Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupsk - Kobylnica

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam cieszę się że znalazłam to forum-my się budujemy pod Słupskiem-trasa na Rowy, My-a konkretnie Beata Krystian i dwójka małych inwestorów, jesteśmy na etapie zrobionych fundamentów, i właśnie się wqrwiłam bo oglądając kilka minut temu moje fundamenty stwierdziłam że odchodzi mi izolacja od fundamentów :evil: nie wiem jak to możliwe :roll: , dodam jeszcze że sami smarowaliśmy bloczki lepikiem-muszę o tym poszukać na forum, jakby coś ktoś wiedział w tej sprawie to proszę o pomoc :)

Witam cieszę się że znalazłam to forum-my się budujemy pod Słupskiem-trasa na Rowy, My-a konkretnie Beata Krystian i dwójka małych inwestorów, jesteśmy na etapie zrobionych fundamentów, i właśnie się wqrwiłam bo oglądając kilka minut temu moje fundamenty stwierdziłam że odchodzi mi izolacja od fundamentów :evil: nie wiem jak to możliwe :roll: , dodam jeszcze że sami smarowaliśmy bloczki lepikiem-muszę o tym poszukać na forum, jakby coś ktoś wiedział w tej sprawie to proszę o pomoc :)

A gdzie tak budujecie? Często tamtędy śmigamy na ryby do Rowów :D

Ten lepik wam odchodzi?

Masz może tego zdjęcia?

Pewnie smarowaliście na mokry mur :(. Wilgoć i mróz zrobiły swoje :(.

Witam,

my, tzn. ja, mój M. i córcia póltoraroczna startujemy w Ustce (kierunek Przewłoka). Pozwolenie mamy, na prad czekamy -ileż można czekać :-( , jesteśmy w trakcie załatwiania finansów, a wystartowac chcemy w marcu. Szukamy ekipy na stan surowy otwarty, oczywiście taniej i dobrej, no i prowadzimy te zawiłe dyskusje odnośnie cen i zakresu robocizny.

Na razie wbrew temu co słyszymy w mediach z cenami zbytnio nie zjeżdżają, ale dziwnym trafem wszyscy mogą zaczynać już w marcu ;-)

Jak zbiorę kilka już konkretnych wycen to się nimi z Wami podzielę.

Może macie jakaś godną polecenia ekipę?

...no wiecie taką, co to nie spartaczy wszystkiego, trochę nerwów oszczedzi i niekonieczie do rozwodu doprowadzi...

A gdzie tak budujecie? Często tamtędy śmigamy na ryby do Rowów :D

Ten lepik wam odchodzi?

Masz może tego zdjęcia?

Witam, my budujemy w Machowine, kurde zapał mi opadł totalnie :cry: HenoK-chyba masz niestety rację-mury nie były całkiem suche :( -robiliśmy to w grudniu, ale pogoda była słoneczna-trochę się podłamałam, teraz to chyba trza będzie to zdzierać czy co? w przyszłym tyg ma przyjechać kierownik i zobaczyć-qrde na samym początku taka wpadka :(

Witam,

my, tzn. ja, mój M. i córcia póltoraroczna startujemy w Ustce (kierunek Przewłoka). Pozwolenie mamy, na prad czekamy -ileż można czekać :-( , jesteśmy w trakcie załatwiania finansów, a wystartowac chcemy w marcu. Szukamy ekipy na stan surowy otwarty, oczywiście taniej i dobrej, no i prowadzimy te zawiłe dyskusje odnośnie cen i zakresu robocizny.

Na razie wbrew temu co słyszymy w mediach z cenami zbytnio nie zjeżdżają, ale dziwnym trafem wszyscy mogą zaczynać już w marcu ;-)

...no wiecie taką, co to nie spartaczy wszystkiego, trochę nerwów oszczedzi i niekonieczie do rozwodu doprowadzi...

Nam wykonawca podał taką wycenę :

1. roboty ziemne tj. wykop, podsypki-2.300

2.ławy i ściany fundamentowe (bez izolacji pionowych i zasypki)-5.300

3. ściany z betonu komórkowego wraz z nadprożami+podlewki żelbetowe pod strop-7.700

4.strop terriva+wieńce+wieniec obwodowy+czpienie-6.600

5.kominy i czapki kominowe murowane z cegły pełnej-3.500

6.konstrukcja dachu(bez łat i kontrłat)-5.900

razem 31.300

nie wiem czy to dużo czy mało, ale w sumie nie kontaktowaliśmy się z nikim innym, po prostu widzieliśmy ich robotę i podobało nam się-ot tak...

