Johna 07.03.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Mam jeszcze jedno pytanie. Skąd materiały budowlane?? Napisałem do firmy Fimal ale pamietam jak tescie od nich kupowali materialy na taras to ceny było kosmiczne. Mam juz jedna wycene z Koscierzyny i teraz czekam na fimal zeby porownac ale moze ktos da namiar na jeszcze jakas hurtownie gdzie maja dobre ceny Większość z Fimalu - ceny inwestorskie. Tzn zakupy u nich robię na inwestycjach (dział). Przed większymi zakupami robię rozeznanie gdzie co ile kosztuje i dostaję od nich na ogół lepszą cenę. Trzeba iść tam na inwestycje i się przedstawić że się jest nowym inwestorem - mają nawet doradców którzy pomagają w różnych wyborach.Tylko hydraulikę kupowałam w hurtowni hydraulicznej w Ustce - tam mój hydraulik ma duży upust no i suporex bezpośrednio w Prefabecie (chociaż fimal ma zbliżoną cenę). Całe drewno bezpośrednio w tartaku zaprzyjaźnionym. W wyborze dostawcy liczy się też transport np. Bat cena dostawy to 100 zł a w Fimalu 56. No i łatwość zwrotów - bez najmniejszych problemów każdą nadwyżkę materiałów zwracam. Ale jeśli chodzi o tzw. wykończeniówkę to owszem fimal jest droższy i tu nie ma jak negocjować bo nie ma jak porównać (np. terakota bo różni producenci itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 07.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 07.03.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zbyszek - teraz już wiem co to za ogrodzonko, my niestety takiego mieć nie możemy z jednej strony msuimy dać betonowy albo drewniany wysoki , bo to od strony ulicy no i naprzeciwko sąsiad ma autoszrot i są niemile widoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 07.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł Ja dostałem wycene w fimalu na suporex z prefabetu w cenie identycznej, po prostu pojechałem z wz z prafabetu i dali cenę identyczną a transport akurat był tanszy...ogolnie wiekszosc bralem w fimalu i nie narzekalem, czesc wykonczen również ale tu juz wiecej było główkowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barti122 08.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dzieki wszystkim za odpowiedz.Bede musiał do nich podjechac ale to juz blizej budowy.Powiem ze jakis cas temu napisałem do fimalu o pustaki same to w porownaniu z koscierzyna to roznica 1,4zł na pustaku z transportem juz.No zobaczymy.Dziękuje jeszcze raz za tak liczne odpowiedzi A czy fimal sprzedaje bez faktury czyli bez vatu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.03.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 niestety nie ale akurat materiał "twardy" cały odliczysz od ulgi budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 08.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 sąsiedzi powiedźcie gdzie kupujecie (jeśli kupujecie) ekogroszek???? I jaki??? Nie znam się na tym, nawet nie bardzo wiem gdzie są składy węglowe w Słupsku? Na razie zaopatrujemy się w fimalu ale jakość jego nie jest chyba najlepsza i przydałby się kupić coś bardziej kalorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barti122 08.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Co do ekogroszu to moj brat kupuje z kopalni piekoszów. Nie powiem czy gdzies w słupsku maja ten ekogroszek bo brat mieszka 150km od słupska.ale jest dobry w pracy tez mamy ten ekogroszek i jest ok dobrze sie wypala etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 15.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Jakie macie ocieplenia - ile cm styropian, co kładliście , itp itd ? Ah zapomniałam dodać przyłącza u nas pomalu do przodu 22 i 23 kwiecień podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 styropian frezowany 15 cm, na to tynk silikonowy baumit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 16.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 welna mineralna Rockwool i tynk silikatowo-silikonowy Optolith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 16.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 my chcemy styropian 20 cm (0,38 ), i tynk sylikonowy chyba też baumit będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 17.03.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Styropian 15 cm 038 Genderka + tynk A ja zapytam z czego robicie/macie podbitkę dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 20.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a u nas tynki na suficie przemarzły ;( jestesmy zli na max , ale wkońcu coś musiało być nie tak bo za dobrze szło wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 20.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 ja właśnie dlatego czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 20.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a ja dlatego palę w piecu non stop! strasznie się bałam takiego przemarznięcia (chociaż nie wiem z czym to się wiąże) - może dlatego że odrobinę przemarzły nam posadzki na górze przy -1 na zewnątrz. teraz zajmujemy się wnętrzami aby jak najszybciej się wprowadzić, ocieplać będziemy w czerwcu - styropian 15 + tynk ale jeszcze nie wiem jaki. wtedy też będziemy robić podbitkę ale pcv - ze względu na wygodę użytkowania tzn nie ma konieczności impregnowania co jakiś czas jak drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 21.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 w związku z przemarźnięciem tynków na suficie w pokojach porobiły się puste miejsca, predzej czy puźniej odpadną pewnie ale nia ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mimo że paliliśmy i w budynku było 8 stopni ale za duza roznica bo na zewnątrz bylo przez 3 dni w nocy - 13, naszczescie firma ktora nam robila powiedziala ze poprawią sufity a jak bedzie trzeba to calkowicie od nowa zrobia no i moze w sumie przemarzly bo my gory nie chcemy robic, calkowicie i tam ogrzewane nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.03.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 co do tynków to ja robiłem w listopadzie 2011 roku, pogoda była super przez 3 tyg. i wszystko można powiedzieć, ze wyschło bez problemu, tez miałem obawy odnośnie terminu ale tynkarze zaprzeczyli moim obawą i mieli racje.Ja nie mialem mozliwosci palenia tak jak Ty mialem stracha bo temperatury schodziły tamej zimy ponziej -30:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 27.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 A u mnie wstawione dzisiaj okna i drzwi wejściowe. Prawie pełne zadowolenie tylko coś panu montażyście z drzwiami nie wyszło! Poprawi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 27.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 podbitke mam drewnianą zakupioną w fimalu na słonecznej, sosna malowana dwa razy na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts