Johna 08.04.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Cześć, Możecie polecić sprawdzonego kierownika budowy ? zależy co masz na myśli pisząc zaufanego? takiego co będzie pilnował budowy jak swojej własnej? czy takiego co podpisze papiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0li 08.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 zależy co masz na myśli pisząc zaufanego? takiego co będzie pilnował budowy jak swojej własnej? czy takiego co podpisze papiery? Taki, który doradzi, wytknie ewentualne błędy wykonawcy, będzie chętny nakreślić na czerwono w dzienniku budowy nieistotne zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 09.04.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 My swojego kierbuda już z 3 mies nie widzieliśmy, ale pojawi się niebawem pozerkać na budowę , niestety polecić nie mogę, bo sam prosił żeby nie dawac tel, choć bardzo fajny i godny polecenia facet, bo na każde zawołanie u nas się zjawia o każdej porze dnia i nocy, ale tylko dzwonimy jak naprawde jest potrzebny lub jesli mamy jakies dylematy i sie chcemy poradzic a ostatnie 3 mies były martwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 09.04.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Taki, który doradzi, wytknie ewentualne błędy wykonawcy, będzie chętny nakreślić na czerwono w dzienniku budowy nieistotne zmiany o takiego solidnego to trudno. większość olewa trochę swoją robotę. My mamy niby dobrego a nie zauważył na czas błędu pierwszego wykonawcy ale za to pomógł wybrnąć z problemu. Jak dla mnie za mało miał dla nas czasu - może my więcej potrzebowaliśmy wsparcia i pomocy niż inni inwestorzy. Wszystkie zmiany w projekcie bez problemu nanosił a i te które wymagały przeprojektowania (strop) też zrobił (było to uzgodnione). Pomógł w załatwianiu projektów przyłączy i odbiorów. Teraz zaczął ogarniać temat odbioru bo chcemy się wprowadzać. Więc jak chcesz - namiary wysłałam na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 10.04.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 jesteśmy na etapie wykańczania wnętrz. Część robi mąż sam, część osoba z zewnątrz. Chcemy aby nasz znajomy zrobił nam zabudowę kominka - prosta bryła w niej trzy półki, bez szaleństw. Ile może kosztować robocizna za kominek? Nasz znajomy bierze zawsze od nas połowę ceny rynkowej bo on nie fachowiec ale tzw złota rączka. Ile płaciliście za kominki (bez materiałów)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 10.04.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 jesteśmy na etapie wykańczania wnętrz. Część robi mąż sam, część osoba z zewnątrz. Chcemy aby nasz znajomy zrobił nam zabudowę kominka - prosta bryła w niej trzy półki, bez szaleństw. Ile może kosztować robocizna za kominek? Nasz znajomy bierze zawsze od nas połowę ceny rynkowej bo on nie fachowiec ale tzw złota rączka. Ile płaciliście za kominki (bez materiałów)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 10.04.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 jesteśmy na etapie wykańczania wnętrz. Część robi mąż sam, część osoba z zewnątrz. Chcemy aby nasz znajomy zrobił nam zabudowę kominka - prosta bryła w niej trzy półki, bez szaleństw. Ile może kosztować robocizna za kominek? Nasz znajomy bierze zawsze od nas połowę ceny rynkowej bo on nie fachowiec ale tzw złota rączka. Ile płaciliście za kominki (bez materiałów)??? U mnie wziął mój budowlaniec 1500 zł za kominek, miałem fachowców z kaszub i słupska -tzw kominkarzy-zdunów co zaczynali od 3 tys!!!Moj kominek możesz zobaczyć w galerii, nie ma tam jeszcze opaski bo zawala kamieniarz...ale niedlugo ja mi mam nadzieje doklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 11.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 A ja w poniedziałek idę na spotkanie AKADEMII KOBIET BUDUJĄCYCH posłucham porad W tym tyg była u nas ekipa która robiła tynki, robili male poprawki, to co nam się nie podobało, teraz jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 12.04.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jesteśmy na etapie wykańczania wnętrz. Część robi mąż sam, część osoba z zewnątrz. Chcemy aby nasz znajomy zrobił nam zabudowę kominka - prosta bryła w niej trzy półki, bez szaleństw. Ile może kosztować robocizna za kominek? Nasz znajomy bierze zawsze od nas połowę ceny rynkowej bo on nie fachowiec ale tzw złota rączka. Ile płaciliście za kominki (bez materiałów)??? Ależ wam zazdroszcze, ja już bym chciała mieszkać a tu jeszcze tyle pracy i kasy potrzeba, choć ostatnio z mężem stwierdziliśmy mimo iż chcielibyśmy jak najszybciej mieszkać, to chyba jednak się i tak na spokojnie wprowadzimy, bo nasz 2 letni synuś robi taką demolkę w obecnym mieszkaniu,, że lepiej chyba niech podrośnie i wtedy się wprowadzimy bo teraz rozbiera na części pierwsze wszystko co się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 12.04.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ależ wam zazdroszcze, ja już bym chciała mieszkać a tu jeszcze tyle pracy i kasy potrzeba, choć ostatnio z mężem stwierdziliśmy mimo iż chcielibyśmy jak najszybciej mieszkać, to chyba jednak się i tak na spokojnie wprowadzimy, bo nasz 2 letni synuś robi taką demolkę w obecnym mieszkaniu,, że lepiej chyba niech podrośnie i wtedy się wprowadzimy bo teraz rozbiera na części pierwsze wszystko co się da. Też bym chciała na spokojnie ale mieszkanie już sprzedane a wynajmowanie jest dla mnie niepotrzebną stratą kasy. Wole ten tysiąc miesięcznie przeznaczyć na urządzanie domku a nie nabijanie komuś portfela. Dziś wydałam tyle na lampy do domu a kupiłam tylko 6 szt a potrzebuję jeszcze ok 15:eek: Więc jak tylko warunki na to pozwolą to się zwijamy na swoje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 12.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 My naszczęście mieszkanko mamy swoje i nie musimy się spieszyć chociaż wiadomo chciałoby się, ale myślę że na spokojnie wprowadzimy się w 2014 roku przed wakacjami to taki fajny okres na sprzątanie i dopieszczanie szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 12.04.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 My naszczęście mieszkanko mamy swoje i nie musimy się spieszyć chociaż wiadomo chciałoby się, ale myślę że na spokojnie wprowadzimy się w 2014 roku przed wakacjami to taki fajny okres na sprzątanie i dopieszczanie szczegółów To wam jeszcze zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 15.04.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Od dziś prace ruszyły z wykopami, za tydzień w poniedziałek przyłącza, a my zaczeliśmy mozolną robotę ściąganie kostki polbruku a jest tego troche ale jak trzeba to trzeba coż zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 16.04.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 czy macie namiar na kogoś kto ma małą koparkę i nie jest zbyt drogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 18.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Hehe... do tej koparki to sam się podłączam?! Elektryk: 25pln za punkt, 50pln za każdy punkt siły i 300pln za uzbrojenie rozdzielni? Jak u was to wyglądało cenowo. Mi wychodzi jakieś 3000pln za robociznę. W tej cenie przyjdzie po malowaniu podłączać wszystko: gniazdka, lampy itp. Pochwalcie się jak u was było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 18.04.