Johna 07.03.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 barti122 napisał: Mam jeszcze jedno pytanie. Skąd materiały budowlane?? Napisałem do firmy Fimal ale pamietam jak tescie od nich kupowali materialy na taras to ceny było kosmiczne. Mam juz jedna wycene z Koscierzyny i teraz czekam na fimal zeby porownac ale moze ktos da namiar na jeszcze jakas hurtownie gdzie maja dobre ceny Większość z Fimalu - ceny inwestorskie. Tzn zakupy u nich robię na inwestycjach (dział). Przed większymi zakupami robię rozeznanie gdzie co ile kosztuje i dostaję od nich na ogół lepszą cenę. Trzeba iść tam na inwestycje i się przedstawić że się jest nowym inwestorem - mają nawet doradców którzy pomagają w różnych wyborach.Tylko hydraulikę kupowałam w hurtowni hydraulicznej w Ustce - tam mój hydraulik ma duży upust no i suporex bezpośrednio w Prefabecie (chociaż fimal ma zbliżoną cenę). Całe drewno bezpośrednio w tartaku zaprzyjaźnionym. W wyborze dostawcy liczy się też transport np. Bat cena dostawy to 100 zł a w Fimalu 56. No i łatwość zwrotów - bez najmniejszych problemów każdą nadwyżkę materiałów zwracam. Ale jeśli chodzi o tzw. wykończeniówkę to owszem fimal jest droższy i tu nie ma jak negocjować bo nie ma jak porównać (np. terakota bo różni producenci itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 07.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 07.03.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zbyszek - teraz już wiem co to za ogrodzonko, my niestety takiego mieć nie możemy z jednej strony msuimy dać betonowy albo drewniany wysoki , bo to od strony ulicy no i naprzeciwko sąsiad ma autoszrot i są niemile widoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 07.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 dorota.pomorskie napisał: My również materiałów dużo z fimalu cenę można negocjować, tak było w naszym przypadku - dawali rabaty, jeżeli chodzi o suporex (bo my akurat z niego butowaliśmy dom) to kupowaliśmy z Osławy Dąbrowy - Prefabet - ceną nikt z nimi nie może się równać - to wkońcu producent aha za transport z fimalu płaciliśmy 43 zł Ja dostałem wycene w fimalu na suporex z prefabetu w cenie identycznej, po prostu pojechałem z wz z prafabetu i dali cenę identyczną a transport akurat był tanszy...ogolnie wiekszosc bralem w fimalu i nie narzekalem, czesc wykonczen również ale tu juz wiecej było główkowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barti122 08.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dzieki wszystkim za odpowiedz.Bede musiał do nich podjechac ale to juz blizej budowy.Powiem ze jakis cas temu napisałem do fimalu o pustaki same to w porownaniu z koscierzyna to roznica 1,4zł na pustaku z transportem juz.No zobaczymy.Dziękuje jeszcze raz za tak liczne odpowiedzi A czy fimal sprzedaje bez faktury czyli bez vatu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 08.03.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 niestety nie ale akurat materiał "twardy" cały odliczysz od ulgi budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 08.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 sąsiedzi powiedźcie gdzie kupujecie (jeśli kupujecie) ekogroszek???? I jaki??? Nie znam się na tym, nawet nie bardzo wiem gdzie są składy węglowe w Słupsku? Na razie zaopatrujemy się w fimalu ale jakość jego nie jest chyba najlepsza i przydałby się kupić coś bardziej kalorycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barti122 08.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Co do ekogroszu to moj brat kupuje z kopalni piekoszów. Nie powiem czy gdzies w słupsku maja ten ekogroszek bo brat mieszka 150km od słupska.ale jest dobry w pracy tez mamy ten ekogroszek i jest ok dobrze sie wypala etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 15.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Jakie macie ocieplenia - ile cm styropian, co kładliście , itp itd ? Ah zapomniałam dodać przyłącza u nas pomalu do przodu 22 i 23 kwiecień podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 styropian frezowany 15 cm, na to tynk silikonowy baumit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 16.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 welna mineralna Rockwool i tynk silikatowo-silikonowy Optolith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 16.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 my chcemy styropian 20 cm (0,38 ), i tynk sylikonowy chyba też baumit będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 17.03.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Styropian 15 cm 038 Genderka + tynk A ja zapytam z czego robicie/macie podbitkę dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 20.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a u nas tynki na suficie przemarzły ;( jestesmy zli na max , ale wkońcu coś musiało być nie tak bo za dobrze szło wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 20.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 ja właśnie dlatego czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 20.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 a ja dlatego palę w piecu non stop! strasznie się bałam takiego przemarznięcia (chociaż nie wiem z czym to się wiąże) - może dlatego że odrobinę przemarzły nam posadzki na górze przy -1 na zewnątrz. teraz zajmujemy się wnętrzami aby jak najszybciej się wprowadzić, ocieplać będziemy w czerwcu - styropian 15 + tynk ale jeszcze nie wiem jaki. wtedy też będziemy robić podbitkę ale pcv - ze względu na wygodę użytkowania tzn nie ma konieczności impregnowania co jakiś czas jak drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 21.03.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 w związku z przemarźnięciem tynków na suficie w pokojach porobiły się puste miejsca, predzej czy puźniej odpadną pewnie ale nia ma co płakac nad rozlanym mlekiem, mimo że paliliśmy i w budynku było 8 stopni ale za duza roznica bo na zewnątrz bylo przez 3 dni w nocy - 13, naszczescie firma ktora nam robila powiedziala ze poprawią sufity a jak bedzie trzeba to calkowicie od nowa zrobia no i moze w sumie przemarzly bo my gory nie chcemy robic, calkowicie i tam ogrzewane nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.03.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 co do tynków to ja robiłem w listopadzie 2011 roku, pogoda była super przez 3 tyg. i wszystko można powiedzieć, ze wyschło bez problemu, tez miałem obawy odnośnie terminu ale tynkarze zaprzeczyli moim obawą i mieli racje.Ja nie mialem mozliwosci palenia tak jak Ty mialem stracha bo temperatury schodziły tamej zimy ponziej -30:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 27.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 A u mnie wstawione dzisiaj okna i drzwi wejściowe. Prawie pełne zadowolenie tylko coś panu montażyście z drzwiami nie wyszło! Poprawi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 27.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 podbitke mam drewnianą zakupioną w fimalu na słonecznej, sosna malowana dwa razy na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts