Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

człowiek z gminy nam otwarcie powiedział, że prawie wszyscy zaczynają bez pozwolenia i już wiechy mają, a dopiero je dostają :wink:

też chcieliśmy zacząć troszeczkę wcześniej, ale przez geodetę, który 3 razy nam zle osadzał budynek :evil: , wypadek i brak samochodu zaczęliśmy już je mając

i faktem jest że kara za samowolkę może być do 50 tys :o - ojciec kolegi jest w nadzorze

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmm, no to mamy nową władzę

ale to tak nie na temat - tylko nie śpię bo czekałam

co do płytek powyżej - są śliczne, bardzo mi sie podobają, i za 30 zł za metr sama bym pewnie kupiła :wink:

chociaż ostatnio mam takie przemyślenie.... rozmawialiśmy z Mężem o meblach, o wystroju, o kuchni i takich tam... tak w sumie przy okazji szacowania kosztów. I wiecie co? pomyślałam sobie, że w sumie co to ma za znaczenie czy będą meble bardziej czy mniej brązowe, czy będę miała swoją wymarzona kuchnie wenge czy nie, i czy podłoga będzie ciemna czy jasna.... ważniejsze jest żebyśmy w tym domu byli szczęśliwi, razem, siedząc przy wspólnym stole niezależnie od jego koloru :wink:

to tyle filozofii w prawie środku nocy :wink:

z bardzo ciepłymi pozdrowieniami dla wszystkich budujących - wiecie co? chociaż wcale sie nie znamy to cieszę się że tu jesteście :)

SCOOBY - przypomnę ci coś :D

mowaleria ... i nie pisz tyko ze geodeta ci wyznaczał. bo bedzie wscipski sasiad i zgłosi do nadzoru budowlanego. geodeta moze wyznaczyc budynek dopiero wtey jak dostaniesz PNB upłyną 2 tyg i dostaniesz dziennik i po 7 dniach jak dostaniesz dzienik i zglosisz rozpoczecie budowy wtedy geodeta moze ci wyznaczyc... ale to tak oficialnie tylko:p

a teraz piszesz, że sam robiłeś fundamentu bez PNB, a ja spać nie mogłam po twoim poście bo mi się wścibscy sąsiedzi śnili, ze zgłaszają że humus zdjęłam - bo tego też nie można podobno :o :wink: :wink: :wink:

pomyślałam sobie, że w sumie co to ma za znaczenie czy będą meble bardziej czy mniej brązowe, czy będę miała swoją wymarzona kuchnie wenge czy nie, i czy podłoga będzie ciemna czy jasna.... ważniejsze jest żebyśmy w tym domu byli szczęśliwi, razem, siedząc przy wspólnym stole niezależnie od jego koloru :wink:

"Jak się ma palec to chce się całą rękę".Można być szczęśliwym i mieć podłogi i meble jakie się nam podobają.Tak sobie marzę,no co?Zazdroszczę(tak pozytywnie zazdroszczę) kupna płytek na tym etapie budowy.Mam schizę ,że zabraknie kasy na końcu i z przyszłorocznej przeprowadzki będą nici.Z tego powodu zrezygnowaliśmy z rekuperatora.Ciekawe co jeszcze pójdzie pod nóż?

Muriel!Cudowny widok z "piętra"!!!Mam nadzieję,że znajdzie się malutkie zejście do jeziora,kąpiel w pobliskim stawiku jest be.

Nop płot to wiadomo ze mozesz zrobic. jakiegos blaszaka mozesz postawic i humas te nawet mozesz sciagnactylko po co jak na wiosne znowu ci zarosnie:p (fakt faktem ze wtedy usuniesz tylko lopata troszke z wierzchu i juz bedzie ok ale podwójna niepotrzebna robota)

wsumie bez PNB tez buduja i pozniej papierki w toku:p

witam wszystkich

dzięki za uwagi na temat PNB, cały czas czekamy, drepczemy Pani po piętach i zobaczymy , może będzie jakiś przeciek i ruszymy troszkę, tak ciut ciut, wczesniej, ja sie tylko boję, że przesuną nam linię zabudowy a fundamenty juz będą zalane i co wtedy? no nie ma mądrych :cry:

witam wszystkich

dzięki za uwagi na temat PNB, cały czas czekamy, drepczemy Pani po piętach i zobaczymy , może będzie jakiś przeciek i ruszymy troszkę, tak ciut ciut, wczesniej, ja sie tylko boję, że przesuną nam linię zabudowy a fundamenty juz będą zalane i co wtedy? no nie ma mądrych :cry:

Gdzie się będziecie budować?

Pozdrawiam sąsiada - 4 km, można wpaść na sobotnią kawkę:) - a w której części Tulec, my czasem jedziemy z Poznania przez Tulce, to czy gdzieś przy tej drodze, tam buduje sie parę domków?

No własnie też się dziwię, ale tak nam radził kierbud, miom zdaniem nie chce żebysmy tak od razu się rzucali na budowę, tylko odczekali jakieś minimum. Tak myślę. Zobaczymy - cały czas jetesmy gotowi do skoku:)

Dzisiaj uświadomiłam sobie, że jestem UZALEŻNIONA od tego forum. Kiedyś czytałam i pisałam tylko w domku - teraz doszło do tego, że ledwo wchodzę do pracy zaraz muszę otworzyć forum. Też tak macie? Czy to minie?

nie pytaj,

ja na moim drugim forum naskrobałem ponad 3000 postów, teraz latam raz na jednym raz na drugim ale jak budowa ruszy pełną parą to pewno już nie starczy czasu na oba :)

SCOOBY - przypomnę ci coś :D

mowaleria ... i nie pisz tyko ze geodeta ci wyznaczał. bo bedzie wscipski sasiad i zgłosi do nadzoru budowlanego. geodeta moze wyznaczyc budynek dopiero wtey jak dostaniesz PNB upłyną 2 tyg i dostaniesz dziennik i po 7 dniach jak dostaniesz dzienik i zglosisz rozpoczecie budowy wtedy geodeta moze ci wyznaczyc... ale to tak oficialnie tylko:p

a teraz piszesz, że sam robiłeś fundamentu bez PNB, a ja spać nie mogłam po twoim poście bo mi się wścibscy sąsiedzi śnili, ze zgłaszają że humus zdjęłam - bo tego też nie można podobno :o :wink: :wink: :wink:

no wiesz cwany jestem:p teraz to juz mi nic nie udowodnia :p jak przyjedzie nadzur to dziennik wszytsko jest prowadzone i skad bede wiedziec ze to było ciut wczesniej zrobione? bede sprawdzac twardosc betonu i wiedza ile dni on musial schnac by byc w takiej postacji:p

a spac moglas spokojnie bo słupki od geodety kazdy moze wyciagnac i po kłopocie jak by sie juz doczepili. A swoja droga moj archi co adaptowal projekt (ale dobrze go nie wspominam) mówil ze nadzur budowlany nigdy nie sprawdza domkow jednorodzinnych nigdy! no chyba ze ktos zglasza cos nachalnie ale i w takim przypadku watpie zeby odrazu przyjechali- zyjemy w polsce przeciez na wszytsko trzeba czekac to i pewnie sasiad by musial prosic sie 2tyg zeby przyjechal nadzur no i po 4tyg moze by dojechali:p