecanych tynkarzy i specjalistów od wylewek? Może jakieś namiary na w/w? Mój mail: [email protected] A może wiecie też gdzie w okolicach Słupska można nabyć płukany żwir o granulacji od 20mm? I jakie są jego ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 27.01.2013 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Żwiru nie kupowałem, nie był mi potrzebny, ale wiem, ze ci co go potrzebuja, biorą ze strefy ekon, tam gdzie betony towarowe. Betoniarnie mają go najwieksze ilosci. Jeśli myślisz o mieszaniu zapraw żwirowych na budowie, to sie nie opłaca, lepiej zamowic mala gruszke. Chyba, ze potrzebujesz żwir na obsypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 27.01.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Potrzebuje żwiru do wykonania drenażu dla przydomowej oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts