Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujaca Pchełki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w dniu wczorajszym, po 70dniach otrzymaliśmy POZWOLENIE NA BUDOWĘ naszej Pchełki :)

trochę to trwało, bo były pewne dziwne jazdy, ale sie udało.

Jutro do sądu po odpis z księgi wieczystej itd. i ruszamy z kredytem najprawdopodobniej w poniedziałek

bardzo się cieszymy, że w końcu to PnB jest, jupi! :D

dziękuję :)

nasza architektka (będzie też naszym kierownikiem budowy) radzi nam, aby po otrzymaniu kredytu w tym roku wylać tylko fundamenty czy tzw stan zerowy, przykryć na zimę aby się to wszystko dobrze osiadło itd (teren to piasek i glina), a ściany i resztę postawić dopiero na wiosnę. Czyli wprowadzilibyśmy się dopiero na jesieni 2012 jeśli dobrze by poszło

Witajcie Drodzy Pchlarze :) Właśnie podjęliśmy decyzję o budowie własnej pchły! Przeleciałam forum, widziałam Wasze domy - jakie one śliczne , gratulacje!!!! jesteśmy dopiero na etapie zdobywania papierów, więc kupa roboty przed nami, ale jak patrzę na Wasze gotowe domki napawam się optymizmem. My budujemy w okolicach Otwocka koło Warszawy i mam w związku z tym pytanie czy jest na Forum ktoś z okolic stolicy..???? Próbowałam szukać, ale szczerze pisząc nie doczytałam się. chętnie bym pokorespondowała głównie w sprawie lokalnych ekip... Pozdrowienia!!!!

Zozolek, faktycznie my jesteśmy z okolic Wawy, ale nasza Pchła na razie jest w planach. Tzn zdobyliśmy niedawno Pozwolenie na budowę, ale stanęliśmy na kredycie.

Niestety, okazało się, że kredyt nie będzie formalnością i osoba która miała nam pomóc w jego zdobyciu troszkę namieszała i po kredyt pewnie będziemy mogli uderzyć dopiero na początku przyszłego roku, a tym samym budowa rozpocznie się pewnie w okolicach wiosna-lato 2012

Chester czy to na zdjęciu (fioletowe kiście kwiatów) to budleja? jeśli tak to czy rośnie w suchym czy wilgotnym gruncie, bo blisko oczka się wydaje? pytam bo czytałam że podobno nie lubią wilgoci

Kama ,sory że tak późno ale jestem,to nie budleja tylko nasza rodzima bylina -krwawnica-często rośnie przy rowach mielioracyjnych lubi wilgoć,super wytrzymała na nasze warunki zimowe,pięknie kwitnie całe lato,budleji nie nabyłem ze wzgledu na to że lubi w naszych warunkach przemarzać-wyleczyłem się już z roślin które wymarzają:).

Pozdrawiam,.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam wszystkich Pchełkowiczow przeglądam wasze forum od dość dawna i postanowiłem się ujawnić ,tez budujemy Pchełkę jest w stanie surowym zamkniętym +instalacja elektryczna.Dokonaliśmy kilku zmian :pchełka została lekko przedłużona, ,, podniesiona, przestrzeń za garażem została zadaszona,schody zostały zrobione w wersji zabiegowej dzięki czemu zwiększyła się przestrzeń w łazience ,dzięki podniesieniu o 3kamienie znalazło się miejsce na dodatkowy pokój u góry Budujemy na śląsku w okolicach Żor.Mam pytanie do już mieszkając Pchełkowiczow ogrzewających gazem jakie są koszty takiego ogrzewania ,tez będę ogrzewał gazem ziemnym.Wkleił bym zdjęcie ale kombinuje i nie wiem jak Pozdrawiam

Witamy na forum ;-)

Co do kosztów ogrzewania, to zależy od wielu czynników - grubości ocieplenia i staranności jego położenia (zarówno ścian jak i dachu, pokrycia dachu, rodzaju materiału na ściany, no i przede wszystkim od ... pogody. My na chwilę obecną możemy powiedzieć, że koszt ogrzewania gazem propan mile nas zaskoczył. Jesteśmy już po pełnym sezonie grzania (zimą - wygrzewane były mury, dom bez ostatecznego tynku, bez podbitki). Zobaczymy jak będzie teraz. Wszystko zależy od tego, czy zima zechce być łagodna.