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Jutro przychodzi do mnie kominiarz. Na tzw odbiór. Jestem bardzo ciekawa ile rzeczy zakwestionuje - ilu się czepi. Słyszałam same złe rzeczy na temat odbiorów kominiarskich więc trochę się boję. A jak to było u Was? Franco- u mnie elektryk to rodzina więc ceny Ci nie podam. Ale jak w każdej profesji : lepiej kogoś zaufanego, poleconego bo elektrykę też można zepsuć. A i zapytaj jeszcze o dokumentację: czy też w cenie - niezbędna do odbioru a u niektórych sporo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 19.04.2013 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jutro przychodzi do mnie kominiarz. Na tzw odbiór. Jestem bardzo ciekawa ile rzeczy zakwestionuje - ilu się czepi. Słyszałam same złe rzeczy na temat odbiorów kominiarskich więc trochę się boję. A jak to było u Was? Franco- u mnie elektryk to rodzina więc ceny Ci nie podam. Ale jak w każdej profesji : lepiej kogoś zaufanego, poleconego bo elektrykę też można zepsuć. A i zapytaj jeszcze o dokumentację: czy też w cenie - niezbędna do odbioru a u niektórych sporo kosztuje. co do elektryki to nie umawiałem sie na żaden punkt, robił to znajomy rodziny i całość z materiałem wyniosła 7 tys zł-wszystkie kable, siła, rozdzielnia, kabel przyłączeniowy 30m.W tej cenie miałem dokumentacje tzw. pomiary. Co do kominiarza to u mnie nie był, brat ma uprawnienia i podpisał mi wymagany dokument, moim zdaniem jeśli masz komin systemowy to wielkiej filozofii tu nie ma, nie wiem co tam się czepiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 19.04.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 co do elektryki to nie umawiałem sie na żaden punkt, robił to znajomy rodziny i całość z materiałem wyniosła 7 tys zł-wszystkie kable, siła, rozdzielnia, kabel przyłączeniowy 30m.W tej cenie miałem dokumentacje tzw. pomiary. Co do kominiarza to u mnie nie był, brat ma uprawnienia i podpisał mi wymagany dokument, moim zdaniem jeśli masz komin systemowy to wielkiej filozofii tu nie ma, nie wiem co tam się czepiać... Właśnie kominiarz skończył oględziny i czepił się: za słabe ciągi wentylacyjne - winą obarczył kratki zamontowane na kominach że powinny być z większymi szparami i bez siatki (kurcze nawet nie wiedziałam że takie są - kupowałam według kolory aby ładne były). Nie podobało mu się także brak schodków kominiarskich (okna są blisko ław więc wydawało się że nie będą potrzebne, zresztą według przepisów nie są wymagane) ale jakoś to przełknął. Drzwiczki do wyczystki - mam wyczystkę komina do kominka w łazience a że metalowe drzwiczki mi się nie podobały więc zamontowaliśmy plastikowe. Oczywiście kazał wymienić co niezwłocznie mąż zrobił (nie były jeszcze na stałe zamontowane) i wsadził te które były w komplecie z kominami czyli metalowe. I problem w zasadzie nie do rozwiązania na razie mamy z solarami: monter solarów puścił przewody przewodem wentylacyjnym i oczywiście to się Panu kominiarzowi nie spodobało. Na razie negocjujemy z kominiarzem - jak się nie da to trzeba będzie wzywać fachowca od solarów aby to zmieniał - ciekawe kto za to zapłaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 19.04.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 U nas elektryk wziął 3000 zl za wszystko cała robocizna, umówiliśmy się na ta cenę i robił to co chcielimy, nie liczył za punkty itp. Cena 3000 zł to cena cąłkowita włącznie z doprowadzeniem do skrzynki energetycznej i odbiorem, u nas do komianrza daleko - ale mam kolege znajomego więc myślę, że większych problemów nie będzie, w poniedziałek podł. wody i kanalizy dużo dużo kopania i dużo dużo syfu na podwórzu hehe, a tak z innej beczki - ma ktoś może namiar na chirurga dziecięcego w slupsku lub oklicach - pilnie poszukuje bo moja córka złamała wczoraj 2,3 i 4 kość śródstopia i potrzbujemy pilnej konsultacji, bo na naszym sorze w slupsku nie ma co liczyć na pomoc spędziłam tam wczoraj 6 godzin zanim nas przyjeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 21.04.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A ja szukam kogoś kto by mi sam tynk zewnętrzny położył. Kogoś polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts