Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych - Jesien 2007 - Wielkopolska

Gość scooby

Recommended Posts

ja to mialem z kierbudem. był raz tylko, na zbrojenie fundamentow nie mial czasu, dzis tez jak dzwoniłem to powiedzial ze chyba niechce mojej budowy bo ma za daleko:| dzis juz z innym sie umowilem. I jak prace ide? ja musze zabrac sie za kontynuowanie dziennika ale nie ma czasu: a wierzbe juz macie zamówiona?

• Odpowiedzi 716
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich :D

chyba sie z grupy wiosennej na jesienną przerzucę, bo w sumie zaczęliśmy 1 września to już na jesień się nadaje :lol: scoob - dobry pomysł z założeniem grupy :D

my mamy stan zero, zrobiony od 1 września do zeszłej środy, teraz betonik sobie dojrzewa a my go podlewamy, bo jak stwierdzil nasz Synek jak się domek podlewa to może sam urośnie jak kwiatki :lol: :lol: :lol:

teraz czekamy na prąd i będziemy ruszać w górę - keramzyt optirok od muchy

no i mamy dylemat z ogrzewaniem domku, już poruszałam na "wiosennej" grupie, ale może Wy sie wypowiecie co planujecie? u nas nie będzie gazu, "butlowy" drożeje, i zdecydowaliśmy sie na piec na pellety. Dajcie znać co Wy macie. Ewentualnie jak ktoś z was jest Prezesem gazowni to niech się odezwie na PW - oddam bardzo dużo za gazociąg....................... :lol: :lol: :lol:

Witam serdecznie:p

a se zalozylem jesiena :p przynajmniej ceny bede zblizone bo od wiosny do teraz to sie ladnie pozmienialy.

Ja we wtorek robie wylewke i juz tez bede mial stan zero :D a pozniej 5 dni przerwy i niech sie mury pna do góry :p

troszke malo osob narazie tutaj pisze ale jestem dobrej mysli ze sie wszystko rozkreci. poki co zaczynam juz szukac powli elektryka i tych o co, cwu... i planuje tez centraly odkurzacz zrobic:|

macie jakies namiary na Tratak, instalatorów, elektrykow. a dgp to tez instalatorzy ogrzewania zrobia?

hej jesienniacy.... dzisiaj nadaję sie na "psychologa dyżurnego", bo sie okazało ze mamy dwa tygodnie przestoju bo prądownia sie nie wyrobi :-( i wznawiamy 15.09.....

zastanawiam się - jest caaała masa ludzi którzy w moich okolicach właśnie zaczynają się budować (swarzędz - kierunek września, gniezno) - jesteście tu?

Witam - bardzo się cieszę, że ktoś założył nową grupę Wielkopolską :lol:

No więc tak - czekamy na pozwolenie na budowę.... a mamy nadzieję jeszcze w tym roku zrobić fundamenty.

Narazie robimy casting na wykonawcę, bo ten który był już zaklepany w czwartek nam oświadczył że jednak nas nie wybuduje, bo trafiła mu się robota na najbliższy rok i nie da rady nas nigdzie wcisnąć :roll:

Tak więc zostaliśmy wyrolowani.

Budujemy w Borówcu - działka 810m2.

Projekt Sasza lustro z pracowni Dom na 5 http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=17&nazwa_projektu=SASZA&autor=Paweł%20Piątka .

Działka jest już ogrodzona, humus zdjęty, czekamy na geadetę i oczywiście na upragnione pozwolenie. No i oczywiście powoli bierzemy się za załatwianie kredytu. To tak w wielkim skrócie.

Czy ktoś może rozpoczyna budowę w naszych okolicach?

mowaleria Hej tez myslałem o tym projekcie, bardzo ładny ale przegrall dlatego ze parterówka a z podaszem to jak dla nas sympatyczniej.

i nie pisz tyko ze geodeta ci wyznaczał. bo bedzie wscipski sasiad i zgłosi do nadzoru budowlanego. geodeta moze wyznaczyc budynek dopiero wtey jak dostaniesz PNB upłyną 2 tyg i dostaniesz dziennik i po 7 dniach jak dostaniesz dzienik i zglosisz rozpoczecie budowy wtedy geodeta moze ci wyznaczyc... ale to tak oficialnie tylko:p

a słyszeliscie cos na temat pasywnego domu? super sprawa !!! od 2015 maja byc tylko takie budowane bo taka bedzie ustawa!!! sciana konstruktywnie jak najmniejsza byle by otrzymala dach i izolacja 35cm styropian nutrapor (nazwe pewnie przekrecilem) ogrzewanie za pomoca pompy ciepla ktora wymienia powietrze !!! nie trzeba okien otwierac a i tak czujemy jak by mieszkanie bylo przewietrzone!!

mowaleria Hej tez myslałem o tym projekcie, bardzo ładny ale przegrall dlatego ze parterówka a z podaszem to jak dla nas sympatyczniej.

i nie pisz tyko ze geodeta ci wyznaczał. bo bedzie wscipski sasiad i zgłosi do nadzoru budowlanego. geodeta moze wyznaczyc budynek dopiero wtey jak dostaniesz PNB upłyną 2 tyg i dostaniesz dziennik i po 7 dniach jak dostaniesz dzienik i zglosisz rozpoczecie budowy wtedy geodeta moze ci wyznaczyc... ale to tak oficialnie tylko:p

Dzięki za przestrogę, jeszcze mi nie wytyczył geodeta. Mam do was jeszcze jedno pytanko - nie wiem co mam teraz zrobić z przyłączami - mamy już warunki przyłączy i co dalej?

