Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

ja wybrałam dachówkę brassa romańską w kolorze grafitowym teraz szukam cegły klinkierowej grafitowej na kominy może wiecie gdzie jest duży wybór oczywiście w dobrej cenie :lol:

dzisiaj zalewają strop więc będzie pare dni oddechu , na grudzień mam umówionych majstrów od dachu , potem przerwa do wiosny i wtedy dopiero okna.

muriel ja też w dalszym ciągu bez prądu na działce , podobno papiery trafiły już do zatwierdzenia w enei wię jest światełko w tunelu :)

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szanti najgorsze jest to, że ja od tygodnia mam wszystkie papiery (=umowę) podpisane przez obie strony, tylko panowie z pogotowia (Ci od licznika) jakoś sie nie kwapią żeby podjechać i go założyć.... :-(

btw - znalazłaś może ten wzór pisma do skarbówki? mi się nie udało chociaz ryję i ryję w necie - jakoś mi nie idzie :-(

co do klinkieru - Paradyż ma duży wybór - mam katalog, ale niestety nie wiem gdzie to można na żywo obejrzeć...

ja wybrałam dachówkę brassa romańską w kolorze grafitowym teraz szukam cegły klinkierowej grafitowej na kominy może wiecie gdzie jest duży wybór oczywiście w dobrej cenie :lol:

dzisiaj zalewają strop więc będzie pare dni oddechu , na grudzień mam umówionych majstrów od dachu , potem przerwa do wiosny i wtedy dopiero okna.

O, to mniej wiecej tak jak my

A z ta skarbowka to o co chodzi ?

Muriel mi bym bardziej nir podobaja sie jasne kolory typu jasny pomaranczowy czerwony buuu

ale creaton ma w swojej ofercie kolor ceglasty i jest taki mocno czerwony. Ja szuka mocnej czerwieni lub carnej.

a co do klinkieru to najwiekszy wybór jest na baranowie w budommarze... maja BARDZO WIELE KLINKIERU!!! i wszytsko mozna dotknac:p

nie, nie o Vat

o podatek od nieruchomości (a raczej zwolnienie z niego)

kliknijcie na link w moim podpisie - "pomocy" - tam szerzej temat :wink:

scoob - w takim razie creaton ma swoją własną gamę kolorów, bo ceglasty generalnie jest jasny :wink:

ja tez marze o ciemnej dachówce.... ale ten temat już wałkowaliśmy (ale marzyć sobie nadal mogę co nie?) 8)

co do okien, to może was zaskocze, ale bedziemy mieć białe plastiki, bo..... mi się podobają :D mam pięć wycen, okna z roletami + brama garażowa (4500x2300) oscyluje około 22-24 k z montażem.

Scoob rekuperator to "wymiennik powietrza" - to nie tylko z pompą, można montować samo, my tak będziemy mieć (główna zaleta - unikasz w domu pleśni grzybów i takich tam - to taka wentylacja). A co do ogrzewania to gazu nie mamy, więc będzie piec na pelety - koszt taki sam praktycznie jak innych "urządzeń", opał tańszy, no i na pewno czyściej i więcej spokoju (taki automatyczny chcemy co się do niego raz na dwa tygodnie zagląda "dorzucić" 8)

a tak w ogóle to nasze pomieszczenia przypominają w końcu pomieszczenia - zrobiły się "sufity" z belek i pustaków :lol: jeszcze nie zalane, ale fajne wrażenie jak się wchodzi - zaczyna się jak do domu..... 8)

Muriel,czy macie już firmę od wentylacji?Taką co by fachową była i z cenami poniżej górnej półki.Twój znajomy instalator nie znalazł u Nas pracy.Nie odbierał telefonu.

Początkowo chcieliśmy piec na ekogroszek(ładuje się raz na 10-14 dni).Potem uświadomiliśmy sobie,że z węglem trzeba będzie przechodzić przez całą chatę.Wizja piwnicy też upadła(za droga).A skoro w ulicy jest gaz to nad czym myśleć.Będzie kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Początkowo chcieliśmy piec na ekogroszek(ładuje się raz na 10-14 dni).

Taa, jasne, mojej mamie też tak mówili jak piec kupowała, potem wyszło co 2-3 dni ładowania, taczkowanie do składowni po schodkach w górę i w dół, potem ciągły syf i pył. Nigdy w życiu pieca na groszek nie zrobię jak mam gaz.

Kominek zrobimy tylko dla atmosfery,żadne płaszcze wodne itd.Całymi dniami nie ma nas w domu,więc kto by miał palić.a za parę lat przestanie to być takie atrakcyjne.Tak myślę.

U nas był kominek w poprzednim domu, teraz też będzie... nie mogę sobie wyobrazić salonu bez kominka...

Teraz będzie stał na samym środku.

Dla ciekawych: gaz też będzie.

Ale główne źródło ciepła to kominek. :D

Moi znajomi tez maja piec na ekogroszek od 2 lat. Ogrzewanie wychodzi dosc tanio - tyle że są dwa minusy : hałas od podajnika i ładowanie co 4 dni (a miało byc co 7-10 dni).

Od poczatku sie nastawiali na taki piec więc mają duża kotłownie w rogu domu z wejsciem z zewnatrz (od razu rozładowują worki do kotłowni), a i tak słychac wieczorem i w nocy.

W tym roku mieli izolować dodatkowo kotłownię matami korkowymi ale nie wiem czy to w koncu zrobili.

Witam,

do tej pory czytałam grupę zaczynających na wiosnę, ale widzę, że ja bardziej do Was pasuję.

My zaczęlismy pod koniec czerwca, a że dom buduje nam jeden majster, ktory ma jednego pomocnika (mialo być inaczej ....) to troche to trwa. Na szczęście majster dużo umie, myśli przy robocie i byków nie strzela - kierownik bardzo go chwali, więc tolerujemy to, że idzie trochę wolniej niż myśleliśmy. Ważne, żeby było dokładnie i porządnie.

W tej chwili kończymy więźbę.

Na dekarza niestety musimy czekać do 3 grudnia (najpóźniej), więc przez miesiąc dom będzie bez "czapki".

Idę poczytać wątek od początku :wink:

pozdrawiam