Witam,

Nam wykonawca podał taką wycenę :

1. roboty ziemne tj. wykop, podsypki-2.300

2.ławy i ściany fundamentowe (bez izolacji pionowych i zasypki)-5.300

3. ściany z betonu komórkowego wraz z nadprożami+podlewki żelbetowe pod strop-7.700

4.strop terriva+wieńce+wieniec obwodowy+czpienie-6.600

5.kominy i czapki kominowe murowane z cegły pełnej-3.500

6.konstrukcja dachu(bez łat i kontrłat)-5.900

razem 31.300

nie wiem czy to dużo czy mało, ale w sumie nie kontaktowaliśmy się z nikim innym, po prostu widzieliśmy ich robotę i podobało nam się-ot tak...

Jak na nasz region to raczej normalne ceny.

Wczoraj wieczorem mieliśmy spotkanie z kolejnym szefem eikpy i...zwalił nas w z nóg.....Dokłada wycena z poszczególnymi etapami będzie za ok. tydzień, ale teraz orientacyjnie, po przejrzeniu projektu, zastrzelił nas kwotą ok.600zł za m2 powierzchni zabodowy.

Wg projektu 150m2 - czyli 90.000 za SSO!

Najgorsze jest to, że pan wzbudził zaufanie, jest z polecenia, i chętnie bym go zatrudniła, ale niestety ...kasa...kasa...kasa...

...life is brutal ...szukamy dalej....

Wczoraj wieczorem mieliśmy spotkanie z kolejnym szefem eikpy i...zwalił nas w z nóg.....Dokłada wycena z poszczególnymi etapami będzie za ok. tydzień, ale teraz orientacyjnie, po przejrzeniu projektu, zastrzelił nas kwotą ok.600zł za m2 powierzchni zabodowy.

To cena z materiałami czy bez nich ?

Oczywiście,

projekt Tyberiusz z Domeny :

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3202-tyberiusz.html

Dla ułatwienia życia wprowadziliśmy kilka zmian:

zrezygnowaliśmy z 2 balkonów od strony wejścia i od ogrodu, okna na piętrze będą proste bez łuków, schody wejsciowe i taras prostokątne (bez zaokragleń i murków), materiał suporex, dach z dachówki ceramicznej (chyba).

Aż taki dziwoląg to chyba nie jest....

pozdrawiam

Oczywiście,

projekt Tyberiusz z Domeny :

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3202-tyberiusz.html

Dla ułatwienia życia wprowadziliśmy kilka zmian:

zrezygnowaliśmy z 2 balkonów od strony wejścia i od ogrodu, okna na piętrze będą proste bez łuków, schody wejsciowe i taras prostokątne (bez zaokragleń i murków), materiał suporex, dach z dachówki ceramicznej (chyba).

Aż taki dziwoląg to chyba nie jest....

pozdrawiam

Tutaj lepiej się prezentuje :

http://www.extradom.pl/projekt-domu-TYBERIUSZ-ID-4009.html

Projekt nie należy do najprostszych, zwłaszcza dach dosyć skomplikowany, to jednak nie uzasadnia aż tak wysokiej ceny.

Rozumiem, że dom jest bez podpiwniczenia ? Jakie warunki gruntowe (z tego co pamiętam na Waszym terenie może z tym być różnie :() ?

Witam,

budujemy bez piwnicy, co do gruntów to specjalnie się na tym nie znam, ale inni mówią, że jest przyzwoicie, nie ma gliny, sporo piachu, z wodą nie powinno być przykrych niespodzianek. W kazdym razie przy rozmowie z wykonawcą grunt nie był omawiany w kategorii problemu.

Najgorsze jest to, że pan wzbudził zaufanie, jest z polecenia, i chętnie bym go zatrudniła, ale niestety ...kasa...kasa...kasa...

...life is brutal ...szukamy dalej....

Cena bardzo wysoka, a i z tym poleceniem różnie bywa.

My znaleźliśmy ekipę, którą sprawdziliśmy jak się wydawało dokładnie, pojechaliśmy do ludzi, którym budowali, polecali bardzo.

A my współpracę przypłaciliśmy prawie wylewem. Nie wzieliśmy pod uwagę tego, że w ekipie zmieniła się połowa załogi na kompletnych partaczy. Zrezygnowali tuż przed dachem, całe szczęście bo zmarnowaliby cały materiał. To było w listopadzie i gorączkowo szukaliśmy ekipy do zamknięcia stanu surowego. Znaleźliśmy przejeżdzając przez Kobylnicę taką grupę, z którą zostaniemy już do końca. Stawki są przeciętne a wykonanie, aż miło popatrzeć. Dokładni, dopracują każdy szczegół, a i doradzą jak mamy jakieś wątpliwości. Życzę każdemu inwestorowi takich wykonawców.