dorota.pomorskie 15.11.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 He he nic mi nie mów o fachowcach - my mamy ciągłego pecha do każdego fachowca, ale widać że nie tylko my - to chociaż jest pocieszające naszczęście u nas mamy mało kafli tylko pod prysznicem podłoga tam gdzie kibelek i bidecik i gdzie umywalki będą i to też nie do sufitu tylko tak ponad połowe, reszta ścian pomalowana, więc pozwoliłam sobie na kafle troche droższe ale takie jakie mi się podobały, ehhh a ten kibel i bidet co wybrałam to koszt po 1000 zł za sztuke - więc szukam czegoś tańszego - musimy ciąć koszty żeby się tak do dwudzieski zmieścić razem z robocizną fachowca, bo akurat na kładzeniu kafli kompletnie sie nie znam ani ja ani mój mąż. Aha ale za to u nas postępy na ścianach pomału robią się gładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Dorotka widząc ceny za kafle, armaturę itp. nie oszczędzałbym na wykonawcy bo może być kłopt, pisałaś ze m/2 kafli na posadzke 320 zł dałaś , my daliśmy 80 zł i mieliśmy wyrzuty, ze droga ale wiadomo każdy robi na miarę tego na co go stać wieć Ci troszkę zazdrościmy:):). Co do podtynkowych to ja raczej nie widzę problemu, mamy od przeszło roku i jest ok ale parząc jak instalował hydraulik to wielce się nie różni od tradycyjnych baterii...rurka w ścianie i po zabawie...wszędzie są sitka, zabezpieczenia a do tego mieć warto filtr na instalacji. Wszystko idzie naprawić a co 10 lat to nie wiem czy Ci się nie znudzi i po 10 latach nie będzie nowych dodatków, baterii i podtynkowych stelaży . Nie spotkałem się z nikim z znajomych co by nie montowali podtynkowych stelaży:) wiec chyba bez obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 16.11.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 zbyszku ale za to znalazłam bardzo tani bidet i kibelek z cersanit czy jakos tak razem oba 1000 zł dziś własnie wynalazłam takie, więc nie o to chodzi ze musze miec najdrozsze kafle, bo moj maz pewnie jak cene zoabczy to tez nie bedzie z radosci skakał, ale szukała szukałam i oszczednosc znalazłam w bidecie i kibelku więc nie mam wyrzutow ze kafle drogie beda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 17.11.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Zbyszek robiłeś kominek - mozesz polecic fachowca i dac namiar ?? Bo chcieliśmy się do tego przymierzać pomału. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybolust 18.11.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 pozdrawiam wszystkich.mam pytanie czy jest sens robic na dole ogrzewanie podłogowe a u gory w 3pomieszczenach grzejniki a w lazience i pralni podłogówke czy polozyc na całosci podłogówke.podobno 20st na grzejniki to za mało zeby byl sens ich montowac .slyszałem ze 20 stopni krazy w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 18.11.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Ja mam podlogowke na dole a u góry mam grzejniki. Teraz raczej bym dał wszędzie podlogówke. Ja na podlogowkę mam puszczone 35-40, a na grzejniki by blo cos czuć 45-50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybolust 18.11.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 dzieki tak zrobię ciekawe jak grzejniczek w łazience bedzie działał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 18.11.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 u nas jest po całości podłogówka tylko w garażu i w łazience grzejniki ale one idą oddzielnie (nie ten sam obieg jak podłogówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybolust 18.11.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 w garazu i kotłowni chyba wogóle nie bede dawał ogrzewania ale do konca jeszcze niewiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 18.11.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 brat ma pompe ciepla, wszedzie podlogowka i drabinka w lazience i musze powiedziec ze na pompie ciepla nie odczuwa sie za bardzo aby grzejnik był ciepły, chyba za slaba temperatura...a co do mominka to robił mi mój budowalniec po kosztach, za robocizne wziął 1,5 tys gzie fachowcy od kominków wołali od 3 wzwyż!a c kominka to chyba teraz bym nie robił,rzadko palimy chodz drewna pod dostatkiem mamy:)jakos w salonie nie usmiecha mi sie czeste palenie, a d tego w domu jest po prostu bez grzania w kominku cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybolust 18.11.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 tak bo temp w grzejniku jest 20-25 tyle co leci w podłogówce i własnie o to pytałem wiec drabinka jest bez sens,bo jak napis wczesniej temp na drabin poowinna bys 40-45 co sprawia ze jest to nie opłacalne .tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 18.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 zbyszek - no własnie zastanawiamy się nad kominkiem, ale raczej chcemy zrobić taki tam prosty bez żadnych udziwnień, bardziej na zimowe wieczory przy lampce wina niż do palenia. O to chodzi że chcemy zrobić teraz żeby do teg potem nie wracać, bo jednak musimy wkład do komina wpuścić bo mamy belki przy kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macmac84 18.