Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budujaca Pchełki

Recommended Posts

Witam wszystkich budowniczych Pchełki,naliczyłem Nas czworo.Myślę że będzie to dobre miejsce by wymieniać swoje spostrzeżenia budowlane naszych Pchełek.Jesteśmy trochę w rozsypce oprócz KAMY i AGP-ów.

Co wy na to?

Witajcie,

Jesteśmy z Podlasia i wciąż brniemy przez papierologię, ale wybór już padł na "Pchełkę z garażem" !!

Przyłączamy się do Grupy!

Przed wyborem dokładnie przestudiowaliśmy dzienniki budowy "starych pchełkowiczów" i bardzo nam to pomogło.

A ostatnio ku naszej radości ogląśmy zdjęcia wybudowanej "Pchełki z .." Chestera. To super doświadczenie.

Marzymy sobie, że na to forum zgłosi się ktoś, kto wybudował "Pchełkę" w naszym regionie i ,że pozwoliłby nam rzucić okiem na swój dom. Mam wrażenie, że to najlepsza metoda na zweryfikowanie różnych pomysłów na większe i mniejsze przeróbki jakie chodzą nam po głowie.

Pozdrawiamy

Monika i Marcin

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Jesteśmy z Podlasia i wciąż brniemy przez papierologię, ale wybór już padł na "Pchełkę z garażem" !!

Przyłączamy się do Grupy!

Przed wyborem dokładnie przestudiowaliśmy dzienniki budowy "starych pchełkowiczów" i bardzo nam to pomogło.

A ostatnio ku naszej radości ogląśmy zdjęcia wybudowanej "Pchełki z .." Chestera. To super doświadczenie.

Marzymy sobie, że na to forum zgłosi się ktoś, kto wybudował "Pchełkę" w naszym regionie i ,że pozwoliłby nam rzucić okiem na swój dom. Mam wrażenie, że to najlepsza metoda na zweryfikowanie różnych pomysłów na większe i mniejsze przeróbki jakie chodzą nam po głowie.

Pozdrawiamy

Monika i Marcin

Witam nowych pchełkowców :D Popularny robi się ten projekt, co potwierdza fakt, że jest... super!!!

Witajcie, Monika&Marcin coraz nas więcej ,z czego chcecie budować ściany,jakim systemem,ile przeznaczacie kasy na poszczególne etapy,czym będziecie ogrzewać Pchłę-paliwo ?,duża działka,na razie wystarczy o resztę zapytam później. :wink: 8)

hej!

Dzięki za miłe przyjęcie. No i grad pytań na początek. Nasze plany to ściany z betonu komórkowego docieplone styropianem. elewacja -tynk owszem, ale nie chcemy rezygnować z tych drewnianych okiennic i drewna na elewacji.

na pewno będziemy budować systemem gospodarczym. w tym roku chcemy zakończyć papierologię i ukończyć fundamenty. ogrzewanie to na pewno kocioł na paliwa stałe - z racji zawodu mam dostęp do drewna i zrębek, więc wyobrażam sobie, ze to będzie nasze paliwo. działeczka ma 900m2, ale sąsiaduje z lasem państwowym więc z 1 strony sąsiedzi odpadają..

ile kasy na poszczególne etapy.. w zasadzie to właśnie dlatego trafiliśmy na forum - studiowaliśmy wasze kosztorysy.. i jeśli chodzi o koszty to to jest w zasadzie nasza wiedza.

pzdr M&M

coś w ten deseń

http://www.acala.pl/aaa/dzialka.jpg

z prawej strony przed domem będzie niewielki nasyp nad oczyszczalnią na której będą między innymi wrzosy oraz jodła koreańska.

Z tyłu działki po lewej będzie mały domek na sprzęty ogrodowe.

A gdzie zakopiecie butelkę z gazem?zgodnie z przepisami. 8)

Chester, znowu ja :-?

czy Wy macie szprosy wewnętrzne w oknach?

zrób plis zdjęcie ze środka na dwór w sensie żebym mogła zobaczyć jak widać świat przez takie okno 8) bo 8) już sama nie wiem na jaką wersję się zdecydować

Kama ,mówisz masz: okno od kotłowni

http://img641.imageshack.us/img641/7106/s5004263.jpg

okno od kuchni

http://img517.imageshack.us/img517/6217/s5004264.jpg

dzięki Chester, macie dokłądnie taki podział jaki ja bym chciała, tylko że mnie marzą się szprosy zewnętrzne, ale już mi je Mirek odradzał :( i teraz biję się z myślami :-?

a Ty wiesz Chester że ja już szukałam dzisiaj jak tu się z Tobą skontaktować bo mieliśmy jechać w kierunku Wa-wy i chcieliśmy zajrzeć do Was, ale w końcu pomysł upadł, ale mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja i będziemy mogli złożyć Wam wizytę :D

hej, przymarzliście ?

ja za oknem mam -28 i lód na oknach od wewnątrz :o

Kama ,tzn.że wilgoć w domu i zła wentylacja :-?

Chester z tą wilgocią to nie do końca bo teraz mam dokładnie 47% to wręcz idealnie z tego co doczytałam tyle że chałupka stara i nieocieplana jest a okna szczelne plastiki, ale pamiętam jeszcze stare drewniane i nieszczelne, które przy takich mrozach całe kwitły w mroźne kwiaty :D

Witam. :D :D :D Lód zbiera się na oknach ,które pocą się, czyli od wewnątrz spływają kropelki wody i na dole skrzydła zamarzają.Dlaczego zamarzają ?, jest kilka powodów .Wilgoć w domu , zła wentylacja i brak ocieplenia (przemarzanie glifów ),tak , ale nie tylko.Starsze systemy okienne ( trzykomorowe ),przy takich minusach mogą przemarzać,jeśli okno wyposażone jest szkło bez termoizolacji

(termofloat) i bez gazu(argon),też może się pocić i zamarzać.Jest jeszcze jeden powód , bardzo często występujący ,brak pianki lub jej mała ilość ,w dolnej części okna ,czyli połączenie parapetu wew., okna i okapnika zew.Często montujący okna ,te łączenia robią, tylko na sylikon , a wiem to z doświadczenia.Bardzo często dołem okien , po prostu dmucha , i mróz wchodzi na dolne części profilu okiennego i szyby.

Jeśli komuś , to wszystko się skumuluje , to tylko współczuć :( :( :( .

Gorąco pozdrawiam Mirek :wink: :wink: :wink: .