Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

barti122 napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie. Skąd materiały budowlane??

Napisałem do firmy Fimal ale pamietam jak tescie od nich kupowali materialy na taras to ceny było kosmiczne.

Mam juz jedna wycene z Koscierzyny i teraz czekam na fimal zeby porownac ale moze ktos da namiar na jeszcze jakas hurtownie gdzie maja dobre ceny

Większość z Fimalu - ceny inwestorskie. Tzn zakupy u nich robię na inwestycjach (dział). Przed większymi zakupami robię rozeznanie gdzie co ile kosztuje i dostaję od nich na ogół lepszą cenę. Trzeba iść tam na inwestycje i się przedstawić że się jest nowym inwestorem - mają nawet doradców którzy pomagają w różnych wyborach.Tylko hydraulikę kupowałam w hurtowni hydraulicznej w Ustce - tam mój hydraulik ma duży upust no i suporex bezpośrednio w Prefabecie (chociaż fimal ma zbliżoną cenę). Całe drewno bezpośrednio w tartaku zaprzyjaźnionym. W wyborze dostawcy liczy się też transport np. Bat cena dostawy to 100 zł a w Fimalu 56. No i łatwość zwrotów - bez najmniejszych problemów każdą nadwyżkę materiałów zwracam.

Ale jeśli chodzi o tzw. wykończeniówkę to owszem fimal jest droższy i tu nie ma jak negocjować bo nie ma jak porównać (np. terakota bo różni producenci itd)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent

aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł

dorota.pomorskie napisał:
My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent

aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł

Ja dostałem wycene w fimalu na suporex z prefabetu w cenie identycznej, po prostu pojechałem z wz z prafabetu i dali cenę identyczną a transport akurat był tanszy...ogolnie wiekszosc bralem w fimalu i nie narzekalem, czesc wykonczen również ale tu juz wiecej było główkowania:)

dzieki wszystkim za odpowiedz.

Bede musiał do nich podjechac ale to juz blizej budowy.

Powiem ze jakis cas temu napisałem do fimalu o pustaki same to w porownaniu z koscierzyna to roznica 1,4zł na pustaku z transportem juz.

No zobaczymy.

Dziękuje jeszcze raz za tak liczne odpowiedzi

A czy fimal sprzedaje bez faktury czyli bez vatu ??

sąsiedzi powiedźcie gdzie kupujecie (jeśli kupujecie) ekogroszek???? I jaki??? Nie znam się na tym, nawet nie bardzo wiem gdzie są składy węglowe w Słupsku? Na razie zaopatrujemy się w fimalu ale jakość jego nie jest chyba najlepsza i przydałby się kupić coś bardziej kalorycznego.

a ja dlatego palę w piecu non stop! strasznie się bałam takiego przemarznięcia (chociaż nie wiem z czym to się wiąże) - może dlatego że odrobinę przemarzły nam posadzki na górze przy -1 na zewnątrz.

teraz zajmujemy się wnętrzami aby jak najszybciej się wprowadzić, ocieplać będziemy w czerwcu - styropian 15 + tynk ale jeszcze nie wiem jaki. wtedy też będziemy robić podbitkę ale pcv - ze względu na wygodę użytkowania tzn nie ma konieczności impregnowania co jakiś czas jak drewnianej.

w związku z przemarźnięciem tynków na suficie w pokojach porobiły się puste miejsca, predzej czy puźniej odpadną pewnie ale nia ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mimo że paliliśmy i w budynku było 8 stopni ale za duza roznica bo na zewnątrz bylo przez 3 dni w nocy - 13, naszczescie firma ktora nam robila powiedziala ze poprawią sufity a jak bedzie trzeba to calkowicie od nowa zrobia

no i moze w sumie przemarzly bo my gory nie chcemy robic, calkowicie i tam ogrzewane nie bylo

co do tynków to ja robiłem w listopadzie 2011 roku, pogoda była super przez 3 tyg. i wszystko można powiedzieć, ze wyschło bez problemu, tez miałem obawy odnośnie terminu ale tynkarze zaprzeczyli moim obawą i mieli racje.Ja nie mialem mozliwosci palenia tak jak Ty mialem stracha bo temperatury schodziły tamej zimy ponziej -30:(