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 pozdrawiam wszystkich. mam pytanie czy jest sens robic na dole ogrzewanie podłogowe a u gory w 3pomieszczenach grzejniki a w lazience i pralni podłogówke czy polozyc na całosci podłogówke.podobno 20st na grzejniki to za mało zeby byl sens ich montowac .slyszałem ze 20 stopni krazy w podłogówce A czym będziesz ogrzewał? Paliwo stałe, gaz czy może pompa ciepła? Bo jak paliwo stałe albo gaz, czyli wysokotemperaturowe źródło ciepła, to i tak musisz mieć zestaw mieszający do podłogówki. Wtedy możesz grzejniki podłączyć przed rozdzielaczem. Zajrzyj też tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?70252-POD%C5%81OG%C3%93WKA-KALORYFERY&highlight=pd%C5%82og%C3%B3wka+grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 19.11.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 tak bo temp w grzejniku jest 20-25 tyle co leci w podłogówce i własnie o to pytałem wiec drabinka jest bez sens,bo jak napis wczesniej temp na drabin poowinna bys 40-45 co sprawia ze jest to nie opłacalne .tak mysle Też myślałam że nie ma sensu ale tegoroczne lato jednak upewniło mnie że warto ale z opcją grzejnika na prąd. Latem, jesienią i wiosną kiedy już się sezon grzewczy skończy to często ręczniki nie wysychają, pranie w domu też długo schnie jak nie ma możliwości na dworze suszyć. Wtedy takie drabinkowe grzejniki z opcją podłączenia do prądu są jak zbawienie. Taki mam w łazience na górze i w pralni. Normalnie są podłączone do CO a gdy CO nie chodzi wkładam wtyczkę i grzeje grzałka. Kosztowały jakieś 150 zł drożej od zwykłych. A w garażu grzejnik założyliśmy aby nie dopuścić do spadku temp poniżej 0 - tam mamy szafkę z przyłączem i licznikami wody - w czasie budowy przed grzaniem zamarzła nam tam woda dwa razy więc profilaktycznie grzejnik powieszony tylko że na razie zakręcony. A jak przyjdą mrozy to będzie myślę pomocny. Na razie nie mamy zamontowanych drzwi między kotłownią a garażem więc kotłownia trochę grzeje garaż ale gdy dojdą drzwi to myślę że w garażu może być dużo chłodniej niż w innych pomieszczeniach a w mrozy na pewno będzie poniżej 0:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 19.11.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Wtrącają się do rozmowy - mogę powiedzieć, że my mamy ogrzewanie gazowe, podłogówka w salonie i kuchni, korytarzu, łazience i wiartołapie. Reszta tzn 3 pokoje, garaż i kotłownia no i grzejniczek w łazience taki jakiś coby powiesić ręcznik po kąpieli aby podsechł. Ale to wszystko mamy rozdzielone, każdą jedną podłogówkę w salonie czy kuchni itp możemy ustawić na inną temperaturę i również grzejniki - ale już wszystkie na tą samą. W praktyce jak jest jeszcze nie wiemy, odpalaloną mamy tylko podłogówkę na 20 stopni aby orzewać budowę. U znajomych takie rozwiązanie sie sprawdza można ustawić podłogówkę mniejszy stopień a grzejniki na większy stopień i nie mają z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 19.11.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 A teraz również tymczasowo mamy rozwiązanie superanckie na garaż i kotłownię - mój tata sprezentował nam fajny piec kaflowy, który sam wymurował i sobie dogrzewamy garażyk takim piecem i jest super No i u nas postępy - bo już mamy bramę garażówą - czekaliśmy chyba z miesiąc, ale teraz jak wyjeżdżam z rana do pracy to tylko klikam, bramka się otwiera i nie muszę wysiadać z autka zeby ją zamknąć - ten bajer mi się podoba najbardziej , bo dotychczas musiałam wciąż otwierać i zamykać te wielkie wrota naszego garażu Ogólnie brama spoko - firma spoko - cena mniej spoko - ale nie mieliśmy zbytniego wyboru bo chciceliśmy kolor bramy i bramę dopasować do jednej już istniejącej którą wstawialiśmy z 8 lat temu do pierwszego garażu (bo mamy dwa wjazdy obok siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 24.11.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 szukamy wkładów kominkowych - coś polecacie - ma ktoś wkład firmy yotul ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 24.11.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 ja mam z kratki.pl, sprawdza sie dobrze ale bardzo rzadko pale w nim. co do jotula to jeden z wykonawców przy wycenie bardzo chwalił te kominki ale jak dla mnie były one za drogie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.pomorskie 24.11.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 czytałam o tej właśnie firmie yotul, że mają dobre odlewnie i te piece się bardzo dobrze sprawdzają, ale właśnie są drogie, więc pytam czy warto przepłacić czy właśnie zakupić z kratek.pl i np o 2 tys. tańszy. Chciałabym poznać z praktyki info o firmie yotul. popytam jeszcze na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybolust 25.11.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 kupiłem wkład jas z kratek niebawem go podładcze i zobaczymy co jest wart mysle ze bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts