franco103 28.03.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 podbitke mam drewnianą zakupioną w fimalu na słonecznej, sosna malowana dwa razy na budowie... A pamiętasz jakiej grubości deske brałeś na podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 28.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 A u mnie wstawione dzisiaj okna i drzwi wejściowe. Prawie pełne zadowolenie tylko coś panu montażyście z drzwiami nie wyszło! Poprawi! Jak już są drzwi i oknaa to dom wygląda cąłkiem inaczej prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 28.03.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Niech Ci jajeczko dobrze smakuje, bogaty zajączek uśmiechem czaruje, mały kurczaczek spełni marzenia, wiary, radości, miłości, spełnienia. Zdrowych,pogodnych Świat Wielkanocnych, pełnych wiary,nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz Wesołego Alleluja! http://dl.glitter-graphics.net/pub/982/982111l643mvlz6q.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 28.03.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 A pamiętasz jakiej grubości deske brałeś na podbitkę? Moja sosna miała tylko 14mm, mają też grubsze co pamiętam ale pod koniec budowy musiałem roztropniej wydawac kase:) Wreszcie zrobiłem kominek...ale było bałaganu, żałuje, że od razu nie postawiliśmy go ale wiadomo wszystko wspomniana wyzej kasa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 31.03.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Hehe... mi się mysśi coś grubszego na podbitkę ale kasa zweryfikuje... no i podobno świerk lepszy. Zobaczymy. Pochwalcie się jak rozwiązaliście problem podłogi na poddaszu? Tzn. czym wygłuszaliście i ile daliście wylewki? Dość pilna sprawa jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 01.04.2013 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 U mnie podbitki było dużo -120m/2 ( nie chciałem układać wzdłuż)a to już nie mała kasa ponad-3 tyś sam materiał. A co do poddasza to dałem tam 5 cm styropianu pod wylewkę, więcej moim zdaniem nie ma sensu a i o mniej można się pokusić jak by był twardy...wylewki wyszło ok. 5-6 cm, co do wygłuszenia to chyba jest ok.mój strop wyszedł dosyć gruby, chociaż jaka dziecko udaje skoczka i skacze z łóżka to niestety na dole słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 02.04.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 my planujemy na górze 5cm styropian i 10cm wylewke, bo nie planujemy zamieszkiwać na górze ani ocieplać dachu więc aby nam zimno na dole nie było i ciepło nie uciekało przez strop, wylewka dość spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 03.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 10cm wylewki na stropie to chyba całkiem sporo. A strop to udźwignie? I w waszym przypadku to ja jednak zrobiłbym 15cm styro bez wylewki. Styropian zatrzyma ciepło, a beton raczej nie, zwłaszcza, że dach nie ocieplony ale to tylko moje zdanie. U mnie skończy się chyba na 3cm styro i 5cm wylewki... jakoś więcej nie widzę sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 04.04.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 10cm wylewki na stropie to chyba całkiem sporo. A strop to udźwignie? I w waszym przypadku to ja jednak zrobiłbym 15cm styro bez wylewki. Styropian zatrzyma ciepło, a beton raczej nie, zwłaszcza, że dach nie ocieplony ale to tylko moje zdanie. U mnie skończy się chyba na 3cm styro i 5cm wylewki... jakoś więcej nie widzę sensu. Popieram, tak jak napisałem wystraczy i 3 cm, aby tylko nie ciągnęło od betonu...ja mam 5 cm ale akurat tyle było optymalnie, w łazience dałem 2 cm gdyz bym sie juz nie zmieściłz podłogówka... wylewki wyszlo 5-6 cm, dorota jeśli na górze nie będziesz mieszkać to po licho robiłaś strop?To przecież bardzo generuje koszty....zamiast tych 10 cm wylewki 5 styro. zachęcam do ocieplenia dachu, za wiele Ci nie da to, że masz ocieplony strop gdyz zimno zawsze sobie gdzies znajdzie wejscie np przez Twoje schody na góre...do tego na górze będziesz miała problemy bo nie wierzę by przez nieocieplonym dach mróz się nie wkradł przy bardzo niskich temperaturach bynajmniej na to oddzielone piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 04.04.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 musi być tyle bo strop mimo że bedzie 10cm w zime przy duzym minusie przemarźnie, moi rodzice tak mają własnie duzo styropianu polozone na piętrze i co w ta zimę strop przemarzł i tynk odpadł z sufitu i krople wody wisały na suficie z powodu duzej roznicy temp miedzy gorą a dołem., strop nasz smialo to utrzyma nasz budynek jest formalnie uslugowy i projektant zadbał o bardzo dużą ilośc wspomagania dla niego, grube słupy we wszystkich scianach, zbyszek - gore robiłam przyszlosciowo tylko i wyłacznie, jak bedzie kasa to my ja zrobimy a jak nie to dla dzieciaka jakiegos bedzie na przyszłosc mieszkanie jak znalazł, gdyby moi tesciowie nie pomysleli kiedys jak budwali swoj dom o dzieciach to dzis nie mielibysmy gdzie mieszkac i musielisbysmy sie tułac na wynajmie u obcych lub w bloku gdzies male mieszkanko na kredzia brac, a tak wielki dom stoi i 3 rodziny mieszkają i kazdy ma osobne wejscie, my mamy najmniejsze mieszkanko bo 70m2, ale juz tesciowie mają 120m2 i na gorze ich corka ma tez ok 100m2 dachu nei chce ocieplac, bo jezeli nie bedzie ogrzewania na gorze samo ocieplenie dachu nic nie da, a na gorze nie planuję nic ciągnąc ani ogrzewania ani narazie wody tylko piony same nic wiecej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 04.04.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 jakoś narazie sam dół nam starczy, a jak wygramy w totka to sobie pierdzielne chate na florydzie he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 04.04.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 aha na srtop planowalismy jesze wełne połozyc na calosci, schody mamy zabezpieczone profesjonalnie, chociaż nie mówie ze nie bedzie jakis problemow z utrata ciepła - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 04.04.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zapomniałam pisać, z gminy przyszło nam pismo że rocznie będziemy musieli płacić 44 zł za to że nasze rury woda i kanaliza będą szły w drodze gminnej, nam troche miny zrzędły dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 04.04.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zapomniałam pisać, z gminy przyszło nam pismo że rocznie będziemy musieli płacić 44 zł za to że nasze rury woda i kanaliza będą szły w drodze gminnej, nam troche miny zrzędły dziś Co do ocieplania dachu to się mylisz moim zdaniem, jak najbardziej ocieplenie samego dachu bardzo dużo daje.Jakoś dziwne myślenie tu widzę bo przez sam dach są ogromne straty ciepła. W obecnych czasach to mało kto daje 15 cm wełny a są ludzie co dają po 25-30 jeśli mają tylko miejsce. W moim przypadku widać różnice gdyż mam stryszek nad nad pietrem z płyt pp5 i trzymam tam graty. Ocieplenie mam od murłaty do sufitu g-k i na górze nawet jak nie palę to mam temp. ok 15-17 stopni a na tym stryszku juz bez ocieplenia jest ok. 5-6!A w lato odwrotnie-jest tam tak gorąco ze po prostu nie można wejśc a na pietrze w miare znosnie...w tym roku postaram sie wiosną ocieplić pozostałościami wełny ten stryszek od płyty pp5 do kalenicy.Na samą wełnę nie dużo wydasz, ocieplenie takie bez regipsów- wełna i folia paroizolacyjna nawet maż z dzieckiem połozy. Gmina ci zafundowała opłatę za zajęcie pasa drogowego...dziwne, ze nie poinformowali Cie wydając warunki zbaudowy, badz jeśli amcie w planie przestrzennym. Ja na szczęscie nie mam z tym problemu, dogadalem sie z nimi, ze ja kpiłem materiał oni robociznę w swojej drodze wykonali a materiał został im przekazany na własnośc. Domniemam, ze jeśli bedzie jakaś awaria to będziesz musiała sama w tej drodze naprawiać szkode...?zapewne za prace budowlane w drodze tez Was kasuje?Niestety zamiast sie cieszyc ze ludize sie osiedlaja to ciagna z ludzi jak pijawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 04.04.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Zbyszek ma rację. Zdecydowanie warto ocieplić dach na poddaszu. Straty ciepła przez dach dochodzą do 25%, więc chyba warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 05.04.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Hm... ja pomimo nie użytkowego poddasza robionego na kiedyś też zamierzam ocieplać górę po połaci dachu, a nie samej podłodze. Dorota jak strop przemarzł rodzicom to coś chyba jest nie tak, bo u moich teściów na strychu leży tylko styro na podłodze i jest w porządku, a dach nie jest ocieplony. Tylko jak Zbyszek napisał. Zimą na strychu zimno, latem sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 05.04.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Kurde może i racja, przemyslimy to jeszccze i się zobaczy,jesli chodzi o gmine to gdybysmy budowali siec i inni budujący by się mogli w przyszlosci podłaczac to wtedy gmina by pomogła w pokryciu kosztów ale jesli chcemy sami sie podłączyc to musimy rocznie płacic te 44 zl na dzierzawe gruntu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 07.04.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A ja razem z innymi mieszkańcami naszego małego osiedla mam jutro spotkanie w gminie w sprawie kanalizacji. Ciekawe co mądrego usłyszę. Może to spotkanie załatwi także kwestie dotacji do POŚ. Pozdrawiam i powiadomię co z tego wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0li 08.04.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Cześć, Możecie polecić sprawdzonego kierownika budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 08.04.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Cześć, Możecie polecić sprawdzonego kierownika budowy ? No ja nie P.S. Po spotkaniu w gminie... hehe 10.000pln za podłączenie do kanalizy... to ja zostaje przy mojej POŚ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts