Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

muriel myśl pozytywnie , głowa do góry - dasz radę - pomyśl że latem bedziesz popijała kawkę na swoim tarasiku :lol:

u nas drugi dzień murowania , jutro murują nadproża , we wtorek strop , fajnie to wszystko zaczyna wyglądać

verunia fajnie że do nas zajrzałaś , czytałam twoje dzienniki jak by nie poczeć jedną nagą jesteś już Poznanianką :D

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za ciepłe słowa tu i na pw :) siedzę codziennie bo z samego raza (7-7:30) przywożę agregat, popołudniu (17:30-18 ) go odbieram (wypożyczony więc nie ryzykujemy zostawiać na noc), bo liczniki mają (niestety) być dopiero w przyszłym tygodniu. W ciągu dnia ze trzy cztery razy przyjeżdża jakiś towar (cegły, piach, kominy, elki, pustaki,, keramzyt, cement itp itd), wszystko trzeba sprawdzić, pokwitować, a przekonałam się już że jak inwestor sprawdza to jednak inaczej niż jak tylko murarze... no i nie opłaca mi się jeździć co chwile tam i spowrotem, no więc siedzę. No i w myśl zasady "pańskie oko konia tuczy"... :wink:

teraz zastanawiam się jak to będzie dalej z pogodą i w ogóle.... a jakie Wy macie plany na ten rok? bo my takie bardzo-zależące-od-pogody :-? no ale zobaczymy. Dzisiaj już mi w każdym razie troszkę lepiej.

Pozdrowienia dla wszystkich :)

dzięki za ciepłe słowa tu i na pw :) siedzę codziennie bo z samego raza (7-7:30) przywożę agregat, popołudniu (17:30-18 ) W ciągu dnia ze trzy cztery razy przyjeżdża jakiś towar (cegły, piach, kominy, elki, pustaki,, keramzyt, cement itp itd), wszystko trzeba sprawdzić, pokwitować, a przekonałam się już że jak inwestor sprawdza to jednak inaczej niż jak tylko murarze...

I dlatego cieszę się, że wybrałem opcję z firmą budowlaną, która zajmuje sie tym wszystkim.

Jeśli coś ma być inaczej niż jest w projekcie to dzwonią i uzgadniamy najlepszą opcję.

Płacę za towar, który faktycznie zostanie zużyty na budowie (umowa z hurtownią - tzw. otwarta faktura).

W zasadzie najwiecej czasu poświęciłem jak na razie na początku budowy (przy podpisywaniu umowy) gdzie musiałem określic rodzaje materiałów, styropianów, cementów - wybralismy np. lepszą ilozlację fundamentów, ekstra podbeton itp. (w stosunku do projektu).

Na razie stan zero i bez stresu budowlanego. Oby tak dalej ;)

jakie plany na ten rok - niestety tylko stan zerowy, choć miałam nadzieję na dużo więcej, bo naszego drewniaka stawia się 2-3 tygodnie

Niestety okazało się, że nasza ekpia ma pilną robotę i nie zdąży do nas w listopadzie :( :( :( - nie mam do nich pretensji bo byliśmy umówieni wcześniej, ale papierkologia zabrała nam więcej czasu niż przewidzieliśmy...

ale żal, bo była szansa, że może zamieszkamy w tym roku...

chcemy jeszcze tylko pojechać na Podlasie i zaimpregnować nasze drewno - by czekało na godzinę W

czy ktoś może udzielić mi wskazówkę jak założyć dziennik budowy? Wasze podczytuję z zazdrością - i też chciałabym mieć taką sentymentalną pamiątkę

Hej

muriel wlasnie po co siedziec jak to meczy, mozna 2, 3 razy dziennie wpas popatrzec pogadac i wszytsko. Ja mam ten plus ze jak mam wolne to jestem przez caly czas na budowie ale sie nie mecze, bo pije sobie przy tym cieplom herbatke, siedze przed tv, pc itp (buduje na tej samej działce co mieszkam:p )

My też jesteśmy pogodozależni.Jeszcze nigdy w życiu nie oglądałam tak często tv meteo.Nie jest żle-murarze mówią,że zimno im nie straszne,byle by nie padało.W pon. wylewamy beton,potem ściany i strop 3 tygodnie, no i będzie końcówka listopada.A cieśla?w grudniu? :-? ' alt='confused.gif.1366e3e9e398e410856b47decc61f633.gif' alt=':-?'> '>

więc wyjaśniam powyższym - materiały zamawiamy i załatwiamy sami, bo oczywiste jest że wychodzi DUŻO taniej. A raczej nie mam kasy żeby przepłacać, to już bardziej mam czas żeby załatwiac i pilnować :wink: a nie "wpadam" na budowę kilka razy dziennie tylko wolę siedzieć, z prostego powodu, który mysle zrozumie większość kobiet a nie bardzo zrozumieją mężczyźni - mianowicie spróbujcie jeździc samochodem z brzuchem z prawie trzykilowym dzieckiem w srodku :D zapewniam Was, że już lepiej przyjechac raz i robić za "nadzorcę" (czasami nawet zołzę), niż jeździć w te i wewte... :lol:

ale jeszcze tylko miesiąc i będę jeździć z fotelikiem z tyłu - wtedy będę sobie krążyć :wink:

scooby - zazdroszczę budowania tak blisko.....

tak w ogóle to skończyliśmy wczoraj parter - nie myślałam że tak szybko pójdzie 8)

i polecam "odkrycie" mojego Męża, betoniarnię w Dopiewie - bardzo dobry (w ocenie majstrów) towar i bardzo dobre ceny

/swoja drogą ciekawe czy "kopleksowej" firmie - oczywiście nikomu nie ujmując - chciałoby się szukac gdzie akurat jest taniej.... a nawet jeśli to napewno nie podzielili by się z inwestorem :wink: a mnie już moja kochana Babcia nauczyła, że jak ktoś grosza nie szanuje to złotówki nie ma/

z zyczeniami słonecznej pogody :)

muriel

/swoja drogą ciekawe czy "kopleksowej" firmie - oczywiście nikomu nie ujmując - chciałoby się szukac gdzie akurat jest taniej.... a nawet jeśli to napewno nie podzielili by się z inwestorem :wink: a mnie już moja kochana Babcia nauczyła, że jak ktoś grosza nie szanuje to złotówki nie ma/

Kilka cen głównych materiałów jakie mam przy stanie zero (netto) :

Beton B20 + pompa - 243 zł /kubik

Bloczki betonowe - 2,7 zł /sztuka

Caterpilar - 80 zł/ godz.

Papa termozgrzewalna - 7 zł/m2

Dysperbit - 2,16/ kg

Wg. mnie ceny są całkiem dobre i gdybym objezdzał okoliczne hurtownie to raczej bym na paliwo, telefony itd wydał wiecej niz zarobił na roznicy w cenie.

No chyba, że te moje ceny są faktycznie zawyżone bardzo mocno - wszystko kupowane w ciągu ostatnich 3 tygodni.

No i pozostaje kwestia komfortu, braku nerwów... Bezcenne ;)

Kilka cen głównych materiałów jakie mam przy stanie zero (netto) :

Beton B20 + pompa - 243 zł /kubik

Bloczki betonowe - 2,7 zł /sztuka

Caterpilar - 80 zł/ godz.

Papa termozgrzewalna - 7 zł/m2

Dysperbit - 2,16/ kg

Wg. mnie ceny są całkiem dobre i gdybym objezdzał okoliczne hurtownie to raczej bym na paliwo, telefony itd wydał wiecej niz zarobił na roznicy w cenie.

No chyba, że te moje ceny są faktycznie zawyżone bardzo mocno - wszystko kupowane w ciągu ostatnich 3 tygodni.

No i pozostaje kwestia komfortu, braku nerwów... Bezcenne ;)

Problem z generelnym wykonawca nie jest cenna towarow, ale ilosc. Ceny maja zawsze przyzwoite, ale ilosci nieco wieksze niz w rzeczywistoci sa potrzebne. Tym wlasnie nadrabiaja. Oczywiscie nie wszyscy to praktykuja.

pozdr. fred

Problem z generelnym wykonawca nie jest cenna towarow, ale ilosc. Ceny maja zawsze przyzwoite, ale ilosci nieco wieksze niz w rzeczywistoci sa potrzebne. Tym wlasnie nadrabiaja. Oczywiscie nie wszyscy to praktykuja.

pozdr. fred

Ilości mam ustalone w szczegółowym kosztorysie - załącznik do umowy.

Wszystko jest rozliczone co do sztuki lub kg.

Mi sie wydawało ze to zaleta, bo jeśli zamówią za dużo np. Porothermu to nie mój problem i nie będe musiał go później sprzedawać sam....

Bikerus twój dysperbit wyniesie 43zł za 20kg a ja w leray kupuje po 48 natomiast twoja papa rolka 49 a ja po 42 kupuje

na jadnym taniej a drugim drozej. ja straam kupowac sie tam gdzie blizej , Bloczki m5 druga czesc dostawy kupilem u innego dostawcy i zaoszczedziłem 300zl ale material kupuje tam gzdie mam najblizej( buduje 50m od hurtowni) ale naprawde maja droga wiec teraz to co moge to w leraya kupuje

no a co to za betoniarnia w dopiewie? ja beton u dolaty zamawiam wiem ze b 10 jest po 210.

a tak pozatym to po ile kupiliscie wiezbe?

mi wykonawca zamawia po 920 lub 950 bierze na firme i mówi ze mam tysiac piecset wymiarow i ze bedzie przy dostawie wszytsko liczył czy sie zgadza

udalo wam sie na wiezbie zaoszczedzic na vacie:p

Witamy wielkopolskich budowlańców :D

Dołączam się do grupy, mimo że jestem w papierówce to mam zamiar niejednego przegonić :)

Dlaczego? Bo mały domek :p

Założenie takie że jak wystartujemy tak skończymy, czyli fundamenty schną a my ustawiamy cegły aby je szybciej potem poustawiać itp. Ekipę (nie chcę zapeszać ale) mamy umówioną, mają to być znajomi górale. 4 osoby plus my sami, od deski do deski. Mamy nadzieję że się uda.

OKNA

Przypadkiem nie sugerujcie się hasłem "zdrowe bezołowiowe" bo, jak stwierdził pewien sprzedawca "trzeba by takie okno zjeść, żeby zaszkodziło"...

Tu chodzi o ochronę środowiska za 100 lat jak ołów przejdzie do gleby po zbiciu szyby i zwiąże się w szkodliwe związki :D Więc sprzedawca niedouczony, a w ogóle powinno być: "Ekologiczne bezołowiowe"

Wydaje mi się że 80 cm w Wielkopolsce...

Tak, też tyle wyczytałem (głębokość zamarzania gruntu)

Apropos prądu, nasz sąsiad dostał go w ... 2 tygodnie, prąd mamy z Gniezna, ale na działce wisi nad nami, więc może dlatego tak szybko ??

i polecam "odkrycie" mojego Męża, betoniarnię w Dopiewie - bardzo dobry (w ocenie majstrów) towar i bardzo dobre ceny

Super, na pewno skorzystamy :)

A co do psychicznych dołów, to należy w ramach integracji grupy zorganizować next time wypad na Kebaba !

Pozdrówka