Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my drzwi jendak zamowilismy w fimalu z kmt bo tylko na takie bylo nas stac i rolety tez juz zamowione i parapety zewnetrzne :) koszt tych trzech pozycji - 12.000 zł - a kasy coraz mniej na reszte - ni emyslałam ze to wszystko takie drogie

niestety budowa domu to dość kosztowna zabawa :D

u nas starczyło na styk tzn na pewno nie mamy ogrodzenia i polbruku przed domem ale to nie przeszkadza mieszkać. budżet jaki zrobiliśmy przed budową w zasadzie sprawdził się ale o wielu kosztach dowiedzieliśmy się w trakcie budowania i rezerwa na nieprzewidziane wydatki stopniała w mgnieniu oka.

Nie martw się - frajda z mieszkania we własnym domku bezcenna

niestety budowa domu to dość kosztowna zabawa :D

u nas starczyło na styk tzn na pewno nie mamy ogrodzenia i polbruku przed domem ale to nie przeszkadza mieszkać. budżet jaki zrobiliśmy przed budową w zasadzie sprawdził się ale o wielu kosztach dowiedzieliśmy się w trakcie budowania i rezerwa na nieprzewidziane wydatki stopniała w mgnieniu oka.

Nie martw się - frajda z mieszkania we własnym domku bezcenna

właśnie to mnie trzyma jakoś na duchu, u nas też pieniążki jak woda szybko płyną, nam zostało już tylko około 90 tys i cały środek do zrobienia - gładzie, sufity, drzwi do pokoi , podłogi , lazienka i wiele wiele innych, ale patrzac jak to wszystko drogie jest moze troche kasy zbraknac

Wow... 90tys. na środek... ja to Ci zazdroszczę!;)

Hi oj a ja chciałbym by mój środek zmieścił się w tych 90 tys...niestety jak zawsze plany poszły w łeb i wyszło wiecej niz postawienie stanu surowego-120tys:(ale jezdzac teraz za drobiazgami zauważylem, że ceny są niższe w branży, np za kafle do salonu 60x60 placiłem 80 zł teraz podobne widze po 50-60...bloczek też tańszy jest i to przeszło 1,3 zł na sztuce.Chodż nie mam co narzekać:) bo znajomi budowali sie 5 lat temu i wtedy to ceny były kosmiczne!Franco co do ogrodzenia to ci nie pomoge, ja zamówiłem przez neta ogrodzenie panelowe w kolorze grafit+podmurówka.Przywieźli mi spod Torunia 160m bieżących. Oczywiście szukałem tu podobnego ale ceny o zgrozo, panele w casto-obi droższe o ok 10 zł na metrze a o dodatkach lepiej nie mówić. Prefabrykat betonowy na podmurówkę nasi rodzimi wytwórcy mieli chyba z materiału kosmicznego bo był przeszło 2 x droższy od mojego!Zuważyłem ze nasz region w kwestii materiałów jest dużo droższy od innych ale niestety nie zawsze dostawa z drugiego końca Polski sie kalkuluje:(

tak jak mowi zbyszek wszytko jest drogie i 90 to wcale nie jest jakas wielka kwota ze mi jescze z tego cos zostanie - wątpie i wrecz przeciwnie zabraknie bo u nas w slupsku ceny sa kosmiczne, chociazby drzwi do pokoi za 6 sztuk wycenili mi około 6 tys, a mam jeszcze wielkie drzwi do salonu o ktorych juz nie wspomne bo chyba z nich zrezygnujemy zeby nie popadac w koszty

tak jak mowi zbyszek wszytko jest drogie i 90 to wcale nie jest jakas wielka kwota ze mi jescze z tego cos zostanie - wątpie i wrecz przeciwnie zabraknie bo u nas w slupsku ceny sa kosmiczne, chociazby drzwi do pokoi za 6 sztuk wycenili mi około 6 tys, a mam jeszcze wielkie drzwi do salonu o ktorych juz nie wspomne bo chyba z nich zrezygnujemy zeby nie popadac w koszty

można za 90 tyś wykończyć w normalnym standardzie - ja jestem w końcówce wykończeń i jak na razie doszłam do kwoty 60 tyś (dojdą jeszcze schody za 6 tyś, kafle do łazienki ok. 2,5 tyś - 3 tyś i panele na górę, jakieś kafle do garażu, na taras i schody na zewnątrz)

Ale my oszczędzamy trochę na robociźnie no i szukamy zawsze jakiś oszczędności. Np. cały tzw biały montaż czyli sedesy, wanny kabiny umywalki krany kupowałam przez internet i wszystko wyszło mi ok. 6 tyś! - a w sklepach wyszłoby z 10 tyś. Same drzwi do kabiny prysznicowej murowanej zapłaciłam 700 zł zamiast 1300 - najtańszych w Słupsku a że u jednego dostawcy brałam trochę rzeczy więc i koszty transportu wyszły dość tanio.

Oczywiście nie liczę tu mebli zwłaszcza kuchni na wymiar bo przy tym można od razu zbankrutować :) - z meblami i wyposażeniem to 90 tyś to stanowczo za mało:bash:

Matko Boska - przerazacie mnie - ja mam na to 6tys a drzwi 7szt ale chciałem coś zaoszczędzić....

to kup z okleiną w markecie - można nawet ładne wybrać - wiadomo mniejsza trwałość ale w końcu nie trzeba ich od razu nożami traktować.

Ja mam z okleiną za wszystkie (10 szt) zapłaciłam 5 tyś - była akurat promocja.

ja mowię z meblami 90 tys to za mało, bo nie mamy kuchni, nie mamy dla dzieci żadnych mebli a mamy dwójke małych więc trzeba będzie odrazu kupować córka idzie do szkoły więc musi miec juz swoje wszystkie meble, syn ma poltora roku więc narazie przejmie po corce jej meble dzicięce, nie mamy sypialni bo teraz spimy na narozniku wprawdzie wielkim ale jak sie przeprowadzimy to trzeba bedzie kupic łóżko i meble do sypialni bo teraz spimy w pokoju dziennym, kominka jeszcze nie mamy więc sporo to kosztuje wstepny koszt naszego kominka to okolo 10 tys zł tan co nam sie podoba, malowanie, cała łazienka do zrobienia, bidet, kibelek, 2 umywalki, prysznic, kafle - to wszystko kosztuje i wcale nie wybieram najdrozszych rzeczy, a oświetlenie no i cała kuchnia to jest mase pieniędzy na kuchnie z wyposazeniem trzeba liczyc z 20 tys po wymiar taką już na dlugie lata.

Drzwi wybrałam z firmy PORTA razem z montażem wyliczyli prawie 6 tys bez kilku gorszy