Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy ponownie...dawno nas tu nie było, jak i innych...zbyt mało nas aby było tu gorąco ...i jak to w zyciu...oczekiwanie na WZ...potem juz ostateczny wybór projektu :roll: ...zakupienie go i mała skucha... :oops: miałem kupic lustrzane oddbicie ...ale wymiana trwała wliczajc swieta i sylwestra 2 tygodnie i jest....

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=156&lustro=1 .....teraz adaptacja i oczekiwanie na pozwolenie i START mysle ze marzec :) to pestka ...chyba ??? ....bo teraz musze podjąc decyzje z czego stawiac sciany...budowlaniec chce z suporków ...rozumiem idzie na łatwizne a ja mam mętlik w głowie :o a może doradzicie ???.... znacie moze jakies dobre miejsca na zakup mat. budowl. w naszym rejonie ???

jeżeli dobrze zrozumiałem,to sciana jednowarstwowa?jezeli tak ,to moim zdaniem ytong.jeżeli dwuwarstwowa to" co ci w ręce wpadnie."-byle ekipa wiedziała co z tym zrobić.(no i dobrze ,żeby to coś miałó jakiś atest)

.nie daj się zwariowac-porównaj sobie każdy z tych materiałów"organoleptycznie",stuknij młotkiem,wrzuć do kałuży,wywierć dziurę.... i będziesz wiedział co wybrać.a dalej to już tylko kaska.....a stres to sobie zostaw na pózniej jak bedziesz patrzal jak mury pieknie rosna i ekipa budowlana sie uwija i ..." będzie dobrze,bedzie pan zadowolony,liczy sie efekt końcowy". :lol: ale to tylko moje skromne zdanie :oops:

Nie daj si.e na suporki bo będziesz miała spora wilgośc w domu. Suporki baaaardzo chłona wodę :o :evil: . Najlepiej jakbyście postawili ściany z Itonga. Budowa tez w miarę szybko pójdzie a pustak o 100 razy lepszy od suporeksu lub z dziurawki, jednak ta mała i dłużej się buduje.

Nie wiem z czego wnioskujesz, że suporeks (gazobeton) jest 100 razy lepszy od Ytonga. Jest to materiał o podobnych właściwościach. Również z gazobetonu można wykonywać ściany na klej - oczywiście nie każdy rodzaj - muszą mieć odpowiednią tolerancję wymiarową.

Ytong jest lepszy tylko w jednym - skali agresywnej reklamy, co niestety odbija się też na jego cenie.

Ytong wodę chłonie podobnie jak suporex :(.

jeżeli dobrze zrozumiałem,to sciana jednowarstwowa?jezeli tak ,to moim zdaniem ytong.jeżeli dwuwarstwowa to" co ci w ręce wpadnie."-byle ekipa wiedziała co z tym zrobić.(no i dobrze ,żeby to coś miałó jakiś atest)

.nie daj się zwariowac-porównaj sobie każdy z tych materiałów"organoleptycznie",stuknij młotkiem,wrzuć do kałuży,wywierć dziurę.... i będziesz wiedział co wybrać.a dalej to już tylko kaska.....a stres to sobie zostaw na pózniej jak bedziesz patrzal jak mury pieknie rosna i ekipa budowlana sie uwija i ..." będzie dobrze,bedzie pan zadowolony,liczy sie efekt końcowy". :lol: ale to tylko moje skromne zdanie :oops:

Z większością się zgadzam :).

Oprócz Ytonga można do ścian jednowarstwowych znaleźć inne materiały np. gazobeton Solbet : http://www.solbet.pl/bloczki_solbet_optimal.php .

No może z tym max. przebiciem przesdadzam, aczkolwiek Ytong jest o wiele prostszy, przez co łatwiejszy w budowie i ma boczne "zatrzaski" co sprawia, że nie trzeba tam kleju pakować a to znowu jakby mniej materiału na budowę. Potem podczas obróbki ścian (czyt. wykończenie) znowu łatwiej na prostszych ścianach.

hmmm...a co powiecie o Porotherm 25 P+W...figuruje w zestawieniu mat.bud. dołączonych do projektu...a co o czymś co nazywa sie Max 220 o tym gdzies wyczytałem ...a sciane będe miał chyba 2w...jutro jade do majstra i chce TU troszke teorii podłapac :o ...by nie myślał że dam sie do konca wkręcic na suporeks :roll:

Witam wszystkich!Widzę , że dyskusja rozwija się całkiem nieżle.Ja wybudowałam dom z porothermu 38. Miała być ściana jednowarstwowa ale ekipa budowlana troszkę :evil: spartaczyła robotę.Porotherm jest dobrym materiałem budowlanym chociaż w naszym rejonie traktowany jest po macoszemu.Więcej osób decyduje się na suporeks.Mój domek to;sielanka; z horyzontu ,stoi w Przewłoce. :lol:

hmmm...a co powiecie o Porotherm 25 P+W...figuruje w zestawieniu mat.bud. dołączonych do projektu...a co o czymś co nazywa sie Max 220 o tym gdzies wyczytałem ...a sciane będe miał chyba 2w...jutro jade do majstra i chce TU troszke teorii podłapac :o ...by nie myślał że dam sie do konca wkręcic na suporeks :roll:

1;tak mi sie zdaje .ze darzysz uczuciem ten porotherm.. :lol:

z uczuciem to całkiem inaczej...jestem typowym blokersem :evil: ...wiec budowanie i mieszkanie w domku to dla mnie magia...na dodatek czarna lub ciemna 8) ....wiec czytam czytam...i nic :o ...majster który bedzie budował zobaczył projekt i powiedział ze najlepiej suporex...bo wiekszosc tak stawia...a przyszły kierownik proponuje ytong...dlatego sam chciałem wyposrodkowac..zwracajac uwagę troche na koszty ...ale ostateczna decyzja nie zapadła wiec kto wie ??? ....pozdrawiam naszą grupe :wink: