Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

Mam jeszcze jedno pytanie. Skąd materiały budowlane??

Napisałem do firmy Fimal ale pamietam jak tescie od nich kupowali materialy na taras to ceny było kosmiczne.

Mam juz jedna wycene z Koscierzyny i teraz czekam na fimal zeby porownac ale moze ktos da namiar na jeszcze jakas hurtownie gdzie maja dobre ceny

Większość z Fimalu - ceny inwestorskie. Tzn zakupy u nich robię na inwestycjach (dział). Przed większymi zakupami robię rozeznanie gdzie co ile kosztuje i dostaję od nich na ogół lepszą cenę. Trzeba iść tam na inwestycje i się przedstawić że się jest nowym inwestorem - mają nawet doradców którzy pomagają w różnych wyborach.Tylko hydraulikę kupowałam w hurtowni hydraulicznej w Ustce - tam mój hydraulik ma duży upust no i suporex bezpośrednio w Prefabecie (chociaż fimal ma zbliżoną cenę). Całe drewno bezpośrednio w tartaku zaprzyjaźnionym. W wyborze dostawcy liczy się też transport np. Bat cena dostawy to 100 zł a w Fimalu 56. No i łatwość zwrotów - bez najmniejszych problemów każdą nadwyżkę materiałów zwracam.

Ale jeśli chodzi o tzw. wykończeniówkę to owszem fimal jest droższy i tu nie ma jak negocjować bo nie ma jak porównać (np. terakota bo różni producenci itd)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent

aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł

My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent

aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł

Ja dostałem wycene w fimalu na suporex z prefabetu w cenie identycznej, po prostu pojechałem z wz z prafabetu i dali cenę identyczną a transport akurat był tanszy...ogolnie wiekszosc bralem w fimalu i nie narzekalem, czesc wykonczen również ale tu juz wiecej było główkowania:)

dzieki wszystkim za odpowiedz.

Bede musiał do nich podjechac ale to juz blizej budowy.

Powiem ze jakis cas temu napisałem do fimalu o pustaki same to w porownaniu z koscierzyna to roznica 1,4zł na pustaku z transportem juz.

No zobaczymy.

Dziękuje jeszcze raz za tak liczne odpowiedzi

A czy fimal sprzedaje bez faktury czyli bez vatu ??

sąsiedzi powiedźcie gdzie kupujecie (jeśli kupujecie) ekogroszek???? I jaki??? Nie znam się na tym, nawet nie bardzo wiem gdzie są składy węglowe w Słupsku? Na razie zaopatrujemy się w fimalu ale jakość jego nie jest chyba najlepsza i przydałby się kupić coś bardziej kalorycznego.

a ja dlatego palę w piecu non stop! strasznie się bałam takiego przemarznięcia (chociaż nie wiem z czym to się wiąże) - może dlatego że odrobinę przemarzły nam posadzki na górze przy -1 na zewnątrz.

teraz zajmujemy się wnętrzami aby jak najszybciej się wprowadzić, ocieplać będziemy w czerwcu - styropian 15 + tynk ale jeszcze nie wiem jaki. wtedy też będziemy robić podbitkę ale pcv - ze względu na wygodę użytkowania tzn nie ma konieczności impregnowania co jakiś czas jak drewnianej.

w związku z przemarźnięciem tynków na suficie w pokojach porobiły się puste miejsca, predzej czy puźniej odpadną pewnie ale nia ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mimo że paliliśmy i w budynku było 8 stopni ale za duza roznica bo na zewnątrz bylo przez 3 dni w nocy - 13, naszczescie firma ktora nam robila powiedziala ze poprawią sufity a jak bedzie trzeba to calkowicie od nowa zrobia

no i moze w sumie przemarzly bo my gory nie chcemy robic, calkowicie i tam ogrzewane nie bylo

co do tynków to ja robiłem w listopadzie 2011 roku, pogoda była super przez 3 tyg. i wszystko można powiedzieć, ze wyschło bez problemu, tez miałem obawy odnośnie terminu ale tynkarze zaprzeczyli moim obawą i mieli racje.Ja nie mialem mozliwosci palenia tak jak Ty mialem stracha bo temperatury schodziły tamej zimy ponziej -30:(