Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujaca Pchełki

Recommended Posts

czekam w takim razie na rady Michasia :) i bede zagladala do twojego dziennika szukajac m.in inspiracji dla siebie.

jeśli dostaniemy kredyt ( a powinniśmy już pod koniec przyszłego tyg wiedzieć), to pozostaje nam jeszcze ekipa budowlana.

Do puki nie wiedzieliśmy co z kredytem nie chcielismy sie z nikim umawiać.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie budowniczych Pchełki! Chciałabym dołączyć do Waszego szacownego grona:-)

Jestesmy z mężem na samym początku drogi. Tzn. mamy już działkę (więc może nie aż tak na początku), kupilismy projekt, ale teraz okazało się, że musimy wystąpić o warunki zabudowy, które teoretycznie juz były ustalone, ale z jakichś tam ważnych urzędniczych powodów jako nowi właściciele działki musimy o nie występować na nowo (nie mogą tych warunków na nas przenieść). No trudno.

W związku z powyższym mam gorącą prośbę. Siedzę otóż nad wnioskiem, w którym muszę określić:

- zapotrzebowanie Pchełki na wodę (m3/dobę)

- zapotrzebowanie na energię elektryczną (KW/MW - swoją drogą co to znaczy?)

- przewidywalną ilość ścieków z podziałem na ścieki socjalno-bytowe, technologiczne oraz wody opadowe (m3/dobę)

Czy wiecie może ile zużywa Pchełka zamieszkana przez 3-4 osoby? W projekcie nie widzę takich danych, a nie mam pojęcia jak to obliczyć:confused: Błagam pomocy!

I z góry dziękuję:-)

i jak tam Pchełkowcy?

co u Was słychać?

my dostaliśmy decyzję z banku, że pozytywnie rozpatrzono nasz wniosek o kredyt. NARESZCIE :D. Pozostaje dogadać warunki umowy i ją podpisać. Planujemy w kwietniu ruszyć z budową. Jesteśmy właśnie na etapie poszukiwania ekipy budowlanej.

jakie macie zdanie na temat ogrzewania podłogowego i odkurzacza centralnego?

Cześć Danonki,my żałujemy że nie zrobiliśmy ogrzewania podłogowego jak u AGP-onów,ale z drugiej strony gdyby zrobił to nasz wykonawca ,na 100% czekał by nas remont całego ogrzewania-co ja mówię ono by wcale nie działało :(.Poza tym czekamy do wiosny ,część prac ogrodowych już rozpoczęta:),pomimo natleniania oczka zimą część lokatorów nie przeżyła-żaby i część ryb.Liczymy koszty ogrzewania a udało nam się sporo zaoszczędzić gazu ale spaliliśmy w kozie 400 kg węgla,troszkę brykietu i drzewa.Pozdrawiamy i czekamy na pierwsze wbicie łopaty w plac budowy.

My bardzo sobie chwalimy podłogówkę. Mamy w salonie, kuchni i obu łazienkach, czyli tam, gdzie są płytki. Pomimo tego, że obecnie są panele przystosowane do ogrzewania podłogowego ja nie zdecydowałabym się ich na niej położyć.

Co do wentylacji mechanicznej w Pchełce - czy przemyśleliście gdzie przeprowadzić instalację? Dla przypomnienia Pchełka nie ma stryszku, więc nie ma gdzie zainstalować rekuperatora.

No i odkurzacz centralny... Niezmordowanie namawiam ;-)

Mamy pierwszą wycenę od ekipy która może z początkiem kwietnia zacząć u nas stawiać dom (chłopaki z Zambrowa) - 30tys z dachem czyli deskowanie i położenie papy (będziemy mieć blachodachówkę) - chyba na nich sie zdecydujemy chociaż czekamy na jeszcze jedną wycenę od Pana Włodka z Michałowic. Wydaje mi się jednak, że Pan Włodek sporo sobie policzy i to bez dachu. Zobaczymy.

a my w przyszłym tygodniu zaczynamy :D tzn takie są plany.

Budować u nas będzie ekipa Pana Józefa z Zambrowa. (Pan Włodek z Michałowic zażyczył sobie 50tys!)

Chłopaki przyjeżdżają we wtorek wieczorem, szykują sobie spanie itd i od środy rano zaczynają (no chyba że z jakiegoś powodu będą musieli przyjechać z opóźnieniem).

Humus zdejmujemy najprawdopodobniej w tą sobotę, w poniedziałek lub wtorek geodeta wyznaczy co trzeba. Fundamenty zalane powinny być pod koniec tygodnia/ w weekend, a po świętach Wielkanocnych pójdą ściany do góry :D

na razie ogarniamy działkę, sprzątamy, karczujemy itd.

Danonki, to teraz to już z górki ;)

a ja dziś "zamurowywałam dzikie drzwi" :) całą zimę miałam dzikiego lokatora a może nawet kilku...

wprowadziły się myszki, znalazły małą dziurkę koło rury kanalizacyjnej i tamtędy dostały się w styropian w podłodze, bardzo im chyba pasowało, wybudowały niezłe miezkanko sądząc po ilości wyrzuconych kulek. Zimą im darowalam, nie eksmituje się nikogo podczas mrozów, nie? ale teraz to już muszą się wyprowadzić, szczególnie, że poczynały sobie dość swobodnie w mojej kuchni nocą i poraz drugi przegryzły odpływ ze zlewu. Zapiankowałam wszystkie dziury jakie znalazłam, mam nadzieję, że to je powstrzyma.

• 1 month później...

hej, taka tu cisza.

Wracam po raz kolejny do pierwszych wpisów z tego dziennika. Czytam wszystko i aż troszkę mi smutno że już teraz nie pisze się tak jak to było tu kiedyś.

W każdym razie my w tym tygodniu kończymy stan surowy otwarty.

Ekipa weźmie za wybudowanie + pełne deskowanie i papa - 33 500,00zł

z materiałami pewnie wyjdzie ok 100 - 110tys SSO

wprowadziliśmy trochę zmian do projektu, część wyszła w czasie budowania.

Ci co nie mają podłogówki (wiem ze np chester) - ile macie grzejników w części hol, salon, kuchnia?

Czy na schodach/ półpiętrze też zakładaliście grzejnik?

• 2 weeks później...