Co do mojego projektu - nam właśnie zależało na parterówce z możliwością późniejszego zagospodarowania poddasza. Jak dzieci dorosną i jedno z nich będzie chciało zrobić sobie swoje gniazdko na górze - ma taką możliwość - tam jest prawie 50m2 pow 190cm.

Wow to wiecej niz u mnie nawet:| a co do przyąlaczy to ja juz miaem wszystkie na dziace ale i tak musiaem wszystkie te warunki robic bo na rozdzia instalacji. jak masz warunki z enea to podpisujesz umowe pozniej kaza ci zapącic i pozostaje tylko czekac max 6miesiecy i masz skrzynke, (tak mi sie wydaje) podobnie jest z gazownia ale tam jak masz warunki to musisz poszukac projektanta przyacza gazowego.... a z woda to nie wiem:|

mowaleria Czekamy na wyniki tych wycen:p

Acidtea napisał:

Prezes gazowni słucham:

szanowny Panie Prezesie, mam silną potrzebę trzystumetrowej, z tego co sie orientuję możliwie sztywnej rurki, dzięki której robiłoby sie ciepło............ zaproponuje mi Pan coś??

:D

Dołączam sie do grupy

Właśnie zaczeliśmy budowę - wykopane fundamenty i zalane podbetonem.

Papierologie zacząłem organizować w marcu i w sierpniu było wszystko gotowe (WZ + późniejsze zmiany, projekt, PNB, geodeci, kierbud itp)

ja 2 stycznia złozylem wniosek o wZ a 17 wrzesnia zaczelismy ;)

Witam ponownie,

Dawno nie zaglądałem, a widzę, że pojawiły się nowe osoby - Witam serdecznie.

a słyszeliscie cos na temat pasywnego domu? super sprawa !!! od 2015 maja byc tylko takie budowane bo taka bedzie ustawa!!! sciana konstruktywnie jak najmniejsza byle by otrzymala dach i izolacja 35cm styropian nutrapor (nazwe pewnie przekrecilem) ogrzewanie za pomoca pompy ciepla ktora wymienia powietrze !!! nie trzeba okien otwierac a i tak czujemy jak by mieszkanie bylo przewietrzone!!

Wydaje mi się, że poglądowy mały domek będą stawiać w okolicach Polibudy w Poznaniu. Chyba już jakiś szkielet stoi przy nowym centrum wykładowym.

zastanawiam się - jest caaała masa ludzi którzy w moich okolicach właśnie zaczynają się budować (swarzędz - kierunek września, gniezno) - jesteście tu?

My się budujemy za Swarzędzem w Paczkowie ( kierunek na Kosrzyn )

Mam do was jeszcze jedno pytanko - nie wiem co mam teraz zrobić z przyłączami - mamy już warunki przyłączy i co dalej?

Jeśli chodzi o energetykę to razem z warunkami powinna być umowa. Podpiszesz ją no i czekasz kilka miesięcy. W naszym przypadku ustalili sobie 7 miesięcy na wykonanie ;/

Jeśli chodzi natomiast o wodę to u nas ( podlegamy pod Zakład Gospodarki Komunalnej w Swarzędzu ) po otrzymaniu warunków musieliśmy poszukać sobie projektanta, który zrobi projekt przyłącza wodociągowego ( dokumentacja techniczna + jakieś tam uzgodnienia ). Jak będzie gotowy projekt trzeba poszukać ekipę do wykonania przyłącza. Dodatkowo trzeba załatwić w urzędzie pozwolenie na zajęcie pasa drogowego, a czasami nawet jakieś oznakowanie. Jeszcze na ten temat nie rozmawiałem z urzędnikiem więc nie wiem jak to będzie w naszym przypadku. Nasz projekt przyłącza jest już gotowy, czekamy na uzgodnienia.

Pozdrawiam

Juz całkie lądna grupka sie zrobila

herbertwarmot

celt

AAAW

Borówki

muriel

Alpino (wydaje mi sie ze juz po stanie surowym:p)

mowaleria

Acidtea

Bikerus

Wydaje mi się, że poglądowy mały domek będą stawiać w okolicach Polibudy w Poznaniu. Chyba już jakiś szkielet stoi przy nowym centrum wykładowym.

Tak masz racje :) to PP buduje ten dom na wzor.

U mnie dzis wylewaja chudziak i szaluja fundamenty pod komin i jak sie okazalo przez sam srodek szalunku przechodzi rura od kanalizacji :/